FYI Vlast je slika naroda, tj narod uvijek ima upravo onakvu vlast kakvu zasluzuje. Ne, ne radim se pametan niti sam sarkastican. To je jednostavno cinjenica.
Zašto se smanjuje broj stranih radnika u Hrvatskoj
- poruka: 117
- |
- čitano: 35.648
- |
- moderatori:
vincimus
- Ruše cijene našim radnicima
- Žive u 35 kvadrata njih 4-5
- Po trgovinama kupuju isključivo alkohol jer su gotovo svi alkoholičari
- Bacaju smeće gdje stignu, nisu navikli na kulturu
- Ne pričaju niti planiraju učiti HR jezik
- Vrše nuždu po hodnicima i liftovima zgrada
- Uopće ne poznaju prometne propise
- To da li su ovdje legalno je također jako upitno
- Hrpa njih dobije dozvole za određenu djelatnost pa rede nešto deseto
- Hrpa njih ima krivotvorene vozačke dozvole
I mogu tako do sutra, ali sve je to za tebe super!
Da se zeli to se rijesi cas posla. Ne zeli se. Hrvat, Nepalac, Svabo, Madajr, Srbin, Bosanac. To su sve samo luda imena koji oznacavaju kojoj vladi si zapravo duzan placati poreze. Kada to maknes nesto malo povrsinskih razlika koje se kak ti vide, se brzo istope.
Svgdje ima glupih, zlih, bahatih, dobrih, pametnih, odprilike podjednako, bezobzira na poreski žig.
Taj stranac kojeg opisujes kao nekulturnog, alkoholicara, nelegalnog koji živi u nekavoj rupi, imas takvih domicilnih koliko hoces.
Nekulturan, ne pere se, smrdi, neće raditi, živi u rupi koju ne održava, a originalni Hrvatistanac.
Nemoj me krivo shvatiti, ne kritiziram te. Te fobije koje imas su posve normalne, ali treba ih detektirati i vidjeti na koga smo fobični. Kada shvatiš da si fobičan na čovjeka vulgaris onda možda skužiš da je to loše. Kako te sada smetaj stranci, dok njih nije bilo onda su nas smetali oni preko Drine, prije opančara od preko Drine smetali su nas Madjari i madjaroni. Fora je da sva ta smetala vremenom nestanu, ali nas i dalje smetaju tamo nekakvi drugačiji, pa u nedostatku očite različitosti poput boje kože i državljanstva vratimo se u lokalne odrednice, "ubij" Tovara, "ubij" Purgera, ludi Boduli, smrdljive Balije uz konstatne politicke i populisticke podjele. Čini se da nam ne nedostaje podjela i mržnje prema bližnjem.
Neću dalje pametovati, svako je slobodan izabrati za sebe mržnju ako to želi, no neumoljiva povjesna istina kaže kako siješ tako ćeš i žeti. Na nama je.
Svim ljudima koji žele u HR ja želim dobrodošlicu, a vlastodršcima u ovoj zemlji želim da jasno od svih zahtijevaju da se asimiliraju, u protivnom, put podnoge. To je jedino što priznam. Ako ne valja kultura zemlje u koju dolaziš i ne želis je usvojiti u jeziku, pismu, hrani, oblačenju, nemoj niti dolaziti. Zadrži svoju i podjeli svoju kulturu, ali obavezno usvoji domicilnu. Nekulturu ostavi doma, imamo dovoljno domaće.
Ja sam proputovao veći dio ovoga planeta i proveo na različitim mjestima puno vremena te odgovorno tvrdim, ljudi su svugdje isti.
Nisam bio sa izoliranim plemenima, oni bi možda mogli biti malo drugačiji.
Pozdrav svima!
Problem je što mlađi radnici "koji ne bi radili za crkavicu" ne shvaćaju da su s većim plaćama ogroman trošak poslodavcu dok ne postanu profitabilni, a to nekad traje i po par godina.
Ja to zovem poslovni problem poslodavca, ne problem mladih koji ne razumiju.
Poslodavci probleme rješavaju na način da ih se riješe na najbrži i najekonomičniji način.
Junior koji bi htio veliku plaću će se načekati dok ne dođe do takvog poslodavca.
Ja iz osobnog iskustva ponavljam može strana radna snaga ali izbirana, a ne mahom sve štagod migolji planetom uvoziti.
Biraš ako možeš- Kad smo "iscrpili" lokalne bazene prešli smo na one udaljene. Da bi netko došao ovdje mora mu se isplatiti u usporedbi sa svojom zemljom, ali i ne smije biti u mogućnosti otići negdje na ozbiljniji zapad.
Obožavam kad svi seru po "političarima" po "poslodavcima" i kako je UVIJEK netko drugi kriv. Krivi smo mi, jer smo letargični dok nas i ljeva i desna vlast gu..i, a mi mirno šutimo, seremo po forumima i ne napravimo NIŠTA, jer kad netko i nešto pokuša dođe ih 25 na Markov trg - osim kad se treba skupit za repku ili Thomsona onda odjednom svi imaju vremena.
Kakva god da je uvozna snaga, takva je zbog NAS i ništa se neće promjenit uskoro jer nam je većini previše dobro i udobno.... Nisu nepalci, indijci... problem, MI smo problem i dok god smo takvi bit će samo gore... a kako stvari stoje još ćemo mi plakat za njima kad se na oglasima za posao ne bude više doslovno nitko prijavljivao... pa kad se krenu zatvarat firme, baš me zanima tko će onda bit kriv? Mi sigurno ne!
Gotove sve drzave koje su imale velike migracije, poout Njemacke, Engleske, Svedske, Francuske, Blegije, itd., danas imaju puno vise kriminala, kao sto su osobni napadi ili silovanja, u usporedbi prije 20ak godina. Ono sto meni najvise smeta sto se statistika ne koristi u donosenju bilo kakvih odluka na ovu temu, a jedina je koja egzaktno moze dat projekcije i ocekivanje na ishod.
Lijepo je bit otvoren i pomoci drugome, ali zbog mekanog stava i loseg filtera, sljedecim generacijama se ostavljaju sigurnosti rizici i problemi koje ce tesko rijesiti.
Priznali mi to ili ne, ali vjv zivimo u top 30 (mozda i top 20), najboljih drzava za zivot u svijetu, a za to su nasi preci morali jest go*na, od kralja Tomislava, Petra Kresimira do bana Jelacica i Ante Gotovine.
Dijelit s nekim kulturu, ekonomiju i overall konfiguraciju sakom i kapom je destruktivno, i to nekada s kulturama koja ne zna kaj je asfalt i armirani beton.
Gotove sve drzave koje su imale velike migracije, poout Njemacke, Engleske, Svedske, Francuske, Blegije, itd., danas imaju puno vise kriminala, kao sto su osobni napadi ili silovanja, u usporedbi prije 20ak godina. Ono sto meni najvise smeta sto se statistika ne koristi u donosenju bilo kakvih odluka na ovu temu, a jedina je koja egzaktno moze dat projekcije i ocekivanje na ishod.
Lijepo je bit otvoren i pomoci drugome, ali zbog mekanog stava i loseg filtera, sljedecim generacijama se ostavljaju sigurnosti rizici i problemi koje ce tesko rijesiti.
Priznali mi to ili ne, ali vjv zivimo u top 30 (mozda i top 20), najboljih drzava za zivot u svijetu, a za to su nasi preci morali jest go*na, od kralja Tomislava, Petra Kresimira do bana Jelacica i Ante Gotovine.
Dijelit s nekim kulturu, ekonomiju i overall konfiguraciju sakom i kapom je destruktivno, i to nekada s kulturama koja ne zna kaj je asfalt i armirani beton.
Ne kažem da si u svemu 100% u krivu, ali daj nam predoči neku statistiku koja pokazuje da su strani radnici glavni uzrok porasta kriminala u domicilnim državama. Ja bih rekao da su baš oni ti koji se iz straha od deportacija i ostrahizma uglavnom drže lokalnih zakona.
Što se tiče tih kultura koje navodno ne znaju kaj je asfalt i beton, one su još davno prije dolaska Velikog Bijelog Čovjeka gradile recimo stvari kao Kailasa hram, u vrijeme dok su naši "civilizirani" preci kroz prozore izlijevali svoje fekalije na gradske ulice. Tako da, hajdemo malo smanjiti taj naš erektilno-prijapistički rasizam, nije baš da nam služi na čast, ako nam je do iste stalo.
Obožavam kad svi seru po "političarima" po "poslodavcima" i kako je UVIJEK netko drugi kriv. Krivi smo mi, jer smo letargični dok nas i ljeva i desna vlast gu..i, a mi mirno šutimo, seremo po forumima i ne napravimo NIŠTA, jer kad netko i nešto pokuša dođe ih 25 na Markov trg - osim kad se treba skupit za repku ili Thomsona onda odjednom svi imaju vremena.
Jesi li za rušenje vlasti po trgovima ili sam te pogrešno razumio ?
Kakva god da je uvozna snaga, takva je zbog NAS i ništa se neće promjenit uskoro jer nam je većini previše dobro i udobno.... Nisu nepalci, indijci... problem, MI smo problem i dok god smo takvi bit će samo gore... a kako stvari stoje još ćemo mi plakat za njima kad se na oglasima za posao ne bude više doslovno nitko prijavljivao... pa kad se krenu zatvarat firme, baš me zanima tko će onda bit kriv? Mi sigurno ne!
Takvi smo jer nam je takav odgoj, genetika.
Svi bi htjeli biti dipl. ekonomisti, pravnici, filozofi, a za takve nema posla udanašnjem društvu. To su mogli u Jugi gdje se poso u državnoj ili javnoj službi čekao od dvije do tri godine maks (ugl. ekonomisti, pravnici)
90% ih se ne želi prekvalificirati za deficitarna zanimanja, jer pitaju se; "zašto sam onda išao na fax "?
Išao si jer si lijen, neambiciozan, ne želiš, ili ne znaš ništa svojim rukama stvoriti.
Mislim da smo stekli epigenetsku nesposobnost za rad, inovativnost "od stoljeća sedmoga"
Svaka čast i počast izuzecima.
.
Poslodavci probleme rješavaju na način da ih se riješe na najbrži i najekonomičniji način.
Ideološka tvrdnja, odnosno wishfull thinking, ne stvarno stanje.
Junior koji bi htio veliku plaću će se načekati dok ne dođe do takvog poslodavca.
A poslodavac koji nema para platiti radnika koji mu treba će se isto načekati dok nađe takvog radnika ili mu se posreći. Vidio to u praksi.
Ne. Nego sada kada su te radnice napokon mogle reći FU, idem na bolje radno mjesto, kada su napokon dobile polugu za pregovore, ovi uvozom stranih radnika ponovo gube tu mogućnost.
Gle čuda, ti poslodavci ponovo mogu naći žrtve za izrabljivanje, a jadne radnice u takvim trgovinama ponovo gube bilo kakvu opciju.
Tko god podržava uvoz stranih radnika, a živi od rada a ne od kapitala ili rentijerstva (a takvi smo velika većina), je teška budala i mazohist i prema sebi i prema budućim generacijama od kojih su neki možda i njegova djeca.
I totalno je nebitno od kuda ti radnici dolaze. Dolazak radnika iz nama bliskih zemalja samo olakšava neke druge probleme kao što je integracija. Al cijena rada i dalje pada.
Međutim, ni strani radnici nisu blesavi, niti su zadojeni hrvatstvom da ih ovdje nešto veže i da im je teško ići dalje, tako da...
Ljudi, budimo realni, Hrvati su u suštini rasisti, samo nisu imali doticaja s "drugima" pa je sve ovo novo.
Dosta ste me popljuvali na ovaj komentar. Pogledajte malo top odgovore na reddit temi: https://www.reddit.com/r/askCroatians/comments/1q19pq7/cure_jel_bi_ikad_dale_šansu_stranom_radniku/
Čestitam.
AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Mene je strah stranih radnika koji u životu nisu vidjeli semafor niti bilo koji prometni znak... da barem pogaze nekog leftarda pa bude neke koristi...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sve-je-vise-laznih-vozacki-kod-stranih-radnika-oni-su-velika-opasnost/2652424.aspx
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-su-stranci-dobivali-potvrde-u-rh-ne-bute-vozili-samo-platite-covjeku-cevape/2646176.aspx
Hoću reći nije problem kad primiš neku zdravu kvotu stranaca jako drugačije kulture , no biti će problema ako se pretjera. Vidimo kapitalisti sociopati tipa smrada Bose samo išću još i tako spuštaju cijenu rada i dižu sebi zaradu. No mi ćemo imati problema , recimo dignuti će se naši ekstremniji desničari i može biti problem i nama s takvim naci strankama i tada ako revoltiraju Nepalce... može biti svakakvih scenarija.
Strance primaš jer moraš, nema ljudi. Desnica svuda u svijetu ima problem sa stranim radnicima, ali ta ista desnica nigdje nema ni neki plan kako riješiti problem.
To je globalni problem, kako druge države uzimaju naše ljude tako i mi moramo uzimati jeftinije.
Desnicari/kapitalisti su ti koji uvoze radnu snagu. Kako da onda desnicari imaju problem sa njima?
Uvoze ih zato sto ih mogu izrabljivati, tj. za njih ne vrijedi zakon o radu, ljudska prava i sl. Pa koji kapitalista/desnicar bi bio lud zaposliti radnika kojemu mora ispostovati radnicka prava i sl. ako moze uvesti onog kojem nemora i jos za to dobije poticaj od drzave?
Imamo bazen cijela EU. Slobodno trziste. Ako na tolikom trzistu se nemoze naci radnika onda nesto nije u redu sa poslodavcem a ne sa radnicima.
tldr; strance uvozis da si povecas zaradu, to rade kapitalisti/desnicari. 
Strance primaš jer moraš, nema ljudi. Desnica svuda u svijetu ima problem sa stranim radnicima, ali ta ista desnica nigdje nema ni neki plan kako riješiti problem.
To je globalni problem, kako druge države uzimaju naše ljude tako i mi moramo uzimati jeftinije.

Radnu snagu uvoze svi koji ju trebaju, bili oni desničari ili ljevičari. Na istoku ili na zapadu, od Amerike do Kine.
Svaka firma na ovom svijetu kao cilj ima povećati zaradu, bez obzira tko bio na vlasti. Svaka vlast koja vidi da im fali ljudi dozvoljava uvoz (to nije ništa novo, traje tisućama godina).
To rade kapitalisti ali ne desničari, to su dva odvojena pojma, kapitalizam ne poznaje ideologiju.
I naravno da ih neće uvozit leftardi kad oni ništa ni ne rade, niti imaju firme, niti imaju dan radnog staža, to su većinom uhljebi, aktivisti i članovi kojekakvih parazitskih udruga koje se financiraju od onih koji rade.
Iako ih ljevičari sami ne uvoze direktno, oni ih dočekuju raširenih ruku i pripremaju teren za njihovo dovođenje.
To rade kapitalisti ali ne desničari, to su dva odvojena pojma, kapitalizam ne poznaje ideologiju.
I naravno da ih neće uvozit leftardi kad oni ništa ni ne rade, niti imaju firme, niti imaju dan radnog staža, to su većinom uhljebi, aktivisti i članovi kojekakvih parazitskih udruga koje se financiraju od onih koji rade.
Iako ih ljevičari sami ne uvoze direktno, oni ih dočekuju raširenih ruku i pripremaju teren za njihovo dovođenje.
Koja hreptina napisane gluposti. Mozda je vrijeme da se zakljuca tema, jer odlazi u potpuno krivom smjeru.
Ljudi, budimo realni, Hrvati su u suštini rasisti, samo nisu imali doticaja s "drugima" pa je sve ovo novo.
Dosta ste me popljuvali na ovaj komentar. Pogledajte malo top odgovore na reddit temi: https://www.reddit.com/r/askCroatians/comments/1q19pq7/cure_jel_bi_ikad_dale_šansu_stranom_radniku/
ljubavne preferencije nisu rasizam.

Radnu snagu uvoze svi koji ju trebaju, bili oni desničari ili ljevičari. Na istoku ili na zapadu, od Amerike do Kine.
Svaka firma na ovom svijetu kao cilj ima povećati zaradu, bez obzira tko bio na vlasti. Svaka vlast koja vidi da im fali ljudi dozvoljava uvoz (to nije ništa novo, traje tisućama godina).
Znam da su vama termini ljevicar/desnicar veoma "fluidni" ali nemoj pretjerivati.
"Svaka vlast koja vidi da im fali ljudi dozvoljava uvoz" po kojim uvjetima i kakav? Postoje ogromne razlike. Sa razlogom. Zato imamo razvijene zemlje i nas koji u kategoriji "razvijenih" grebemo dno dok nas povlace gore jer smo u "drustvu" inace bi bili u rupi.
"Svaka firma na ovom svijetu kao cilj ima povećati zaradu" ovo nije istina ni blizu ni slucajno u nijednom kontektstu. Stvarno treba objasnjavati? 
Kako reče moj poznanik, balkanizam je uspješno desantirao kod Gotteborga sredinom 90-ih...

Znam da su vama termini ljevicar/desnicar veoma "fluidni" ali nemoj pretjerivati.
"Svaka vlast koja vidi da im fali ljudi dozvoljava uvoz" po kojim uvjetima i kakav? Postoje ogromne razlike. Sa razlogom. Zato imamo razvijene zemlje i nas koji u kategoriji "razvijenih" grebemo dno dok nas povlace gore jer smo u "drustvu" inace bi bili u rupi.
"Svaka firma na ovom svijetu kao cilj ima povećati zaradu" ovo nije istina ni blizu ni slucajno u nijednom kontektstu. Stvarno treba objasnjavati? 
Uvoz radne snage diktiraju firme ovisno o radnoj snazi koja nedostaje.
Mi nemamo neku industriju ili raširen R&D pa nam je nažalost primarna NKV radna snaga. Rijetke su firme (dijelom IT, nešto Rimac, dosta uprava mnogih d.d. u stranom vlasništvu) koje dovode visokokvalificiranu radnu snagu.
Koja to točno firma nema kao jedan od primarnih ciljeva povećanje prihoda / margine / dobiti?

Mi nemamo neku industriju ili raširen R&D pa nam je nažalost primarna NKV radna snaga. Rijetke su firme (dijelom IT, nešto Rimac, dosta uprava mnogih d.d. u stranom vlasništvu) koje dovode visokokvalificiranu radnu snagu.
Koja to točno firma nema kao jedan od primarnih ciljeva povećanje prihoda / margine / dobiti?
Nisam bio siguran siguran da kao po obicaju samo trolas.
"Uvoz radne snage diktiraju firme ovisno o radnoj snazi koja nedostaje." opet laz. Ovisno koju radnu snagu ne zele placati po trzisnoj cijeni i na koju netko politicki podoban moze uzeti finu proviziju pri uvozu. To ponavljanje lazi o radnoj snazi koja nedostaje je postalo veoma bezobrazno. Zar stvarno nije nikome ni malo cudno da je konobar u sezoni na jadranu do 2008 imao skoro vecu placu nego sada? Bez da se uracuna inflacija i sve ostalo. Napojnice je zadrzavao a sad rijetko to smije. Kako to?
"Koja to točno firma nema kao jedan od primarnih ciljeva povećanje prihoda / margine / dobiti?" ajmo redom: OpenAI was founded as a nonprofit in 2015; Zagrebački holding; vik-split; BRAC; Oxfam; ma daj googlaj valjda nisi toliko neposoban?
Sad mozes nastaviti trolati... 
p.s. uostalom kojoj to "firmi" tocno u mission statementu pise "jedan od primarnih ciljeva povećanje prihoda / margine / dobiti"? 
"Uvoz radne snage diktiraju firme ovisno o radnoj snazi koja nedostaje." opet laz. Ovisno koju radnu snagu ne zele placati po trzisnoj cijeni i na koju netko politicki podoban moze uzeti finu proviziju pri uvozu. To ponavljanje lazi o radnoj snazi koja nedostaje je postalo veoma bezobrazno. Zar stvarno nije nikome ni malo cudno da je konobar u sezoni na jadranu do 2008 imao skoro vecu placu nego sada? Bez da se uracuna inflacija i sve ostalo. Napojnice je zadrzavao a sad rijetko to smije. Kako to?
"Koja to točno firma nema kao jedan od primarnih ciljeva povećanje prihoda / margine / dobiti?" ajmo redom: OpenAI was founded as a nonprofit in 2015; Zagrebački holding; vik-split; BRAC; Oxfam; ma daj googlaj valjda nisi toliko neposoban?
p.s. uostalom kojoj to "firmi" tocno u mission statementu pise "jedan od primarnih ciljeva povećanje prihoda / margine / dobiti"? 
Moraš prvo naučiti neke osnove bar na razini viših razreda osnovne škole, ako ne srednje...
Uvoz radne snage ne diktiraju firme, diktira nedostatak radnika. Tržišna cijena je jako specifičan pojam - ako fali građevinara, dizanje plaća na 5k eura nije tržišna cijena. Isto je i radnicima u trgovinama, reastoranima ili nečem sličnim.
A gdje si vidio točno konobare koji imaju manje plaće 2008. nego sada? Na stranu što sve manje ima pravih konobara i što Filipinci polako metu pod s ostalima, konobari mogu lako mijenjati posao, zarađuju solidno (da ne kažem da su oni koji su dobri dobro i plaćeni), kojima to točno gazde oduzimaju naponjice ne bih znao...
Firme? Prvo odvoji humanitarne udruge od firmi, na stranu što i humanitarne udruge moraju jako dobro paziti na financije. Sve ostale koje si naveo - ZGH, VIK, OpenAI - financijski rezultati, RDG, borba za profitabilnošću (i ne dostatak ljudi), sve je javno objavljeno. Ta tri primjera su ti totalno promašena.
Čak i zdravstvo, školstvo itd. moraju imati identičan financijski fokus.
Moraš prvo naučiti neke osnove bar na razini viših razreda osnovne škole, ako ne srednje...
Uvoz radne snage ne diktiraju firme, diktira nedostatak radnika. Tržišna cijena je jako specifičan pojam - ako fali građevinara, dizanje plaća na 5k eura nije tržišna cijena. Isto je i radnicima u trgovinama, reastoranima ili nečem sličnim.
A gdje si vidio točno konobare koji imaju manje plaće 2008. nego sada? Na stranu što sve manje ima pravih konobara i što Filipinci polako metu pod s ostalima, konobari mogu lako mijenjati posao, zarađuju solidno (da ne kažem da su oni koji su dobri dobro i plaćeni), kojima to točno gazde oduzimaju naponjice ne bih znao...
Firme? Prvo odvoji humanitarne udruge od firmi, na stranu što i humanitarne udruge moraju jako dobro paziti na financije. Sve ostale koje si naveo - ZGH, VIK, OpenAI - financijski rezultati, RDG, borba za profitabilnošću (i ne dostatak ljudi), sve je javno objavljeno. Ta tri primjera su ti totalno promašena.
Samo ponavljas lazi. Zasto? Opet ti trebam rastavljati nepismeni post na faktore? Zasto?
Uvoz radne snage diktira VLADA. Znas li sto je to?
Trzisna cijena specifican pojam? Sto je to po tebi "specifican pojam"? To je je56no obicni pojam. Bar pismenim ljudima. Digni placu na trzisnu. Mozda opet specifican pojam? Ako na EU trzistu kada odem u ducan moram platiti "trzisnu cijenu" zasto onda poslodavac pri nabavi radne snage nemora platiti trzisnu cijenu? Ne. Njemu vlada dozvoljava da zaobide to isto trziste na kojem se nalazi. Zasto?
Filipinci metu pod sa cime? Kakas po obicaju. Neznas i to je u redu. Ali zasto kakati bezveze? Prijatelj u ugostiteljtvu ima desetak zaposlenih imigranata iz trrecih zemalja. Obicno nemju komunikaciju sa gostima, za to sluze nasi ljudi. Znas li zasto ih koristi? Zato sto rade po 12 sati ako treba. Zato sto rade kada god treba. Zato sto nemora ispostovati prema njima hrpu zakona koje inace stite radnike. I kaze posteno, dok ide tako ide. Zna jako dobro zasto ih koristi. Zato sto mu je to VLADA omogucila. Da zaobide trziste. I jos mu da za to poticaj.
Drugi prijatelj u u gostiteljstvu ne pada mu na pamet zaposljavati na taj nacin jer njemu treba iskljucivo kvalitetno/reprezentativno osoblje.
A znas gdje sam vidio konobare koji rade sezonski za skoro manje novca nego do 2008 i po losijim uvjetima? Na svim srednjejadranskim otocima! Probaj ih posjetiti dok jos nisu skroz do kraja upropasteni novim bacicevim zakonima. Kako to da 2005 nije nedostajalo konobara u sezoni? Kako to?
Odvoji? Sto od cega? Firme od firmi?
Pa je56te naravno da moraju paziti na financije. To sto paze sto rade sa svojim sredstvima znaci da im je cilj prihod profit itd? Koja vrsta uvrnute logike je to?
ZGH, VIK, a ni OpenAI kad je osnovan nemaju primarni cilj profit!!! Kakve veze javna objava financija ima sa ciljem profitabilnosti?
Zupanijske skole imaju cilj profitabilnost?? Imaju "finacijski fokus" (sto god to tebi znacilo)? Ti si totalno prolupao. Sretno. Ali mislim da tebi pomoci nema...
p.s. daj javi HCMA da halucinira to sto se javlja na oglaseni posao u posti i nitko mu ne odgovara dok mu postu dostavlja nepalac. 
nešto Rimac
Jao, morao si ovo dovesti u pricu. Da prebacim ocima a ruka sama od sebe trazi sarafciger da se roknem u celo.
Dakle japa su dosli iz BiH, popljackali po Slavoniji preko standardnih zavicajno/rodjacko/politickih kombinacija, dokazano mu je 333 milijuna Kn (a koliko je u nedokazanim iznosima i kolateralnosj steti, koliko je ljudi skapavalo od gladi ili nisu nasli drugi posao u najpogodjenijoj regiji), i sada nastavljamo zanat.
Samo ponavljas lazi. Zasto? Opet ti trebam rastavljati nepismeni post na faktore? Zasto?
Uvoz radne snage diktira VLADA. Znas li sto je to?
Trzisna cijena specifican pojam? Sto je to po tebi "specifican pojam"? To je je56no obicni pojam. Bar pismenim ljudima. Digni placu na trzisnu. Mozda opet specifican pojam? Ako na EU trzistu kada odem u ducan moram platiti "trzisnu cijenu" zasto onda poslodavac pri nabavi radne snage nemora platiti trzisnu cijenu? Ne. Njemu vlada dozvoljava da zaobide to isto trziste na kojem se nalazi. Zasto?
Filipinci metu pod sa cime? Kakas po obicaju. Neznas i to je u redu. Ali zasto kakati bezveze? Prijatelj u ugostiteljtvu ima desetak zaposlenih imigranata iz trrecih zemalja. Obicno nemju komunikaciju sa gostima, za to sluze nasi ljudi. Znas li zasto ih koristi? Zato sto rade po 12 sati ako treba. Zato sto rade kada god treba. Zato sto nemora ispostovati prema njima hrpu zakona koje inace stite radnike. I kaze posteno, dok ide tako ide. Zna jako dobro zasto ih koristi. Zato sto mu je to VLADA omogucila. Da zaobide trziste. I jos mu da za to poticaj.
Drugi prijatelj u u gostiteljstvu ne pada mu na pamet zaposljavati na taj nacin jer njemu treba iskljucivo kvalitetno/reprezentativno osoblje.
A znas gdje sam vidio konobare koji rade sezonski za skoro manje novca nego do 2008 i po losijim uvjetima? Na svim srednjejadranskim otocima! Probaj ih posjetiti dok jos nisu skroz do kraja upropasteni novim bacicevim zakonima. Kako to da 2005 nije nedostajalo konobara u sezoni? Kako to?
Odvoji? Sto od cega? Firme od firmi?
Pa je56te naravno da moraju paziti na financije. To sto paze sto rade sa svojim sredstvima znaci da im je cilj prihod profit itd? Koja vrsta uvrnute logike je to?
ZGH, VIK, a ni OpenAI kad je osnovan nemaju primarni cilj profit!!! Kakve veze javna objava financija ima sa ciljem profitabilnosti?
Zupanijske skole imaju cilj profitabilnost?? Imaju "finacijski fokus" (sto god to tebi znacilo)? Ti si totalno prolupao. Sretno. Ali mislim da tebi pomoci nema...
p.s. daj javi HCMA da halucinira to sto se javlja na oglaseni posao u posti i nitko mu ne odgovara dok mu postu dostavlja nepalac. 
Zapošljavanje ne diktira vlada, zapošljavanje ditiraju poslodavci. Vlada samo odgovara na potrebe koje su zadnjih desetak godina otišle u nebo (naši otišli van, stranci dolaze).
Filipinci su bolji od 90% domaćih konobara, posebno kad ih je sve više s osnovnim znanjem jezika.
Ja znam brdo ugostitelja (i to gle vraga, dio na otocima) i znam kakve su i plaće i muke s njima (zato sam imao ideju otvaranja posredničke firme).
ZGH i ostali itekako imaju cilj ostvareja profita, kao i svaka druga firma, zato je to bilo bitno i na novou grada i na nivou ZGH, samo kad je ZGH u pitanju. Profit generira i investicijske mogućnosti i poboljšanje kreditnog rejtinga.
A ako ne znaš koja je razlika između firmi i humanitarnih udruga, tu ti ne mogu pomoći.
nešto Rimac
Jao, morao si ovo dovesti u pricu. Da prebacim ocima a ruka sama od sebe trazi sarafciger da se roknem u celo.
Ma može on krasti koliko želi, tu je tema koliko je stranaca zaposlio.
A ako ne znaš koja je razlika između firmi i humanitarnih udruga, tu ti ne mogu pomoći.
A ako ti ne možeš shvatiti da vlada nije servis poslodavcima već centar moći i politike koji balansira različite interese, onda tebi nema pomoći. Nije cijeli svijet jedna od tvojih korporacija u kojoj tvoja korporativna menadžerska logika vrijedi.
Kad Vlada dopusti uvoz stranika radnika to je primarno politička odluka. Ona može biti motivirana ekonomskim interesima poslodavaca, ali i ne mora.
A ako ti ne možeš shvatiti da vlada nije servis poslodavcima već centar moći i politike koji balansira različite interese, onda tebi nema pomoći. Nije cijeli svijet jedna od tvojih korporacija u kojoj tvoja korporativna menadžerska logika vrijedi.
Kad Vlada dopusti uvoz stranika radnika to je primarno politička odluka. Ona može biti motivirana ekonomskim interesima poslodavaca, ali i ne mora.
Svaka odluka vlade je politička odluka. A jedna od primarnih uloga politike je omogućiti ekonomski razvoj.
Uvoz stranih radnika nema nikakve veze ni s kapitalizmom niti socijalizmom nego stanjem na tržištu rada. Naši odlaze, oni koji žele dolaze.
Svaka odluka vlade je politička odluka. A jedna od primarnih uloga politike je omogućiti ekonomski razvoj.
Uvoz stranih radnika nema nikakve veze ni s kapitalizmom niti socijalizmom nego stanjem na tržištu rada. Naši odlaze, oni koji žele dolaze.
Već sad ima slučajeva da naši radnici dobijaju otkaze zbog jeftinijih stranaca. Drugo, val iseljavanja je uglavnom prestao, ljudi se vraćaju iz inozemstva u većem broju nego što ih odlazi. Uvoz stranih radnika je krenuo zbog deficita radne snage na tržištu, a pretvorio se u zamjenu hrvatske radne snage sa jeftinijom. Mene zanima što će se dogoditi u slučaju ekonomske krize u kojoj će naši ljudi ostajati bez posla, a migranti neće jer rade za kikiriki.