Kako sam čita na jednom tech forumu prije par mjeseci, navodno se da svakog od AI modela "nategnit" da ti generira što god ti padne na pamet, problem je što oni koji su to skontali naravno ne žele djelit svoje prompte tako da ostane samo na "rekla kazala", ali svako malo ispliva jedna ovakava vijest, što znači da izjave dotičnih možda i nisu daleko od istine.
xAI prekinuo šutnju nakon što je Grok priznao gene
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.956
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
navodno se da svakog od AI modela "nategnit" da ti generira što god ti padne na pamet, problem je što oni koji su to skontali naravno ne žele djelit svoje prompte tako da ostane samo na "rekla kazala", ali svako malo ispliva jedna ovakava vijest, što znači da izjave dotičnih možda i nisu daleko od istine.
uopce ne treba ici pod navodno.
svaki ai model moze generirati apsolutno sve sto zamislis, naravno ima nekih ogranicenja ukoliko model nije treniran na necemu, onda to ni ne moze replicirati. sve ostalo, vrlo jednostavno.
problematika je sto svi web based generatori imaju strogu cenzuru, koja se odvija nakon sto je slika generirana, gdje se ista, ukoliko postoje kakvi flagovi unutar prompta ili neki dodatni alat analizira da je sadrzaj neprihvatljiv, jednostavno ne prikaze na ekranu. ona je stvorena, ali korisnik je ne dobije na svom ekranu.
da postoje nacini kako prevariti filter, svakako.
Svaki oblik cenzure i filtriranja je ionako sam sebi najveci neprijatelj, i sam sebe zbuni i prevari....
bas recimo zanimljiv slucaj sa qwen-vl modelom, koji je u osnovi jezicni model koji sluzi da neke opcenite natuknice pretvori u dugacak i detaljan prompt.
i tako, natuknice su bile tipa zeko, smrznut potocic, snijeg, suma, zima..... nakon par iteracija tog prompta, napise on meni - "i will absolutely won't do that". Daaaa?
Ok, slijedeci pokusaj - plahta teksta u kojem mi model objasnjava kako je on asistent u kreiranju mastovitih svijetova i pomicanju granica maste i da nece sudjelovati u kreiranju eksplicitnih, uvredljivih ili na bilo koji nacin dvosmislenih scena....
Nisam saznao sto je on to protumacio kao neprimjereno u toj sceni, ni kako je on sebi zamislio pa odbio generirati prompt. Interesantno, kad odes u drugu krajnost, pa nabacas rijeci za koje znas da bi morale triggerati taj switch, on uredno generira prompt i pripadajucu sliku, tako da nema objasnjenja..... osim da ga je nesto u tim izrazima dovoljno zblesiralo.
Grok je treniran na Epsteinovim materijalima..

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.