Sve ide uredno u smjeru da ćemo kupovati samo monitore sa mrežnim karticama i unajmljivati računala u cloud-u. Divna budućnost.
Western Digital prodao sve zalihe čvrstih diskova
- poruka: 16
- |
- čitano: 4.010
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
"Nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni".
Jezivo.
Što će hardveraj postati asset za ulaganje, kao sir Parmezan...nadam se ipak da ne jer on s godinama ne postaje vrjedniji :D
Razmisljao sam o kupovini NAS bas u zadnje vrijeme i tako otkrio da em vrlo malo hardova dostupno, em su cijene bolesne, vec preko duplo nego inace. A o tom se ni ne prica, techapokalipsa nije samo na RAM/ grafe ogranicena...
ima nekih cca sat i pol kak mi se javio frend da je htio puknuti jos jedan fizicki server u rack za klijenta. prije dvije godine su taj server platili 20k USD, sad ekipa trazi 200k USD za takav isti/slican... nije samo consumer space affectan, ocito da su krenuli unistiti sve kaj postoji...
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Ima dosta razloga i dosta puta korisnik je sam kriv za svoje komplikacije s cloudom ali ovako ne svima lakse kad su podaci fizicki blizu tebe.
Iako je cloud generalno zgodno rješenje, nije baš za sve podatke, npr. tko radi nekakav admin posao pa ima hrpe pristupnih logina od klijenata/suradnika ili mora potpisati nekakav NDA itd.
Ako tajnost/osjeljivost nije problem, onda je odlično rješenje za timski rad. Ne koristim, ali ono što čitam o problemima sa Windowsima i OneDriveom, ni neću. Moja serverčad - moja slobodica :)
Sve ide uredno u smjeru da ćemo kupovati samo monitore sa mrežnim karticama i unajmljivati računala u cloud-u. Divna budućnost.
Kolko smeca prolazi kroz firme, urede, škole mislim da cloud ima svoje mjesto. Kakvog to smisla ima da svaki radnik na poslu ima svoj komp a većinom koristi npr. 1% procesora. Ako je potebno fizički imat opremu onda bar prek nekog servera u zgradi.
I sada idu na kolektivni godišnji odmor do iduće godine.
Iako je cloud generalno zgodno rješenje, nije baš za sve podatke, npr. tko radi nekakav admin posao pa ima hrpe pristupnih logina od klijenata/suradnika ili mora potpisati nekakav NDA itd.
Ako tajnost/osjeljivost nije problem, onda je odlično rješenje za timski rad. Ne koristim, ali ono što čitam o problemima sa Windowsima i OneDriveom, ni neću. Moja serverčad - moja slobodica :)
za pristupne podatke se koristi pouzdan password manager, a za povjerljive podatke nije problem cloud, već cloud koji ne koristi end-to-end enkripciju, kao google drive i one drive koje većina koristi jer su eto praktični
U 09.2025 kupio dva Toshiba 20TB diska za 742€, sada su 1200€ 
Ne vjerujem da ce to nas dohvatiti, ali neke slijedece generacije... Uostalom, cak i ovim danasnjim generacijama je vise do konzola nego do racunala. Dosla su pak neka druga vremena i cisto sumnjam da ce novim generacijama smetati to sto si napisao.
U 09.2025 kupio dva Toshiba 20TB diska za 742€, sada su 1200€ 
Veljača 2026, dva WD 18TB diska za €360. Jedan komad je €416 na nabavi
Dakle 100+ € vise nego na amazonu. Svi jasu na ovim valovima dok im se moze.
Veljača 2026, dva WD 18TB diska za €360. Jedan komad je €416 na nabavi
Dakle 100+ € vise nego na amazonu. Svi jasu na ovim valovima dok im se moze.
Pojasni mi kolega. Na Amazonu jedan WD 18TB košta €349,79? Ja sam DVA komada platio sveukupno €360.