Robot naučio igrati tenis poput čovjeka

poruka: 19
|
čitano: 2.894
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Robot naučio igrati tenis poput čovjeka".
14 godina

Prikladniji naslov bi bio: "Robot naučio prebacivati lopticu preko mreže na teniskom terenu" jer budimo realni, ovo s tenisom kao sportom nema veze osim što je na istom terenu.

Moj PC  
5 8 hvala 0
16 godina
Re: Robot naučio igrati tenis poput čovjeka
Nakon 5 sati treninga komercijalno dostupni robot vraća lopticu u teren svaki put. Što bi trebao učiniti da tebe impresionira? Niti čovjek nije puno bolji nakon samo 5 sati.
15 godina
mjaneci3 kaže...

Prikladniji naslov bi bio: "Robot naučio prebacivati lopticu preko mreže na teniskom terenu" jer budimo realni, ovo s tenisom kao sportom nema veze osim što je na istom terenu.

Vjeruj mi da čovjek kad krene igrat tenis nije u stanju napravit 10 izmjena bez da pogodi u mrežicu ili van terena,

18 godina
mjaneci3 kaže...

Brijem da kroz najviše deset (a možda i manje) godina ćeš imati robota kojeg ljudski igrač ne može pobijediti.
Doslovno ako mu zadaš zadatak da, otkud god mu pošalješ lopticu, on ju uvijek vrati u jednu točku, će to moći napraviti 99% vremena.

Ne kužim to sprdanje s očitim napretkom, niti smisao, niti potrebu.

Gledam te!
18 godina
Robot je naucio da locira lopticu i vrati je na drugu polovicu terena. To jeste fascinantno, ali tu je kraj tog napretka i ucenja. Ostalo ce biti sirova brzina i snaga - u kretanju i kalkulisanju parametara i usavrsavanju mehanike pokreta, isto kao auto moze ici brze od covjeka, ili kalkulator brze računati. Naravno da covjek tu nema sanse.
Ali to ne znaci "pametnijeg" robota.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.3.2026 11:01 (knight).

1 1 hvala 0
16 godina
Veliki Brat kaže...

Ne kužim to sprdanje s očitim napretkom, niti smisao, niti potrebu.

To je problem prosječne i ispodprosječne osobe. Ništa novo na ovom planetu.

PSN - darklydexter
16 godina
mjaneci3 kaže...

i taj isti robot bi te pobijedio tim prebacivanjem

...potpis nije potreban...
16 godina
knight kaže...
Robot je naucio da locira lopticu i vrati je na drugu polovicu terena. To jeste fascinantno, ali tu je kraj tog napretka i ucenja. Ostalo ce biti sirova brzina i snaga - u kretanju i kalkulisanju parametara i usavrsavanju mehanike pokreta, isto kao auto moze ici brze od covjeka, ili kalkulator brze računati. Naravno da covjek tu nema sanse.

Jako bizarna izjava "tu je kraj napretka i učenja". U svakom slučaju napretka, od izuma kotača do danas, povijest je pokazala da napretku i učenju nema kraja.

PSN - darklydexter
12 godina
DaNiTo kaže...

i taj isti robot bi te pobijedio tim prebacivanjem

možda i bi, ako mu vraćaš lopticu uvijek tamo gdje je on i radiš to usporeno ko lik na videu  

al ok, ovo je sami početak i svakako pokazuje potencijal

2 godine
knight kaže...

daj ne baljezgaj.

u kombinaciji sa AIom (LLMovi) moći će itekako učiti i primjenjivati različite taktike ovisno o protivniku i njegovom stilu. na kraju će i čovjek dobiti savršenog sparing partnera koji će se kirurški precizno prilagoditi njegovim potrebama i fokusirati na greške i manjkavosti.

14 godina

Svi ste se nešto nabrijali na moj komentar i nastavili u tonu da će za XXXX sati biti nešto. Ja to nisam opovrgnuo ni u kojem slučaju, rekao sam samo da ovo sada nema veze s tenisom i nisam u krivu.

Moj PC  
0 2 hvala 0
18 godina
Ezio kaže...
knight kaže...

Jako bizarna izjava "tu je kraj napretka i učenja". U svakom slučaju napretka, od izuma kotača do danas, povijest je pokazala da napretku i učenju nema kraja.

Dobro, govorio sam za ovaj konkretan slucaj, nema potrebe da odgovaras opstim floskulama na nivou "robot se uci dok je ziv".

18 godina
millennial kaže...
knight kaže...

daj ne baljezgaj.

u kombinaciji sa AIom (LLMovi) moći će itekako učiti i primjenjivati različite taktike ovisno o protivniku i njegovom stilu. na kraju će i čovjek dobiti savršenog sparing partnera koji će se kirurški precizno prilagoditi njegovim potrebama i fokusirati na greške i manjkavosti.

Za ovakve stvari se koriste reinforcement learning metode, ne LLM. 

Svijet i razumijevanje svijeta se ne moze opisati samo jezikom, pa samim time ni LLM niti ce nekakva AGI doci iz LLM-a IKAD, bez obzira sta samouvjerene neznalice poput tebe i onih koji ti upvotaju mislile.

2 godine
knight kaže...
millennial kaže...
knight kaže...

daj ne baljezgaj.

Za ovakve stvari se koriste reinforcement learning metode, ne LLM. 

Svijet i razumijevanje svijeta se ne moze opisati samo jezikom, pa samim time ni LLM niti ce nekakva AGI doci iz LLM-a IKAD, bez obzira sta samouvjerene neznalice poput tebe i onih koji ti upvotaju mislile.

16 mjeseci
Sve je dobro dok ne nauče robota da igra stolni penis!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
millennial kaže...

Ti izgleda nisi dobar ni s vjestackom niti prirodnom inteligencijom.

16 godina
knight kaže...
millennial kaže...

Ti izgleda nisi dobar ni s vjestackom niti prirodnom inteligencijom.

Nisam se htio petljati, ali baš vučeš za jezik... 
RL se koristi za taktičke stvari. Gdje ti je motorika, gdje je računalni vid, gdje je optimizacija putem fizikalnih modela? 
Čak će i LLMovi imati učinka u treningu robota za ovakve zadatke u budućnosti (korekcija koordinacije, instrukcije, usmjeravanje prema specifičnim taktičkim idejama i strategiji)
Također LLMovima se može doseći AGI, ne znači da hoće, pa čak niti da je to najbolji izbor.
1. LLMovi će napredovati i neće uvijek biti deterministički
2. Jezikom se može opisati svijet u cijelosti, ako se korisnik jezikom zna služiti. Neka rješenja su lakša, ali jezik može biti egzaktan i dati predvidive rezultate. Uostalom: i programski jezici su jezici.
3. još nešto sam htio napisati ali mi pobjegla misao. 

Obraćaš se komentatorima s neutemeljeno superiorne pozicije. Malo stoičke skromnosti ili Sokratovske mudrosti bi ti dobro došlo.

18 godina

Bilo bi bolje da se i nisi petljao. 
Prigovaras mome odgovoru covjeku kome je prva recenica u obracanju meni bila "ne baljezgaj", a odgovor na moj vrlo argumentovan post - retardirani smajlic.

Na temu.
RL se ovdje koristi za UCENJE igranja, ne vidim smisao pominjati motoriku, fiziku, senzore, pa cak ni vid i kamere jer ne doprinosi diskusiji. Naravno da su tu inputi koje RL mora koristiti da bi mogao poduzimati akcije i da bi se mogao korigovati. Vjerovatno se koristi i mnogi drugi algoritmi, ipak je to slozen sistem, ali eto "slucajno" ne i LLM.

Covjek je pomenuo LLM kao vid napredovanja u ucenju, a isti se uopste ne koristi za te svrhe (s razlogom).
To sto ti tvrdis da ce LLM-ovi imati ucinak na ovo u buducnosti nije vise od mastanja i tvog predvidjanja vrlo upitne utemeljenosti.
Ozbiljni strucnjaci osporavaju uopste mogucnost dosezanja AGI, a pogotovo postizanje iste LLM-ovima. 
Jezikom se ne moze opisati svijet, ne mozes opisati boju, a kamo li nesto drugo. Jezikom se moze opisati neki model svijeta, ali valjda bi trebao znati da je taj model (vrlo) pojednostavljeni prikaz sistema. Model dovoljnno detaljan da opisuje sistem u potpunosti, mora biti jednako slozen kao i sam sistem.
Pa ti pominjes programske jezike koji kao opisuju svijet? Da li ti zaista mislis da npr. OOP opisuje svijet? Da li si svjestan koliko je to veliki nivo apstrakcije i pojednostavljivanja?

Da ne filozofiram, znam da se sada tona ljudi nalozila na LLM, po principu kad imas čekić sve ti je ekser, ali proci ce, ne zelim se dalje raspravljati.

2 godine
knight kaže...

Bilo bi bolje da se i nisi petljao. 
Prigovaras mome odgovoru covjeku kome je prva recenica u obracanju meni bila "ne baljezgaj", a odgovor na moj vrlo argumentovan post - retardirani smajlic.

Na temu.
RL se ovdje koristi za UCENJE igranja, ne vidim smisao pominjati motoriku, fiziku, senzore, pa cak ni vid i kamere jer ne doprinosi diskusiji. Naravno da su tu inputi koje RL mora koristiti da bi mogao poduzimati akcije i da bi se mogao korigovati. Vjerovatno se koristi i mnogi drugi algoritmi, ipak je to slozen sistem, ali eto "slucajno" ne i LLM.

Covjek je pomenuo LLM kao vid napredovanja u ucenju, a isti se uopste ne koristi za te svrhe (s razlogom).
To sto ti tvrdis da ce LLM-ovi imati ucinak na ovo u buducnosti nije vise od mastanja i tvog predvidjanja vrlo upitne utemeljenosti.
Ozbiljni strucnjaci osporavaju uopste mogucnost dosezanja AGI, a pogotovo postizanje iste LLM-ovima. 
Jezikom se ne moze opisati svijet, ne mozes opisati boju, a kamo li nesto drugo. Jezikom se moze opisati neki model svijeta, ali valjda bi trebao znati da je taj model (vrlo) pojednostavljeni prikaz sistema. Model dovoljnno detaljan da opisuje sistem u potpunosti, mora biti jednako slozen kao i sam sistem.
Pa ti pominjes programske jezike koji kao opisuju svijet? Da li ti zaista mislis da npr. OOP opisuje svijet? Da li si svjestan koliko je to veliki nivo apstrakcije i pojednostavljivanja?

Da ne filozofiram, znam da se sada tona ljudi nalozila na LLM, po principu kad imas čekić sve ti je ekser, ali proci ce, ne zelim se dalje raspravljati.

bla bla trlj trlj... vrati se ti nazad u svoju vukoje*inu i tamo i dalje budi lokalni ajnštajn. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice