Nisam nikad koristil office alate iz mikrosofta, na poslu koristimo libre office.
Nek mi netko kaže po čemu je mikrosoft bolji od libre office?
Šta se to nemože radit u libre office a može kod mikrosofta?
Nisam nikad koristil office alate iz mikrosofta, na poslu koristimo libre office.
po čemu je bolji? po svemu, nije bezvezno dominantni uredski office paket.. no ako ti drugi zadovoljava potrebe, tad je to ok.. ne treba te zanimati mso (mada je ekšli tema 365-cloud..).
-dodaj u priču-pitanje usporedbu s npr googledocsom i mobitel.. tad libre nema šanse, a mobitel je posta važan dio svim poslovima, pogotovo uredskim i kućnim..
-jedina prednost je free-cijena..(ne miješati komercijalu-biz i kućne-free) a firma koja po tom kriteriju bira ima problem .. klasa troška wc papira.. :)
-nisi radio u mso, naravno da tad ne znaš ni što sve može, npr excelice.. i naravno da tad imaš takvo pitanje, koje je iz klase zelenije trave, pa ako te veseli, da tvoja trava je zeleni-kentaki.. :) ..
Na žalost, za razliku od Libre Office, Microsoft Office može bez greške otvoriti druge Microsoft Office datoteke. 
"Povjerenje potrošača i transparentnost glavni su prioriteti Microsofta". Koje su to vagine lažljive...
po čemu je bolji? po svemu, nije bezvezno dominantni uredski office paket..
Nije bezveze, ali tu je dosta kumovalo i piratstvo zbog kojeg su ljudi navikli na MS.
Da se od ranih 2000-ih pogotovo na balkanu moralo kupovati original MS Office ne bi bio tako dominantan, LibreOffice/OpenOffice bi bili puno jači.
da i ne... besmislena korelacija s piratima jer je libre besplatan, pa tad cijena nije razlog, upravo obrnuto..
-a drugi ne, jer nikad nije sve radilo.. što zbog monopola-kazni ms-a, što zbog tog što su oni jači a libre slabiji.. objektivno kao firma-support-resursi u svemu.. tj nikad ništa nije radilo ok u libreu u ta davna vremena.. a već neko vrijeme ni to nije važno jer juzer ima free-online, za kućne, googledocsi i mso365, free za kućne.. libre jednostavno ne ''konkurira''.. i ako nije prije sad još ima manje šansi za bilo što.
Microsoft Office ima bolju implementaciju ODF standarda dokumenata. Standard je napisan od trećih organizacija i niti jedan alat ga ne implementira 100%, ali MS Office ima veći postotak.
Na žalost, za razliku od Libre Office, Microsoft Office može bez greške otvoriti druge Microsoft Office datoteke. 
Znaš tko je kriv za to? Microsoft, a ne LibreOffice! Jer je zapis dokumenata napravljen programima Microsoftovog Officea namjerno užasno i nepotrebno zakompliciran i zamaskiran("obfuskiran")! To je tako "by design", a ne slučajno. Da je Microsoft transparentan, da je dao specifikaciju svojih formata (a ne da svi drugi reverznim inženjeringom pokušaju dokučiti što je što u zapisu Microsoftovih dokumenata), ne bi bilo nekakvih značajnih problema.
Glavni problem u čitavoj priči je taj što se Microsoft Office u većini slučajeva i dalje uzima kao defaultna opcija, defaultni format, a ne bi trebalo. Zbog toga Microsoft i dalje radi što hoće. Nešto što je defaultno, trebalo bi biti univerzalno, a onda bi Microsoft ili tko drugi ponudio nešto povrh toga, kao dodanu vrijednost.
-khm.. ipak je to krivica LO.. tj svi ostali otvaraju-čitaju uredno (čak mislim i LO sad radi ok), dok je LO zadnja rupa na svirali, pogotovo posljednjih godina kad je glavni mob-adnroid.. a pošto desetljećima prije nije bio nešto, neće ni sad.. :)
Dok god se MS Office gura u školstvo i akademsku zajednicu, to mu je budućnost sigurna. Ljudi koji se na njemu školuju i stvore naviku, teško će kasnije htjeti nešto drugo, osim ako nisu pingvinaši i open source proroci.
Da postoji politička volja, brzo bi se Libre našao u školama i akademskoj zajednici. Ali eto, lobiranje čini svoje i to ne samo u RH.
Vodim svu dokumentaciju i analitičke tablice u Libreu, odnosno Calcu za jdoo i nikad nisam imao nikakav problem sa otvaranjem bilo kojeg .xslx dokumenta niti su koperanti imali problema sa otvaranjem mojih .ods tablica, jedino gdje me zezalo je pri podnošenju joppd kad su me tražili da opunsku tablicu moram dostaviti u xslx formatu.
Radnicima sam uzeo office2021 jer sam vidio dočim nema ribbon sučelja, odma je panika i čuđenje. Mladi jednostavno nisu odrasli na klasičnim padajućim izbornicima. Čak se čude zašto imam na svom kompu klasični start menu (openshell), kakav je bio do win7. Prečaci do kontrolne ploče, terminala ili dokumenata očito su postali crna magija.
Dok god se MS Office gura u školstvo i akademsku zajednicu, to mu je budućnost sigurna. Ljudi koji se na njemu školuju i stvore naviku, teško će kasnije htjeti nešto drugo, osim ako nisu pingvinaši i open source proroci.
Da postoji politička volja, brzo bi se Libre našao u školama i akademskoj zajednici. Ali eto, lobiranje čini svoje i to ne samo u RH.
Vodim svu dokumentaciju i analitičke tablice u Libreu, odnosno Calcu za jdoo i nikad nisam imao nikakav problem sa otvaranjem bilo kojeg .xslx dokumenta niti su koperanti imali problema sa otvaranjem mojih .ods tablica, jedino gdje me zezalo je pri podnošenju joppd kad su me tražili da opunsku tablicu moram dostaviti u xslx formatu.
Istina. Zato mi je bilo drago čuti da se austrijsko ministarstvo obrane prebacilo sa MS Office na Libre Office. Nadam se da je po početak trenda.
Kako si riješio problem da podnošenjem joppd obrasca? Vjerovatno si se morao poslužiti Excelom?
Istina. Zato mi je bilo drago čuti da se austrijsko ministarstvo obrane prebacilo sa MS Office na Libre Office. Nadam se da je po početak trenda.
Kako si riješio problem da podnošenjem joppd obrasca? Vjerovatno si se morao poslužiti Excelom?
Iz Calca, save as i pod format odabrao .xlsx
Nije samo stvar editiranja dokumenata (i prikaza), to uglavnom radi, puno veći problem je dijeljenje.
Čitave firme funkcioniraju na shareanim excelicama, Sharepointu i OneDrive. Open source alternativa u tom formatu ne postoji. Uzmeš bilo koji PC/laptop koji si dobio od IT odjela, ulogiraš se sa svojim MS365 računom i sve te dočeka na mjestu. Možeš privremeno raditi na web verziji ako si na nekom "trećem" stroju.
I ne samo unutar jedne firme, nego i između. Ako je netko na 365, bez problema mu možeš omogućiti pristup, dijeliti resurse, čak nam i VPN pristup do nekih korisnika radi sa MS365 loginom - nula podešavanja od moje strane, skinem Fortinet clienta, upišem adresu servera i radim na njihovoj infrastrukturi kao da sam doma.
A za kraj, što se tiče cijena i licenciranja, MS za akademske ustanove je vrlo, vrlo jeftin. Male su šanse da bi neko "homebrew" rješenje čak i na razini države (EU nećemo niti spominjati, ne možemo se dogovoriti oko puno glupljih stvari, kamo ovo) bilo povoljnije od ovog što MS nudi jer veličina/skala je kompletno na njihovoj strani - otvaranje 100, 1000, 10 000 novih accounta je njima trošak u centima, "državnom cloudu" to sigurno ne bi bilo tako.