"Slučajevi upotrebe umjetne inteligencije koji mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje, sigurnost ili temeljna prava klasificiraju se kao visokorizični."
Kratki pogled na oglase, na dnu bilo kojeg web portala se nalaze razni oglasi, gdje 5 od 10 oglasa sadrzi ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost. Sto reci?
----
Plot twist
98% prihoda Faceboka AKA Mete dolazi od oglasavanja kroz razne kanale.
Sa druge strane jako pozorno sam slusao quarter report od Mete prosli tjedan i ono sto ce reci Zuckerberg. Kaze da im je cilj razviti "personal super inteligence". Dakle "spijuna" koji ce znati sve o tebi, imati pristup svim osobnim informacijama, mailovima, dokumentima. I kad to nije dosta, onda jos nataknes ove zadnje Ray Ban Meta cvikere, tako da Meta vidi i cuje sve sto osoba vidi i slusa, gdje god se krece. Zasto?
Zato da moze preporuciti oglas za najbolji prizvod koji osobi mozda treba danas ili sutra.
A mozda moze promjeniti i opci narativ i suptilno generirati tijekom cijelog dana sadrzaje da te navede na kupnju bas tog proizvoda.
Posto kila oglasa?
Ovo kad kazem suptilno generirati sadrzaje, to je u debelim rukavicama, jer stranice sa preko 10 oglasa, i onda jos 3 pop up oglasa koja moras ubit, pa onda jos video sa oglasima, koji nekad idu u skevenci pa ih se ne mozes otarasit, nego tapkas po ekranu vise neg po nekoj igrici koja je first person shooter. Vjerujem da je ta situacija manje vise poznata svima.
Kome treba regulacija?
E sad, treba li regulirati kompanije koje na taj nacin pustaju oglase?
Npr firme koje imaju brutalno dobar machine learning i razne implementacije AI koje detektiraju i najmanju sitnicu vezanu uz ponasanje neke osobe, tako da sa visikom preciznoscu moze preporuciti oglas.
Ali, uz sve to, ostaju namjerno slijepe na lazne oglase i direktne prevare, a mogu ih detektirati, bez nekog ekstra truda. Tu mislim prvenstveno na onih 5 od 10 oglasa, koje sam spomenuo na pocetku. Gje je iole poluprosjecno obrazovanoj osobi jasno da se radi o prevari.
Koliko love ide od toga?
Meta ima godisnji prihod od 200 milijardi dolara. Dok oglas donosi lovu, boli ih briga za drustvene posljedice. Bilo kakvu etiku ili regulativu.