Iz nosa u nos: transplantacija šmrkalja - rješenje

poruka: 5
|
čitano: 3.170
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Iz nosa u nos: transplantacija šmrkalja - rješenje".
18 godina

Zanimljivo: kad je prije transplantacije primijenjena fotodinamička terapija (postupak u kojem se primjenjuje fotosenzibilizator i posebno svjetlo kako bi se uništile stanice ili mikrobi) kako bi se dodatno dezinficirala sluznica, ishod je bio lošiji – previše sterilnog okruženja očito ne pogoduje ni lošim ni dobrim mikrobima.

Sterilizaciju/antibiotike treba primjenjivati samo u krajnjim slučajevima i to vrlo lokalizirano, u većini ostalih samo probiotici. Barem je takav moj dojam. Što se tiče fekalnih i sličnih transplantacija nama je to gadljivo jer se s istima susrećemo uglavnom u nepoželjnom (e.g., smrdljivom) obliku i to u sterilnim i/ili prevlažnim okruženjima gdje se taj nepoželjni oblik dugo zadržava. Suhi/fermentirani izmet uopće ne smrdi i mnoge životinje u prirodi ga znaju jesti, neke redovito a neke po potrebi. No do sada smo se već toliko odmakli od prirode i navikli na sterilne uvjete da se teško riješiti tog osjećaja gadljivosti prema prirodnim rješenjima čak kad su i u sasvim zdravom obliku. Treba to promatrati kao ciklus - ako je ono što je prije jela bilo privlačno pa se transformiralo u nešto nepoželjno, tako se iz tog nepoželjnog može transformirati u nešto poželjno. Vjerojatno bi pomoglo da taj transformirani izmet više ne zovemo izmetom, fekalijama i sličnim izrazima već nekako drugačije. Na kraju krajeva, i biljke i životinje koje jedemo su u velikoj mjeri rezultat transformacije urina i izmeta koje nazivamo gnojivom. Naša crijeva su ekvivalent rizosfere (mi se nazivamo životinjama, ali ja bih rekao da je svaka životinja dijelom biljka kao što je i svaka biljka dijelom životinja) pa nije čudno da ih nije loše ponekad i pognojiti hranom za biljke - ili preciznije, hranom za mikrobe koji se asociraju s biljkama.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.9.2025 13:26 (PaleRider).

2 0 hvala 1
16 godina

Taj sam, imam ovo cijeli život uz bolje i lošije godine. Zadnje tri godine razvio i Astmu.

Koristi se inhalator, nasonex, ventolin, fziološka a preporučena mi je operacija nosa zbog suženja jedne nosnice od koje sam odustao, jer si ne mogu zamisliti život od tjedan dana sa zamotanim nosom i disanjem samo na usta.

Godinama sam bio ovisnik o Operil kapima, ali sa toga sam se nekako i teškom mukom skinuo. Bilo mi je teže nego pretsti pušiti ili tu negdje.

Tak da znam jako dobro koje je to sranje od bolesti i da, doktori na to gledaju kao na rutinu i idemo dalje. Tek mi je jedan otorinac rekao istinu, navikni se i živi sa time.

Kad su upale jake jednostavno znam šetati cijelu noć i u jutro na posao, a zaspim kad padnem mrtav od umora.

Moj PC  
2 0 hvala 3
17 godina
Re: Iz nosa u nos: transplantacija šmrkalja - rješ
Operirao sam nos, jer sam ga slomio na boksu. Tampone u desnoj nosnici, sam imao 4 dana, živi užas. Ništa nisam spavao, jedva da sam spavao. A, kada bih se probudio grlo me klalo koliko je bilo suho. Otiđi na operaciju, izguraj tih par dana i diši lakše.
I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
7 mjeseci
protjeran
Re: Iz nosa u nos: transplantacija šmrkalja - rješ
forumaš kaže...

Taj sam, imam ovo cijeli život uz bolje i lošije godine..

Citat iz knjige - Zelena ljekarna - James A. Duke:

"Vjerojatno ste čuli za tigrovu mast, istočnjački melem jakog mirisa, koji se na tržištu plasira pakiran u crvenu kutijicu sa slikom tigra. Koristio sam je za prehlade i glavobolju, i sviđa mi se. Tigrova mast je puna snažnih aromatičnih biljnih ekstrakata - mentola iz obične metvice, eugenola iz klinčićevca, cineola iz kajeputovca, cinamaldehida iz cimeta i kamfora. Ona čisti sinuse brže nego tigar može skočiti. 

Netko mi je jedne prigode rekao kako se tigrova mast zlorabi kao halucinogeno sredstvo. To mi je zvučalo smiješno, ali sigurnosti radi, nazvao sam svojeg prijatelja koji radi u FDA i pobliže se o tome raspitao. On se nasmijao, rekavši mi kako nije čuo za takvu zloporabu. Upitao sam ga zašto se smije. Rekao je kako mu, svaki put kad dobije upalu sinusa, jedan kolega Kinez ponudi tigrovu mast. Na kraju ju je kušao i morao priznat kako uistinu djeluje. 

Kad sam ga podsjetio da je ona zapravo melem od mješavine biljnih aromatičnih sastojaka, odgovorio je: 'Tada nije ni čudno što djeluje'. Volio bih kad bi svi u Upravi za hranu i lijekove dijelili njegovo mišljenje. U tom bi slučaju ta institucija možda odobrila opću upotrebu ljekovitih biljaka u medicinske svrhe, svugdje gdje su se pokazale učinkovitima".

E sad, nije naveo kako se to točno koristi, ali znam da ljudi to znaju mazat poviše usne, ispod nosnica. Ja sam na taj način u nekoliko navrata koristio bijelu tigrovu mast - za prehlade. Osim toga, bijela je slabija i koristi se za dišne poteškoće, dok je crvena jača te se koristi za raznovrsne fizičke ozljede, pa mi je i to malo neobično - da se crvena koristi za dišne puteve. Treba to izdržat jer već i bijela pecka ispod nosa. A baš ću pokušat, samo da vidin kako se diše s crvenom i koliki je osjećaj peckanja ispod nosa. Inače, to isuši kožu, pa je dobro taj dio kože hranit nekim uljem, nakon šta se mast dobro ispere. 

Nadalje, ovaj autor, prije svega još preporučuje i Rudbekiju (Echinacea, različite vrste) te Češnjak: "američka podvrsta Rudbekije bila je omiljeni indijanski lijek za sve vrste infekcija. Njemački istraživači neupitno su dokazali kako je Rudbekija sredstvo za jačanje imunološkog sustava, koje ubrzava liječenje bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija. Ispitivanja provedena u drugim zemljama potvrđuju to otkriće". 

Naposljetku, iako nije preporučio: za mnoštvo dišnih poteškoća, ponajboljom biljkom se smatra - Divizma (lat. Verbascum thapsus/engl. Mullein). Samo, ako misliš koristit biljke, prvo istraži i ustanovi da su sigurne za tebe, jer to su ipak lijekovi. 

Za olakšavanje boli, gdje god se nalazi u tijelu, jaki čaj od Kamilice: 2 VELIKE (jušne) žlice u 2dl prokuhane vode. Držat poklopljeno sat vremena, procijedit i pit. Apigenin u Kamilici - iznimno potentan sastojak. 

K tome, protiv upale i boli djeluje i ružmarinska kiselina. Po jednoj iranskoj studiji, najbolji izvori su: Spearmint (Mentha spicata), Kadulja (Salvia officinalis), Matičnjak (Melissa officinalis), Paprena metvica (Mentha x piperita). Nasuprot tome, Ružmarin sadrži vrlo malo te kiseline, nego je iz njega izolirana, pa je po tome dobila ime. 

Eto toliko, samo podrobno istraži o kontraindikacijama i drugim upozorenjima (vremenskim ograničenjima). 

16 godina

Dimysta na recept. 

Nekako mi se cini da primjenu ovoga kod nas necemo docekat u nekom razumnom vremenu. 

Takoder mi se cini da lijecnici nece bas prihvatiti lijek/terapiju koja nije veoma jednostavna u primjeni?

Da smislimo neki protokol za samopomoc u lijecenju?

p.s. ne izlazim vani bez glavopokrivaca ni ljeti a nisita mast za ovlazivanje sluznice nosa. Dajte dijelite savjete jer medicina izgleda nase probleme ne dozivljava. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.9.2025 21:04 (konjRR).

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice