HZZO poskupio dopunsko osiguranje, a izračun i bri

poruka: 56
|
čitano: 16.138
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HZZO poskupio dopunsko osiguranje, a izračun i bri".
15 godina

Hm,

platis auto osiguranje godisnje 200-300€ i imas pokrice police cca 1 pa do par mil.€ 

platis zdravstveno godisnje barem 2.500€... sta to nebi bilo dovoljno za bilo koje osiguranje da ti pokrije neznam koju operaciju od par miliona eura kao za auto koji placas  10x manje 🤔🧐

2 0 hvala 1
14 godina
Re: HZZO poskupio dopunsko osiguranje, a izračun i
Veliki Brat kaže...
mjaneci3 kaže...

I ja sam bio za američki model dok nisam odležao 5 tjedana na intenzivnoj uz mnoštvo pregleda + vožnja hitnom + 9 tjedana rehabilitacije u toplicama. Sve to za 0 kuna. 

Meni ovo nije nikako jasno. Zašto tek nakon što osjetiš na vlastitoj koži?

Pa mišljenja sam da ima puno previše parazita u trenutnom sustavu, a k tome je sustav poprilično neefikasan kad su u pitanju redovite stvari. Nažalost, ja sam bio hitni postupak pa je to sve bilo poprilično efikasno, a samim time sam promijenio i mišljenje kad sam se našao u tome. Jbg.

smajlee kaže...

Ja bi volio znati kak za 0 kuna?

0 kuna doplate, krivo sam se izrazio. Sve je pokrilo zdravstveno i dopunsko.

3 mjeseca
Ako placas dopunsko ono pokriva vecinu lijekova i usluga koje bi sa obicnim zdrastvenim plaćao. Kod nas ima dovoljno strucnih doktora specijalista , samo je problem kaj ih nema dovoljno, pod tim mislim da dosta njih rade za drzavu i rade usto u privatnim poliklinikama. Koliko god da je ponekad loše nase zdrastvo vjerujte mi da je bolje nego u Americi.

1 0 hvala 0
14 godina

Naše zdravstvo definitivno nije bolje nego američko, ali je bolji sustav zdravstvenog osiguranja. Daleko je od efikasnog, ali je bolji od američkog.

14 godina
bus kaže...

Hm,

platis auto osiguranje godisnje 200-300€ i imas pokrice police cca 1 pa do par mil.€ 

platis zdravstveno godisnje barem 2.500€... sta to nebi bilo dovoljno za bilo koje osiguranje da ti pokrije neznam koju operaciju od par miliona eura kao za auto koji placas  10x manje 🤔🧐

Obavezno auto osiguranje pokriva štetu koju napraviš drugome, ne znam baš ide li do nekoliko milijuna. Ako se sam skucaš u stup ili vjetar dopuše kantu na haubu moraš imati kasko ili plaćaš sam. Gubiš bonus ili dobivaš malus nakon svakog korištenja police. Polica ne pokriva kvarove. Zdravstveno pokriva liječenje neovisno jesi li sam kriv, netko drugi ili viša sila. Dovoljno je obići najbliži starački dom ili stacionar ili ljude koji su tamo šlagirani i leže u krevetu deset i više godina i zbrojiti koja je vrijednost pelena, gaza, suplemenata, lijekova plus troškovi osoblja koje ih obilazi, a ne plaćaju doprinose.

17 godina
Ima tome godina ali Hillary Clinton je tokom izborne kampanje rekla da je Hrvatsko zdravstvo čak bolje od SAD ovog.
14 godina
Gajotres kaže...
Ima tome godina ali Hillary Clinton je tokom izborne kampanje rekla da je Hrvatsko zdravstvo čak bolje od SAD ovog.

To je zato jer su Billyiju kad je bio u kožnjaku na Plesu one godine obrisali Monikin ruž s ćune, on se prepao da nije neki osip.

15 godina
Gajotres kaže...

za one jednakije svakako, kao i sve ostalo

16 mjeseci
Monika , Monika , Monika , nije to usna harmonika... barem nije štetno za zdravlje.

Hrv. jako kaska za EU što se tiče zdravstva, to bi nam trebao biti uzor, kakva Amerika bolan, većina ljudi si tamo ne može banalniju operaciju priušti a tek njihove prevare sa osiguranjem , dno naprednog društva.

Kina top, Kuba pravo socijalistički besplatna.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
U americi sestre iza ledja pacijentima davaju setove za izvadit savove, jer si ne mogu to priustiti par tisuća dolara za izvaditi savove.

Osiguranja ih malsaju gadno, lijek koji kosta 4 eura bez osiguranja, osiguranje covjeku naplati 94 eura - copay clawback se to zove. Znaci sa osiguranjem moras platiti vise nego bez. Samo zdravstvo je napredno mozda i najnaprednije, tehnicki napredno, zdravstveno osiguranje im je koma i vecini ljudi nedostupno te je ogroman problem, dopusteno je samo zbog korupc... pardon lobiranja.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.2.2026 22:05 (Vule).

2 0 hvala 0
2 godine
picajzla0707 kaže...
hudibitek kaže...

Imam dopunsko izravno od HZZO-a, ali sad već ozbiljno razmišljam da ga uzmem preko nekog drugog samo da si olakšam praćenje plaćanja tog smeća jer mi ne pada na pamet niti pokušavati kontaktirati HZZO.

ja ću svakako preći na neko drugo dopunsko, ako ništa drugo radi dodatnih pogodnosti besplatnog sistematskog svake godine + jedan pregled po izboru

jbga, prešao sam pet banki i koliko god dosad ne volio ići kod doktora, mislim da je pametno svakih dvije godine napraviti nekakav opći pregled

prije dvije godine sam prvi put prihvatio i otišao na besplatni sistematski preko ministarstva branitelja + sam napravio gastroskopiju i kolonoskopiju za svaki slučaj (oba su pregleda odvratna, ali jbga, nekako sam mirniji kad znam da je sve ok unutra)

sad ću to ponovit, ali preko dopunskog na privatno, ovi iz ministarstva se više ne javljaju s pozivima

gastro i kolo imaš sad i virtualno 3D, manje više bezbolno, zraćenje minimalno.

mi smo sve police prebacili kod Merkura, sve riješeno u jedan dan, kad sad sve zbrojim manje plaćamo nego HZZO prije poskupljenja. Tako da hvala im. 

dejo6 kaže...
Ef1x kaže...
Za sve one koji zele americki sistem, budite sretni kaj imate ovo kaj imate sad. Jednom dok vas zadesi rak kao sto je mene sa 40 godina starosti vjerujte mi da dopunsko pomaze kaj se tice zdrastvenih troskova i naravno kao onkoloski pacijent dolazite na prvo mjesto kaj se tice prioriteta pretraga.
Ja se borim sa rakom vec godinu i 6 mjeseci da sam u Americi vec bih bio mrtav a po vasem uvazenom misljenju nemam pravo na zivot. Tako da ukljucite malo mozak dok jos nije kasno za vas i vase bliznje jer rak ne bira koga ce zahvati.

Stopa preživljavanja raka u SADu je dosta viša nego u hrvatskoj, tako da mislim da bi ti ipak bilo bolje u SADu. 

yes, samo kad si "drop dead" obitelj mora pokrenuti GoFundMe kampanju kako bi skupili za dostojanstveni sprovod... toliko o toj divnoj "land of the free..." državi.

12 godina
Viš, za to nisam čuo dosad, baš ću ti malo proguglat... inače su oba pregleda blagi užas
2 godine
picajzla0707 kaže...
Viš, za to nisam čuo dosad, baš ću ti malo proguglat... inače su oba pregleda blagi užas

poliklilnika Medikol ti to nudi, ali i druge poliklinike isto. mislim da je cijena oko 250-300 eura. pregled je teoretski bezbolan, navodno precizniji od klasičnog, jedina razlika je što ovdje ne mogu uzimati uzorke, pa ako nešto pronađu ne gine klasična verzija.

ja se baš pripremam obaviti te preglede, idem na tu virtualnu, ne da mi se u bolnicu da mi "klinac" s faksa prčka po crijevima pa još napravi kakvu rupu... iskusnih doktora nažalost više nema ili su privatno.

12 godina
millennial kaže...

ja se baš pripremam obaviti te preglede, idem na tu virtualnu, ne da mi se u bolnicu da mi "klinac" s faksa prčka po crijevima pa još napravi kakvu rupu... iskusnih doktora nažalost više nema ili su privatno.

kod nas u zadru u bolnici mi je gastroskopiju radio stariji doktor, ne baš starac, ali 40-50 godina procjenjujem, a kolonoskopiju doktorica u otprilike istim godinama

tak da im iskustva sigurno ne fali, ali opet ako mogu izbjeć te neugodnosti zašto ne

14 godina
mjaneci3 kaže...

smajlee kaže...

Zbog ovakvih odgovora od 0 kuna, ja sam za to da se plaća isplati u cijelosti i da je onda svatko obvezan uplatiti obvezno zdravstveno, jer ovako većina ljudi uopće nema osjećaj koliko izdvajaju za zdravstveno, jer kad ga neplaćaš direktno onda je to nešto imaginarno. A onda bi se možda pobunili protiv dugih lista čekanja i zahtijevali da doktori odrade svojih 8 sati koji su im navedeni na vratima ordinacije, kad ih već plaćaju za to.

18 godina
sosta kaže...
mjaneci3 kaže...

Zbog ovakvih odgovora od 0 kuna, ja sam za to da se plaća isplati u cijelosti i da je onda svatko obvezan uplatiti obvezno zdravstveno, jer ovako većina ljudi uopće nema osjećaj koliko izdvajaju za zdravstveno, jer kad ga neplaćaš direktno onda je to nešto imaginarno. A onda bi se možda pobunili protiv dugih lista čekanja i zahtijevali da doktori odrade svojih 8 sati koji su im navedeni na vratima ordinacije, kad ih već plaćaju za to.

Problem je u tome što bi "obveza" bila naglo izbjegavana od mnogih, ako ostane kao do sada (fiksno prema iznosu plaće) lakše je naplaćivati kao i do sada.

Puno veći problem je što ljudi ne shvaćaju uopće obračun plaća, zanima ih smao netto.

14 godina
sosta kaže...
mjaneci3 kaže...

smajlee kaže...

Ne kužim u čemu je problem? 0 kuna je bila doplata. Referirao sam se na prijašnji dio razgovora gdje je spomenut američki sustav u kojem čak i uz zdravstveno osiguranje snosiš dio troška.
Ja jako dobro znam koliko plaćam zdravstveno, mirovinsko i dopunsko s obzirom da sam samozaposlen. :)

14 godina

Ok, referirao sam se na prvu tvoju izjavu gdje si spomenuo 0 kuna troška, koju si kasnije ispravio, ali opet, valjda bi trebalo bitri normalno da je bez doplate, ako već plaćamo za to.

7 godina
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
sosta kaže...

Ok, referirao sam se na prvu tvoju izjavu gdje si spomenuo 0 kuna troška, koju si kasnije ispravio, ali opet, valjda bi trebalo bitri normalno da je bez doplate, ako već plaćamo za to.

Ponavljam... Komentirali smo američki sustav u kojem uz zdravstveno osiguranje i osiguranik snosi dio troškova. Kod nas je sve pokriveno.

12 godina
mjaneci3 kaže...

Ponavljam... Komentirali smo američki sustav u kojem uz zdravstveno osiguranje i osiguranik snosi dio troškova. Kod nas je sve pokriveno.

pa i nije baš sve, usprkos plaćanju zdravstvenog i dopunskog i dalje se na neke stvari plaća dodatno

mojoj baki je mjesečno oko 100 eura odlazilo na lijekove, iako ima dopunsko

14 godina
picajzla0707 kaže...
mjaneci3 kaže...

pa i nije baš sve, usprkos plaćanju zdravstvenog i dopunskog i dalje se na neke stvari plaća dodatno

mojoj baki je mjesečno oko 100 eura odlazilo na lijekove, iako ima dopunsko

HZZO dopunsko pokriva samo A listu lijekova. To je problem koji mnogi ne shvaćaju. Pogotovo je problem kroničnim bolesnicima ili onima koji troše lijekove kao sekundarnu prevenciju. Npr. ja trenutno trošim tablete za sekundarnu prevenciju koje nisu uopće na listi jer se ne kupuju na recept (Aspirin) i svejedno ih moram kupovati iako imam dopunsko koje pokriva A i B listu. Ali bolničko liječenje je pokriveno, opet ponavljam, za razliku od američkog sustava. Jedino nisam siguran imaju li oni neko osiguranje koje u potpunosti pokriva sve i je li isplativo financijski.

12 godina
mjaneci3 kaže...

HZZO dopunsko pokriva samo A listu lijekova. To je problem koji mnogi ne shvaćaju. Pogotovo je problem kroničnim bolesnicima ili onima koji troše lijekove kao sekundarnu prevenciju. Npr. ja trenutno trošim tablete za sekundarnu prevenciju koje nisu uopće na listi jer se ne kupuju na recept (Aspirin) i svejedno ih moram kupovati iako imam dopunsko koje pokriva A i B listu. Ali bolničko liječenje je pokriveno, opet ponavljam, za razliku od američkog sustava. Jedino nisam siguran imaju li oni neko osiguranje koje u potpunosti pokriva sve i je li isplativo financijski.

što je njoj značila a ili b ili ž lista lijekova, to su lijekovi koje je morala pit zbog tlaka, šećera, protiv zgrušavanja krvi itd., sve na recept kao lijek nužan da bi preživjela

dakle ne, nije sve pokriveno

za bolnicu se skreno ne sjećam, ali nije samo bolnica zdravstveni sustav, itekako su to i ovi lijekovi koji se izdaju na racept i služe kroničnim bolesnicima da bi uopće preživjeli - nije to nekakav dodatak prehrani koji može ili ne mora uzimat, to su sve lijekovi na recept koje bi joj prepisao kardiolog i drugi specijalisti

jel manja zamka nego u americi - svakako da jest, ali nije SVE pokriveno

14 godina
Govorim ti da sam u istoj situaciji kao i tvoja baka. U prvom postu sam naveo za bolničko liječenje, ovo je druga priča. Nije naš sustav toliko loš, problem je u godinama zanemarivanja i iskorištavanja istog.
16 godina
sosta kaže...
mjaneci3 kaže...

smajlee kaže...

Joj pa kako bi se pricalo besplatnom zdravstvu, besplatnom skolstvu itd. kad trosak nebi bio prikriven. 

17 godina
sosta kaže...
mjaneci3 kaže...

smajlee kaže...

Definitivno. Po meni sustav je totalno katastrofa. Dogodilo mi se puno puta, evo prošle godine, čekao sam 2 sata u redu punom penzionera, na nogama na suncu, samo da bi dobio termin kod radiologa (da bi oni vidjeli da nije ništa da mogu nakon toga dobiti uputnicu za MR), jer me muči koljeno, a hoću dok sam relativno mlad to rješit, ali od toga ništa. Penzioneri možda mogu čekat, ali ja moram uzet cijeli dan slobodan, i na kraju dobijem termin kada ne mogu nikako doći. Pa kao da smo u 19, stoljecu. A debelo to plaćam + gubim jedan skupocjeni radni dan.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice