Hoće li Hrvatska produljiti radni vijek i ukinuti

poruka: 55
|
čitano: 11.710
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoće li Hrvatska produljiti radni vijek i ukinuti ".
16 godina
Re: Hoće li Hrvatska produljiti radni vijek i ukin
Manitu Ti si zbilja toliko glup, ili samo kenjas balavanderu!?
Brkoni
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2026 20:01 (Brk).
17 godina
Zaporožac kaže...

I ja sam potekao iz miljea društvenih nauka.

Da mi je ova pamet, rekao bih jebeš fakultet.

Išao bih za instalera centralnog grijanja, usput naučiš raditi i vodoinstalaterski posao, radiš, naradiš se ali zaradiš i to obilato.

Završio za elektortehničara i upisao faks. Jebem se s rokovima, uvjetima, ispitima. Kod kuće me jebu oko toga, osječam se loše, imam visok tlak. Vračam se u natrpanom vlaku kući. 

A moj školski se prekvalificirao u zavarivača, otišao na bauštelu. Taman bio na odmoru pa sretne mene dok idem s vlaka a on u novom autu (ništa bjesno neki Reno), kaže taman kupio. A ja ni za biber nemam a kamo li za vozačku ili auto.

Evo instalirao OpencodeCLI, uzezo pretplatu za Github Pro i gledam frajera kako za par minuta isprogramira ono što meni treba pola dana. Prekotroliram kod, gledam hoću li bez posla ostati i razmišljam da bi možda bolje bilo da idem knauf stavljat u DE ili električar biti. 

16 godina
Bilo tko tko misli da će moći živjeti od državne mirovine i računa na nju je jednostavno blesav. Ja imam namjeru raditi dok god budem mogao, kad me uhvatio nekakva demencija ionako nije vrijedno živjeti.
Sustav generacijske je ok jer je otporan na rizike poput velikih kriza ili ratova, ali svi zaboravljaju jednu stvar: kad je Bismarck osmislio sustav on je bio postavljen tako da se u mirovinu ide s 50,a tada (oko 1880.) to je značilo doživljenje mirovine za manje od 5% Nijemaca. Računalo se da s posla ideš u grob, a ako kakvim ("nesretnim") spletom okolnosti doživiš to duboku starost onda će te već nekako društvo skrpati tih par godina kad ionako nisi za ništa. Danas bi ekvivalent tome bio rad do 80-85. Možda smo jednostavno postali razmaženi.
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Ili je drustvo samo napredovalo i imamo mogucnost da ne idemo sa posla u grob, ali zato trebamo mislit o tome dok nam je 20 i neka, a ne 50 i neka
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

2 0 hvala 0
16 godina

Naša dužnost je da radimo do smrti a njihova da si uzmu povlaštene mirovine i 6 + 6 što radnik ne može.

9 0 hvala 0
9 godina

Dečki ,nije to baš tak jednostavno.stvar je u tome da kad ideš u mirovinu najbitnije je da je zdravlje koliko toliko u redu.Onda na red dolazi kolika ti bude mirovina.Tvrdim da sa 1000 eura umirovljenik može sasvim lijepo dočekati smrt.Tu se i podrazumjeva da si za svoj radni vijek nešto stvoril da možeš uživati u tome .E sad je tu pitanje koliko radnog staža imaš i koliko su ti uplačivali u fond.Danas je moderno da uplačuju za minimalac a ostalo se dobiva na ruke i to država zna ali im to odgovara jer su onda mirovine male.Dok smo mlađi jebe nam se za mirovine i ne razmišljamo ali kad dođe taj čas,opaaaa.Kad odeš u mirovinu ne smatram da je gotovo,naprotiv mišljenja sam da tek počinje pravi život bez stresa i ostalih pizdarija.To govorim kao lik kojemu je ostalo još par mjeseci do mirovine sa preko 43 god radnog staža.

9 0 hvala 1
14 godina
DubravkoB. kaže...

Dečki ,nije to baš tak jednostavno.stvar je u tome da kad ideš u mirovinu najbitnije je da je zdravlje koliko toliko u redu.Onda na red dolazi kolika ti bude mirovina.Tvrdim da sa 1000 eura umirovljenik može sasvim lijepo dočekati smrt.Tu se i podrazumjeva da si za svoj radni vijek nešto stvoril da možeš uživati u tome .E sad je tu pitanje koliko radnog staža imaš i koliko su ti uplačivali u fond.Danas je moderno da uplačuju za minimalac a ostalo se dobiva na ruke i to država zna ali im to odgovara jer su onda mirovine male.Dok smo mlađi jebe nam se za mirovine i ne razmišljamo ali kad dođe taj čas,opaaaa.Kad odeš u mirovinu ne smatram da je gotovo,naprotiv mišljenja sam da tek počinje pravi život bez stresa i ostalih pizdarija.To govorim kao lik kojemu je ostalo još par mjeseci do mirovine sa preko 43 god radnog staža.

Sve stoji uz napomenu da nije danas moderno uplaćivati minimalac nego je kod manjih privatnika to tako funkcioniralo od prvog dana. Sada je toga čak i manje jer je država uvela dosta neoporezivih isplata. Dosta ovisi i o pjedinačnoj situaciji čovjeka, neki bježe kako god mogu iz teške radne okoline u prijevremenu mirovinu svjesni svih penalizacija i spremni su na preživljavanje s nekoliko stotina eura, drugi imaju posao koji mogu s lakoćom obavljati i ako mogu, drže se firme i u sedamdesetima dok koncentracija i volja još služe i ako gazdi odgovara takav radnik. Normalno, tko je imao cijeli radni vijek masne doprinose, dobro mu je kako god okrene.

13 godina
Naj profitabilnije za našu državu bi bilo da stave 90 godina starosti - 60 godina staža i svi sretni, a prosječna smrtnost jedva 70 godina. lol.
*# @Frk #*/
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Riješenje je jednostavno. Trebamo se ugledati na Libiju.
K
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Korky kaže...
Riješenje je jednostavno. Trebamo se ugledati na Libiju.

Da izbacimo petro dolar, ubijemo predsjednika i bacimo se u gradjanski rat? 

Nismo cak ni daleko ponekad!

17 godina

Nek produže..to je ionako zadnji,očajnički potez sistema osuđenog na propast. Samo je pitanje vremena..desetlječe,dva..ko zna.

Kaj se tiče zdrastva, znam da tu na forumu ima sretnika koji nisu imali potrebu za doktorom, ili samo rijetko.

Savjet nekoga ko je upao u naš zdrastveni sustav..skupljaj pare.Uvjek imaj zalihu, jer naše zdrastvo ne funkcijonira.

Ak nedo bog nešto ti treba, zaboravi. Brzo rješavaju samo hitne slučaje di je život neposredno ugrožen. inače, pripremi se na višemjesečna čekanja i totalnu nebrigu zdrastvenog sistema.

Sustav je mrtav. Samo privat rješavat sve neodgodivo.

3 1 hvala 0
16 godina
stirko55 kaže...
Ili je drustvo samo napredovalo i imamo mogucnost da ne idemo sa posla u grob, ali zato trebamo mislit o tome dok nam je 20 i neka, a ne 50 i neka

Nemamo mogućnost jer nema tko puniti fond. Svejedno je koliko si radio i uplaćivao ako u trenutku kad ti trebaš u penziju novca nema pa dobiješ 1k€ ili tako nešto. Čovjek u starosti treba dodatnu skrb pa ima i veće potrebe nego kad je mlad. S tom mirovinom te ne čeka uživanje već agonija i čekanje konačnog trenutka.
Ako govoriš o vlastitim investicijama, privatnim fondovima, pa čak i ako računaš na to da će te djeca uzdržavati - kroz tako dugi period kao što je radni vijek je to izuzetno rizično. Na kraju kao što je već rečeno - najvažnije je sačuvati zdravlje. Sve ostalo ne vrijedi baš puno.

17 godina
jozef kaže...
stirko55 kaže...

Nemamo mogućnost jer nema tko puniti fond. Svejedno je koliko si radio i uplaćivao ako u trenutku kad ti trebaš u penziju novca nema pa dobiješ 1k€ ili tako nešto. Čovjek u starosti treba dodatnu skrb pa ima i veće potrebe nego kad je mlad. S tom mirovinom te ne čeka uživanje već agonija i čekanje konačnog trenutka.
Ako govoriš o vlastitim investicijama, privatnim fondovima, pa čak i ako računaš na to da će te djeca uzdržavati - kroz tako dugi period kao što je radni vijek je to izuzetno rizično. Na kraju kao što je već rečeno - najvažnije je sačuvati zdravlje. Sve ostalo ne vrijedi baš puno.

A kak se uzme, život je rizičan ako gledaš sve na taj način.  Kako god, bolje imati nešto sastrane nego ništa.

Ne stavljaju se sva jaja u istu košaru, nešto će biti isplativo nešto ne, npr malo u dionice, malo u kripto, malo u banku, obveznice, čarapu (da inflacija pojede dio ali ipak imaš nešto sigurno koliko god vrijedilo), nešto u nekretnine /zemljište ako imap mogućnost, 3. stup, životna osiguranja ...  , na kraju kraju kad se sve to skupi, ili barem dio imat ćeš barem za neku pristojnu mirovinu. 

Ako ne investiraš ništa, ne možeš ona nešto očekivati.

Najgore se pouzdati samo u osnovnu mirovinu jer je poznato da država najgora opcija kad je pitanje upravljanja financijama. 

Nee računam na djecu, neka imaju svoje živote, ali isto tako ulažem puno u njih, u njihovo obrazovanje i budućnost, ako budu financijski stabilni, bit će barem briga manje i neću im morati dodatno pomagati kao što na žalost mnogi ovise još o roditeljima. A ako oni budu imali višta pa pomognu roditeljima ako zatreba neće smetati. 

21 mjesec

Kao što rekosmo, život ima najveću smrtnost..

Nego, lako je lamatati i govoriti da se radi do 67, 70, 100.. Da, ali o kojim poslovima mi tu govorimo?

Netko koji sjedi u Saboru i baljezga, sa svojim šoferom, autom i sa svojih 1000 ostalih beneficija gdje god se pojavi, taj može bez beda i do 100g raditi, a što vjerovatno i hoće budući mu to sustav omogućava.

Takvome je ljepše tamo nego doma sa obitelji koja ga vjerovatno ne j*** ni pola posto, a tu je "netko i nešto".

Uzmimo sa druge strane neko proizvodno zanimanje. Koji zidar, bauštelac, automehaničar, brusioc, varioc, električar, vodoinstalater, itd itd, ima zdravlja i snage, životne pokretnosti, gipkosti, brzine .. raditi iznad 65 ( i to sam puno rekao ), pogotovo ako radi u privatnom sektoru, a ne kao samostalan obrt. Pokažite mi tog kojeg nije poslodavac praktički pojeo iznutra, koji ne sanja da ode u penziju samo iz tog razloga budući mu je stres i orgijanje poslodavca pojelo 9/10 dotadašnjeg života..

Dakle, uvjeti nisu isti, lako je nekom piskaralu tamo napraviti uvjete što i kako treba napraviti produljenje radnog vijeka.

Nije sve samo crno-bijelo ima tu puno ostalih nijansi..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2026 14:19 (yoko999).
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
Potpuno si u pravu. Znam dvojicu braće koja na baušteli rade kod raznih privatnika od 19. godine. Još nemaju ni 50, a toliko su fizički istrošeni da je teoretski nemoguće da izguraju i do tih 65, a kamoli duže.
4 godine
A nije baš tak sve crno u privatnom sektoru, prošli su dani kad se izrabljivalo radnika do besvjesti,jer kvalitetnih radnika nema baš puno, bar u mojoj struci ( cnc obrada) ,evo već sam u trećoj firmi i za sada sve ok i pošteno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
A nije baš tak sve crno u privatnom sektoru, prošli su dani kad se izrabljivalo radnika do besvjesti,jer kvalitetnih radnika nema baš puno, bar u mojoj struci ( cnc obrada) ,evo već sam u trećoj firmi i za sada sve ok i pošteno.
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Sorry na četiri ista posta,glupi mobitel,🤯
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2026 17:36 (Cncrokaj).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

ma trebo samo prčit jebo poso

7 0 hvala 1
13 godina

Produljiti radni vijek? Ono, jedva cekam tko ce me htijeti zaposliti sa 50, kamo li sa 60.... daj ne bulaznite, govna fasisticka ustasoidna.....

2 0 hvala 0
17 godina

ja sam rekao radim do 55 i onda me boli kurac za sve. 

Intel 80286
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Ja sam se davno učlanio u hdz, iskoristio sam neke dobre prilike te sta se mene tice nemoraju isplacivati penzije. Dobro sam se potkozio.

3 0 hvala 1
4 godine
danko99 kaže...

Uvjek imaj zalihu, jer naše zdrastvo ne funkcijonira.

Ak nedo bog nešto ti treba, zaboravi. Brzo rješavaju samo hitne slučaje di je život neposredno ugrožen. inače, pripremi se na višemjesečna čekanja i totalnu nebrigu zdrastvenog sistema.

Sustav je mrtav. Samo privat rješavat sve neodgodivo.

Ima umišljenih bolesnika koji bi svaki mjesec htjeli na MRI, PeTCt, ultrazvuk abdomena, srca itd..itd

Ako ti zatreba MRI, potreba utvrđena na pregledu, prime te u bolnicu i stižeš odmah na red.

Ako stanje nije ozbiljno red je čekati, jer ima ljudi kojima je neophodniji pregled nego "tebi".

Tko zaželi preglede koje mu specijalist ili LOM ne želi dati, neka si uštedi novaca i ode kod privatnika.

Eto, ja sam želio znati kakvi su mi nalazi krvi ppo specifičnim stavkama, otišao kod privatnika i 15 zasebnih analiza platio 110€

Te analize nisam mogao dobiti jer za njih nema indikacija, sve pošteno.

合気道 五段
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice