Europski parlament podržao uvođenje digitalnog eur

poruka: 110
|
čitano: 16.944
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Europski parlament podržao uvođenje digitalnog eur".
18 godina
Vrlo je jednostavno: društvo u kojem nije moguće počiniti nikakav prekršaj bez da budeš automatski kažnjen nije slobodno društvo. I apsolutno svatko s imalo zdravog razuma bi se trebao boriti protiv toga.
Ne pričam sad o digitalnom euru, njega zapravo pozdravljam uz ogradu da bi trebalo sve ove navedene probleme adresirati i ugraditi u nekakav zakonski okvir istog.
No kamere posvuda, blokiranje uplata na račune iz bilo kojeg razloga, bilo kakvo automatsko odlučivanje sustava o ičemu i slične pizdarije bi trebale biti odbačene i apsolutno zabijene u zemlju a njihovi zagovornici tretirani gore od osuđenih pedofila.
Nažalost živimo u svijetu u kojem se događa upravo suprotno.
Gledam te!

4 1 hvala 1
16 godina

Nije ti ukinuta sloboda. Slobodan si pogriješiti namjerno ili slučajno ali to moraš i platiti, kako bi što manje ugrožavao ili smetao društvo oko sebe koje će sanirati tvoje pogreške.

Isto kao u obitelji, dijete moraš odgojiti. Može dijete griješiti, i treba ali moraš mu dati i odgojne sankcije ako grešku ponavlja. Ako nema sankcija ili ako uspješno može zaobilaziti nadzor, onda će to i koristiti ako je takva osoba.

Naravno da se djetetu to neće svidjeti, većina voli raditi po svome.

Slobodan si i izolirati se, živjeti u malom mjestu sa manje pravila.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2026 12:50 (forumaš).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Evo novi primjer
https://www.index.hr/vijesti/clanak/policija-kod-muskarca-33-u-autu-i-stanu-u-zagrebu-pronasla-240-grama-kokaina/2760708.aspx

I ta trgovina ne ide karticom, već kešom.

---
Dobar dan , gospodine!

Vozacku, prometnu i kokain na pregled?

Ili , jeste li što pili?

Nosam, samo imam ovaj kokain, nikad ne pijem
---

Dealer Starterpack: Vaga, Nokia mobitel i Zastava pištolj.
---

I sve je ok, svi okrecu glavu, dok god te "slobodna" našmrkana pijana budala ne skine na cesti. Ili nekog od obitelji ili prijatelja. Onda je problem, jel?

1 0 hvala 0
4 godine
Re: Europski parlament podržao uvođenje digitalnog
Gebirgs kaže...
Aldo kaže...

ne, nego mislim da bi ti trebalo malo do kine da vidis sto je to potpuna kontrola... ne mozes ni prdnit bez da komunisticka partija to negdje ne evidentira... a vidim da to i kod nas dolazi... a jhebiga, ako ukinu gotovinu, mislim da se dobar dio transakcija u hr gospodarstvu bude odvijao ponovno robnom razmjenom.

Doslovno: Kad zapjevam Partija mi sudi - jer su instalirali face recognition software svuda, i ako napravim bilo sto van propisanih pravila, predjem cestu gdje ne smijem, automatski sam prepoznat, kaznjen, naplacena mi je kazna (jer da, imaju pristup mom racunu), dobijam negativne bodove na svom social score-u, i kao rezultat mozda mi se zabrani putovanje/kupovanje karata itd, a moje susjedstvo dobija informaciju da sam napravio nesto lose. 

Fckn amazing.

Ali to nije sve. Ilegalne migrante to nista ne kaci jer nemaju nikakve dokumente i bauljaju ulicama radeci sto ih je volja. Dok mi debili s osobnom iskaznicom 'postujemo pravila'. Ljudi pazite sta zelite opasne su ovo stvari

Citam gore netko se nada ukidanju gotovine da zajebe kriminal. Pa budalo glupo sebe ces zajebati oni ce se vec snaci. Na kraju krajeva kriminalci vec imaju i nekretnine pa ce u novom sustavu samo nastaviti 'prezivljavati' s imovinom stecenom dok se moglo.

A ti budalo glupa i dalje radi od 8-15 🤣

4 godine
jozobozo kaže...

Evo novi primjer
https://www.index.hr/vijesti/clanak/policija-kod-muskarca-33-u-autu-i-stanu-u-zagrebu-pronasla-240-grama-kokaina/2760708.aspx

I ta trgovina ne ide karticom, već kešom.

---
Dobar dan , gospodine!

Vozacku, prometnu i kokain na pregled?

Ili , jeste li što pili?

Nosam, samo imam ovaj kokain, nikad ne pijem
---

Dealer Starterpack: Vaga, Nokia mobitel i Zastava pištolj.
---

I sve je ok, svi okrecu glavu, dok god te "slobodna" našmrkana pijana budala ne skine na cesti. Ili nekog od obitelji ili prijatelja. Onda je problem, jel?

Drago mi je da si rijesio sve svjetske probleme samo jednim potezom - ukidanjem gotovine. Odjednom zivot izgleda kao iz pjesme Tram 11 - Pad sistema. Nema droge, nema kriminala, oruzja. Zanima me samo tok misli kojim dolazis do takvog zakljucka. Probudi se diler ujutro i kaze uf bas mi se dila danas ali ipak necu jer nema gotovine? Ili nekako drugacije?

18 godina
forumaš kaže...

Nije ti ukinuta sloboda. Slobodan si pogriješiti namjerno ili slučajno ali to moraš i platiti, kako bi što manje ugrožavao ili smetao društvo oko sebe koje će sanirati tvoje pogreške.

Isto kao u obitelji, dijete moraš odgojiti. Može dijete griješiti, i treba ali moraš mu dati i odgojne sankcije ako grešku ponavlja. Ako nema sankcija ili ako uspješno može zaobilaziti nadzor, onda će to i koristiti ako je takva osoba.

Super si povukao tu paralelu s djetetom!

Mogao si i sa životinjom, ista je stvar: imaš slobodu raditi što ti ja kažem da ćeš raditi. Krasno društvo, kad odrasle tretiramo kao djecu jer oni sami ne znaju što je najbolje za njih.

Gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...
forumaš kaže...

Super si povukao tu paralelu s djetetom!

Mogao si i sa životinjom, ista je stvar: imaš slobodu raditi što ti ja kažem da ćeš raditi. Krasno društvo, kad odrasle tretiramo kao djecu jer oni sami ne znaju što je najbolje za njih.

Ako ne znaju gdje i kada smiju prelaziti cestu i kako voziti , smao primjer. onda ih i treba tretirati kao neozbiljne građane. Radi zaštite ozbiljnih odraslih ljudi.

17 godina
gnautix kaže...

Drago mi je da si rijesio sve svjetske probleme samo jednim potezom - ukidanjem gotovine. Odjednom zivot izgleda kao iz pjesme Tram 11 - Pad sistema. Nema droge, nema kriminala, oruzja. Zanima me samo tok misli kojim dolazis do takvog zakljucka. Probudi se diler ujutro i kaze uf bas mi se dila danas ali ipak necu jer nema gotovine? Ili nekako drugacije?

Čuj, gnautix, tvoj cinizam je upravo onaj razlog zašto nam se društvo vrti u krug brže od centrifuge na staroj Gorenje perilici.

Gledaj, jasno mi je da je tvojim dilerima teško zamisliti svijet u kojem se za "robu" ne šuška novčanicama, ali tvoj tok misli je zapravo fascinantan. Ti stvarno misliš da bi se prosječni diler, kad mu ukineš keš, odjednom bacio na programiranje u Pythonu ili postao influencer za organsku ciklu? Naravno da ne bi. Ali bi mu "posao" postao mrvicu kompliciraniji.

Ako ti je pojam uređene države i zakona toliko mrzak da ti "Pad sistema" zvuči kao uputstvo za upotrebu, imam savršen prijedlog: kupi si kartu za Brazil. Jednosmjernu.

Tamo te nitko neće gnjaviti digitalnim eurima, porezima ni redom. U favelama je tvoj san već stvarnost - keš je kralj, zakon ne postoji, a "starterpack" je osnovna oprema za preživljavanje do ručka. Tamo ćeš biti među svojima, slobodan od tih "strašnih" europskih zakona koji te toliko žuljaju.

18 godina
Ne, ne treba, o tome se i radi.
Niti djecu nadzireš 100% (niti bi to bilo produktivno), niti možeš povući granicu kada to koristi društvu, a kada šteti. A ovi primjeri koje si naveo zaista nisu zoliko strašne stvari da bi opravdavale takav nadzor (na kraju krajeva niti djecu ne nadzireš na način na koji spominješ).
Znači apsolutno sve u apsolutnom nadzoru građana je krivo.
Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
Ne, ne treba, o tome se i radi.
Niti djecu nadzireš 100% (niti bi to bilo produktivno), niti možeš povući granicu kada to koristi društvu, a kada šteti. A ovi primjeri koje si naveo zaista nisu zoliko strašne stvari da bi opravdavale takav nadzor (na kraju krajeva niti djecu ne nadzireš na način na koji spominješ).
Znači apsolutno sve u apsolutnom nadzoru građana je krivo.

Hej Veliki Brate,

Tema članka je digitalni euro. Od kud smo došli do 100% nadzora djece, apsolutnom nadzoru građana i zagovaranja totalitarnog režima?

Pročitaj u miru najbolji post od svh 68 poruka koju je napisao "forumaš" u finom i kulturnom tonu:

---
Društva se mjenjaju, tehnologija se mjenja. Tijekom vremena se treba se adekvatno prilogaditi, na nacin da svima bude bolje.

Jedan od mehanizama za to je kroz zakonski okvir i regulativu. Drugi je kroz odgoj i vrijednosti koje imas u svojoj uzoj ili siroj zajednici, kako je "forumaš" napisao u svom odgovoru, sto ces prepozaniti ako ga procitas sa paznjom.

16 godina
jozobozo kaže...

---
Društva se mjenjaju, tehnologija se mjenja. Tijekom vremena se treba se adekvatno prilogaditi, na nacin da svima bude bolje.

Jedan od mehanizama za to je kroz zakonski okvir i regulativu. Drugi je kroz odgoj i vrijednosti koje imas u svojoj uzoj ili siroj zajednici, kako je "forumaš" napisao u svom odgovoru, sto ces prepozaniti ako ga procitas sa paznjom.

Tema članka jest digitalni euro, ali forumas i sad ti nadovezujući se na njega ste izrekli opći princip kako se treba upravljati društvom. A taj opći princip je moralno-pedagoška punitivna logika, odnosno doslovno okvir koji primjenjuješ kad odgajaš djecu ili radiš u školi.

Ono što je komično da ni ti ni on ne kužite da to samo po sebi nije pozitivno. Dapače, vi stvarno mislite da se društvom tako treba upravljati, kao s odgojnom skupinom u vrtiću. A stvarna društva, način na koji ona funkcioniraju, nemaju veze s tim. 

Fascinantno mi je da odrasle osobe misle da mogu odraslim osobama upravljati kao da su učiteljice 4. b razreda u osnovnoj školi.

17 godina

Slušaj, captain_soap_McTawish, čini mi se da si potpuno promašio "ceo fudbal" jer analogiju s odgojem shvaćaš previše doslovno i naivno.

Nitko ovdje ne tvrdi da su građani doslovno djeca u vrtiću, niti da bi država trebala biti "teta odgajateljica".
Poanta korištenja primjera s djecom i odgojem je simplifikacija kako bi se ilustrirao osnovni princip društvenog ugovora, a ne zagovaranje infantilizacije društva.

Evo što zapravo pokušavamo reći, bez pedagoških termina:

Pravila i sankcije: Svako funkcionalno društvo (ne samo vrtić) počiva na sustavu pravila i povratne informacije. Ako voziš 150 km/h kroz naselje, dobiješ kaznu. To nije "teta iz vrtića koja te kudi", nego mehanizam kojim zajednica štiti samu sebe od neodgovornih pojedinaca.

Tehnologija kao alat: Digitalni euro i slične regulacije su samo moderni alati za provođenje tih istih pravila koja postoje desetljećima. Sustav se prilagođava novom vremenu.

Reductio ad absurdum: Tvoja interpretacija da mi "stvarno mislimo da se društvom upravlja kao 4. b razredom" je logička pogreška. To što je princip (pravilo -> kršenje -> sankcija) sličan u odgoju i u državi, ne znači da su te dvije stvari identične.

Umjesto da se hvataš za "učiteljice" i "vrtiće", pokušaj adresirati samu bit: Može li moderno društvo funkcionirati bez ikakvog nadzora nad financijskim tokovima i bez ikakvih sankcija za kršenje pravila? To je prava tema, a ne tvoja doslovna interpretacija simplificiranih primjera i analogije.

Fascinatno je da si upravo kao i djeca, doslovno i naivno shvatio poruke.

1 2 hvala 0
16 godina
jozobozo kaže...

Slušaj, captain_soap_McTawish, čini mi se da si potpuno promašio "ceo fudbal" jer analogiju s odgojem shvaćaš previše doslovno i naivno.

Nitko ovdje ne tvrdi da su građani doslovno djeca u vrtiću, niti da bi država trebala biti "teta odgajateljica".
Poanta korištenja primjera s djecom i odgojem je simplifikacija kako bi se ilustrirao osnovni princip društvenog ugovora, a ne zagovaranje infantilizacije društva.

Evo što zapravo pokušavamo reći, bez pedagoških termina:

Pravila i sankcije: Svako funkcionalno društvo (ne samo vrtić) počiva na sustavu pravila i povratne informacije. Ako voziš 150 km/h kroz naselje, dobiješ kaznu. To nije "teta iz vrtića koja te kudi", nego mehanizam kojim zajednica štiti samu sebe od neodgovornih pojedinaca.

Tehnologija kao alat: Digitalni euro i slične regulacije su samo moderni alati za provođenje tih istih pravila koja postoje desetljećima. Sustav se prilagođava novom vremenu.

Reductio ad absurdum: Tvoja interpretacija da mi "stvarno mislimo da se društvom upravlja kao 4. b razredom" je logička pogreška. To što je princip (pravilo -> kršenje -> sankcija) sličan u odgoju i u državi, ne znači da su te dvije stvari identične.

Umjesto da se hvataš za "učiteljice" i "vrtiće", pokušaj adresirati samu bit: Može li moderno društvo funkcionirati bez ikakvog nadzora nad financijskim tokovima i bez ikakvih sankcija za kršenje pravila? To je prava tema, a ne tvoja doslovna interpretacija simplificiranih primjera i analogije.

Fascinatno je da si upravo kao i djeca, doslovno i naivno shvatio poruke.

Nisam ja promasio ceo fudal, ja sam ga u potpunosti pogodio. Samo si ti sad otisao na chatgpt (btw. stil i struktura ti toliko odskacu da se i s aviona vidi da ti je ovo LLM napisao) da te nekako "izvuce".

Reci svom chatgptu da ti nisi "ilustrirao osnovni princip drustvenog ugovora" vec si kritike i propitivanje uvodenja dodatnih regulacija upravo sam preusmjerio na "propitivanje osnovnog principa drustvenog ugovora". Kaze Veliki Brat ne treba nam automatski nadzor nad svime i svacime i automatsko kaznjavanje, dodu eksplictni odgovori kako se drustvo odgaja kao djecu, da ode u Brazil i vidi kako je zivot bez pravila. 

EDIT: Tvoj post doslovno:

> Ako ti je pojam uređene države i zakona toliko mrzak da ti "Pad sistema" zvuči kao uputstvo za upotrebu, imam savršen prijedlog: kupi si kartu za Brazil. Jednosmjernu.

Znaci kritika ukidanja gotovine se reducira na kritiku postojanja uredene drzave kao same. A to radis tako da slozene strukture (pravni sustavi, drzave opcenitno) poravnas na "osnovni princip drustvenog ugovora" i onda je svako propitivanje struktura ujedno i propitivanje "osnovnih principa drustvenog ugovora". Ti si se sam reducirao u apsurd. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2026 19:29 (captain_soap_McTawish).
16 godina
Apachy kaže...

Kad je RH izgubila monetarnu suverenost vezivanjem uz valutu eura - nitko ništa. 

Tu smo si sami krivi, jer smo sve bitne/velike stvari ionako govorili u eurima, cijena auta, kvadrata. Pa u zadnjih par godina prije eura i priča o plaćama je bila "ako je iljadu eura je super"

I da, znam da je kuna bila ekstremno vezana za euro i njegovu ekonomsko kretanje, ali pričam o mentalitetu društva.

17 godina

Hej, captain_soap_McTawish, pitao sam chatgpta i kaže on ovako:

Jednosmjerna karta za Brazil je za gnautixa, a ne za Velikog Brata. Toliko za "ceo fudbal".

Ako gnautix bude u nedoumici da li pakirati kofere za Brazil ili ne, neka sjedne u auto i odveze se 30 do 40 minuta od Rijeke do INA benzinske postaje Rebri. Tamo neka prebroji sve nadzorne kamere na benzinskoj postaji i javi nam koliko ih je. Mislim da sam ih ovaj ponedjeljak prebrojao 13. Možda griješim.

Google Maps: INA Rebri

Na priloženom linku, vide se tri kamere iznad caffee aparata. To je mali prostor od 2 do 3 metra, nije više. U objektu kamera ima vjerojatno više od 13. Iskreno, prilično sam siguran da ih nije postavila država ni totalitarni režim.

Moje pitanje tebi: Tko je i zašto postavio sve te kamere?

Možda zbog propitivanja osnovnog principa drustvenog ugovora. :D

0 2 hvala 0
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...
jozobozo kaže...

---

Tema članka jest digitalni euro, ali forumas i sad ti nadovezujući se na njega ste izrekli opći princip kako se treba upravljati društvom. A taj opći princip je moralno-pedagoška punitivna logika, odnosno doslovno okvir koji primjenjuješ kad odgajaš djecu ili radiš u školi.

Ono što je komično da ni ti ni on ne kužite da to samo po sebi nije pozitivno. Dapače, vi stvarno mislite da se društvom tako treba upravljati, kao s odgojnom skupinom u vrtiću. A stvarna društva, način na koji ona funkcioniraju, nemaju veze s tim. 

Fascinantno mi je da odrasle osobe misle da mogu odraslim osobama upravljati kao da su učiteljice 4. b razreda u osnovnoj školi.

Pričam da će digitalizacija biti daleko uspješnija u naplati i kažnjavanju te kontroli sive ekonomije, kriminala, prekršaja i količini državne administracije.

IMO u idealnom društvu se ne bi trebao bojati hodati preko pješačkog, voziti vikendom, plaćati kroz porez za one koji kradu društvo itd. Krećem od sebe kao pojedinca sa dna kace pa do vrha moći.

I tu ne mislim na sebe, za mene je kasno nego mislim na svoje unuke, možda njima bude pravednije društvo za dvadesetak godina. Ako se ne može utjecati na svijest ljudi, možda pomogne efikasnija naplata.

Jednostavno razvoj tehnologije će dovesti do promjena, nema tu više nazad. I neka će.

edit; npr u realnom vremenu ti skinu sa računa kad voziš iznad ograničenja, sam vidiš obavijest na ekranu ha ha ha valjda ću to doživjeti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2026 20:17 (forumaš).
18 godina
forumaš kaže...

edit; npr u realnom vremenu ti skinu sa računa kad voziš iznad ograničenja, sam vidiš obavijest na ekranu ha ha ha valjda ću to doživjeti.

Ovo je jedan od stravičnijih scenarija IMHO, ne mogu vjerovati da si itko može priželjkivati živjeti u takvom društvu.

Gledam te!
17 godina

Hej Veliki Brate,

Za nadzor, bilo koje vrste postoje telemetrijski podaci. Logira se sve.

Ako te netko nadzire, uz to ide prvo nalog i odobrenje. A onda ide operativni dio. Nema ništa na svoju ruku.

Kontrola svega toga, kroz neko vremensko razdoblje, ide preko internog audita, gdje se provjerava da li postoje nepreavilnosti.

Logovi i telemetrijski podaci moraju zadovoljavati osnovne principe sigurnosti: CIA + non repudiation + authenticity.

Nema potrebe za histeriju, paniku ili bilo koju vrstu paranoje. 

18 godina
Ja to ne mogu objasniti bolje nego što jesam. Ovakav tehnokratski stav mi je grozan.
Sjećam se negdje tamo 2000-tih godina LA Lakersi su osvojili NBA prvenstvo. Bio je doček prvaka i povukli su im ljubičastu liniju po cesti koju ne smiju preći. Nije bilo niti jednog jedinog incidenta. U gradu koji je krcat kriminalom. To nije uredno i civilizirano društvo, to je mindfuck.
Ne možeš silovati ljude da budu dobri i konstruktivni članovi društva, možeš ih samo educirati.
Očito različito percipiramo i društvo i njegovu ulogu u životima pojedinaca, kao i ulogu pojedinca u društvu.
Gledam te!

3 0 hvala 1
16 godina

Možda bi i ja tako razmišljao da ne nije pokupio deda na obilježenom pješačkom u neregistriranom autu...možda bi imao šansu da ljude drapaju po džepu svakodnevno...možda bi onda gledali kuda i kako se voze. 

11 godina

Meni nije jasno odakle ova ideja da će nas SADA netko stavit pod uzde, zajašit, zajebat, uvest dikataturu.

Otkad je svijeta i vijeka, jači prči slabije. Tako to rade u vučjem čoporu, tako je među majmunima, a bome je tako i među ljudima, bilo i bit će. 

Vašeg i mog pradjedu je mogao svaki pandur zajašit, uzet mu šta ima u štali i pušnici i na kraju mu reći da ima sreće što ga je ostavio živog, bez ikakvih reperkusija. A pradjedov pradjeda je strahovao svaki dan hoće naići neka naoružana skupina koja će mu sve pokrast, silovat ženu i kćerke i na kraju sve pobit.

Gotovinski novac je jednaka iluzija kao i digitalni. Vrijedi jer mu pridajemo važnost, inače možeš obrisat s njime dupe. Ako nas digitalni otarasi Amerikanaca, samo udrite.

Ako nam se budu kršila ljudska prava, probat ćemo se boriti, hipotetski da uspijemo onda će opet buduće vođe revolucije postati glavni frajeri, onda će oni zajašiti svoje revolucionare. Netko je nekad rekao "Revolucija jede svoju djecu" zar ne?

I tako samo možemo u krug, tak da je moje mišljenje da se ne treba sekirati i gubiti živce. Bit će šta bude.

Moj PC  
1 1 hvala 0
4 godine
jozobozo kaže...

Hej, captain_soap_McTawish, pitao sam chatgpta i kaže on ovako:

Jednosmjerna karta za Brazil je za gnautixa, a ne za Velikog Brata. Toliko za "ceo fudbal".

Ako gnautix bude u nedoumici da li pakirati kofere za Brazil ili ne, neka sjedne u auto i odveze se 30 do 40 minuta od Rijeke do INA benzinske postaje Rebri. Tamo neka prebroji sve nadzorne kamere na benzinskoj postaji i javi nam koliko ih je. Mislim da sam ih ovaj ponedjeljak prebrojao 13. Možda griješim.

Google Maps: INA Rebri

Na priloženom linku, vide se tri kamere iznad caffee aparata. To je mali prostor od 2 do 3 metra, nije više. U objektu kamera ima vjerojatno više od 13. Iskreno, prilično sam siguran da ih nije postavila država ni totalitarni režim.

Moje pitanje tebi: Tko je i zašto postavio sve te kamere?

Možda zbog propitivanja osnovnog principa drustvenog ugovora. :D

Evo dok kupujem tu kartu za Brazil, vidim da lagano priznajes da je digitalni euro put u totalnu kontrolu koju si vec prihvatio jer si vidio 13 kamera na pumpi, pa ti je nakon toga i ovo ok. Ina je privatna tvrtka koja stiti svoja prodajna mjesta

Slusaj, financijska sloboda trebala bi biti jednaka slobodi govora ili bilo kojoj drugoj. Porez izbjeci neces, ako izbjegnes ovaj 'na dobit' ceka te 'na dodanu vrijednost', i tebe i najveceg kriminalca. 

Trag kupovine nekretnine, automobila ili bilo cega nominalno skupljeg od mobitela ili TVa vec je vidljiv pitanje je samo reagira li se ili ne na to. Svi ti dileri 'dodu na vratanca' i kupuju aute, satove i nekretnine - za to ti ne treba digitalni euro za koji navijas. Kriminal ce postojati i dalje i samo promijeniti oblik, a ti ces izgubiti dijelic slobode, odnosno zivot ti mijenja ili na gore ili te ne dira. Za ovo ces mozda reci ma bas me briga gotovinu ne koristim, u redu, ali 100% sam siguran da ce kad tad doci nesto drugo sto ce te dirati.

Zbog pijanaca ces imati kamere za brzinu i kontrolu prometa na svakom koraku.

Zbog ilegalnih migranata, povecanja broja razbojnistava i/ili silovanja (vec videno u zap. europi) ces imati kamere

na svakoj zgradi. Pa neces ni izlaziti iz kuce poslije 10 jer je opasno (a i kamere ne snimaju tad). 

Bit ces poslusan gradanin kojem se eto zalomio meme na telefonu pa si financijski kaznjen ili blokiran, makar bilo i izvan konteksta, sto npr. s gotovinom nije moguce jer - tko vas jebe, racun mi blokirajte ali ja i dalje kupujem kruh ako ja to zelim. Hint: prosvjedi kamiondzija u Kanadi za vrijeme korone (IZVOR)

Opasan presedan je ograniciti financijsku slobodu, zato nitko ne bi smio za to navijati. Jedno je da drzava zna kad kupis nekretninu, a drugo da zna kad kupis kruh.

15 godina

Koliko smo daleko od scenarija, ekipa izađe na prosvjed, nije bitno ni zašto, vlada im blokira račune i mogućnost kupovine jer gle, što ti imaš prosvjedovati protiv nas i naših odluka(već viđeno u Kanadi, ako se ne varam, čak su bili problem i ovi što su pomagali prosvjednicima na neki način). Ako budeš gladan i neceš moci placati režije i stanarinu, well, biti ceš poslušniji pa ti odjednom neće smetati naše odluke :)

4 0 hvala 2
16 godina

To je kod nas potencijalno mali problem jer mi ne prosvjedujemo...idemo samo na dočeke i koncerte.

Moj PC  
6 1 hvala 1
16 godina

Jeli itko od vas zna tko je vlasnik fizickog eura iliti kesovine? Dam vam natuknicu to niste vi u cijem se novcaniku nalazi. 

Tesko je naci ovoliko kolicinu neznanja i nerazumijevanja kao na ovoj dretvi. Samo dalje dajte. 

p.s. ova dretva je ogledni primjer propasti skolstva u hrvatskoj. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2026 11:26 (konjRR).

1 0 hvala 0
17 godina

Hej konjRR, mislim da imaš previsoka očekivanja.

No, ima i dobrih postova. Od svakog se može nešto naučiti.

Idemo dalje, kokice u mikrovalnu i uživaj. 

Evo jedan kratki video za hard reset, da spustimo očekivanja malo niže.

17 godina
gnautix kaže...

Zbog ilegalnih migranata, povecanja broja razbojnistava i/ili silovanja (vec videno u zap. europi) ces imati kamere

na svakoj zgradi. Pa neces ni izlaziti iz kuce poslije 10 jer je opasno (a i kamere ne snimaju tad). 

Čini mi se da kod gnautixa imamo podvrstu Dunning-Kruger efekta, jer misli da kamere ne rade po noći.

Znamo da voli keš, moglo bi mu pasti na pamet da po noći ide pljačkat bankomate. Jer u bankomatu ima dosta keša a gnautix ga voli. To bi moglo biti problematično.

Dakle, gnautix pozdravio bih te sa "budalo glupa" ali neću, jer mislim da se prema svim članovima foruma treba odnositi sa kulturom, poštovanjem i dostojanstvom, tako da ništa od takvog narativa.

Ako si slučajno rekao frendovima, da kamere ne rade iza 10h, možda bi bilo dobro proširiti sumnju u to i reći im da nisi siguran, tako da nikom ne padne na pamet da ide pljačkat dučane ili bankomate iza 10 “jer kamere ne rade tada”.

Reći da kamere ne rade nakon 10, bi moglo biti zanimljivo široj tehničkoj pulici, koja je vjerujem, u većini na bug forumu, pa nas daj prosvjetli malo što se to točno događa nakon 10”. Nešto na networkingu, imas CRON skriptu koja globalno u 10 sati zaštosa sve kamere ili je nešto drugo u pitanju?

Nakon svih tekstova i truda u BUGu i recenzija nadozrnih kamera, sad se Šuštić negdje pokušava neuspješno ubit tupim nožem ako čita ovo sa kamerama.

Za studente pshilogije, ovo bi moglo biti zanimljivo kao podvrsta Dunning-Krugera, koju još nismo vidjeli. Ali princip je isti "kamere me ne vide". Tako da pažljivo sa ovim  informacijama, treba zapisati, možda bude neki kvalitetan znanstveni rad ili članak na tu temu.

Dakle, gnautixu koji je tok misli, kako si došao do zaključka da kamere ne snimaju iza 10?

17 godina
gnautix kaže...

Zbog ilegalnih migranata, povecanja broja razbojnistava i/ili silovanja 

Hej gnautix,

Ti si jedina osoba koja je u dretvi na temu digitalnog eura nekoliko puta spomenula ilegalne migrante i silovatelje. Hm, dosta off topic … bit će da si osjetljiv na tu temu. Nešto mi to miriši na ksenofobne neofašističke radikalne ljevičare i anarhiste. No, mislim da ti nisi takav.

Otkrit ću ti malu tajnu i food for thought. S obzirom da si iz Rijeke, nisam izabrao INA benzinsku postaju Rebri slučajno.

Prvo, htio sam da ti bude blizu ako si ovaj vikend u Rijeci, da mogu provjeriti jesi li bio tamo da nam javiš broj kamera, jer je veći do 13.

Tako, ako se i malo dvoumiš oko puta za Brazil, kad se nađeš u maloj okolini sa 13+ kamera da ti to bude trigger za sigurnu reakciju i jednosmjernu kartu.

Ako to ne upali, dodao sam kontrolni mehanizam. Jer gle, na toj benzinskoj rade dvije filipinke na blagajni. Rekoh, ako kamere ne upale, kad vidi imigrante dobit će freak out i zbrisat glavom bez obzira. S obzirom da nisi spomenuo "imigrante" na benzinskoj znam da nisi bio tamo. Šteta.

A te filipinke govore dobro engleski i hrvatski. Ozbiljno. Znam da ti je teško absorbirati to kao činjenicu, ali pošalji ili pitaj nekog od poznanika tko redovito ide kroz Učku pa nek ti potvrdi.

E sad, mislim da Brazil za tebe ipak ne bi bio dobar. Više bi ti pasala Kuba. Mislim da bi se tamo osjećao dobro i definitivno bez represije. Tamo ima manje bezgotovniskog plačanja, kartica skoro da i nema, gotovina caruje. Iako baš puno ne vrijedi.

Ali mislim da bi našao svoj mir tamo. Na kraju je bitno da si sretan.

Doduše, mali je problem sa Kubom. Ekipa koju želiš zaštititi a bavi se kriminalom, pranjem novca, švercom, oružjem, drogom i korupcijom tamo ipak nije.

Tako da mislim da je za tebe ipak Kolumbija zemlja snova. Jednosmjerna karta prema tamo je najbolje za tebe.

Anarhija je na visini, državni zakoni baš i ne funkcioniraju. Uređena država u kojoj se poštuju zakoni i red od koje se groziš tamo ne funkcionira skoro nikako. Ima svega i ništa nije problem ako imaš keša. No ima i kvaka. Osobna sigurnost baš nije na visini, i netko te može opljačkati i ubiti za keš. To je trade off i kompromis ako se preseliš.

13 godina
Jozo *Bozo* - ime ti savrseno pase, bas si klaun.

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice