Europski parlament podržao uvođenje digitalnog eur

poruka: 110
|
čitano: 16.896
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Europski parlament podržao uvođenje digitalnog eur".
10 godina
Re: Europski parlament podržao uvođenje digitalnog
Gallu kaže...
bruno1026 kaže...
Apachy kaže...

Jbt opet priče o CO2, kontroli stanovništva i totalitarizmu. Trebali bi vi malo navratiti u Sj. Koreju da vidite totalitarizam. 

Nego, jel znate da već sada postoje restrikcije, odnosno plaćanje u gotovini npr. u Nizozemskoj se pravnim osobama može u kešu platiti do 3.000 €, sve preko mora ići preko računa.

Ili činjenicu da u Belgiji fizičke osobe mogu tjedno podići 600€ keša na bankomatu/banci. I to već nekih 10 godina.

Postoji i regulativa da plaćanja preko 10.000 € moraju ići preko računa, a koja se odnosi se na transakcije između pravnih osoba i stupa na snagu u srpnju 2027. Sad vidite kako u RH pravne osobe međusobno vrše plaćanja. Sigurno ide torbama punim keša 

Kad sam dobio nasljedni dar od prodaje nekretnine od roditelja, cifra manja od tadašnjih 200k kn eur, iz Porezne dobio poziv na očitovanje o primljenoj uplati. To je bilo pred ravno 10 godina.

U dobu lako dostupnih i provjerljivih informacija tu ekipa lupeta o co2 porezu, ograničavanju kretanja i kažnjavanju zaključanim novčanikom. Inače i danas postoji pravni mehanizam zamrzavanja imovine u slučaju činjenja određenih kaznenih djela. Jel i to totalitarizam?

edit: i gotovina uz to sve još uvijek postoji. i postojat će jer je ljudi koriste. Kad se ne bude koristila - nestat će, isto kako je nestala i robna razmjena kao sredstvo plaćanja ili čekovi.

niš tebi nije jasno, kad dođe digitalni euro, sve je gotovo. dosada smo bili slobodni, poslije ćemo biti robovi. to je jedina razlika.

jer eto, sad nam država preko banke ne može zamrznut račun (hint, sjetite se korone i prosvjednika u kanadi, ljudi su pljeskali zamrzavanju računa), zamrzut imovinu ili zamrznut nas u prdekani. isto tako, sad država ne može donijet zakon o nacionalizaciji i uzet nam imovinu, zabraniti posjedovanje slobodnog bitkoina, zlata, biločega. ali, ljudi, kad dođe digitalni euro, čuvajte se, winter is coming. otvorite oči!!!1!!1!

može

ti si se cijepio protiv sarkazma?

11 godina

najjači su ovi; neeee hoću samo keš! otvori drugi tab i kupi nešto preko interneta karticom kao i svaki dan :D

a vjerojatno im se sviđa i to da ne znaju da li im je to u novčaniku krivotvorina ili ne, uvijek je napeto :D

https://www.24sata.hr/news/zaplijenili-12-milijardi-eura-u-laznjacima-kriminalist-ovo-je-udar-na-monetarni-sustav-1107341?24sata_ref=frontpage-home&fbclid=IwY2xjawP6ZX9leHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZA80MDk5NjI2MjMwODU2MDkAAR6kZOjSCX3WsXQUZVv1w0WqxknI0cEP_IYUjSmxD6oTz1n10z58-JBLqkEEAw_aem_PHRNxqu7GLhRvVXtUv

XjgA

Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina

1 1 hvala 0
5 godina
bruno1026 kaže...
Gallu kaže...
bruno1026 kaže...
Apachy kaže...

Jbt opet priče o CO2, kontroli stanovništva i totalitarizmu. Trebali bi vi malo navratiti u Sj. Koreju da vidite totalitarizam. 

Nego, jel znate da već sada postoje restrikcije, odnosno plaćanje u gotovini npr. u Nizozemskoj se pravnim osobama može u kešu platiti do 3.000 €, sve preko mora ići preko računa.

Ili činjenicu da u Belgiji fizičke osobe mogu tjedno podići 600€ keša na bankomatu/banci. I to već nekih 10 godina.

Postoji i regulativa da plaćanja preko 10.000 € moraju ići preko računa, a koja se odnosi se na transakcije između pravnih osoba i stupa na snagu u srpnju 2027. Sad vidite kako u RH pravne osobe međusobno vrše plaćanja. Sigurno ide torbama punim keša 

Kad sam dobio nasljedni dar od prodaje nekretnine od roditelja, cifra manja od tadašnjih 200k kn eur, iz Porezne dobio poziv na očitovanje o primljenoj uplati. To je bilo pred ravno 10 godina.

U dobu lako dostupnih i provjerljivih informacija tu ekipa lupeta o co2 porezu, ograničavanju kretanja i kažnjavanju zaključanim novčanikom. Inače i danas postoji pravni mehanizam zamrzavanja imovine u slučaju činjenja određenih kaznenih djela. Jel i to totalitarizam?

edit: i gotovina uz to sve još uvijek postoji. i postojat će jer je ljudi koriste. Kad se ne bude koristila - nestat će, isto kako je nestala i robna razmjena kao sredstvo plaćanja ili čekovi.

niš tebi nije jasno, kad dođe digitalni euro, sve je gotovo. dosada smo bili slobodni, poslije ćemo biti robovi. to je jedina razlika.

jer eto, sad nam država preko banke ne može zamrznut račun (hint, sjetite se korone i prosvjednika u kanadi, ljudi su pljeskali zamrzavanju računa), zamrzut imovinu ili zamrznut nas u prdekani. isto tako, sad država ne može donijet zakon o nacionalizaciji i uzet nam imovinu, zabraniti posjedovanje slobodnog bitkoina, zlata, biločega. ali, ljudi, kad dođe digitalni euro, čuvajte se, winter is coming. otvorite oči!!!1!!1!

može

ti si se cijepio protiv sarkazma?

Jebiga, čitajući neke upise tu na forumu više ni ne kužim što je sarkazam, a što ne :D

7 godina

Nećeš imat' ništa i biti ćeš sretan!

7 0 hvala 0
10 godina

Sve je to lijepo, elegantno, one click paymenti, ... itd.

S druge strane su ovi što vrište o nepostojanju privatnosti itd.

S treće oni što galame da je gotovina samo za kriminalce, pranje novca itd.

Nego, što ako stvarno ukinu gotovinu i nestane struje. Nema ničega. 

Ja bih radije imao barem nešto konkretnih fizičkih novaca negdje u čarapi nego sve virtualno.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
11 0 hvala 0
13 godina

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&amp
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.2.2026 14:16 (grgaRi).
14 godina

Realnost je da i danas u slučaju nestanka struje, tvoj keš je beznačajan. Kako misliš dizati novce na bankomatu ili u banki? Kako misliš plačati kešom u trgovini bez struje -  jer neka fiskalizacija laje već 13 godina... Kako misliš bilo što legalno kupiti?

Mislim smiješno je misliti da u slučaju nestanka struje na takvoj skali da uzdrma monetarni sustav da bi društvo nastavilo nomralno funkcionirati ako bi svatko od nas koristio keš. Novac bi nam bio najmanji problem jer su svi infrastrukturni i za život ključni sustavi odavno digitalizirani i bez struje sve bi se raspalo u roku par dana.

Alane, bježmo, njih je dvojica, a mi smo sami.

5 1 hvala 0
13 godina

Raspao bi se način života. ljudi bi se prilagodili i nastavili dalje.

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&amp
10 godina
Hornet_93 kaže...

Realnost je da i danas u slučaju nestanka struje, tvoj keš je beznačajan. Kako misliš dizati novce na bankomatu ili u banki? Kako misliš plačati kešom u trgovini bez struje -  jer neka fiskalizacija laje već 13 godina... Kako misliš bilo što legalno kupiti?

Mislim smiješno je misliti da u slučaju nestanka struje na takvoj skali da uzdrma monetarni sustav da bi društvo nastavilo nomralno funkcionirati ako bi svatko od nas koristio keš. Novac bi nam bio najmanji problem jer su svi infrastrukturni i za život ključni sustavi odavno digitalizirani i bez struje sve bi se raspalo u roku par dana.

Pa rekao sam da ipak želim imati nešto gotovine u čarapi (ne na bankomatu).

Plaćanje s fiskalizacijom itd. - toga nema kad nema struje, ali plaćanje npr. ja tebi da me prevezeš ili prodaš vreću krumpira to bi već išlo, zar ne?

To društvo više ne bi bilo ovakvo kakvo sad poznajemo, ali bi se morali prilagoditi. A pri tome bi bilo važno imati nešto keša.

Life is jazz. Play it cool.
14 godina
Hornet_93 kaže...

Misliš da bi ljudi umirali od gladi da nema struje? Neki pekar/mesar/tkogod bi si pomislio "ma nema šanse da ću išta prodavati ako mi ne radi fiskalizacija"? Ja djeci neću ići kupiti nešto za jesti jer ne mogu dobiti račun?

Ne kupuje se sve u trgovini frende. I jedino što je beznačajno kad nema struje je kartica, keš nikako. 

Zanemarimo sad kataklizmu oko nestanka struje u svim drugim aspektima života. Fokusirajmo se samo na financije. Jedina istina je da mi je lova korisna u tom slučaju, kartica ne.

Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Were all going to die. Come watch TV.
17 godina
ivek decembarski kaže...
Hornet_93 kaže...

Misliš da bi ljudi umirali od gladi da nema struje? Neki pekar/mesar/tkogod bi si pomislio "ma nema šanse da ću išta prodavati ako mi ne radi fiskalizacija"? Ja djeci neću ići kupiti nešto za jesti jer ne mogu dobiti račun?

Ne kupuje se sve u trgovini frende. I jedino što je beznačajno kad nema struje je kartica, keš nikako. 

Zanemarimo sad kataklizmu oko nestanka struje u svim drugim aspektima života. Fokusirajmo se samo na financije. Jedina istina je da mi je lova korisna u tom slučaju, kartica ne.

Mesaru se meso pokvarilo jer škrinje ne rade, jer nema struje. Tako da nece nista prodati.

A krumpiri su u špajzi.

BTW fiskalizaija radi, jer mesar ima mobitel na kojem baterija radi do kraja dana, a bazne stanice teleoperatera imaju pomocnu bateriju, pa mesara po pitanju naplate boli kiki za fiskalizaciju. A rade i transakcije, jer banka isto ima pomocno napajanje u slucaju incidenta a i internet mi radi. Nisu svi na mrezi bez redundancije i business continuitya i pripreme za to. Ipak smo u 2026.

Slazem se, da u slucaju smaka svijeta, mozda nekom pomogne gotovina. Mozda se moze preko reda kod doktora i sl.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.2.2026 15:36 (jozobozo).
17 godina

A kad sam vec spomenuo doktore, evo nove
https://www.index.hr/vijesti/clanak/petracev-suradnik-koji-je-podmitio-berosa-jos-nece-u-zatvor-otkrivene-i-nove-muljaze/2760434.aspx

Pa svakih pola sata neka afera sa korupcijom, i gle čuda keš je u svima

Treba uvest novi hrvatski padež u škole - KORUPTIV.
Kome? Kolko?

INSTRUMENTAL
S čime? Sa kešom.

6 1 hvala 0
17 godina

0 1 hvala 0
9 godina

Nisam neki pobornik Alexa Jonesa, ali te i takve slucajeve treba promatrati kao "model case".

Ne ulazim u "teorije zavjere" ili sl sr@nja kojima se covjek bavi, ali nacin na koji je odradjen daje nam svima razloga da se pocesemo po glavi. Jer idemo prema tome, tj stigli smo skinutih gaca. E sada sleduje penetracija polako. 

A Jones je, preko noci, (a ocito je tome prethodio niz tajnih sastanaka neke vrste izmedju broja banaka, Google/Youtube-a i niza drugih institucija), deplatformiran s YT-a, pogaseni su mu racuni po banci skupa s domenama na kojima je imao stranice.

Prc. U sekundi i preko noci. 

Ugasen.  

E sada vas pitam, idemo prema tim nekakvim zabranama maoljetnika za pristupom mrezama. Trazit ce se neke povrde (gricka se s krajeva), po IP-u nas imaju, facial recognition polako penetrira gradove, elektricne aute guraju (jos jedna igracka za lahko gasenje na remote), elektronska valuta je prosla.

Sto cemo kada se poklopi X i Y?

Koliko ce nas biti lagano obuzdati ili ugasiti? 

8 0 hvala 0
17 godina

Dolazim u trgovinu nema interneta i nema kupovine karticama.Uzimam 3 kutije cigareta i platim gotovinom,a trgovac napiše na papir šta sam kupija i kad dođe internet otkuca te tri kutije.

4 0 hvala 0
15 godina

Hm, najgore što ekipa misli da će digitalnom valutom ukinuti taj sivi dio, od droge, korupcije, mita... pa jbga, neće platiti to u gotovini, nego će reć a niš kupi mi toliko kvadrata pločica, kuhinju, svašta a po kući....  ili toliko goriva, neki dio za auto, mobitel, alat, svašta nešto .... tko će tražit da izbjegne trag, naći će naćin

Ali da će brzo moć naći nekoga da. Jer i nije normalno ako napraviš neko sranje da te policija traži danima, tjednima....

3 0 hvala 1
18 godina
Apachy kaže...

ne, nego mislim da bi ti trebalo malo do kine da vidis sto je to potpuna kontrola... ne mozes ni prdnit bez da komunisticka partija to negdje ne evidentira... a vidim da to i kod nas dolazi... a jhebiga, ako ukinu gotovinu, mislim da se dobar dio transakcija u hr gospodarstvu bude odvijao ponovno robnom razmjenom.

15 godina
Sva borba protiv kriminala koji plaća gotovinom je paravan. Da sam kriminalac, definitivno bi našao kreativne načine da naplatim svoje usluge. Pada mi na pamet lijepa zlatna poluga, ima ih stvarno u raznim veličinama. Moj je dojam da borba protiv korupcije nikad nije ni pokrenuta kako treba, i da države već sad imaju sve mehanizme da to naprave. Uostalom, svaka veća transakcija se nadzire, prijavljuje, a ovo da danas po ZG ekipa kupuje stanove s gotovinom - pa zar je tako teško provjeriti sve te transakcije gdje je porez na promet nekretnine ili pdv na novu nekretninu veći od x eura? Ili čemu nam služi OIB, pa preko njega imaju uvid u sve što posjeduješ. Znači, baš kao što je netko drugi napisao, ako je borba protiv kriminala u pitanju zašto onda i dalje ostavljaju gotovinu?
I još jedna stvar - ako su Visa i Mastercard takav problem, napravite nelu EUcard karticu. Siguran sam da to nije jednostavno, ali sigurno nije niti kompliciranije od implementacije digitalnog eura.

7 0 hvala 0
14 godina
jozobozo kaže...
ivek decembarski kaže...
Hornet_93 kaže...

Mesaru se meso pokvarilo jer škrinje ne rade, jer nema struje. Tako da nece nista prodati.

A krumpiri su u špajzi.

BTW fiskalizaija radi, jer mesar ima mobitel na kojem baterija radi do kraja dana, a bazne stanice teleoperatera imaju pomocnu bateriju, pa mesara po pitanju naplate boli kiki za fiskalizaciju. A rade i transakcije, jer banka isto ima pomocno napajanje u slucaju incidenta a i internet mi radi. Nisu svi na mrezi bez redundancije i business continuitya i pripreme za to. Ipak smo u 2026.

Slazem se, da u slucaju smaka svijeta, mozda nekom pomogne gotovina. Mozda se moze preko reda kod doktora i sl.

Možda ima Hondin dizel agregat. I kupio je gorivo gotovinom. A ti filozofiraj dalje koliko hoćeš. Ne da mi se gubiti vrijeme

Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Were all going to die. Come watch TV.
17 godina
Aldo kaže...

ne, nego mislim da bi ti trebalo malo do kine da vidis sto je to potpuna kontrola... ne mozes ni prdnit bez da komunisticka partija to negdje ne evidentira... a vidim da to i kod nas dolazi... a jhebiga, ako ukinu gotovinu, mislim da se dobar dio transakcija u hr gospodarstvu bude odvijao ponovno robnom razmjenom.

Sa gotovinom sam imao problema samo u Helsinkiju, prije 8 godina. Isao sam kupit zvake na kiosku, na stanici metroa, ali nisu primali gotovinu. Samo kartice.

Sto se tice Kine, bio sam isto prije nekih 8 godina, nisam primjetio tamo nikakvu represiju, murja se sece svuda sa nekim svjetlecim ledicama, blicaju na daljinu tak da ih vidis htio ne htio. Kamere svuda, ali sta ja imam s tim. BMK. Tako da neke fikcije o totalitarnom drustvu klonu sj Koreje necu nista komentirati, nema smisla. Nit ih branim nit kudim. Njihova drzava, nek rade tam sto ih volja.

Jedini problem sa murjom (carinom) tamo smo imali, ne mi, vec jedna suputnica, jer nije prijavila na aerodomu da ima nesto u prtljazi. Inace je nastavnica engelskog. JBT izvukla je neki jebeni mac iz kofera, valjda je bio suvenir, al ono, preko metra neka katana. Bili smo u soku.

A sto se tice potpune kontrole, evo ti friski primjer iz US, kako se spijuniraju kongresmeni, i njihov search history. Jbg, nisu pazili, tutleki, pa im je izletilo van.

Dakle, spijunira se vrh americke vlasti. Netko mora biti jako delusional ako misli da je anonimno sve sto se radi na racunalu i mobitelu. 

13 godina
Macumba kaže...
Hornet_93 kaže...

Pa rekao sam da ipak želim imati nešto gotovine u čarapi (ne na bankomatu).

Plaćanje s fiskalizacijom itd. - toga nema kad nema struje, ali plaćanje npr. ja tebi da me prevezeš ili prodaš vreću krumpira to bi već išlo, zar ne?

To društvo više ne bi bilo ovakvo kakvo sad poznajemo, ali bi se morali prilagoditi. A pri tome bi bilo važno imati nešto keša.

Misliš li da bi u takvom društvu itko htio uzeti tvoj keš, neke papiriće s šarenim sličicama? Da te podsjetim keš je izdala država, a ako država ne funkcionira ne funkcionira ni keš. Tada se jaja plačaju zlatom ili vričom krumpira, a ne kešom.

A ako stanje nije tako loše da država ipak funkcionira, onda će nakon nekog vremena doći i struja i sve što s njom ide.

42
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2026 0:19 (markoBT).
13 godina
Neki komentari ovdje su savrsen razlog za uvodenje Orwellove "1984" u obveznu lektiru.

Nekad je prepoznavanje opasnosti bilo odlika inteligencije, a danas oni koji za sebe misle da su hodajuca pamet primaju od vlasti ogroman dildo u guzicu i vicu "nabij ga jace, tatice" dok mantraju ode svojoj inteligenciji.

9 0 hvala 2
13 godina
@Hornet_93 Keš je beznacajan bez struje? Reci, a cime se trgovalo kada struja nije postojala? Srecom, *digitalni* euro ce zaobici taj problem, jel da?
Eto jos jedan koji ne vidi dalje od vlastitog nosa, a susta inteligencija izbija iz njega.
16 godina
Apachy kaže...

Kad je RH izgubila monetarnu suverenost vezivanjem uz valutu eura - nitko ništa.

Kad se uvodio euro u jeku najveće inflacije zadnjih 30 godina - nitko ništa. 

Ja tako ne pamtim, kad se uvodio euro to je i općenito u hrvatskom društvu, a i ovdje na forumu bila donekle kontroverzna tema. Slučajno, i tada se one koji su se protivili uvođenju eura napadalo na karakternim razinama. 

16 godina

Ak nestane struje idu opći neredi gdje ili vojska uvodi red i dijeli hranu kroz masovne javne kuhinje ili dolazi do anarhije i razbijaju se prodavaonice i pelješi sve dostupno. Nakon toga masovni ratovi i bježanje iz gradova koji bi postali leglo štakornjaka.

Sobzirom da nitko više ne proizvodi žitarice u na svojoj njivi, da nemaš peč na drva da bi si ispekao svoj kruh i da susjed nema svinjac da od njega kupiš za keš zaklanu svinju, malo ti papiri vrijede...rekao bih da bi inflacija pojela vrijednost tih papira za pola godine.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Apachy kaže...

Inače i danas postoji pravni mehanizam zamrzavanja imovine u slučaju činjenja određenih kaznenih djela. Jel i to totalitarizam?

Da, postoji, ali uvijek je pitanje kakav je to pravni mehanizam, tko ga odobrava, jel ide automatski, i slično. Nije ista stvar kada sud na zahtjev USKOK-a zamrzne sve račune, ured za sprječavanje pranja novca ti blokira račune na kratko zbog neke gluposti (što nije ugodno, ali je ograničeno, i rješivo u par dana), ili kad imaš sustav u Britaniji gdje banke ljude proglase inherentno rizičnima za poslovanje i onemoguće im otvaranje računa kod njih zbog kojekakvih gluposti, počevši od bullshit optužbi za terorizam. 

Je li nešto totalitarizam ili ne se ne mjeri po tome postoji li pravni mehanizam već po tome kakav je pravni mehanizam, kako se provodi, na koji način. U svijetu u kojem masovne analize podataka postaju sve prisutnije u provedbi zakona i procjeni rizika, gdje već u Francuskoj imaš Palantirovu platformu Gotham koja estetikom izgleda kao da je izašla iz neke sci-fi distopije, i koristi se za protuterorizam, propitivanje mehanizama kojima se nekoga efektivno može isključiti iz društva nisu samo teorije zavjere.  

9 godina
Aldo kaže...

Doslovno: Kad zapjevam Partija mi sudi - jer su instalirali face recognition software svuda, i ako napravim bilo sto van propisanih pravila, predjem cestu gdje ne smijem, automatski sam prepoznat, kaznjen, naplacena mi je kazna (jer da, imaju pristup mom racunu), dobijam negativne bodove na svom social score-u, i kao rezultat mozda mi se zabrani putovanje/kupovanje karata itd, a moje susjedstvo dobija informaciju da sam napravio nesto lose. 

Fckn amazing.

16 godina

Znači više ne prelaziš cestu gdje ne smiješ. Jer nema više žalba, zastara i stotinu uhljeba koji to rješavaju do penzije.

Moj PC  
2 2 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice