suza suzu stiže...
Digitalno piratstvo u Hrvatskoj - Sve manje pirata
- poruka: 19
- |
- čitano: 4.919
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
"i dalje stvara velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku potencijalnih prihoda pružatelja usluga pristupa internetskim sadržajima"
Možda bi pružatelji usluga pristupa internetskim sadržajima trebali normalizirati cijene i povećati kvalitetu ponude?
Dakle najviše se kradu manga publikacije, moglo se u članak uopće ubacit neki manga autor koji bi prije svega bio šokiran što se nešto njegovo eto čita u Hrvatskoj? Ali umjesto toga imamo gomilu mission statementa koju su mogli biti objavljeni i na linkedinu.
pa kak sve manje pirata?? malo su se ljudi ulijenili, misle da je 1500 eura velika placa pa se placa 35 pretplata... jer 60 eura je 60 kn, jel? xD
moji frendovi i ja smo se vratili natrag piratluku, pogotovo filmovi/serije itd, zna se koji se servisi koriste... zivio piratluk!
Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.
"i dalje stvara velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku potencijalnih prihoda pružatelja usluga pristupa internetskim sadržajima"
Možda bi pružatelji usluga pristupa internetskim sadržajima trebali normalizirati cijene i povećati kvalitetu ponude?
možda....
plaćam netflix toliko dugo da se ne sjećam više koliko, koristimo ga bivša žena, klinci i ja kao obiteljski servis, sa tri računa
i što se dogodi, rastanem se i odselim prije 6-7 godina, nastavimo koristiti netflix sad na dvije adrese i govna mi odjednom nakon 5-6 godina ukinu jedan račun jer su adrese razdvojene... pa ne bi li trebalo uložiti bar mrvu truda da vidiš kako sam i dalje isti korisnik sa dvije adrese, bar me zapitati da dokažem da koristim dvije adrese, a ne samo ukinuti račun po defoltu
idem pogledat boks meč na tom servisu koji plaćam toliko dugo, kvaliteta snimke je toliko loša da možeš piksele snimke na ekranu 1440p 27'' prebrojat na prste jedne ruke
i sad se pitaju zašto tražim snimku koja je barem 720p po internetima
plaćam netflix, plaćam prime, hbo ću uzet uskoro, imam jubito plaćeni, bug ofkors i opet većinu sadržaja piratiziram...
ali to je tako kad oni silom pokušavaju korisnike prilagoditi sebi umjesto obrnuto
Uz n broj servisa i dalje moram skidati ono kaj želim gledati/slušati jer nije dostupno u našoj regiji.
Vrh mi je kad naši dnortali pišu oko serija na Apple TVu koje legalno kod nas ne možeš gledati lol
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
Sve je manje pirata zato što je sve manje korisnika PC-a/laptopa... svi vise na smartphonu.
Zato su svi redom developeri i počeli radit nakaradne websajtove prilagođene mobitelima.
Sve je manje pirata zato što je sve manje korisnika PC-a/laptopa... svi vise na smartphonu.
Zato su svi redom developeri i počeli radit nakaradne websajtove prilagođene mobitelima.
Imaš kakav source?
možda....
plaćam netflix toliko dugo da se ne sjećam više koliko, koristimo ga bivša žena, klinci i ja kao obiteljski servis, sa tri računa
i što se dogodi, rastanem se i odselim prije 6-7 godina, nastavimo koristiti netflix sad na dvije adrese i govna mi odjednom nakon 5-6 godina ukinu jedan račun jer su adrese razdvojene... pa ne bi li trebalo uložiti bar mrvu truda da vidiš kako sam i dalje isti korisnik sa dvije adrese, bar me zapitati da dokažem da koristim dvije adrese, a ne samo ukinuti račun po defoltu
idem pogledat boks meč na tom servisu koji plaćam toliko dugo, kvaliteta snimke je toliko loša da možeš piksele snimke na ekranu 1440p 27'' prebrojat na prste jedne ruke
i sad se pitaju zašto tražim snimku koja je barem 720p po internetima
plaćam netflix, plaćam prime, hbo ću uzet uskoro, imam jubito plaćeni, bug ofkors i opet većinu sadržaja piratiziram...
ali to je tako kad oni silom pokušavaju korisnike prilagoditi sebi umjesto obrnuto
Previse toga placas na sto gubis vrijeme, mozda si se trebao vise posvetiti zeni i izbjeci razvod
. Salu na stranu. Nista od ovoga ne placamo. Placamo jedino VPN u Irskoj (jer me hebeni eir ne pusta da otvorim torrent stranicu, a ne da mi se zezati sa besplatnim opcijama - ovako ne vidi ni sto skidam, a kada ugovor prodje idem na virgin i nema vise ni vpn-a). Jedino sto ne piratiziram vise su igrice, a sve ovo ostalo - zabole me dzon. Ionako izbacuju gluposti. Ovo za igrice mi nije zao, jer podrzavam one koji su to manje ili vise zasluzili, a nije da se tu vrti previse para (pogotovo indie studiji) tako da me postala i sramota piratizirati igrice sada kada mi nije problem platiti igricu, odnosno nisam vise student/ucenik.
No, dokle god ima sadržaja koji nisu legalno dostupni na nekom području bit će i piratizacije.
A i kad jesu legalno dostupni često su preskupi. I razbacani po raznim platformama pa bi trebalo plaćati pretplate na više njih.
A čak i kad imaš pretplatu, još dodatno traže plaćanje pojedinog sadržaja (npr. HBO traži da platiš dodatno gledanje sporta, jedino su sad Zimske olimpijske igre bez dodatnog plaćanja).
Stvari koje su nekad uredno bile na javno dostupnim TV kanalima sve češće se sele na stream platforme i postaju sve skuplje.
Neće piratstvo tako lako nestati.
Life is jazz. Play it cool.
Preporuka (ovo je zagonetka) cc.xilfu
Uz obavezno korištenje blokera naravno :)
Sve manjih digitalnih pirata u Hrvatskoj, super sto su naglaseni da su digitalni u padu, ja pomislio ostalo jos neretvana i omiskih gusara.
Previse toga placas na sto gubis vrijeme, mozda si se trebao vise posvetiti zeni i izbjeci razvod
.
taj je vlak odavno prošao, a netflix je čak bio jedan mali doprinos/bonus koji je stvari i produžio, jer tih dva-tri sata navečer kad bi zajedno pogledali film ili dvije-tri epizode serije je bilo jedno od rijetkih pauza u danima, mjesecima i godinama lude jurnjave i životnog kaosa kad bi imali par minuta opuštajućeg vremena za sebe
nažalost, takvog je vremena bilo sve manje i manje, kao i međusobnog razumijevanja i gušta u tih rijetkim trenucima opuštanja, pa je po receptu modrnog života sve ošlo u tri lijepe materine... al eto, ako ne možemo tako kako je trebalo, dobro je da se bar ne koljemo i ne ratujemo nakon rastave, ako ništa drugo radi zajedničke djece
Ajd' da se ne lazemo. Ovo sto zapadna kinematografija izbacuje zadnjih 20 god, izvadio bih novcanik u 3% slucajeva. Ako.
Ne vise. Samo manje.
TV serije ili neke pretplate na Netflixe ili sl muznje krava ili ovaca, jos manje.
Steta? Ne bas, dapace, osobno sam zahvalan na tome sto mozemo vidjeti eroziju Hollywooda bez da nas puno kosta.
.
taj je vlak odavno prošao, a netflix je čak bio jedan mali doprinos/bonus koji je stvari i produžio, jer tih dva-tri sata navečer kad bi zajedno pogledali film ili dvije-tri epizode serije je bilo jedno od rijetkih pauza u danima, mjesecima i godinama lude jurnjave i životnog kaosa kad bi imali par minuta opuštajućeg vremena za sebe
nažalost, takvog je vremena bilo sve manje i manje, kao i međusobnog razumijevanja i gušta u tih rijetkim trenucima opuštanja, pa je po receptu modrnog života sve ošlo u tri lijepe materine... al eto, ako ne možemo tako kako je trebalo, dobro je da se bar ne koljemo i ne ratujemo nakon rastave, ako ništa drugo radi zajedničke djece
Jeb'ga i sam sam poprilican matorac i vecinom kada tu pisem, vecinom se radi o zezanciji tako me ne shvacaj previse za ozbiljno. Godine nose svoje. Na srecu moja veza je gotovo ista kao i prije. Kao da smo jucer prohodali, a djeca odrasla. Mozda to nekima zvuci nevjerojatno, ali je istina. Bilo je uspona, padova, cangrizanja i ostaloga, ali smo uvijek jedno za drugo bili tu. Valjda smo se pogodili, sto bi se reklo, ali tebe razumijem. Bolje i dobar razvod, nego los brak.
Ajd' da se ne lazemo. Ovo sto zapadna kinematografija izbacuje zadnjih 20 god, izvadio bih novcanik u 3% slucajeva. Ako.
pa dobro, jbga, nismo svi i nismo uvijek u raspoloženju da posvetimo večernje vrijeme slavljenju filmskih epova i da ne možemo pogledat išta ispod remek djela
najčešće nam treba jeftina zabava za opustit se nakon stresnog dana, ali opet ima sve više i takvog smeća da niti najniže kriterije gledljivosti ne zadovoljavaju, tak da nisi skroz u krivu
Jeb'ga i sam sam poprilican matorac i vecinom kada tu pisem, vecinom se radi o zezanciji tako me ne shvacaj previse za ozbiljno. Godine nose svoje. Na srecu moja veza je gotovo ista kao i prije. Kao da smo jucer prohodali, a djeca odrasla. Mozda to nekima zvuci nevjerojatno, ali je istina. Bilo je uspona, padova, cangrizanja i ostaloga, ali smo uvijek jedno za drugo bili tu. Valjda smo se pogodili, sto bi se reklo, ali tebe razumijem. Bolje i dobar razvod, nego los brak.
ma ne zamjeram ništa kolega, dapače, budi sretan što si u, nažalost vrlo maloj, manjini gdje stvari ferceraju kako bi trebale
kad vidim neke svoje prijatelje koji godinama ratuju sa bivšim ženama, gdje su najveće žrtve tog rata vlastita djeca, moj vlastiti slučaj je još uvijek vrlo dobar... djeca su se relativno brzo navikla da ne živimo zajedno, ne moraju birati između mame i tate jer se ne koristimo prljavim taktikama najniže razine da bi se borili za njihovu naklonost, dapače i kad ćerce od 17 godina istrese svu svoju ljutnju na mater koja je ograničava u njezinim 'pravima', ja branim bivšu ženu i pokušavam objasniti ćerci da mamita to sve radi iz ljubavi i brige, a znam da je isto sa druge strane... tako da sam i u situaciji rastavljene obitelji sretan (vjernik bi rekao blagoslovljen) što se sve odvija u najboljem redu, koliko to može biti u redu u takvoj situaciji
klinke mogu kod mene kad godi meni paše, kad god odem u zadar navratim do bivše žene, popijem kavu s njom, ostanem na ručku, popravim joj bojler, pomognem financijski bez gledanja u svaki euro koji je sud odredio, dakle po mojem mišljenju jako dobar odnos kad smo već došli do toga da ne možemo dočekat starost zajedno
ne znam, možda doista nismo životinje koje bi trebale kao klapan i malena živjet vječno zajedno, možda nam je to nametnuto kroz stoljeća društvenih normi, ali opet i daje žalim što nisam učinio više da budem u tvojoj situaciji gdje će moje cure imati baku i djeda koji žive zajedno i kad budu prabaka i pradjeda... onu neku obiteljsku fantaziju iz božićnih filmova
Evo mojih 50 lipa...
Pohlepa muzičke i filmske industrije + politika je kriva direktno za puno veće zločine i počinila je više štete nego što je 'gubitak prihoda' te iste industrije ili 'gubitak poreza'
Primjer 1: Spotify: učini glazbu dostupnom i nema piratizacije... puf.
Prije toga su se lomili oko pirata, proganjali ih i u biti pokrenuli modernu eru da svatko mora imati VPN zbog njihovog lova na vještice.
Primjer 2: Netflix i kopije: prije netflix ere piratstvo je bilo na vrhuncu, nažalost srozavanjem kvalitete i cjepkanjem dostupnosti sadržaja na najboljem putu smo da se vratimo na stare staze.
Primjer 3: sve vlade su ovako ili onako zabranile pristup nečemu, od autkratskih režima S. Koreje, Rusije ili Irana do Hrvatske ili UK.
Zaključak: VPN je normaliziran da ga moraš imati.
Sada dolazimo do onoga tko u stvari treba koristiti VPN - firme (za svoje securtiy potrebe) i kriminalci.
Pošteni građanin ne bi smio imati potrebu za kupovinom VPN-a da izbjegne kriminalizaciju sebe zbog jednog filma dnevno.
Normalizacijom VPN-a su svi kriminalci ovog svjeta svrstani u istu košaru kao i obični pošteni građani - to sigurno nije bila namjera pohlepnih korporacija, nego kratkoročni profit... ali posljedice su globalne.
Umjesto da imamo vlade i policije koje proganjaju krimose, imamo proganjanje građana. A kriminalci su poboljšanjem i dostupnošću VPN opcija postali 'dio mase'.
Disklejmer: plaćam Spotify family, HBO, Disney, Netflix, pickbox i Proton vpn. Youtube sam na besplatnom probnom razdoblju 6 mjeseci u jednom telekomu.
Osobno bih radije plaćao 1 pretplatu od 30€ da gledam i slušam sve nego ovako rascjepkano 7 pretplata svaka po par eura.