Tko god ima automatik ne vraća se više na ručni mjenjač.
Automatski ili ručni mjenjač? Evo kako se razlikuj
- poruka: 17
- |
- čitano: 8.067
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Meni, koji radim oko 10k kilometara godišnje i to 90% vremena van Zagreba (okolica Zaprešića, promet je valjda barem deset puta manji) je automatik nepotreban luksuz, ali da živim i moram voziti po ZG-u svaki radni dan, rukama i nogama bih se tukao za istog jer je manualac tamo postao teški mazohizam. 
Za po gradu automatik je očita prednost što se tiće same udobnosti vožnje, ali problem je što automatik nije dio osnovne opreme i kod nekih auta je to dodatnih par tisuća eura što i nije toliko malo pogotovo ako kupuješ auto niže vrijednosti i gledaš svaki euro.
Automatski mjenjač uključuje obaveznu redovitu zamjenu specijalnog ulja i filtera svakih 60.000 do 100.000 kilometara, košta i po nekoliko stotina eura. Preskakanje ovog servisa najčešći je uzrok skupih kvarova. Popravak mehatronike ili zamjena seta lamela može lako premašiti 2.000 eura, dok generalni remont nerijetko doseže i 5.000 eura. Polovnjake necemo ubacivati u ovu pricu
U svakom slucaju nepouzdana i manje trajnija automatika je za malo "dublje" đepove.
Zacudio bi se... dosta ljudi se vraca sa automatika na rucni, a uskoro cu i ja bit jedan od njih. Sa eCVTa, tj. najpouzdanijeg i najudobnijeg "automatika" na svijetu na mini sportaka koji MORA bit rucni ako hoces zabavu, tu cak niti DSG koji nije bas pouzdan ne pomaze. Ali stvarno, odkad sam prodao auteka sa rucnim voznja mi je postala dosadna...
zar je problem promjeniti ulje u mjenjacu nakon 5 ili koliko vec godina? pa to se radi i na obicnim mjenjacima. ako kupis auto od minimalno 20k eura, sta je ekstra 500 eura na odrzavanje jednom u 10 godina
meni je veci problem cijena automatika. razlika je barem 2k eura a ovisno i o modelima i vise. neki ce radije to dati u mjenjac, a neki u dosta vise dodatne opreme
posto se ne vozim u gradu precesto, nisam siguran dali bi uzeo automatika, radije jacu verziju motora, ili dodatne opreme
Imali su i klasicni 4x4 al ih zeza CO2 pa su ga zamijenili s tim koji ima i elektricnu straznju i nema toliko gubitaka.
Prije 25 godina prešao na automatik. Poslije, kod svake zamjene, broj jedan je bilo pitanje "jel automatik?". Nebitno koja je klasa automobil, uvijek bih inzistrao na automatiku.
Meni je cca 70% kilometraže gradska vožnja.
Ne vozim previše po gradu ali je gušt, pogotovo ovi moderniji 7 ili 8s jer rade na optimalnim okretajima i imaju čak i manju potrošnju goriva i niže okretaje motora.
Super je kretanje s mjesta ili lagana vožnja na područjima gdje ima dosta loše izvedenih ležećih pa se voziš 10kmh što kod automatika samo pustiš da sam ide bez diranja gasa, dok bi kod manualnog uvik mora dirati kvačilo.
Jedino ima par mjesta gdje kod manualnog možeš finije dozirati kočenje motorom jer automatik ima svoju logiku koja nije uvijek idealna, a iako imam paddle shift to ne funkcionira tako brzo i direktno kao "pravo" mijenjanje brzina.
Prvi auto koji sam kupio sam uzeo s rucnim mjenjacem, sto u Sjev. Americi nije bilo jednostavno ni prije 20g+. Jos uvijek mislim da je za prvi auto korisno steci prakse s rucnim mjenjacem, pogotovo tko voli vozit.
Drugi auto sam kupio 2019 i u klasi koja me interesirala nije bio niti jedan jedini model s rucnim (ko sto rekoh, S. Amerika...). Navikao sam se i ne fali mi rucni uopce, vozim otprilike pola-pola grad-autocesta. Slijedeci ce isto bit automatik.
Obzirom da dobar dio ovih L3+ polu-autonomnih i asistivnih tehnologija bas i ne sljaka sa rucnim, buducnost rucnih mjenjaca ce bit egzotika/retro.
Dosta Japanaca gura CVT, bogami me to nece vidjet, totalna koma.
a ima auta kojima odgovara samo ručni mjenjač, ali automatik, osobito DSG/DCT ili moderni više lamelni automatici itekeko ima smisla ako se radi velika kilometraža...
uz to hidropneumatski aktuatori, računalno nadzirani su na dulje staze uvijek manje opterećuju lamele kvačila nego prosječni vozač, koji svako malo pri mijenjanju brzina nešto ne odradi kako spada...
e sad što šabani u auto industriji ne priznaju realnost, ne znači da vozač/kupac ne može zdravorazumski održavati i automatski mjenjač - goovorim o BMWu, koji za svoje ZF-automate veli da ne treba održavanje, da će ulje trajati kao cijeli auto ?!?
ali da, 911 GT3 bi uvijek uzeo s ručnim....
a ima auta kojima odgovara samo ručni mjenjač
Itekako, problem je danasnje industrije jedino sto guraju auto blip u rucni svijet saltanja koji ili ne mozes iskljucit ili mozes ali tek kad ga tipa stavis u sport mode (tipa mini tak koristi), doduse sva sreca pa se kod takvih auta to da iskodirat.
također ozbiljno razmišljam da mi sljedeći auto bude automatik, sit sam patnje po gradu...šta znam , mozda za godinu dvije budem gledao novi auto, i vala ako ikako mogne biti će atomatik
Automatski mjenjač uključuje obaveznu redovitu zamjenu specijalnog ulja i filtera svakih 60.000 do 100.000 kilometara, košta i po nekoliko stotina eura. Preskakanje ovog servisa najčešći je uzrok skupih kvarova. Popravak mehatronike ili zamjena seta lamela može lako premašiti 2.000 eura, dok generalni remont nerijetko doseže i 5.000 eura. Polovnjake necemo ubacivati u ovu pricu
U svakom slucaju nepouzdana i manje trajnija automatika je za malo "dublje" đepove.
Ja sam do sada od svih auta 2 puta imao katastrofalan kvar mjenjaca.
Oba puta su bili manualni mjenjaci.
Na manualcu imas zamjenu kompleta kvacila, a nije da je to jeftin popravak.
Vinko Krištić | BUG Marketing
Vozim zasad i dalje rucni, vec treci auto po redu - fićo, Polo, Vitara. Vozio u meduvremenu nekoliko automatika, sluzbenih i od frendova, dobra stvar je sto ako znas voziti manualca automatik je samo jos laksi, dok obrnuto bas nije slucaj. Realno isao bih bez problema na automatik, al mi se jednostavno ne doplacuje toliko za njega, a konkretno kod Vitare kad sam kupovao je jedina automatik opcija bila sa puno losijim motorom i manje kW... 13 sekundi 1-100
, a cijena 2000 eur veca...
90% gradska voznja, al svejedno mi ne smeta manualac, nes ti problema stisnut kvacilo i pomaknut rucku :D
Bio bih poprilicno bogat da sam svaki put dobio 1 euro kada god sam cuo "ma ja volim da ga ja sam saltam i da ga "osjetim"i da ja njega vozim a ne on mene. Kao da to sve nije moguce sa automatikom!!
iskreno, ako se hocu malo provozati po zavojima velebita ili sljemena, puno mi je veci zapravo gust saltati papucicama iza volana pa cak i rucicom mjenjaca naprijed nazad... gas do zavoja pa 3x click iz 5. u 2. pa klick klick klick nazad.
Znaci da, ja odlucujem kada cu prebaciti u koju brzinu i to radim 5x brze nego sa manualnim mjenjacem s kojim cu prije iz 5. direktno u 2 ako ga bas tjeram full i opet cu biti sporij nego sa 3 clicka...
Ajde dok nisu imali opciju da sam saltas ali to je bilo kada, 80ih na onim audijima i meckama kaj su imali po 3 brzine...
I da, sto se tice voznje, saltunzi imaju 5 ili 6 brzina dok automatici i po 9, pa mjesta za igru ima puno vise i zavoj mozes proci i u 3. i u 7. brzini i teze je procjeniti adekvatni stupanje prijenosa sto kaze da treba itekako osjetiti auto, motor i sve ono sto daje onaj "soferski" stih.
Jedino di saltunga osjetim bolje su veliki snijeg, neki sumski off road i veliko blato kada ga bas moras naci i osjetiti sweet spot na kuplungu..
E, da idem po sumama i takvim terenima onda kupujem ono ladu nivu ili neki drugi cistokrvi terenac iskljucivo za tu namjenu jer inace, takvi uvjeti se covjeku dogode 3x godisnje, ako.