dali ce moc vrtit chrome bez adblocka?
Apple predstavio M5 koji donosi veliki skok u AI p
- poruka: 6
- |
- čitano: 3.443
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koji postotak korisnika će stvarno imati koristi od skoka u AI i koliko će im to značiti u životu? Za pristup sučelju koje se spaja na exkterni AI, AI niti ne treba. Stvarno mislim da ništa s tim nitko ne dobija, prodaja magle u stilu Rimca. Ako hoćeš procersku moć za AI obradu datoteka, onda ti treba poštena grafička barem, a ako si velika tvrtka s puno upotrebe AI onda ti treba i nešto jače.
Koji postotak korisnika će stvarno imati koristi od skoka u AI i koliko će im to značiti u životu? Za pristup sučelju koje se spaja na exkterni AI, AI niti ne treba. Stvarno mislim da ništa s tim nitko ne dobija, prodaja magle u stilu Rimca. Ako hoćeš procersku moć za AI obradu datoteka, onda ti treba poštena grafička barem, a ako si velika tvrtka s puno upotrebe AI onda ti treba i nešto jače.
Appleovi GPU-u u M procesorima su najbolji value for money za AI, jer je sustav SOC pa dolazi sa unified memory. Jefitinije nego kupovati nvidia grafičke za skoro ništa performance penala. Ja na svojem Mac Studiju M4 Max (64GB ram) vrtim 70B modele bez problema. Za to bi mi trebale 2x 4090 primjerice, ili 5090 i recimo 50x0 od 16GB VRAM. Zato ekipa masovno kupuje Macove za lokalni AI razvoj.
A, niš ...kupujemo Air sa novim chipom.