Frigotehnika

poruka: 3
|
čitano: 1.706
|
moderatori: vincimus, Lazarus Long
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
offline
Frigotehnika
Dali je trgovina legalna?
https://frigotehnika.hr/content/6-kontakt

Kako inače provjeriti internet trgovinu i biti siguran? Hvala unaprijed!
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Frigotehnika

-google, trgovački sud-registar (sve firme) .. no po slici poslovnice ne postoji šansa da nije registrirana tj takav rizik postoji za webshopove ali ne za fizičke prodajne prostore, dozvole, papiri..

-posluju li legalno? na crno? .. to ti-ja.. kupac ne može znati, tj to zna država-sustav, plaćaju li npr poreze ili dugove vjerovnicima, tj ako su danas legalni-pošteni sutra možda u novinama pročitamo nešto suprotno itd..

-kao sa se na ulici pitaš tko je neka tebi nepoznata osoba, normalan-manijak-dobar-loš.. ne znaš ni ime, no kad je potrebno tad znaš dok osoba teoretski može biti bilo što, bilo kakva, pa tako i firma, tj oboje su osobe, jedna je fizička-čovjek, druga pravna i obje imaju pravne dokumente, ID-osobnu i-ili matični broj-registraciju na nadležnim institucijama kao policija-trgovački registar no kao običan korisnik-kupac-osoba nemaš pristup tim podatcima dok nemaš konkretan razlog kao i gdpr (koji se ne odnosi na firme).. tj sve firme su javne, njihovi podatci kao sjedište, telefon, vlasnik, moraju biti javno dostupni.. i ne gledaš bilo gdje, npr na facebooku nego na trgovačkom sudu-registru gdje to ograničeno možeš saznati kao i na njihovoj web stranici, npr na svakom računu uz fiskalizaciju imaš i podatke firme, oib-mb.. mora biti jer je tek tad do ispravan račun i te podatke kao i broj žiroračuna sve firme javno daju na svojim stranicama, reklamama, kontaktima itd..

 

-problem su ti jedino webshopovi, koji mogu biti lažnjak, mogu biti bilo gdje na planeti, ne znaš ništa, tj barem državu.. to se može po dns-whois-ip adresi no postoji i vpn, skrivanje-lažnjak i zapravo za legitimnu firmu ćeš to lako saznati, dok za neregistriranu (time i nelegalnu, nelegitimnu) teže tj naprosto nema podataka i po tome zaključiš da je fejk-ilegalno.. ili tražiš u pogrešnoj državi-registru, no ponovo, legitimni nemaju razlog skrivati svoje podatke jer su javno dostupni i uvjek navedeni barem dio na webu firme.. kao sjedište-adresa a tad na lokalnom sudskom registru možeš vidjeti ostalo tj potvrditi da su legitimni-registrirani.. no ne da nećeš biti prevaren ili da ćeš u sudskom sporu istjerati pravdu jer ovisi o sjedištu-nadležnosti u eu ili izvan itd.. imati pravo i ostvariti ga nije baš isto itd..

 

+ sve firme registrirane u hr imaju pripadnu domenu naziv-firme+.hr .. po tome već znaš dovoljno, dok zaobilaziš .com i ostale, tj svaka firma ima svoju domenu u matičnoj državi, dok su .com za globalni biz-kompanije kao cocacola za koju znaš dovoljno no to je samo adresa kompanije, beskorisno, dok amazon-ebay i sl znaš.. neke stvari se znaju, za velike se zna.. za nepoznate zaobilaziš dok za domaće znaš sve ili su fejk.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2023 11:52 (ihush).
14 godina
offline
Re: Frigotehnika
ajimerej kaže...
Dali je trgovina legalna?
https://frigotehnika.hr/content/6-kontakt

Kako inače provjeriti internet trgovinu i biti siguran? Hvala unaprijed!

 Ove godine preselili iz Cresa u Mali Lošinj (gdje je prije bio Elipso, koji je otišao), postoje preko 30 godina, uvijek isti vlasnik.

Tako da bi trebalo biti sve ok.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice