Pozdrav svima! Naime, zeleo bih da narucim jedan artikal sa PIK.ba, a prvi put to radim, pa me interesuje koji je uobicajen nacin slanja paketa i placanja (van obostranog dogovora)?! Da li je neko nepisano pravilo da paket prvo bude placen, pa da se salje ili da se prvo posalje,pa se ocekuje novac, ili... Zeleo bih da narucim nesto od jednog prodavca na PIK-u, pa da mi to posaljem DHL brzom postom, pa me interesuje kako funkcionise sve to da ni on ni ja ne budemo osteceni :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav svima! Naime, zeleo bih da narucim jedan artikal sa PIK.ba, a prvi put to radim, pa me interesuje koji je uobicajen nacin slanja paketa i placanja (van obostranog dogovora)?! Da li je neko nepisano pravilo da paket prvo bude placen, pa da se salje ili da se prvo posalje,pa se ocekuje novac, ili... Zeleo bih da narucim nesto od jednog prodavca na PIK-u, pa da mi to posaljem DHL brzom postom, pa me interesuje kako funkcionise sve to da ni on ni ja ne budemo osteceni :)
Dostava artikala kupljenih preko PIK-a obično ide putem dostavnih službi. Najčešće se koriste usluge CityEX-a, EuroExpressa i A2b-a zato što su najpovoljniji, a postoji mogućnost dostave putem pošte. Sve ovisi o dogovoru kupca i prodavača i sam PIK ne garantira ništa vezano uz dostavu.
Što se tiče plaćanja artikala, također, sve ovisi o dogovoru prodavača i kupca. Postoji mogućnost i plaćanja pouzećem (plaćanje pri preuzimanju paketa), ali i avansnog, odnosno plaćanja fakturom (u slučaju da si registrirani korisnik usluga npr. CityEX-a.
Dostava paketa (do 10 kg) uglavnom košta 10 KM + PDV (ukupno 11,7 KM), a mogu je plaćati i kupac i prodavač, ovisno o dogovoru.
Kod kupnje preko oglasnika nema nikakve garancije i sve ovisi o međusobnom povjerenju kupca i prodavača. Svaki kupac, odnosno prodavač, ovisno o broju transakcija obavljenih preko PIK-a, je ocijenjen od drugih korisnika tako da pomoću dojmova možeš ocijeniti koliko je neki kupac ili prodavač pouzdan.
Eto, nadam se da ti je malo jasnije!
Jeste, hvala ti puno na odgovoru!! Upravo to me interesovalo! :)
Ja sam kupovao nekoliko puta na pik-u i sve je bilo OK. Plaćanje je stvar dogovora kupca i prodavca, kao i isporuka. Većinom brzom poštom pouzećem.
Svaki put sam dobio što sam tražio, mada znam neke koji nisu tako dobro prošli.
Ja sam kupovao nekoliko puta na pik-u i sve je bilo OK. Plaćanje je stvar dogovora kupca i prodavca, kao i isporuka. Većinom brzom poštom pouzećem.
Svaki put sam dobio što sam tražio, mada znam neke koji nisu tako dobro prošli.
Neka dva puta provjeri sve oko transakcija i kupovine preko PIK.ba, jer naš narod ima stvarno sklonosti ka maloj i brzoj zaradi uz prevare. Naletio sam na par slučajeva koji će završiti najvjrovatnije uz krivične prijave za KD Prijevare zbog toga što prodavali "maglu".
Kupio sam prošli mjesec auto kojeg sam našao preko oglasa na PIK za 9000 KM, no te se stvari rade lično. Najbolje bi bilo ako bi mogao plaćati pouzećem uz zapisnik što se nalazi u pošiljci.