Gaming prije 2001

poruka: 57
|
čitano: 6.462
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Gaming prije 2001

2001-u sam uzeo jer je onda došao windows xp.

aktivan sam u gamingu još od durge polovice devedesetih.

Ok,vi malo stariji igrači se sjetite kakav je gaming bio u devedesetima.Ovi novi noobovi nemaju pojma kako je onda bilo,u vrijeme stvaranja multimilijunske gaming industrije.Evo ja ću neke činjenice iznest a vi me nastavite:

-bila je 50% šansa da kada si nabavio igru da će ti se barem jednom pojavit bug koji će ti onemogućit normalan gameplay.

-bila je 90% šansa da će ti se u igri pojavljivati drugi bugovi koji nsu štetni ali su bili urnebesno smiješni,ili su ti čak olakšavali igru.

-razvojni studiji u ono vrijeme su mogli i sami pokušavati izdavati igre ako su bili malo veći.

-manji razvojni studiji su mogli sa svojim igrama i resursima konkurirati na tržištu protiv čak i najjačih studija ako su imali dobar proizvod,a danas to nije tako jer neznam baš da danas neki startupi mogu konkurirati npr. cryteku,ma ne konkurirati,samo da  im uzmu mali dio tržišta,ni to danas nemogu.Ali ne da nema kvalitetnih igara od malih studija nego veliki studiji imaju preveliki hype.

-u ono vrijeme je grafika na računalima bila sasvim svjedna,tako dugo dok je bila 3d akcelerirana,a sve šta je bilo bolje je bilo ono:''wauuuu''.

-većina igara koje su do danas dobile svoj 5-ti ili daljnji nastavak su nastale upravo u devedesetima.

-onda je dobra igra mogla biti ispod 100 mb,danas se smiju čim to vide i odbijaju i probati igru neki ''nosunebu'' gameri.

-orginal u hrvatskoj si jedino mogao naći eventualno windowse ili office sve do xp-a,čak i da si bio u Zagrebu,pa su čak i informatički časopisi se ''hvalili'' da se igre nabavljaju od pirata.

-u ono vrijeme si u igrama mogao puno više easter eggova naći i sve igre su bile manje više zajebancija,ali su isto tako većina igara u ono vrijeme pokušavale i biti neke simulacije.

-u ono vrijeme je bio puno veći postotak hardcore gamera,tj. oni su bili čak i u većini,tako da je puno igara pokušavalo biti simulacijama,kao što je to danas Arma II npr.(samo sa lošijom grafikom i ispod 1 gigabajta).

-u ono vrijem su uz nvidiu i ati bili tu još i voodoo 3d,matrox,s3 itd...

-amd je onda imao svega desetak % tržišta.

-Internet explorer je imao 90+% tržišta...

-gaming industrija je imala puno više neke ''romantike'',jednostavno su developeri puno više davali  neke duše igrama i u nju stvaljali neku svoju možemo reći ''ideologiju'' a ne kao što danas imamo suhe izrode od igara poput fife,pes,nfs,razne supreme comandere koji su najobičniji $$$.

 

Moj PC  
15 0 hvala 5
16 godina
neaktivan
offline
Gaming prije 2001

U 90-ima je Heroes of Might and Magic serijal bio vrhunski.

http://www.youtube.com/user/sfdebris --- recenzije Star Trek epizoda
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Gaming prije 2001

Ne vidim smisao teme...

...world is full of kings and queens who blind your eyes and steal your dreams...
Moj PC  
0 14 hvala 0
15 godina
offline
RE: Gaming prije 2001
Septah kaže...

Ne vidim smisao teme...

niti ja {#}

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
13 godina
neaktivan
offline
RE: Gaming prije 2001

smisao teme je to da nakon ea-a,steam-a,activision blizzarda,ubisofta i sl. industrija igara nikad više neće biti onakva kakva je bila,znači čista tuga za time što se stara vremena nikad više neće vratit.nemogu se sjetit kako se zove taj osjećaj kada tuguješ za starim vremenima...

15 godina
offline
RE: Gaming prije 2001
g12356 kaže...

smisao teme je to da nakon ea-a,steam-a,activision blizzarda,ubisofta i sl. industrija igara nikad više neće biti onakva kakva je bila,znači čista tuga za time što se stara vremena  nikad više neće vratit.nemogu se sjetit kako se zove taj osjećaj kada tuguješ za starim vremenima...

nostalgija se zove, a slažem se sa tvojim postom u potpunosti

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
13 godina
neaktivan
offline
RE: Gaming prije 2001

e da,baš sam mislio na nostalgiju.

15 godina
neaktivan
offline
RE: Gaming prije 2001

Nostalgija za old-school igrama :)

14 godina
offline
RE: Gaming prije 2001

I meni fale ta stara vremena, previše generike je danas u igrama..

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 13:31 (nontryer).
13 godina
offline
Gaming prije 2001

odlican topic!!!!!!

 

mene puca nostalgija za sredinom 90tih, i prije toga...

 

necu nikad zaboraviti kad sam dobio prvi komp sa 9g, 1994 je bila, 486ica sa 66mhz, mozda 1-2GB HDD-a, 16 ili 32MB RAM-a, ne sjecam se, a graficka...kakva graficka? :D

na kucistu je bilo dugme turbo i mali display koji je pokazivao frekvenciju i kad bi turbo radio bi imao 100mhz (WOW)

naravno da sam tek puno kasnije skuzio sta su te brojke znacile...

 

rokao sam 1. NFS i Power Drive na tome (originali) i jos neki CD top 50 games for windows

 

to su bila vremena!!! provodio bi sate na tim igricama...

 

nakon toga sam dobio PI 400mhz kojeg sam poslije nadogradio na duron 1200 i stavio voodoo2 8MB i jos poslije toga mislim da sam stavio neku drugu...i tako dalje...

 

evo sinoc sam se sjetio mog atarija 2600 jr iz 1988. i nasao emulator i vecinu igrica koje sam igrao kad sam imao 3-5 godina...

 

ono TOTALNA NOSTALGIJA...ali ne samo u svijetu kompova, nego i u glazbi, poskidao sam vecinu toga sta sam slusao krajem osnovne-pocetkom srednje...oko 2000tih...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
online
RE: Gaming prije 2001

ja se sjecam prvog gta koji je bio za komp i samo za komp u pticjoj perspektivi,nikad mi nije bio jasan smisao te igre...i sjecam se kad je moj stariji brat igrao resident evil da ja nisam htio ni prismrdit kompu kolko me bilo strah :D

onda dalje tomb raider i jos 1000 drugih igrica koje sam imao u nekom SEGA-inom folderu, poput ninja kornaca,aladina,pokahontas (xD),itd.

kad sam jurio iz skole doma kako bi mogao malo zaigrati,onda bi se nas 10 frendova okupili svi kod mene i naizmjence igrali...to je bio prvi LAN play i najbolji.

 

Ahhh

Mozda imam Alzheimerovu.......ali barem nemam Alzheimerovu xD
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 14:20 (lollik91).
16 godina
neaktivan
offline
Gaming prije 2001

Ja se sječam tih godina imao sam oko 10 godina bila je  2002-03 godina.Igrao sam puno dobrih igra  tipa operation flashpoint koji je odličan i nitko ga dosada nije prešišao pogotovo dvojka koja je živi jad jedinicu sam igrao godinama,zapravo već sam cijelo desetlječe onda sam se naučio služit s windowsima,malo naučio engleski(jer su bili windowsi na engleskom)ja i sestra smo se svako malo svadili pa mi je nekoliko puta izbrisala igru i tako sam se učio kako instalirat igru i kako krackat igru.Igru igram i danas skoru svaku zimu si odigram američku kampanju koja je odlična isto tako i misije.Tako sam svaki puta kada sam imao 5 sati u petak žurio doma da prođem onu misiju gdje si snajper.Danas sam aktivan na forumu vezano uz igru i tamo je gomila user made kampanja i misija koje stalno igram.Imam i original igru koju sam kupio negdje 2007 godine i još je uvijek čuvam to je bila verzija game of the year edition koja ima tri kampanje.Igrao sam i igre kao i mafia,need for speed,stronghold i tamo mi je bilo najbolje vrijeme igra.Igram i danas igre ponekad ali to nije to.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 15:05 (jpelko2).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: Gaming prije 2001

iza sebe bas i nemam neki history gejminga s obzirom da sam prvi komp dobio 2003., ali vazno je ono prije 2003., kad sam drito iz skole trcao u igraonu da si zapalim malo CS 1.0, kad je cod jos bio puka fantazija entuzijasta a CS je bio mjerilo pucacine; kada je f1 2001 bila simulacija i kada se AvP1 jos igrao u igraonama. sjecam se hypea oko Warcrafta 3 kad sam mislio da je to nastavak AoE, kad sam na PSXu prolazio quake 2 jer mi je komp bio prevelika zelja cak i za djedicu mraza.

Kad bi svi znali ono što ja znam, znali bi manje od mene.
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 15:05 (Bass).
13 godina
offline
Gaming prije 2001

Super sto se netko sjetio probudit uspomene na 286,386,486 i prve pentiume. I sad mi nekad padnu na pamet prva clockanja preko jumpera. Kad sam svoju 486 dx2 uspio dignut na 80Mhz(inace je radila na 66MHz),16 mb rama i S3 Trio 64 2mb,a hard 310MB. A tek windowsi 3.1. pa 95.Sve je to imalo neku svoju čar. A sad odi u bios i sve ti je pred nosom,klikni tamo,klikni ovamo i gotovo. I bas bi volio vidjet ove pokemon generacije kako se snalaze na tim strojevima.

 

Sjecate li se grafike na Duke Nukem3d(oprostite ako sam krivo napisao davno je to bilo)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 15:22 (tadic).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
offline
Gaming prije 2001

Commando na Spectrumu, Amiga i 500 disketica, Komodorac 64 i turbo 250, to su bili dani. Pa kada smo s klimom morali hladit Amd od kolege, jel je tako roštao, da nam je uha probijao, a mi lomili prste s NHL-om po cijle noći... Pa Doom, kasnije Redneck Rampage, Baldur.... To su bili dani... Zore i cvrkut ptica doečkani uz kištru... Šmrc...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Gaming prije 2001

Uh malo je falilo da zaradim upalu pluca igrajuci prvi command and conquer, (http://www.dailymotion.com/video/x5m5m5_command-conquer-tiberian-sun-traile_videogames).     To su bila vremena

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Gaming prije 2001
tadic kaže...

Uh malo je falilo da zaradim upalu pluca igrajuci prvi command and conquer, (http://www.dailymotion.com/video/x5m5m5_command-conquer-tiberian-sun-traile_videogames).     To su bila vremena.

Za tim C&C tiberian sun sam imao ludnicu, ja sam u toj igri koliko sam uživao napravio utrku svih unita i vidiš sam hrpa ide po onim waypointovima {#}

Dompa
13 godina
offline
Gaming prije 2001

Bio je to prizor,kad napravim "mali milijun" jedinica i onda svi od jednom u napad.   Igre su izlazile rijedje i cekale se kao na iglama,a danas 2 nastavka u 3mjeseca.katastrofa. A sto cemo kad se sve to komercijaliziralo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 15:58 (tadic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Gaming prije 2001

Ja kad se sjetim AoEII kako sam radio konstantne rusheve neprijateljim sa najjačim jedinicama.Onda sam izašao iz igre i počeo igrati Carmageddon II,igru koja je bila nenadjebiva i nitko ju nikad zbog legalnih problema nije pokušao kopirati...I manhunt je slab za Carmageddon II

13 godina
neaktivan
offline
Gaming prije 2001

Definitivno meni vrlo drag period,samo što su kompovi tad bili nenormalno skupi.U to vrijeme je izlazilo dosta gaming časopisa kao PCplay,Hacker,Psx,sjećam se da sam zbog njihovih preporuka kupovao igre na onim žutim traxdata cd-ovima.To je bio dobar period od 97-02.Ako neko ima interesantnih slika iz tog perioda neka posta

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Gaming prije 2001
LeonKennedy kaže...

Definitivno meni vrlo drag period,samo što su kompovi tad bili nenormalno skupi.U to vrijeme je izlazilo dosta gaming časopisa kao PCplay,Hacker,Psx,sjećam se da sam zbog njihovih preporuka kupovao igre na onim žutim traxdata cd-ovima.To je bio dobar period od 97-02.Ako neko ima interesantnih slika iz tog perioda neka posta

Ufff disu cd - i bili kad sam ja počinjao...floppy 3,5" i 5.25", oni mekani, hehe, to je bilo vrijeme, a od časopisa je Byte bio, uf kako sam se oduševio sa prvim BUG-om...bio je to skok od 500 milja u odnosu na ondašnje ostale časopise...

13 godina
offline
Gaming prije 2001
Ja sam prije na starom kompu( mislim 64 mb RAM, pola gige HDD) stalno sam igrao HOMM3 jedna od boljih igara, znam je nekad i sada zaigrat
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Gaming prije 2001

nego,jeli se tko sjeća carmageddonna?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
offline
Gaming prije 2001

Upravo igram mafiu I

 

Nažalost igra je 2002. pa se ne uklapa u temu :D ali je pre dobra i stvarno ove nove igre ispadaju funny pored igara prije 2004

R.I.P. Mentalist (2012) lzgr (2012) Che Guevara (1967)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Gaming prije 2001
nul-3 kaže...

Upravo igram mafiu I

 

Nažalost igra je 2002. pa se ne uklapa u temu :D ali je pre dobra i stvarno ove nove igre ispadaju funny pored igara prije 2004

Ne spuštaj granicu! Tema je o remek djelima prije 2001. god. {#}

btw. sjeća li se(mislim, koje pitanje) tko neke od ovih igara? {#}

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.4.2012 20:34 (Penryn).
13 godina
neaktivan
offline
Re: Gaming prije 2001
Penryn kaže...
nul-3 kaže...

Upravo igram mafiu I

 

Nažalost igra je 2002. pa se ne uklapa u temu :D ali je pre dobra i stvarno ove nove igre ispadaju funny pored igara prije 2004

Ne spuštaj granicu! Tema je o remek djelima prije 2001. god.  {#}

btw. sjeća li se(mislim, koje pitanje) tko neke od ovih igara?  {#}

 

  doom 2 je općepoznat,a za heretic sam čuo.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
15 godina
offline
Gaming prije 2001

Ah ...

 

 

... there is no spoon ...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Gaming prije 2001

Mislim da ovdje ima malo ljudi koji su se od samih početaka igralil na C64 ili Spectrum-u.....uglavnom ja sam dane i noći igrao igrice na ova dva "kompa"....na njima su mi i bili moji prvi programčići .....a tek kad se stavio turbo na C64 ..hmmmm ....ali igre za ono doba i recenzije igara su bile zakon i zadnje dostignuće tehnologije {#}

Private
12 godina
offline
Gaming prije 2001

Nostalgična sam osoba u svakom pogledu. Igre, glazba, filmovi, stare slike grada (xD), itd.

Na razne nacine bi moglo da se laze i Nvidia isto tako upali PhysX i Radeon se zbuni totalno. - Vlada011
 
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Gaming prije 2001
Sjecam se svake igre gore navedene neke tu i tamo zaigram recimo bomberman na kopiji sega konzole to je nes-a! Ta konzola je kod mene od 99' mozda i prije i dalje radi kao podmazana :-)
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice