Pomoć oko izbora fotića za macro

poruka: 34
|
čitano: 12.306
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Pomoć oko izbora fotića

Već duže vremena čvrkam fotke sa OLY fe-310 i vidim da me to sve više zanima. Sada bih trebao preporuku nekog fotića za daljnji razvoj mojih fotografskih mogućnosti.Razmišljam o nekom kompaktu, dslr, dslr like aparatu. Nisam siguran što je prava opcija, jer sam ograničen u pokretljivosti (često nisam u mogućnosti prići stvarčici koju slikam). Da li se isplati uzimati polovni dslr?Čitao sam dosta o fotićima i išao bih na dslr, ali mi je frka da će mi zbog smanjene pokretljivosti biti teško mijenjati objektive i to sve nosati. Da li je slr like prava opcija? Želio bih da fotić ima raw i ručne postavke (što više ručnih postavki). Zaboravio sam napisati da jako volim fotografirati u macro i super macro modu (uživam u sitnim detaljima  na  kukcima, cvijeću).

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.5.2010 10:42 (filip1).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pomoć oko izbora fotića

Zar nitko nema prijedlog?

Da li bi Olympus P1 bio dobar izbor?

16 godina
neaktivan

najprije nam reci koliko novaca misliš potrošiti, a onda će ti se nešto lako preporučiti.

u svakom slučaju ciljaj na neki slr, pa čak i polovni niti to nije loša opcija. kompakt će uvijek biti kompakt..to ćeš prerasti za mjesec dana..

i ne vidim problema oko pokretljivosti, pa nečeš mijenjati objektiv svake sekunde, zato se uzme neki objektiv koji ima malo veći raspon, npr 17-85 ili 18-105. nećeš staviti širca od 10-20 pa onda odmah nakon toga telca od 100-300.

kada se fotografira, onda se fotografira planski, uzimajući u obzir položaj subjekta, vremenske prilike i ne prilike, svjetlost..itd

za tog olympusa ti ne mogu reći ništa, jer ne znam nikaga tko ga ima.

uglavnom reci koliki ti je budžet pa će biti preporuka.

16 godina

Ja sam  infalid (noge mi ne giljtaju) i zato se bojim da ne bih mogao nositi neku komadinu.

Budžet mi je oko 5000 kunaća.  Sad mi vi predlažite što da uzmem. Malo sam se raspitivao i

preporučili su mi Sony (kompakt zbog smanjene pokretiljivosti). Ja bih isto radije dslr, jer sam

na netu uspoređivao fotografije slikane kompaktom (1/2.33) i dslr fotićem i kopakt daje dosta spaljenu sliku,

manje nijansi u bojama, slabije detalje... Još mi malo objasnite kako funkcionira super macro i macro

fotografija na dslru (čitao sam dosta o  objektivima za macro, ali me zanima da li bih to mogao 

odrađivati i sa nekim objektivom šireg raspona žarišne duljine).

16 godina
neaktivan

prije svega kompakt nema objektiv i senzor koji se može usporeivati s slr fotoaparatom. kod slr-a manualno narediš otvor blende, brzinu tatvarača i fotka će sigurno biti puno bolja. a da ne govorimo o oštrini, fotkanju pri slabijim svjetlosnim uvjetima, gdje kompakti nemaju što tražiti. ja osobno ne koristim macro, niti macro objektive., tako da ti tu ne mogu reći ništa pametno.. ali postoje specijalni macro objektivi za određene proizvođače..i ti objektivi nisu baš jefitni..

ovaj olympus bi ti bio dosta dobar izbor jer daje dva objektiva u kitu za tu cijenu, koji su dosta dobri http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.195b1421a15046aa904a64c2a7b3d934.digitalni_fotoaparat_slr_olympus_e-520_dz_kit_14-42_40-150_2gb_cf_ultra_ii.aspx jedan je širac a drugi telac, tako da s njima možeš pokriti dosta širok raspon

i ovaj nikon je jako dobar fotić http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.f0fca677499745e485285aaa52774aaa.digitalni_fotoaparat_slr_nikon_d3000_kit_af-s_dx_18-55_vr.aspx

a tu je i canon koji također daje dva kit objektiva, koji nisu nešto posebno, ali mogu poslužiti http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.b13acb59ceb044818ebd0e130e667fe4.digitalni_fotoaparat_slr_canon_eos_450d_ef-s_18-55_is_55-250_is_kit_akcija_!.aspx   ovaj canon je stariji model, ali još uvijek je dovoljno dobar. uz drugi fotić imam i njega, jer mi ga je bilo žao prodavati.

ne znam gdje živiš, ali ne bi bilo loše da obiđeš malo trgovine i pogledaš koji ti fotić kako leži u ruci, koji ti ima bolju ergonomiju, funkcionalnost..

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.5.2010 15:02 (robisierra92).
16 godina

Puno ti hvala na odgovorima. Napiši sve što ti padne na pamet,a što bi mi dodatno moglo olakšati izbor.

Molim i druge forumaše da se uključe sa svojim savjetima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.5.2010 16:13 (filip1).
17 godina

U klasi koja tebe zanima jeedan od najjacih igraca je Pentax K-x,pa ako zelis novi fotic imas odlican kit koji ce te vjerojatno zadovoljiti i objektivi su lagani sto ti je vidim bitno.

http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.505a64a9a4b4471f84b2650642775234.digitalni_fotoaparat_slr_pentax_k-x_2l_kit_da_l_18-55_50-200_crni.aspx

Inace svaki cigo svog konja hvali pa ce ti tako vecina reci da je bas fotic kojeg oni imaju najbolji. Ja nemam K-x ali vidim da je zadnjih mjeseci na raznim testovima i forumima preporucen kao ponajbolji entry fotic u DSLR svijet. Ako nisi na Vi s engleskim ko Jaca pogledaj test

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/page29.asp

Prednost pentaxa je sto ima Shake reduction u tijelu fotica pa su njegovi objektivi laganiji i jeftiniji,a i kvaliteta kit objektiva je na strani pentaxa.

16 godina
neaktivan
Pomoć oko izbora fotića

Koji od ova dva bez obzira što se Sony H50 više neproizvodi ili Lumix FZ38 ?

0 0 hvala 0
16 godina

Meni se od ova dva više sviđa fz38.

16 godina
neaktivan
Pomoć oko izbora fotića

po čemu ti se više sviđa

0 0 hvala 0
16 godina

Mislim da Lumix ima veći zum, više megapiksela,bolji video.

Nisam ih imao u rukama i ne mogu sa sigurnošću reći koji je bolji

(to je stvar osobnog izbora).

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:52 (filip1).
16 godina
neaktivan
Pomoć oko izbora fotića

ako ima više pixela,znači da ima lošiju kvalitetu fotografije, a 15x zoom ili 18x,jako mala razlika

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kulen64 kaže...

ako ima više pixela,znači da ima lošiju kvalitetu fotografije, a 15x zoom ili 18x,jako mala razlika

naprotiv, ako kompakt ima više pixsella, ima bolju kvalitetu fotografje, znači da ima veći senzor. iako čisto sumnjam da netko radi fotke s obiteljskog roštilja, fotkane s kompaktom, veličine 12 mpx odnosno (4272x2488). kod slr fotića broj pixsela nije presudan, tamo je presudna veličina i tip senzora. što se tiče tog digitalnog zuma, tu se slažem. taj digitalni zum sam po sebi često nije upotrebljiv, jer fotić ne daje potrebnu stabiliziaciju kada je poptpuno zumiran. a digitalni zum znači da senzor fotoaparata neke pixsell mora "izmisliti", što dovodi na kraju do gubitka oštrine, i kvalitete same fotografije, tako da se s tim marketniškim brojevima oko xputa zuma i broja mpx ne treba previše opterećivati.

iako tehnički gledano, jedan canon 40d ima isti broj megapixsella kao i neki canonv fotić od 1000 kuna..ali 40d ima neusporedivo bolji senzor. a recimo canon 5dmkII, koji ima full frame senzor radi fotke veličine i 20 mpx..

glede tvog pitanja oko sonyja h50 i lumixa fz. moram reći da blagu prednost dajem panasonicu, jer ima puno više opcija podešavanja nego sony, a može čak snimati i hd video. znam jednog lika koji ima sličnog takvog lumixa, odnosno malo stariji model,   mogu reći da fotić daje solidne fotke. ništa ekstra posebno, ali opet dosta dobro za jednog naprednijeg kompakta. ne znam kakve su im cijene, ali da kupujem tako nešto vjerojatno bih uzeo panasonica.

ovdje je rewiev zua sony a ovdje za panasonic

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 2:09 (robisierra92).
16 godina
neaktivan
Pomoć oko izbora fotića

mislim da nije točno ako ima više pixela da je fotka bolja,puno pixela na malom senzoru -lošija fotka

-manje pixela na većem senzoru -bolja

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Pomoć oko izbora fotića

Za macro je bolji mali senzor, znači bolje uzeti slr-like s malim senzorom nego dslr, jer će ti trebato macro objektiv.

Evo primjer, ovaj lik slika svoje macro fotke sa sony-jem dsc-h5. Kad je svjetlo dobro, nećeš primjetiti neku razliku između većeg i manjeg senzora.

Kome je suđeno da bude j@ban, njemu gaće same spadaju.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 8:49 (DrNasty).

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
kulen64 kaže...

mislim da nije točno ako ima više pixela da je fotka bolja,puno pixela na malom senzoru -lošija fotka

-manje pixela na većem senzoru -bolja

Ne mozete postavljati to tako jednostavno, vise pixela = bolja niti vise pixela = gora kvaliteta fotografije.ni kod kompakta ni kod SLR-a. visoka rezolucija cesto donosi i previse suma, ali kod dobrog aparata i pogotovo uz upotrebu stativa donosi i ostrinu i kvalitet.

17 godina
neaktivan

Pošto su makro objektivi podosta skupi, možda bi bilo bolje da kupiš digitalac sa super makroom.

Evo ovaj, to je novi model, nasljednik S5is kojeg sad imam i koji radi odlične supermakro fotke(0 cm), pa ne sumnjam da će nasljednik biti još bolji.

Živa beštija, 720P video, HDMI izlaz, 12 MPx, 20x optički sa optičkim stabilizatorom, stereo mikrofoni, DIGIC IV procesor slike, postoji i tele i široko kutni objektiv za njega ako ti nije dosta(imam oba za S5is+sjenilo).

I koliko sam vidio gore, ako se ipak odlučiš za DSLR, Pentax K-x iz the way to go, znam da ću ga ja uzeti.

Pozdrav, imenjače Namigiva

PSN: filip99
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pomoć oko izbora fotića za macro

Danas sam pokušao u trgovinama kod nas pronaći neki dobar fotić, ali mi to baš i nije uspjelo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 18:38 (filip1).
16 godina
neaktivan

Koja je cijena Canon G11

16 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 19:54 (robisierra92).
17 godina
neaktivan
16 godina
neaktivan
AlienWare1 kaže...

Ili ovaj

ili taj naravno  Smijeh ja oduvijek koristim canonove slr fotoaparate tako da ne bi mislio da preferiram olympus  Namigiva

17 godina

Pentax x90

Jako dobar za te pare,kvalitetna optika.

Mogu slobodno reći da sam oduševljen svojim s2000hd (fujifilm)

15x optički zum,hd video u 30 fps,10 mpix za 1300 kn (bio je to testni model inače je 2000 kn)

Imam ga godinu dana pa sam odmah kupio još jedan za te pare.

Sad tako jedan nosim često na put u siriju,a drugi za sport,obiteljska slavlja i tako

A ako hoćeš još bolji video i mogućnosti

Imaš ovog malca :

Canon Powershot SX1 IS

Da je baba muško - deda bi bio gay

2 0 hvala 2
16 godina

Uspio sam  jednoj trgovini pronaći fotiće: Pentax K-x 1L,Nikon D5000,Canon EOS 1000 D EF,Canon EOS 450D i Olympus EPL1.

Sada vi dajte mišljenja.

16 godina
neaktivan

možeš mi reći koja trgovina je u pitanju, da usporedimo cijene s ostalima i što se nudi uz njih? koji objektivi i tako to.

pentax je dobar, d5000 je dobar, 450d je dobar fotić, ali stariji model, skoromnijih mogućnosti nego ova dva, 1000d nemoj niti gledati bez obzira na cijenu, a ovaj olympus je neki kompakt valjda..

17 godina
neaktivan
robisierra92 kaže...

možeš mi reći koja trgovina je u pitanju, da usporedimo cijene s ostalima i što se nudi uz njih? koji objektivi i tako to.

pentax je dobar, d5000 je dobar, 450d je dobar fotić, ali stariji model, skoromnijih mogućnosti nego ova dva, 1000d nemoj niti gledati bez obzira na cijenu, a ovaj olympus je neki kompakt valjda..

Taj Oly je jedan od najmanjih SLR-ova na svijetu. Ide na onaj stari "retro" look.

Ja bi rekao da odeš na Pentaxa jer imaš adaptere sa starih M42 navoja(Zenit itd.) na Pentaxa i imaš starih i dobrih stakala za jaaako malo para. Jedini nedostatak je što ti stari objektivi imaju ručno fokusiranje.

Dobra stvar kod Pentaxa je i cijena, imaš bijeli limited edition K-x za ravno 4k krznenih. Bio je jedan problem kod K-x, prikazivao je da je baterija prazna iako je bila puna i gasio se, ali to su u Pentaxu riješili sa novim updateom koji se može skinuti sa japanske stranice Pentaxa.

Ja sam samo izrazio svoje skromno mišljenje, iako nemam baš nekog znanja o fotićima.

16 godina

To mi je pogledao tata, a ja sam sjedio u autu.

pentax 4499,99 

nikon 5199,99

canon 1000d 3499,99

canon 450d 4999,99

olympus 5699,99

pentax 3x zoom

1000d 18-55

450d 18-55

nikon 18-55

olympus 40- 140

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.5.2010 19:02 (filip1).
16 godina
neaktivan

pentax ili nikon..ne znam za koji bih se odlučio od ta dva. možda malkice više glasam za nikona jer sam s nikonima radio, i znam da su to dobri fotoaparati koji te neće razočarati (ne kažem da su pentaxovi loši).

za ovog pentaxa ne mogu ništa reći jer ne znam nikoga tko ga ima, i nisam ga nikada imao u rukama. jedini model koji sam isprobao je k10d, i tome ima već nekog vremena. ali kao što sam već rekao, bilo bi dobro da uzmeš oba modela u ruku, pogledaš kako ti leži u ruci, kakva je

ergonomija tipki..a pentax je opet u prednosti po meni zbog objektiva..

osobno posjedujem canonov slr i na njih sam navikao, kupio objektive, i ne pada mi napamet trenutačno i ubuduće mijenjati proizvođača. a ne mislim da je canon bolji od nikona ili pentaxa (u istoj klasi), sve je to "tu negdje". i u biti kako kreneš s prvim fotićem tako ćeš i nastaviti..

eto moj glas ide nikonu. valjda će se netko još uključiti u raspravu sa svojim mišljenjem.

17 godina
neaktivan
robisierra92 kaže...

pentax ili nikon..ne znam za koji bih se odlučio od ta dva. možda malkice više glasam za nikona jer sam s nikonima radio, i znam da su to dobri fotoaparati koji te neće razočarati (ne kažem da su pentaxovi loši).

...

Ja sam za Pentaxa, čisto zbog onih razloga koje sam spomenuo gore. Tata mi ima par M42 objektiva u garaži pa tako da ne moram kupovati dalje od kit objektiva.

16 godina
neaktivan

bitna razlika između pentaxa k-x i nikoda d5000 je da nikon nema af motor ni stabilizaciju u tijelu tako da si kod nikona osuđen na skupe (preskupe) objektive ako hočeš imati af i stabilizaciju što je u svakom slučaju poželjno i dobro, pentax k-x nema nikakvih problema sa baterijama (tko ti je to lagao,malo-malo je netočno prikazivao stanje baterije u prvom firmwareu ali nadogradnjom starijih aparata a noviji aparati več imaju novi firmware je to ispravljeno i dodane su još neke mogučnosti), imam ga, pričam iz iskustva, sve je na strani pentax k-x

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.6.2010 0:22 (struić).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice