Nedoumice pri kupnji

poruka: 10
|
čitano: 3.507
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Nedoumice pri kupnji

Dakle, prvo pozdrav svima ovdje, novi sam pa bi bio red.

Iman jedan "mali"problem tj. nedoumicu. Tija bi kupit DSLR al što više čitan sve sam više u nedoumici i riješenje je sve dalje pa sam se odlučija pitat ode, vidim da ima ljudi šta tu znaju. Dosad sam naša nekoliko opcija pa bi molio za savjet i ako može pokoja riječ.

1. Olympus E-510 Double Zoom Kit (14-42mm objektiv + 40-150mm + 2GB CF SanDisk Ultra II) - 4.650,00kn

2. SONY DSLR-A200W, DT 18-70mm + 75-300mm - 5.244,00kn

3. CANON EOS 400D KIT EF-S 18-55 KIT - 4.580,00kn

4. CANON EOS 400D Kit 28-90mm - 4.803,00kn

5. Canon EOS 400D + Canon EF USM II 4,5-5,6/55-200mm - cca 5.700 kn

Sigurna stvar je da ću uzimat nove objektive, ali ne neko duze vrijeme (godina-dvi). Ajte molim vas dajte mišljenje i iskustva (bolje) ako mozete. Jeli ovo sve trazenje dlake u jajetu pošto je razlika između ovih aparata minorna s obzirom na razliku ovih i običnih kompakt modela.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.5.2008 14:50 (Prpa).

0 0 hvala 0
17 godina
Nedoumice pri kupnji

Ja sam si kupio Sony A200 i to je najbolji aparat na svijetu i jedan od najboljih uređaja koje sam ikada imao. Sony me ne plaća da ovo pišem (nažalost Bogataš). Uzeo sam kit s jednim objektivom, koji je osjetno jeftiniji od ovoga s dva (veliki zum i telefoto me uopće ne zanimaju). Općenito Sony ima odlične cijene u HR i mislim da čak i kit s dva objektiva možeš dobiti za manju cijenu od one koju navodiš.

Heroj a ne zločinac

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Nedoumice pri kupnji
Hm, cijene su uzete sa nabava.net tamo imaju popise svih cijena i za ovaj kit je najmanja. Vidio sam da a200 ima i "podvarijante" (neznam kako da drukcije napisem) to a200k i a200w pa me zanima ima li to razlike. Dali bi mogao dobiti ime dućana i cijenu gdje si kupio (barem na pm ako ne ovdje)
17 godina

Obzirom da sam prije mjesec dana ja rijesio svoju nedoumicu, samo cu ti navesti podatke koji su meni bili kljucni kod odabira. Odluku ces (ipak) morati donjeti sam.

Za razliku od svih ostalih Sony ima i stabilizaciju slike i autofokus u tijelu, sto ti osigurava znatno nize cijene objektiva kod naknadne kupovine. Kvaliteta slike ti je kod svih nabrojanih aparata vise manje ista, ali za izradu slika u standardnom formatu 9x13 su svi nabrojani aparati i predobri po tom pitanju. Takodjer, Sony prima sve objektive koje je proizvela Konica/Minolta i koji imaju Alpha bajonet, tako da se na foto sajmovima a i u oglasnicima moze naci jako dobrih objektiva za relativno male novce. A sa svim tim objektivima ce ti raditi stabilizacija slike jer je, kao sto sam napisao, implementirana u tijelu aparata. 

Najvaznija stvar koju ti mogu savjetovati je da odluku doneses po pitanju toga kako ti aparat lezi u ruci, a za to jednostavno obidjes par ducana i primis svaki aparat.

Jos jedna stvar koje moras biti svjestan ako se odlucis za bilo koji aparat sa kojim dobijes teleobjektiv je da ces cim prvi put pokusas slikati sa telcem zakljuciti da pod hitno moras kupiti stativ (racunaj sa izdatkom od oko 1000 Kn za malo bolji primjerak).

Isto tako, u cijenu nabave fotica si uracunaj i memorijsku karticu sto veceg kapaciteta. Ja sam uzeo San Disc UltraIII 4 GB i na nju mi kada slikam u RAW (a to je skoro uvijek) stane oko 240 slika, a kada slikam u JPG 990. Uz to, trebat ces i torbicu, topla preporuka Lowepro Nova 2 AW.

BTW: Ja sam uzeo Alphu 200W i jako sam zadovoljan sa njom. 

Failure is allways an option.
17 godina
Prpa kaže...
Hm, cijene su uzete sa nabava.net tamo imaju popise svih cijena i za ovaj kit je najmanja. Vidio sam da a200 ima i "podvarijante" (neznam kako da drukcije napisem) to a200k i a200w pa me zanima ima li to razlike. Dali bi mogao dobiti ime dućana i cijenu gdje si kupio (barem na pm ako ne ovdje)

A200 - samo tijelo
A200K - tijelo + objektiv 18-70
A200W - A200K + objektiv 75-300
Jos jedna napomena, ako se odlucis za Sony, odi u Santa Domnicu u Maksimirskoj. Tamo je ona cijena koju si naveo.

17 godina
neaktivan

možda imaš neku preporuku za stativ?

također sam vidio na jednom forum da ljudi govore o nekom uv filtru koji je kao obavezan ako zelim sacuvati opremu???

17 godina
Prpa kaže...

možda imaš neku preporuku za stativ?

također sam vidio na jednom forum da ljudi govore o nekom uv filtru koji je kao obavezan ako zelim sacuvati opremu???

Nemam preporuku, ni ja ga jos nisam kupio. Ali imas na ovom forumu moju temu u kojoj se raspitujem o stativima, pa zaviri tamo....
Kaj se tice filtera o tome nemam pojma.

17 godina
neaktivan

Canona nebi preporučio. Canonovi kit objektivi su poprilično loš (izraženija kromatska aberacija, npr.), a i sam fotić nema stabilizaciju slike u tijelu, već u objektivu, pa si osuđen na skupe canonove objektive.

Oly E510 je dosta kompaktan fotić, pa provjeri kak ti leži u ruci, dosta ljudi se žalilo na lošiju ergonomiju. Prednost mu je stabilizacija u tijelu, kompaktan je i kvalitetno sklopljen, mana Four Thirds senzor koji ima tendenciju povećanja količine šuma kako raste ISO brzina. Objektivi su po Four Thirds standardu, dakle ništa od šarafljenja starijih stakla (osim eventualno sa 4/3-to-OM adapterom).

Kaj se Sonyja tiče, to mi je totalna nepoznanica. Objektivi koriste MD mount, tak da pašu stariji objektivi sa Konice i Minolte.

Moj savjet, uzmi Pentaxa K200D + SMC-Pentax DA 18-55 objektiv (u kitu). Šum senzora je gotovo nepostojeći do ISO 1600, ergonomija samog fotoaparata je odlična (kome odgovara malo veći aparat, jel), stabilizacija je u tijelu, i koristiš K-mount, dakle pašu ti objektivi od 1975. naovamo. I svi su stabilizirani. 4699 kn u Vemilu. Ili ako oćeš višu klasu, Pentax K10D, s itim objektivom - 5499 kn.

No, u svakom slučaju, najbolje bi bilo da se prošećeš malo i isprobaš svakog kako ti leži u ruci. I da si razmisliš kolko misliš uložiti u druge objektive, i kolko su ti stvarno potrebni. ;)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2009 1:06 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
Nedoumice pri kupnji

Potpisujem elkardea po pitanju canona i njegovih kit objektiva, sramota. Koliko god canon bio nedostižan u višim klasama toliko je loš izbor u entry-levelu. Olympus je imao problema dok je koristio CCD senzore, od kada su prošli na MOS tehnologiju priča se promjenila. Radio sam s Olympusom E-3 i do 1600 asa je sve OK, 3200 šumi ali ne toliko da se ni to ne bi moglo ispeglati u Photoshopu.   Velika prednost olympusa su kvalitetni kit objektivi, što bi ti moglo biti bitno ukoliko ne namjeravaš u skoroj budućnosti nadograđivati sustav. Sve što je rečeno za Pentax stoji, dobri aparati po odličnim cijenama, i kompatibilnost s hrpom starih objektiva koje po oglasnicima i pazarima možeš naći za par stotina kuna.

Ali ovako, svi su ti aparati u entry levelu tu negdje. Napravi đir po  dućanima i svakog od  njih primi u ruku i vidi kako ti leži, također ako  je ikako  moguće zamoli prodavača  da ti stavi bateriju kako bi  mogao napraviti đir kroz menije. Ergonomija je jedan od najbitnijih faktora  koje moraš gledati. Ako ti aparat dobro leži u  ruci i ima pregledne menije u  kojima se dobro snalaziš, po svoj prilici ćeš uživati u radu s takvim aparatom, često ćeš ga koristiti i samim time brže napredovati. S druge pak strane da imaš aparat impresivnih performansi ali loše ergonomije, koji ti ne leži u ruci i ne snalaziš se u menijima, ne bi imao volje s njim raditi, i strast za fotografijom bi brzo bila ubijena.

Ne opterećuj se previše megapixelima i šumom na 3200 asa. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nedoumice pri kupnji

evo da javim...ponosni sam vlasnim sonya, a200w kit sa 18-75 i 75-300 objektivima i moram priznati da je aparat mene oduševio (vjerojatno jer mi je prvi slr) i u kombinaciji sa stativom stvarno radi čuda meni dosad neviđena. Hvala ekipi na savjetima, bili su od velike koristi.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice