Pozdrav!
Kupujem novi digitalni fotoaparat pa bih molio za pomoć.
Kupujem kompaktni digitalni fotoaparat, za slikanje obiteljskih događaja i slično.
Ne zanima me prijedlog konkretnog fotoaparata, već me zanima koje specifikacije treba gledati prilikom kupnje.
Znači, ako mi netko može napisati bitne karakteristike na koje moram obratiti pozornost.
Gledao sam teme po forumu, ali ni jedna tema nije općenita gdje bi pisalo to što mene zanima, već su sve tipa "ovaj ili onaj fotoaparat".
Unaprijed hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Gledaj po broju megapixela.
Pročitaj ovo ;)
Ovako, uopste ne gledaj koliko kompakt ima megapiksela!!!! Cak je i bolje na kompaktu sa malim senzorom da ima sto manje megapiksela(dok je obrnuto kod dSLR fotoaparata!), onda gledaj da ima opticki zum sto veci(digitalni zum uopste ne gledaj i kad kupis kompakt fotoaparat iskljuci digitalni zum!Digitalni zum ti nista nece pomoci, samo ce ti upropastiti fotografiju!Gledaj da kupis neki aparat sa Li-ion baterijama(jer su pouzdanije i duze se mogu puniti i kad nisu skroz ispraznjene(napola napunjene!)od ovih standardnih AA baterija!).Gledaj cijenu aparata :) ako ce ti trebati aparat tako ponekad da ga ukljucis za obiteljske fotke onda ti nece trebati kompakt sa RAW formatom, gledaj da ima aparat stabilizaciju slike(to je jako, jako korisna stvar!).Eto, mozda sam nesto i zaboravio, ali ako kupis neki digitalac obavezno gledaj da kupis za isti i jednu rezervnu bateriju i jednu rezervnu memorijsku karticu sto veceg kapaciteta(ja kad sam kupio kompakt Canon G9 dosla fabricka mem.kartica od 16 MB-presmijesno!Pa sam odmah sutra kupio memorijsku karticu od 4 GB!). ;)
Najbitnija ti je veličina senzora. veći senzor = bolje performanse u uvjetima slabije osvjetljenosti. (Aparati do 2k kuna uglavnom svi imaju male senzore pa su uglavnom pogodni za fotkanje po danu. malo vece senzore imaju canon s95 i panasonic lx5.
Sljedece je bitna stabilizacija slike jer bez toga je tesko uslikat ostru fotku iz ruke, pogotovo pri slabijem svjetlu.
Zatim kolicina kontrola. Zapitaj se zelis li se malo detaljnije pozabaviti fotografijom, ako da sigurno ces htjeti mogucnost rucnog podesavanja svega i svacega. ako zelis samo stisnuti tipku i da je to to, gledaj da kupis aparat bez dodatnih kontrola koje ces skupo platiti a neces koristiti.
zoom je sasvim nebitan u cijeloj prici, ionako subjektu trebas prici cim blize mozes, a naknadno sliku mozes cropati na racunalu. bitnije je da imas dobru sirinu, tj da mozes iz relativno male udaljenosti na sliku uhvatiti cjele svatove^^
Što je jos nebitno? svakako broj megapiksela, jer on nije mjerilo kvalitete slike nego samo govori koliko ces velike slike moci isprintati. za uobicajne fotke i 2mp je dovoljno.
Moderne kamere snimaju i video, tu ti je bitno da fotic ima stereo mikrofon, da se ne cuju motori dok zumiras, da autofokus radi dok snimas.
Hvala svima na odgovorima.
Samo još jedna stvar, baterija. Kolika je isplativost Li-ion baterije na fotoaparatu u odnosu na AA baterije? Jer gledao sam npr. baterija za Lumix aparat, cijena 200kn, dok se AA baterije mogu kupiti po znatno nižim cijenama. Iz iskustva znam da mi treba jedna rezervna baterija, pa mi se čini da je bolje da aparat ima "standardne" baterije tipa AA koje su jeftinije i uvijek se mogu kupiti jednokratne ako se ukaže potreba.
Koliko je trajanje Li-ion baterije, pošto su mi punjive AA baterije trajale od 1 do 2 godine?
Hvala svima na odgovorima.
Samo još jedna stvar, baterija. Kolika je isplativost Li-ion baterije na fotoaparatu u odnosu na AA baterije? Jer gledao sam npr. baterija za Lumix aparat, cijena 200kn, dok se AA baterije mogu kupiti po znatno nižim cijenama. Iz iskustva znam da mi treba jedna rezervna baterija, pa mi se čini da je bolje da aparat ima "standardne" baterije tipa AA koje su jeftinije i uvijek se mogu kupiti jednokratne ako se ukaže potreba.
Koliko je trajanje Li-ion baterije, pošto su mi punjive AA baterije trajale od 1 do 2 godine?
Isplativost Li-ion baterija je velika u odnosu na AA baterije, nemoj samo gledati cijenu, gledaj to ovako;Li-ion baterije se pune oko 2-3h najvise vremenski, onda ih mozes dopunjavati poluprazne(znaci i kad se ne isprazne skroz-stavis ih u punjac i dopunis ih za neki vazan dogadjaj koji namjeravas fotkati!), dok je drugacija stvar sa AA baterijama-tu moras cekati da se skroz isprazne, i kad ih stavis u punjac trebale bi se puniti oko 15-18h(sto je licno meni-predugo vrijeme!).Ove AA baterije nije preporucljivo "dopunjavati" kad imaju pola kapaciteta, vec ih moras isprazniti skroz pa puniti, e sad da li ces ih skroz isprazniti punjacem(koji imaju tu opciju praznjenja)ili prirodnim putem, to je do tebe.I za ove AA baterije nisu preporucljivi oni brzi punjaci koji se imaju kupiti-punjenje za pola sata-jer im tako abnormalno skracujes vijek trajanja, nego samo dugo punjenje-oko 15h je preporucljivo.Ja imam te AA baterije punjive(Rechargeable) za blic od 2700 mAh-3 paketa od po 4 baterije, dugo im treba da se napune, ali kad se napune koristim ih za fotogragrafisanje svadbi koja zna trajati i po 10 sati neprekidnog fotografisanja......
Puno hvala na pomoći, uzeti ću neki Lumix sa Li-Ion baterijom.
Pozdrav svima,
naime ja isto kupujem prvi fotoaparat, a s obzirom da mi je za oko zapeo jedan od 2500 kn zanima me dali bi netko mogao proanalizirati specifikacije i reći mi dali je fotoaparat dobar i vrijedan tih novaca. Vidim i da nema stabilizator pa me muči hoće li mi zumirane slike dolaziti mutne. Prvenstveno mi je sviđa jer ima veliki optički zoom, ali dali bez stabilizatora on vrijedi te dali postoji možda neki jeftiniji u tome rangu fotoaparata?
http://www.svijet-medija.hr/p/Fotoaparat-Nikon-COOLPIX-P510-Black/41332/
Hvaaalaaaa.... :)))
Predmnijevam da bi "napredan sustav stabilizacije slike VR" mogao biti upravo sustav stabilizacije :)
Evo, ako te služi engleski: http://www.dpreview.com/reviews/nikon-coolpix-p510/6
Sve u svemu, nije loše. Objektiv bi mogao biti svjetliji. Računaj da ćeš "uzumano" do kraja moći slikati samo po bijelom danu ili sa stativa.
A jel ti uopće treba takav monstruozan zum?
Hvala,
iskreno, nije mi nuzan toliki zoom, ali gledala sam malo druge aparate i njihove specifikacije i ugl svi koje sam nasla imaju jako slicne stvari samo manji zoom. A svi su vise, manje oko 2000 i nesto pa gledam da mi je ovaj ispao nekako najbolji u tome rasponu novaca s kojim raspolazem... Jos cu malo proguglati pa mozda nadem nesto jeftinije, ali bitno da znam da mi je po napisanome ovaj ok. Za nocno mi ni nije previse bitan zoom vec da su fotografije kvalitetne. Zoom mi je vise bitan za dnevno... :))
Takoder imam i ovaj u vidu.: http://www.svijet-medija.hr/p/Fotoaparat-SONY-DSC-H200B/45590/
Za ovaj fotoaparat u ovom postu pise npr i max (3.1) i min (5.9) blenda dok za nikonov pise X kod te opcije... dali to znaci da kod ovoga sony mozes namjestati blendu po zelji, a kod nikonovog ne? Koji bi po tome pitanju bio bolji?
Vjerujem da obadva imaju mogućnost ručnog namještanja blende (tj. standardne PASM modove), a Nikon ima objektiv F3.0 - F5.9.
Nisam vidio niti jedan od ta dva aparata ali koliko mi se čini iz recenzija po webu, Nikon je bolji otprilike tolko kolko je skuplji. Pa ti vidi kolko novaca ti se istovaruje :)
Hvala... ;)
Hvala,
iskreno, nije mi nuzan toliki zoom, ali gledala sam malo druge aparate i njihove specifikacije i ugl svi koje sam nasla imaju jako slicne stvari samo manji zoom. A svi su vise, manje oko 2000 i nesto pa gledam da mi je ovaj ispao nekako najbolji u tome rasponu novaca s kojim raspolazem... Jos cu malo proguglati pa mozda nadem nesto jeftinije, ali bitno da znam da mi je po napisanome ovaj ok. Za nocno mi ni nije previse bitan zoom vec da su fotografije kvalitetne. Zoom mi je vise bitan za dnevno... :))
Takoder imam i ovaj u vidu.: http://www.svijet-medija.hr/p/Fotoaparat-SONY-DSC-H200B/45590/
Za ovaj fotoaparat u ovom postu pise npr i max (3.1) i min (5.9) blenda dok za nikonov pise X kod te opcije... dali to znaci da kod ovoga sony mozes namjestati blendu po zelji, a kod nikonovog ne? Koji bi po tome pitanju bio bolji?
i 3.1 i 5.9 su ti max blende, znači najveći otvor blende. 3.1 ti je na širokokutnom dijelu zuma, a 5.9 na telefoto dijelu zuma.
u kojim prilikama namjeravaš fotografirati? ako je u zatvorenom i pri slabom svjetlu probaj onda potražiti kompakte sa svjetlosno jakim objektivima kao na primjer Olympus XZ-1 koji ima max blendu 1.8, cijena mu je oko 2500kn
http://www.dpreview.com/products/olympus/compacts/oly_xz1
Olympus XZ-1 imam ja lično i osobno ali ga nisam preporučivao jer mi nekako nije početnički fotić. Iako ima odličan objektiv, format samog aparata je malo ni vrit ni mimo - prevelik da normalno stane u džep, premali da bi bio komforan za korištenje. Također ima dosta uzak raspon zuma, od 28 do 112. Velik otvor blende je doduše dobra stvar za portrete i slične stvari te, naravno, mračnije prostore. E da, i video mu je... ono, bolje da ga nisu stavljali kolko je loš.
Olympus XZ-1 imam ja lično i osobno ali ga nisam preporučivao jer mi nekako nije početnički fotić. Iako ima odličan objektiv, format samog aparata je malo ni vrit ni mimo - prevelik da normalno stane u džep, premali da bi bio komforan za korištenje. Također ima dosta uzak raspon zuma, od 28 do 112. Velik otvor blende je doduše dobra stvar za portrete i slične stvari te, naravno, mračnije prostore. E da, i video mu je... ono, bolje da ga nisu stavljali kolko je loš.
za ženske ruke bi bio taman