Koliko je važan stabilizator slike?

poruka: 4
|
čitano: 9.228
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Pitanje? Koliko je važan stabilizator slike

Novi sam u fotografiji pa me zanima koliko je na digitalcima od oko 1000 kuna važan i koliko je uopće važan stabilizator slike

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pitanje? Koliko je važan stabilizator slike

pre važan je ako snimaš iz ruke. poboljšava oštrinu za 50% nekad i više.

no ako snimaš sa stalka zaboravi, na stativu stvara dodatne vibracije tako da radi štetu a ne korist.

IS na digitalcu od 1000 kn ne znam dali opće i postoji. no na profesionalnijim uređajima, dakle već od 4.000 kn zna jako koristiti i uglavnom je fotografima upaljen ako ga imaju.

www.svijetkulture.com
16 godina
RE: Pitanje? Koliko je važan stabilizator slike

Ne bih se bas slozio sasvim sa kolegom koji ti je pisao prije mene!

IS se drzi na of ukoliko zaista nije potreban, jer sa ON u dobrim svjetlosnim uvjetima cak i malo muti sliku

IS koristis na staticnim objektima u slabijim svjetlosnim uvjetima i to je to.. (osim ako imas objektivcinu velike  fokusne duljine, gdje je jednostavno nuzan za fotkanje iz ruke)

Uglavnom, radije ulozi novac na sto veci otvor objektiva pa fotkas kracim ekspozicijama

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.11.2009 22:32 (hrastro).
16 godina
neaktivan
Pitanje? Koliko je važan stabilizator slike

Tako je... kad ima dovoljno svjetla, IS bi trebalo gasiti jer na velkim brzinama zatvaraca moze jos dodatno zamutiti sliku.  Uglavnom, jako ga je dobro imati jer omogucuje slikanje iz ruke nekad cak do 1 sekunde ako se dobro naslonite na zid ili nekaj slicno. Sad koliko ih ima na tak jeftinim foticima... malo mi ih pada na pamet.

Bitno ti je da znas razlikovat sto je pravi stabilizator, a sto softverska "fake" stabilizacija. Softverska stabilizacija to uopce nije, fotic samo forsira visoki ISO da bi omogucio kracu ekospoziciju koja smanji sansu da je slika mutna, to nije stabilizacija. Kod kupovanja malo prouci specifikacije ili pitaj ljude za konkretni model fotica.

Mozes i tu malo pogledat o stabilizaciji skupa sa primjerima:

http://www.usporedi.hr/testovi/pogled/2229/10/

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice