Virtualni server

poruka: 15
|
čitano: 10.982
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Virtualni server

Pozdrav ljudi!

Eo imam jedno pitanje za nekoga tko bolje poznaje ovo područje, a ono je može li se na vlastitom računalu stvoriti bilo kakav virtualni server? Naime, možda zvuči glupo al slijedi pojašnjenje. Ovo mi je potrebno za jedan rad na fakultetu, a cilj je prikazati funkcioniranje klijent/servera, konkretnije kako koristiti bazu na serveru. Naravno da nemam namjeru kupiti neki real server za 10k kuna samo kako bi dobio neke bodove.

Zamislio sam si to ovako (neki ludi pseudikod) : Odvojim jednu particiju XY veličine, na njoj kreiram bazu podataka , npr., studenti, nezaposleni u RH (ok toliko memorije i nemam), vrste aviona itd. Ustvari nebitno, bitno je samo da ta baza funkcionira sa neke udaljene lokacije sa drugog računala, odnosno da joj se može pristupiti i čitati ju, a po mogućnosti i pisati.

Sad me zanima kolika bi bila ukupna složenost ovoga, treba li mi neki od OS servera ili postoji neki način na se to "virtualno" realizira!

Unaprijed hvala svima!

0 0 hvala 0
17 godina
Virtualni server

http://www.vmware.com/products/player/

Najlaksi nacin da emuliras jedan operativni sistem, bio to windows ili linux.

Sto se tiche baze podataka, mislim da ti je najakse da jednostavno instaliras XAMPP, gotov paket sa web serverom, mysql databazom, i kojekakvim skriptama, izmedju ostalog phpmyadmin.

http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

Kroz PHPmyadmin mozes jednostavno napraviti databazu sa tabelama, i importirati informaciju.

U samom  XAMPP-u imas isto i par demo skripti, ala imenik / databaza cdova, koje mozes koristiti za primjer server / klijent funkcionalnosti. 

Jos uvijek ti trebaju instalacije operativnih sistema, ali xampp mozes instalirati na win xp, koji vec vjerovatno imas. Ako ne, win 7 mozes koristiti besplatno 90 dana. Instalaciju mozes naci na torrentima ili na microsoftovoj stranici.

http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/Windows-7.shtml

Danas kada postajem pionir ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 12:22 (zeleni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Virtualni server

Samo bi se jos nadovezao da mozes probati i wamp server 

http://www.wampserver.com/en/ sto ti je open source program...

+ ono sto je objavljeno post prije...

0 0 hvala 0
17 godina
Virtualni server

Za bazu podataka ti netreba nikakav server. Sve mozes instalirati na lokalnom racunalu? Jel bitno oces se preko TCP-a spajat na localhost (127.0.0.1) ili na 192.168.1.5

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Virtualni server
tnakir kaže...

Za bazu podataka ti netreba nikakav server. Sve mozes instalirati na lokalnom racunalu? Jel bitno oces se preko TCP-a spajat na localhost (127.0.0.1) ili na 192.168.1.5

Upravo tako. Tvoje računalo će istovremeno biti i klijent i server. I kao što je kolega već rekao: server će osluškivati na IP adresi 127.0.0.1, spojiš se klijentom na nju i to je to. Ne trebaju ti nikakve virtualke za ovo.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina

-čini se da se mješaju neki pojmovi..

server (klasični mrežni server-PC), web-server, virtualizacija..

Za virtualizaciju je potrebno dovoljno jako računalo, CPU s VT i dovoljno RAMa. To su ograničenja host-PCa koja uvjetuju mogućnosti virtualizacije (koji guest OS, npr Win2008R2-x64).

Virtualizacijom, ako PC zadovoljava, možeš napraviti npr virtualni server s par virtualnih client PCa... to je ušteda, ali licence su potrebne, jače računalo u startu je skuplje... Recimo da prosječan gamerski PC to sve može vrlo lako (CPU C2D ili noviji, 2-4GB RAMa i 100tinjak GB HDDa za to.).

Za bazu nije ništa posebno potrebno, tj same baze su u srži za mrežni rad, multi platformski itd. Baze su svugdje, međusobno kompatibilne, linux, win, unix, osx... pa do prastarih Novell.3.12 ili čistog DOSa.

Web server, kao AMP (ili dodaj slovo W, L, X...) je potreban ako misliš koristiti kao http ili ftp, preko interneta (ili intraneta).

Složenost? Kao i za sve ostalo, klasičan uredski PC ima win-xp ili seven i office, može biti na domain controleru, može koristiti GPO, ali za navedeni primjer nije potrebno. Dakle sam OS + aplikacija koja će pristupati podatcima. Nije komplicirano. Može i bilo koja linux distra, preporuka ubuntu, defaultno rade win-shareovi, samba. Može biti npr win2008R2 kao domain controler i file server, dok recimo linux server može biti za web, file.., na koje se spajaju win i linux  klijenti... Složenost je jednaka fizičkom PCu, osim što nemoraš postavljati radno mjesto-žicu...

Potrebna snaga takvog hosta, recimo iznad 4GB, sam CPU nije toliko usko grlo ali što više to bolje (obavezne su funkcije za virtualizaciju, noviji MBO-CPU).

.. there is no place like ::1 (127.0.0.1).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Virtualni server

Da još malo pojasnim stvar... Potrebno je napraviti bazu podataka (koju sam realizirao) i omogućiti korištenje te iste baze sa udaljene lokacije. Konkretno, odlaskom kod profesora ja ga upućujem na "Server" na kojem on može čitati i pisati podatke u/iz baze. Stvar je u tome da je tema "Baze podataka u klijent/server sustavima" tako da je uvjet da se pristupa s drugog računala, iako znam da računalo može istovremeno biti K/S, ali ovo se tu ne traži. Baza se mora nalaziti na mojem računalu, te biti dostupna drugim računalima, te nakon što netko sa udaljene lokacije mjenja sadržaj baze, meni to naravno također mora, kao serveru, biti vidljivo. Nadam se da je sada jasnije što se traži ;)

PS. Hvala svima do sada koji su odvojili slobodnog vremena za postove!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
the_code kaže...

Da još malo pojasnim stvar... Potrebno je napraviti bazu podataka (koju sam realizirao) i omogućiti korištenje te iste baze sa udaljene lokacije. Konkretno, odlaskom kod profesora ja ga upućujem na "Server" na kojem on može čitati i pisati podatke u/iz baze. Stvar je u tome da je tema "Baze podataka u klijent/server sustavima" tako da je uvjet da se pristupa s drugog računala, iako znam da računalo može istovremeno biti K/S, ali ovo se tu ne traži. Baza se mora nalaziti na mojem računalu, te biti dostupna drugim računalima, te nakon što netko sa udaljene lokacije mjenja sadržaj baze, meni to naravno također mora, kao serveru, biti vidljivo. Nadam se da je sada jasnije što se traži ;)

PS. Hvala svima do sada koji su odvojili slobodnog vremena za postove!

Za ovo što si opisao ti ii dalje ne treba posebna virtualka za to. I dalje bazu možeš podići na svojem računalu. A 2 magična pojma koje tražiš su DynDNS i Router port forwarding. ;)

17 godina
Virtualni server

Iako mi nije jasno koja je je poanta dva razlicita racunala. Ako zeli pokazati kako se klijent spaja preko TCP-a na server, to se moze napraviti i na lokalu.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Iako mi nije jasno koja je je poanta dva razlicita racunala. Ako zeli pokazati kako se klijent spaja preko TCP-a na server, to se moze napraviti i na lokalu.

Pa piše: profesor mu rek'o. {#}

E sad, jel' to profesor stvarno mislio ili je student krivo razumio... Heh, pošto se ipak radi o hrvatskom obrazovnom sustavu, ostavljam obje mogućnosti otvorene.

17 godina
vlad0 kaže...
tnakir kaže...

Pa piše: profesor mu rek'o. {#}

E sad, jel' to profesor stvarno mislio ili je student krivo razumio... Heh, pošto se ipak radi o hrvatskom obrazovnom sustavu, ostavljam obje mogućnosti otvorene.

Mislim da ni profesori bas to ne kuze najbolje. 

14 godina
neaktivan
Virtualni server

Stvarno mi nije jasno čemu odmah pametovanje o tome tko zna tko nezna? Osobno imam PC računalo koje mi ne pada nositi u profesorov kabinet kako bi on ocijenio moj rad, već se on mora spojiti sa svog vlastitog računala! Naravno DA SE MOŽE napraviti sve na jednom ali to se u ovom slučaju NE TRAŽI, stoga molim ove pametnjakoviće da se klone odgovora, a ovima koji su stvarno voljni pomoći još jednom puno hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
the_code kaže...

Stvarno mi nije jasno čemu odmah pametovanje o tome tko zna tko nezna? Osobno imam PC računalo koje mi ne pada nositi u profesorov kabinet kako bi on ocijenio moj rad, već se on mora spojiti sa svog vlastitog računala! Naravno DA SE MOŽE napraviti sve na jednom ali to se u ovom slučaju NE TRAŽI, stoga molim ove pametnjakoviće da se klone odgovora, a ovima koji su stvarno voljni pomoći još jednom puno hvala.

Pametovanje je uzrokovano nejasno postavljenim problemom: tek na kraju si odlučio da želiš koristiti fizički svoj PC, umjesto virtualnog servera. U početku, naprotiv, želio se virtualni server, koji bi mogao instalirati i na profesorov PC (ili neki treći, npr. od web hostera).

Zašto se profesor mora spojiti sa svog vlastitog računala, a ne smije sa školskog/fakultetskog?

16 godina
neaktivan
Virtualni server

Za the_code-a:

Vlado/tnakir su sve fino objasnili, ali ti i dalje ne slušaš.

Da remiziramo:

1. Na osobnome računalu dižeš svoju bazu. Kako nisi naglasio koja je baza i kako se spajaš, prepostaviti ću da je mysql ili mssql. Ako je access, neznam za klijent/server što se accessa tiče, možda i može, guglaj.

2. Instaliraj bazu i što treba da radi. Provjeri da li je dostupna preko nekog browsera.

3. Nabavi si dyndns račun i za svoj model rutera, provjeri kako se isti podešava dyndns.

4. U svome ruteru forwardaj portove koji ti trebaju. 80 za pristup preko browsera, 3306 ako je mysql. 1433 ako je mssql.

5. Vidi da li imaš neki dio možda koji bi se zvao Virtual server, kod nekih rutera sam viđao da se tako port forward radi.

6. S trećeg računala (npr. s faxa) uputi se na svoj dyndns: http://the_code.dyndns.com. Trebalo bi ti otvoriti web stranicu koju si već pripremio.

7. Ako se povezivaš s nekim programom, onda iskonfiguriraj program da gleda u tvoj dyndns na nekom portu.

A kako misliš da ćemo ti pomoći, nisi ni rekao koja je baza i kako njom administriraš?

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

E pa to je odgovor koji sam čekao, baza je već napravljena u mysqlu, petljao sam nešto i sa oracleom al mi se mysql činio boljim rješenjem i na kraju se tako ispostavilo. Nisu mi bili jasni koraci koji su tu opisani, probam to uskoro

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice