Lansiran je svemirski teleskop Roman, izvorno izra

poruka: 6
|
čitano: 1.552
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Lansiran je svemirski teleskop Roman, izvorno izra".
6 godina

Ako se malo odmaknemo od "hollywoodskih evanđelja" i Amera kao Superheroja, možemo primjetiti da su čak i propali programi obavještajnih službi uvijek imali neuporedivo veće buđete od civilnih znanstvenih programa.

S tim da NASA nikada ni nije bila civilna agencija.

Sad je samo pitanje da li če podatci koje če teleskop slati prvo biti filtrirani kroz neku od obavještajnih agencija ili prvi put u povijesti neće ?

0 1 hvala 1
11 godina

Teleskop će bitu usmjeren prema nebu, prema zvijedzama, a ne prema Zemlji!

2 0 hvala 0
16 godina

Negdje sam naišao na podatak da je američka vojska napravila nekliko svemirskih teleskopa od 2,4 metra promjera zrcala, a ovaj Roman teleskop im je bio višak pa su ga zato dali NASA-i na preuređivanje s špijunskog na astronomski uređaj. Izgleda da oni toga imaju još.

dolazim odmah - Godot
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Re: Lansiran je svemirski teleskop Roman, izvorno
učo kaže...

Negdje sam naišao na podatak da je američka vojska napravila nekliko svemirskih teleskopa od 2,4 metra promjera zrcala, a ovaj Roman teleskop im je bio višak pa su ga zato dali NASA-i na preuređivanje s špijunskog na astronomski uređaj. Izgleda da oni toga imaju još.

Radonic je pricao nesto o tome u jednoj od Andromeda unazad mjesec-dva.

Nije isao u detalje nego samo da je zrcalo doslo od vojske "jer ga nisu trebali".

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
9 godina
Re: Lansiran je svemirski teleskop Roman, izvorno
Abraksas kaže...

Ako se malo odmaknemo od "hollywoodskih evanđelja" i Amera kao Superheroja, možemo primjetiti da su čak i propali programi obavještajnih službi uvijek imali neuporedivo veće buđete od civilnih znanstvenih programa.

S tim da NASA nikada ni nije bila civilna agencija.

Sad je samo pitanje da li če podatci koje če teleskop slati prvo biti filtrirani kroz neku od obavještajnih agencija ili prvi put u povijesti neće ?

Zato mi i je smiješno kad zavjeraši počnu kenjat o NASI, agencija sa skoro najmanjim budgetom u americi. Samo za usporedbu američka vojska ima budget u 2026 oko 1 milijarde dolara, CIA, NSA skupa oko 80 milijardi (najveći dio ide CIA-i) i onda vidiš budget od NASE koji je 24 milijona.... ma da NASA je problem.

Ali šalu na stranu, koliko god volimo kenjat po amerikancima, činjenica je da bez njih istraživanja svemira skoro pa nebi bilo!

17 godina

Sjetim se teorije o "greski" na hubleu sa "fokusiranjem" kada je lansiran da nije bila slucajna jer je prvo sluzio "cemu je sluzio" pa su ga popravili. 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice