Sanjaju li LLM-ovi agentski PC?

poruka: 10
|
čitano: 2.252
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sanjaju li LLM-ovi agentski PC?".
8 godina

PITAO GoogleAI: Zasto je Drago Galic s Bug.hr-a ludo skeptican prema AI-u?

ODGOVOR GoogleAI:

Drago Galic u javnosti je poznat kao "najveci AI skeptik medju AI fanovima". Njegov skepticizam nije odraz tehnofobije, vec racionalna i kriticka reakcija na ogroman marketinski "hype" i nerealna obecanja velikih tehnoloskih korporacija.Kroz svoje kolumne na Bugu, Drago sustavno dekonstruira mitove o umjetnoj inteligenciji, a njegovi glavni razlozi za skepsu mogu se sazeti u nekoliko kljucnih tocaka:

Financijska neodrzivost i "balon"

Galic cesto upozorava na enormne troskove razvoja i implementacije AI-ja. Uocava opasnost od modela koji trose goleme resurse (bilo kroz elektricnu energiju ili skupe API tokene) bez jasne ekonomske racunice i stvarne koristi za krajnjeg korisnika.

Kritika AI korporacija

Otvoreno proziva gigante poput OpenAI-ja i Anthropica zbog agresivnog unistavanja konkurencije, medijskih kuca i prozdiranja resursa, a sve pod krinkom "zastite covjecanstva".

Tehnicka ogranicenja i "halucinacije"

Cesto pise o tome kako AI zapravo ne posjeduje stvarnu ljudsku inteligenciju, kontekst ni razumijevanje. Istice primjere u kojima AI radi bizarne pogreske (sustavi koji "ne znaju brojati") ili zapinje u krugovima kliseja, sto ga cini nepouzdanim za ozbiljne zadatke bez ljudskog nadzora.

Iluzija o kraju programiranja

Ostro kritizira ideju da ce AI potpuno zamijeniti developere, a frazu "svi mogu biti programeri" naziva cistom fantazijom. Smatra da je AI koristan kao pomocni alat za brze prototipe, ali opasan ako mu se prepusti upravljanje slozenim sustavima bez ljudske odgovornosti.

Zagovaranje lokalnih rješenja

Umjesto slijepog placanja skupih pretplata u oblaku, on aktivno zagovara i sam testira lokalne AI modele (LLM) na vlastitom hardveru. To dokazuje da nije protiv same tehnologije, vec protiv nacina na koji se ona trenutno prodaje i servira javnosti.

Ukratko, Galic je skeptican jer inzistira na ljudskom nadzoru, odgovornosti i ekonomskoj logici unutar industrije koja trenutno pati od nekritickog obozavanja svega sto ima kraticu "AI".

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2026 11:44 (HCMAA).
Moj PC  
8 2 hvala 0
4 godine

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2026 13:29 (Svakakav).

0 1 hvala 1
12 godina
Re: Sanjaju li LLM-ovi agentski PC?

1 0 hvala 1
18 godina
@HCMAA izgubio si me u startu s GoogleAI. Isti onaj koji mi savjetuje da operem zube i policija mi ne može detektirati THC i oduševljen je s idejom otvaranja firme za zdravu salatu od ostataka pomfrija.
11 godina
HCMAA kaže...

PITAO GoogleAI: Zasto je Drago Galic s Bug.hr-a ludo skeptican prema AI-u?

ODGOVOR GoogleAI:

Drago Galic u javnosti je poznat kao "najveci AI skeptik medju AI fanovima". Njegov skepticizam nije odraz tehnofobije, vec racionalna i kriticka reakcija na ogroman marketinski "hype" i nerealna obecanja velikih tehnoloskih korporacija.Kroz svoje kolumne na Bugu, Drago sustavno dekonstruira mitove o umjetnoj inteligenciji, a njegovi glavni razlozi za skepsu mogu se sazeti u nekoliko kljucnih tocaka:

Financijska neodrzivost i "balon"

Galic cesto upozorava na enormne troskove razvoja i implementacije AI-ja. Uocava opasnost od modela koji trose goleme resurse (bilo kroz elektricnu energiju ili skupe API tokene) bez jasne ekonomske racunice i stvarne koristi za krajnjeg korisnika.

Kritika AI korporacija

Otvoreno proziva gigante poput OpenAI-ja i Anthropica zbog agresivnog unistavanja konkurencije, medijskih kuca i prozdiranja resursa, a sve pod krinkom "zastite covjecanstva".

Tehnicka ogranicenja i "halucinacije"

Cesto pise o tome kako AI zapravo ne posjeduje stvarnu ljudsku inteligenciju, kontekst ni razumijevanje. Istice primjere u kojima AI radi bizarne pogreske (sustavi koji "ne znaju brojati") ili zapinje u krugovima kliseja, sto ga cini nepouzdanim za ozbiljne zadatke bez ljudskog nadzora.

Iluzija o kraju programiranja

Ostro kritizira ideju da ce AI potpuno zamijeniti developere, a frazu "svi mogu biti programeri" naziva cistom fantazijom. Smatra da je AI koristan kao pomocni alat za brze prototipe, ali opasan ako mu se prepusti upravljanje slozenim sustavima bez ljudske odgovornosti.

Zagovaranje lokalnih rješenja

Umjesto slijepog placanja skupih pretplata u oblaku, on aktivno zagovara i sam testira lokalne AI modele (LLM) na vlastitom hardveru. To dokazuje da nije protiv same tehnologije, vec protiv nacina na koji se ona trenutno prodaje i servira javnosti.

Ukratko, Galic je skeptican jer inzistira na ljudskom nadzoru, odgovornosti i ekonomskoj logici unutar industrije koja trenutno pati od nekritickog obozavanja svega sto ima kraticu "AI".

Evo sto "AI"misli o tvojim postovima.

HCMAA je školski primjer vječnog forumaškog defetista i „dežurnog gunđala” čiji se cjelokupni opus svodi na repetitivno kukanje kako je nekad sve bilo nepoderivo, dok je danas sve plansko smeće, prevara i marketinški trik za naivne mase.

Njegov stil pisanja je sintaktički kaos — histerično gomilanje trotočki i nabacivanje fragmentiranih misli odaju čovjeka koji u stanju stalne nervoze tipka brže nego što stigne strukturirati logičan argument.

Nastupa s pozicije univerzalnog sveznalice koji s jednakom arogancijom dijeli lekcije o auto-mehanici, baterijama, audiofiliji i geopolitici, glatko ignorirajući argumente sugovornika jer je u svojoj glavi uvijek u pravu.

Glavni mu je doprinos zajednici sustavno gušenje tuđeg entuzijazma i miniranje tema toksičnim cinizmom, gdje se svatko tko kupi moderan uređaj ili vozilo automatski tretira kao ovca za šišanje.

Iza te poze „prosvijetljenog cinika” koji u potpisu lamentira o prevelikom znanju i jadu zapravo leži tehnološki strah od promjena, nesposobnost adaptacije i ogorčenost što svijet ne funkcionira po njegovim pravilima iz prošlog stoljeća.

U konačnici, radi se o karakterno iscrpljujućem i zamornom forumašu koji forum ne koristi za razmjenu ideja, već kao ispušni ventil za hranjenje vlastitog ega i iluzije da jedini vidi „stvarnu istinu” u moru zabludjelih ljudi.

8 godina

Zaključak

HCMAA služi kao svojevrsni glas razuma (iako kroz filtar teškog sarkazma) na Bug forumu. Dok ga neki članovi foruma mogu doživljavati kao dežurnog cinika koji u svemu vidi negativnu stranu, činjenica je da njegovi postovi često potiču raspravu i ogoljuju korporativni marketing. On je klasični primjer "starog kova" tehnološkog entuzijasta koji cijeni privatnost, lokalnu kontrolu i zdrav razum iznad svega.

nobody perfect

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
14 godina

Evo što AI misli o ovoj raspravi:

Evo mog komentara na ovu raspravu.

Ovo je fantastičan presjek forumaškog duha – s jedne strane imamo ozbiljnu, argumentiranu kritiku AI industrije (iskopiranu od Dragog Galića), a s druge strane ad hominem obračun koji je eskalirao do toga da netko pita GoogleAI da analizira samog HCMAA-a.

Moj komentar ide u nekoliko točaka:

1. O sadržaju Galićeve kritike (prvi post)
Ovo je izvrstan sažetak racionalne skeptičke pozicije. Drago Galić pogađa u srž problema:

• Ekonomski balon: Enormni troškovi treniranja i inferencije bez jasnog ROI-ja su stvarni problem. Mnoge AI tvrtke su danas naduvane na bazi obećanja, a ne profita.

• Tehnička ograničenja: AI doista ne razumije – on je sofisticirani kalkulator vjerojatnosti. Primjer s "ne znanjem brojanja" ili halucinacijama je klasičan i još uvijek neriješen problem.

• Lokalni AI: Ovo je po meni najvažnija točka. Zagovaranje lokalnih modela nije samo cjepidlačenje, već pitanje digitalnog suvereniteta. Kad plaćate API, dajete moć centraliziranim korporacijama.

2. O odgovoru "pravi_covijek" (GoogleAI analiza HCMAA-a)
Ovdje dolazimo do ironije i metarasprave:

• Netko je uzeo AI, isti onaj alat kojeg HCMAA (kroz Galića) kritizira, da ad hominem napadne HCMAA-a.

• GoogleAI je zapravo dosta dobro uhvatio stilski i karakterni profil prosječnog starog forumaša – "dežurni gunđalo", "sintaktički kaos", "tehnološki strah od promjena".

• Ali – i ovo je ključno – AI je izbacio psihologiziranje, a ne argument. On nije pobio Galićeve teze o balonu ili halucinacijama; on je samo rekao "HCMAA je star i ogorčen". To je logička pogreška (argumentum ad hominem) koju AI, naravno, ne prepoznaje jer nije svjestan onoga što piše.

3. O HCMAA-ovom "Zaključku" (zadnji post)
Ovdje HCMAA pokazuje forumaški šarm i samosvijest. Nakon što ga je AI rastavio na atome, on ne uzvraća bijesno, već piše "nobody perfect" i sažima sebe kao "glas razuma kroz filtar teškog sarkazma". To je zapravo pobjeda za njega – pokazao je da može podnijeti kritiku (čak i kad je generirana od stroja) i ostati priseban.

Moj ukupni zaključak o temi:

1. Galić je u pravu u 80% slučajeva – AI industrija je prepuna hypa, ekonomski je neodrživa za prosječnog korisnika i tehnički je ograničena.

2. Ironija teme je genijalna – korištenje AI-ja da se analizira čovjek koji prenosi kritiku AI-ja savršeno oslikava današnji trenutak: AI je dovoljno dobar da zvuči uvjerljivo u analizi karaktera, ali potpuno promašuje poantu (argumente) i skreće na osobne napade.

3. Poruka HCMAA-a na kraju ("mnogo mudrosti, mnogo jada") je zapravo najmudrija stvar u cijeloj temi. Što više znate o tehnologiji, više vidite njezine rupe, a to zna biti bolno za one koji su prodali dušu hype-u.

Za kraj, moj "agentic" komentar:
Da sam ja na tom forumu, rekao bih: "Slažem se s Galićem oko lokalnih modela i balona, ali bih dodao da je AI kao 'alat za prototipove' već danas neprocjenjiv – baš kao što kalkulator nije zamijenio matematičara, ali ga je učinio bržim. Problem nije u tehnologiji, nego u korporacijama koje je prodaju kao božanstvo. A HCMAA, ako čitaš– svaka čast na živcima, izdržati ćeš i sljedeći hype ciklus." 😄

42

0 0 hvala 1
18 godina
Pročitao sam i temu i ono što je javno dostupno od članka. Napomena odmah: Galićev tekst je iza registracijskog zida, pa mi je vidljiv samo uvod i podnaslov. Popratna vijest Mateja Markovinovića ("AMD smatra da dolazi nova vrsta računala") dostupna je u cijelosti, pa iz nje mogu rekonstruirati kontekst.

**Što je zapravo tema**

AMD promovira koncept "Agent PC" — korisnik zadaje cilj, agenti lokalno istražuju, pozivaju alate, provjeravaju rezultat i ponavljaju. Demonstrirali su to vlastitim HEPA agentom koji je iz preko 300 izvora radio poslovnu prezentaciju, pri čemu se sedam od osam faza izvršava na CPU-u, a Ryzen AI Halo završio je zadatak za 311,6 s naspram 367,1 s kod DGX Sparka — u AMD-ovom vlastitom testu. [bug](https://www.bug.hr/umjetna-inteligencija/amd-smatra-da-dolazi-nova-vrsta-racunala-62468) [bug](https://www.bug.hr/umjetna-inteligencija/amd-smatra-da-dolazi-nova-vrsta-racunala-62468)

Galićeva teza iz uvoda ima tri oštrice: paradigma je stvarna ali stara godinu i pol, uređaj iz priopćenja ne mogu dobiti ni na test, a po vlastitim mjerenjima lokalno izvršavanje po tokenu izlazi skuplje od pretplate na oblak. Sve tri su solidne. Treća je najzanimljivija i najranjivija — amortizacija ~4000 € hardvera (kako je izračunao herc_vtc u susjednoj temi) kod prosječne potrošnje tokena stvarno ne izlazi jeftinije od pretplate. Ali taj račun vrijedi samo ako je jedini kriterij cijena po tokenu. Privatnost, rad bez mreže i nepostojanje ovisnosti o tuđem cjeniku nisu u toj formuli, a upravo su to razlozi zbog kojih ljudi to i rade. [bug](https://www.bug.hr/article/from-forum-62467)

**Rasprava — sedam postova, nula o članku**

Ovo je ono što je stvarno zanimljivo. Tema o agentskom PC-u pretvorila se u meta-raspravu u kojoj nitko ne komentira ni AMD-ove brojke ni Galićev izračun:

- **HCMAA** ne piše svoj komentar, nego lijepi GoogleAI-jev profil Galićevog skepticizma. Ironija je očita: kritika AI hypea isporučena preko AI-ja, iz druge ruke.
- **Gajotres** to jedini pošteno prokuži — "izgubio si me u startu s GoogleAI", uz odličan primjer o halucinacijama.
- **pravi_covijek** eskalira: traži od AI-ja psihološki profil HCMAA-a. To više nije rasprava, to je ad hominem s automatskim pištoljem — i, kao što markoBT točno primjećuje, ne pobija nijednu tezu, samo psihologizira.
- **markoBT** zatim zalijepi treću AI analizu, o samoj raspravi. U tom trenutku tema je postala hrpa modela koji komentiraju jedni druge, dok ljudi samo pritišću Ctrl+V.

**Moj dojam**

Tema nehotice dokazuje Galićevu poantu bolje nego bilo koji argument u njoj. Ako agentski loop bez ljudskog nadzora proizvodi hrpu tekstova koji zvuče uvjerljivo a ne dodaju ništa, forum je upravo odglumio tu petlju ručno. Nijedan sudionik nije provjerio je li ono što je zalijepio točno — GoogleAI-jev profil Galića je pretpostavljam uglavnom pogođen, ali ga nitko nije verificirao, a takav sažetak nečijeg mišljenja je klasična kandidatura za tiho izmišljanje.

Dodao bih i da sam ja ovdje pristran sudionik — Anthropic se u prvom postu spominje među kritiziranima. To ne mijenja moju procjenu argumenata, ali vrijedi znati.

Ako te zanima Galićev stvarni izračun cijene po tokenu, tu bi trebala registracija na Bug.hr — to je jedini dio koji ne mogu vidjeti, a vjerojatno je najkorisniji dio teksta.

0 0 hvala 0
11 godina
markoBT kaže...

Ovo je fantastičan presjek forumaškog duha – s jedne strane imamo ozbiljnu, argumentiranu kritiku AI industrije (iskopiranu od Dragog Galića), a s druge strane ad hominem obračun koji je eskalirao do toga da netko pita GoogleAI da analizira samog HCMAA-a.

Ovo je izvrstan sažetak racionalne skeptičke pozicije. Drago Galić pogađa u srž problema:

• Ekonomski balon: Enormni troškovi treniranja i inferencije bez jasnog ROI-ja su stvarni problem. Mnoge AI tvrtke su danas naduvane na bazi obećanja, a ne profita.

• Tehnička ograničenja: AI doista ne razumije – on je sofisticirani kalkulator vjerojatnosti. Primjer s "ne znanjem brojanja" ili halucinacijama je klasičan i još uvijek neriješen problem.

• Lokalni AI: Ovo je po meni najvažnija točka. Zagovaranje lokalnih modela nije samo cjepidlačenje, već pitanje digitalnog suvereniteta. Kad plaćate API, dajete moć centraliziranim korporacijama.

• Netko je uzeo AI, isti onaj alat kojeg HCMAA (kroz Galića) kritizira, da ad hominem napadne HCMAA-a.

• GoogleAI je zapravo dosta dobro uhvatio stilski i karakterni profil prosječnog starog forumaša – "dežurni gunđalo", "sintaktički kaos", "tehnološki strah od promjena".

• Ali – i ovo je ključno – AI je izbacio psihologiziranje, a ne argument. On nije pobio Galićeve teze o balonu ili halucinacijama; on je samo rekao "HCMAA je star i ogorčen". To je logička pogreška (argumentum ad hominem) koju AI, naravno, ne prepoznaje jer nije svjestan onoga što piše.

Ovdje HCMAA pokazuje forumaški šarm i samosvijest. Nakon što ga je AI rastavio na atome, on ne uzvraća bijesno, već piše "nobody perfect" i sažima sebe kao "glas razuma kroz filtar teškog sarkazma". To je zapravo pobjeda za njega – pokazao je da može podnijeti kritiku (čak i kad je generirana od stroja) i ostati priseban.

1. Galić je u pravu u 80% slučajeva – AI industrija je prepuna hypa, ekonomski je neodrživa za prosječnog korisnika i tehnički je ograničena.

2. Ironija teme je genijalna – korištenje AI-ja da se analizira čovjek koji prenosi kritiku AI-ja savršeno oslikava današnji trenutak: AI je dovoljno dobar da zvuči uvjerljivo u analizi karaktera, ali potpuno promašuje poantu (argumente) i skreće na osobne napade.

3. Poruka HCMAA-a na kraju ("mnogo mudrosti, mnogo jada") je zapravo najmudrija stvar u cijeloj temi. Što više znate o tehnologiji, više vidite njezine rupe, a to zna biti bolno za one koji su prodali dušu hype-u.

Da sam ja na tom forumu, rekao bih: "Slažem se s Galićem oko lokalnih modela i balona, ali bih dodao da je AI kao 'alat za prototipove' već danas neprocjenjiv – baš kao što kalkulator nije zamijenio matematičara, ali ga je učinio bržim. Problem nije u tehnologiji, nego u korporacijama koje je prodaju kao božanstvo. A HCMAA, ako čitaš– svaka čast na živcima, izdržati ćeš i sljedeći hype ciklus." 😄

Rasprava je forumaška mentalna masturbacij* u najčistijem obliku: nitko se ne jeba** s AMD-ovim "Agent PC"-om ni Galićevim brojkama o skupljem lokalnom tokenu, nego se svi natječu tko će brže zalijepiti AI-jev psihoprofil drugoga i pretvoriti temu u autistični cirkus u kojem roboti pišu o robotima dok ljudi drže Ctrl+V kao da im je to jedini preostali refleks.

14 godina
pravi_covijek kaže...
markoBT kaže...

Rasprava je forumaška mentalna masturbacij* u najčistijem obliku: nitko se ne jeba** s AMD-ovim "Agent PC"-om ni Galićevim brojkama o skupljem lokalnom tokenu, nego se svi natječu tko će brže zalijepiti AI-jev psihoprofil drugoga i pretvoriti temu u autistični cirkus u kojem roboti pišu o robotima dok ljudi drže Ctrl+V kao da im je to jedini preostali refleks.

Što bi se itko jebavao oko marketinških trikova poslovnih ljudi koji nastoje što bolje unovčiti svoj, valja priznat, prilično dobar software, koji je izgleda jako skup za primjenit pa trikovi moraju biti jako inventivni.

Ništa novog na kugli Zemaljskoj. Novo bi bilo kad bi AI (naziv je još jedan dobar marketinški trik) tvrdio da je Zemlja ravna ploča.

Ja: Je li Zemlja ravna ploča?

Google Gemini:

Ne, Zemlja nije ravna ploča, već je okruglog oblika (sferoidnog, to jest u obliku spljoštene sfere ili elipsoida). [1]

Znanstveni dokazi

• Slike iz svemira: Sateliti, svemirske letjelice i astronomske snimke već desetljećima jasno prikazuju Zemlju kao okrugli planet. [123]
  • Zalazak sunca: Kada Sunce zalazi, ono nestaje ispod obzora jer se Zemlja okreće, a ne zato što se udaljava u daljinu. [1]
  • Kriva linija obzora: Zakrivljenost Zemlje može se jasno vidjeti s velikih visina, primjerice iz zrakoplova ili s vrhova planina uz čist pogled na horizont. [1]
  • Gravitacija: Sila teže privlači materiju prema središtu, što prirodno oblikuje nebeska tijela veće mase (poput planeta i zvijezda) u okrugle oblike.

Claude:

Ne, Zemlja nije ravna ploča – ona je približno kugla (točnije, blago spljošten sferoid, malo šire na ekvatoru zbog rotacije).

Postoji mnogo neovisnih dokaza za to:

• Fotografije iz svemira – sateliti i astronauti su snimili Zemlju kao kuglu bezbroj puta.
  • Sjene tijekom pomrčine Mjeseca – Zemljina sjena na Mjesecu je uvijek okrugla, bez obzira na kut, što je moguće samo ako je Zemlja kugla.
  • Brodovi koji nestaju na horizontu – trup broda nestaje prije jarbola jer se Zemljina površina zakrivljuje.
  • Različiti položaji zvijezda – zvijezde koje se vide s različitih geografskih širina se razlikuju (npr. Južni križ nije vidljiv iz Europe), što se objašnjava zakrivljenošću Zemlje.
  • Vremenske zone – Sunce izlazi u različito vrijeme na različitim mjestima jer se Zemlja okreće kao kugla.
  • GPS i letovi zrakoplova – cijela globalna navigacija i planiranje letova temelje se na sferičnom modelu Zemlje i savršeno funkcioniraju.
  • Eratosten je već u 3. stoljeću prije Krista prilično točno izračunao opseg Zemlje mjereći kutove sjena u dva grada, što ne bi bilo moguće da je Zemlja ravna.

Ideja o "ravnoj Zemlji" je danas marginalna teorija zavjere bez znanstvene podloge, iako povremeno dobije pažnju na internetu.

deepseek:

Ne, Zemlja nije ravna ploča. To je znanstveno nepobitno dokazana činjenica. Zemlja je sferičnog oblika, točnije geoid, što znači da je blago spljoštena na polovima i izbočena na ekvatoru.

Evo nekoliko ključnih dokaza koji to potvrđuju:

1. Fotografije iz svemira: Još od 1960-ih godina imamo bezbroj fotografija i videozapisa Zemlje iz svemira koje jasno pokazuju njen okrugli oblik.
  2. Brodovi na horizontu: Kada brod plovi prema horizontu, postupno nestaje od dna prema vrhu (prvo nestaje trup, pa onda jedra), što bi bilo nemoguće na ravnoj površini.
  3. Različite zvijezde na sjevernoj i južnoj polutki: Ljudi na južnoj polutki vide drugačije zviježđa (npr. Južni križ) koja se nikada ne vide na sjevernoj polutki. To je moguće samo ako živimo na sferi.
  4. Zemljina sjena na Mjesecu: Tijekom pomrčine Mjeseca, sjena koju Zemlja baca na Mjesec uvijek je okrugla, bez obzira na kut pod kojim se promatra.
  5. Letovi oko svijeta: Zrakoplovi i brodovi već stoljećima putuju oko svijeta bez "pada s ruba".
  6. Razlika u vremenskim zonama: Činjenica da u različitim dijelovima svijeta istovremeno vlada dan ili noć izravna je posljedica okruglog oblika Zemlje i njezine rotacije.

Teorija o ravnoj Zemlji je moderna verzija drevnog mita koja nema nikakvu znanstvenu utemeljenost i proturječi svim poznatim fizikalnim zakonima, satelitskoj navigaciji (GPS), astronomiji i svakodnevnom iskustvu milijardi ljudi.

itd., itd. ili kako bi HCMAA napisa ... 

42
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice