Samo da se riješe onog smeća od 1.2 motora.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
1.2 atmosferci su odlični za grad, trajni, rijetko se što kvari.
Ne znam koji su to vama Stelantisovi 1.2 dobri motori, znam da do 2023. su obično smeće gdje svakih max 70.000 km moraš raditi veliki servis, ali sa godinama kako se remen lagano raspada u ulju i odlazi u sve pore motora ne jamči nikakvu dugotrajnost motora. Poslije 2023. još nema baš nekih najboljih podataka, tj. i dalje baš nisu sjajan izbor makar su dali lanac, ali sad ne znam od kojeg godišta. Uglavnom sve 1.2 Stelantisove sa remenom izbjegavati u širokom luku, ako ti je novac mio.
Imaju i 8g garancije pa bi to vlasniku isto trebalo dati neki mir.
Ispravak, ne valjaju ni ovi 1.2 nakon 2023.
Bože sačuvaj tko kupi auto sa tim motorom.
Jest da je pokriveno garancijom, ali ono, katastrofa. Taj motor je stvarno Pure Shit.
Ne znam koji su to vama Stelantisovi 1.2 dobri motori, znam da do 2023. su obično smeće gdje svakih max 70.000 km moraš raditi veliki servis, ali sa godinama kako se remen lagano raspada u ulju i odlazi u sve pore motora ne jamči nikakvu dugotrajnost motora. Poslije 2023. još nema baš nekih najboljih podataka, tj. i dalje baš nisu sjajan izbor makar su dali lanac, ali sad ne znam od kojeg godišta. Uglavnom sve 1.2 Stelantisove sa remenom izbjegavati u širokom luku, ako ti je novac mio.
Dramis da bi dramio. Onaj kojem se remen rasapada na 70kkm se niti ne vozi, pa je njemu to posve ok.
Budem ponovio, za one koje ce mozda strah uloviti jer imaju takav motor.
Remen se raspada jer se ljudi voze puno slabije od ocekivanoga, kolicina benizina u ulju je prevelika i razlaze gumene dijelove remena.
NA duzim voznjama benzin koji u svakom motoru dojde do ulja ima vremena ispariti, pa ako nema duljih voznji gdje je motor na radnoj temperaturi vise sati staramo okvir koji ne pogoduje niti jednom ICE motoru.
Ono sto se raspadne od toga remena zavrsi u filtrima a ne u svim djelovima motora
Krkljanac nastaje kada se filtri zastopaju pa ulje prestane cirkulirati.
Daklem, onaj koji se tak slabo vozi da mu je ulje konstantno puno benzina njemu je taj veliki servis na 70kkm kao i onom koji se normalno vozi pa ga mjenja na cca 150 ili 200kkm.
Tim ljudima koji se slabo voze topla preporuka da se ostave ICEa, samo neka kupe nesto na bateriju. Sve ispod 20kkm godisnje spada u kategoriju, slabo se vozis. Oko 10kkm kak se voze Hrvati je kriminal, glupo opce imati ICE auto.
Motori u tak slabovozecim autima imaju imaju najgori zivot, pa kada se to poklopi sa dizajnerskim rjesenjem "biti ce ok" onda bude malo cupavo, ali nista cemu se ne moze doskociti.
Inace motor je tip top, samo ga treba koristiti, a ne par kmtara do Konzuma pa - off.
Dramis da bi dramio. Onaj kojem se remen rasapada na 70kkm se niti ne vozi, pa je njemu to posve ok.
Budem ponovio, za one koje ce mozda strah uloviti jer imaju takav motor.
Remen se raspada jer se ljudi voze puno slabije od ocekivanoga, kolicina benizina u ulju je prevelika i razlaze gumene dijelove remena.
NA duzim voznjama benzin koji u svakom motoru dojde do ulja ima vremena ispariti, pa ako nema duljih voznji gdje je motor na radnoj temperaturi vise sati staramo okvir koji ne pogoduje niti jednom ICE motoru.
Ono sto se raspadne od toga remena zavrsi u filtrima a ne u svim djelovima motora
Krkljanac nastaje kada se filtri zastopaju pa ulje prestane cirkulirati.
Daklem, onaj koji se tak slabo vozi da mu je ulje konstantno puno benzina njemu je taj veliki servis na 70kkm kao i onom koji se normalno vozi pa ga mjenja na cca 150 ili 200kkm.
Tim ljudima koji se slabo voze topla preporuka da se ostave ICEa, samo neka kupe nesto na bateriju. Sve ispod 20kkm godisnje spada u kategoriju, slabo se vozis. Oko 10kkm kak se voze Hrvati je kriminal, glupo opce imati ICE auto.
Motori u tak slabovozecim autima imaju imaju najgori zivot, pa kada se to poklopi sa dizajnerskim rjesenjem "biti ce ok" onda bude malo cupavo, ali nista cemu se ne moze doskociti.
Inace motor je tip top, samo ga treba koristiti, a ne par kmtara do Konzuma pa - off.
Za ovaj motor nema baš previše razlike da li ga voziš po gradu ili na otvorenom (naravno da neke razlike ima, ali ne ogromne). Nadalje benzinci 1.2 su i napravljeni za male gradske automobile koji se vozikaju isključivo po gradu. Prije ovog Stelantisovog sranja 1.2 su bili 1.2 motori raznih proizvođača kao što su Renault kojeg sam ja vozio, a to je bio Clio 1.2 iz 2001. godine koji je bio odličan, ali slab, ali i nepoderiv. Razlika je naravno bila u tome što su to bili četverocilindrični motori bez turba koji su mogli ići beskonačno i to samo po gradskoj vožnji. Ovaj danas trocilindraš sa turbom i mokrim remenom je najveći zajeb ikada i na njemu ništa ne vredi jer je jednostavno konstrukcijski smeće koja je tempirana bomba kako god ga voziš. Preporuka Stelantisa je mjenjanje ulja na svakih max. 10.000 km (obavezno ulje koje ispunjava PSA B71 2290 normu) i obavezno mjenjanje remena 60.000 km ili svakih 5 godina bez obzira na vožnju, svako nepridržavanje navedenih smjernica debelo ugrožava motor i dovodi s vremenom do havarije motora. Oni koji rade veliku kilometražu će ostaviti sumanute novce na redovno održavanje ili reskirati havariju motora. I ti nakon ovoga tvrdiš da je to dobar motor, nisi mi jasan osim ako nisi PSA koncesionar.
Dovoljno je otići na Google i ukucati PSA 1.2 Pure Tech da ti bude jasno ili otići na YouTube.
Ok, Master of Drama :). Dramis da da bi dramio kak sam i napisal. Ako je ideja da napises nesto korisno bio bi u pravu da kazes kako distributeri nisu odvojili vrijeme objasniti posebnosti tog modela 1.2 motorica sa remenom svojim kupcima, umjesto da spominjes konstrukciju o kojoj si rekao nista osim da je tempirana bomba sto dokazujes videima sa platfomre koja lovi preglede uglavnom dramom i senzacionalizmom. To ti je text book dramljenje, na najjace, kako sam ti napisao.
Prvo velis 70kkm remen se raspada, onda kazes da je 60k zapravo servisni interval uz redovite izmjene ulja i to certificiranog. Upravo tu je i problem, sto dealeri nisu objasnili ljudima da vise ne mogu cekati sa servisom dok motor ne pocme skripati kao nekada dok su sirovine bile jeftinije nego danas i da bi trebali kupiti ulje ne u Konzumu kao za starog golfa, nego ipak ono sa PSA brojkama kojeg u Konzumu bas i nema.
Da ulje mora biti ono koje se dobro nosi sa viskom benzina i da taj problem se rjesava tocno kako sam opisao, odi se voziti. Tocno je da mala gradska prdekala uglavnom vise po semaforima, no kako si lijepo napisao, promjeni ulje svakih 10kkm i remen svakih 60kkm/5 godina, nemas brige. Za prosjecnog Hrvata koji se prdeka od semafora do semafora 60kkm bi moglo biti i 10 godina pa je super da postoji i vremenski interval.
Servis kojem je promjena mokrog remena na tome malom motoricu glavobolja koja kosta puno vremena, neka se ide sakriti u misju rupu.
MHEV radi podhladjen, dugo mu treba da se zagrije i onda ako se i ne zagrije bengula uredno kljuca po remenu. To se zna oduvijek, sramota je na dealerima da su to vidjeli kao svoju priliku da bolje oderu kupce. Da znamo da ste kupili zahtjevan motoric ali kad vam krepa budemo smislili cijenu popravka, odnosno budemo vam onda rekli kako ga morate voziti i odrzavati a Vama budemo ponudli ovaj posve ocuvan nimalo vozen isti takav rabljeni iz nase ponude sa ogromnim popustom jer razumijemo situaciju.
Drama!
Imao Citroen i zadnji kotač se naerio, kaže jedan serviser cijeli zadnji trap se mora mijenjati 5000kn., to su tada bili novci za koje možeš kupiti polovan auto. Drugi kaže 4000 kn., da bi na kraju pravi majstor promijenio dva ležaja u na trapu tog kotača i popravak sa redovnim servisom 1500kn.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Danas svi kompliciraju. Ja si iz gusta svoje starije aute sam popravljam jer imam i garaze i mogucnost, nove idem na taj rednovni servis ali sve pratim.
Malo sam se "apdjetao" sa cijenama i moram priznati da sam se iznenadio koliko jeftinije sam prodjem.
Ja sam milio da bacam novce na opremu i alate, ali zapravo sam za poslove koje radim na svojim autima debelo usparao i to bez ikakvog rabata u nabavi kvalitetnih OEM dijelova.
Iskreno ja se tih servisa malo bojim. Mjenjam ulje na svom novom autu i u ulju najdem foliju, folija kao od novog filtera ulja. Mislim se pa koji kurac i uvjeravam se da nie isplao iz kartera da je ispalo negdje drugdje da sam ja nesto ujebal, da ne moze biti, i nemrem dokuciti kako sam ubacio foliju, a sjecam se kako je u jednom trenutku fino pljuslnulo i napravilo BLUP u posudu, da mi je bilo malo cudno.
Molim boga da ostatci nisu negdje ostali da sprijece usis ulja u pumpu, nisam vidio nikave greske pa se nadam da ce sve biit ok, ne da mi se skidati cijelu posudu za ulje, Ulje jest ovaj puta na novom motoru malo bilo tamnije nego inace no nista strasno, ali nije bilo upozoroenja za tlak ulja..uglavnom sto muka.
Novi auto mi je nedavno pobenavio do jaja, necu reci niti model niti dobavljaca, jer nema smisla, no samo je sprdnu da ima STRAASNU gresku i moras odmah u servis, ali odmah. Prestao saltati brzine ostao mislim u trecoj. parkiram, ugasim auto, ugasi se ICE motor, ali auto ostane upaljen. Najdem ducan jer sam bio parkiran u civilzaciji i kupim si kljuc 10mm, pa fala Bogu u svom novom autu mogu pod haubu i do akumulatroa.
Odspojim akumulator resetiram auto, upalim ga auto veselo radi nista ga ne jebe, nema kljucica, motorica nema nikakvih upozorenja.
Odem u servis, kazem sto je, a maheri se ne mogu niti spojiti na moj auto, ne radi im konfjuter, laptop koji izgledom ne bi dao niti svojoj prastaroj materi da ga koristi, plastikaner govance koje samo ceka da nesto na njemu krepa jer svojom izvedbom nije namjenjen takvoj radnoj okolini i naravno da ne radi.
Tijekom pokusaja spajanja serviser njurga sere i prica sranja u stilu, to su Vam ti novi auti to je sve nestabilno, Ma njemu (autu) je vruce, vruce je vani, pregrijao se, i tak daje ti do znanja da radi posao o kojem nista ne zna i da si ti budala sto si uopce kupio proizvod tvrtke koja mu stavlja kruh na stol
Odustanem, kazem hvala, budem ja kada dojdem doma.
Doma - nema nikavih tragova gresaka nigdje, dakle vrlo vjerovatno CAN se malo raspao, budemo ulovili kako i zasto sada cu to pratiti, auto je krcat opcijama nesto mu nije sjelo, desava se.
Zamisli sada da se isto dogodi nekome tko samo hoce koristiti auto i ko nema pojma o autima. Briga za kupca doslovno nula bodova.
Ja budem ovo svoje iskustvo prosljedio nadleznima za regiju i u centralu sa punim imenom i prezimenom i brojem sasije, pa sad oni budu dalje vidjeli da li zele reagirati ili je posve ok imati uslugu koja to nije.
Poanta, samo trebamo inzistirati ipravno da svi rade svoj posao i stvari ce polako ici na bolje. Rijetko je nesto zaista u klincu, ako i je to se rijesi opozivima, ostalo sve ide u customer support koji ne radi svoj posao, i to u odprilike 99% slucajeva.
Glasanje novcem, ako distributer konstatno radi sranja nemoj kupiti kod njega, ako proizvodjac konstatno ignorira stranku, nemoj kupiti proizvod itd. Jedini problem je sto treba biti siguran u informacije koje se danas fabriciraju na najjace, pa ti vidi sto je istina, sto laz, a sto najgora vrsta, poluistina.
Sad još da nas razvesele objavom da odustaju od 1.2 pureshita.