Tesla značajno proširila mrežu Supercharger punjač

poruka: 24
|
čitano: 4.001
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tesla značajno proširila mrežu Supercharger punjač".
16 godina

jel oni garantiraju da ce se u ijek moci puniti tom brzinom ili su iste kao i ostatak njih gdje ti spuste brzinu punjenja za 80% jer mreza ne moze to podrzati pa odjednom svi super punjaci postanu kavez za tvoje vozilo na iducih 10 sati. Takoder me uzasno nervira ovaj koncept guranja kreditnih kartica u hrvatskoj po americkom principu. Dosoa sam u hotel neman kreditnu karticu odjebte, dosao na punjac isto tako. Ako ne mozete podrzat debitne kartice molin vas da odjebete iz hrvatske sa svojim uslugama

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

5 5 hvala 0
15 godina
Re: Tesla značajno proširila mrežu Supercharger pu
To je stvarno tako? Meni zvuči ko greška u tekstu. Ne pamtim da sam igdje došao da su primali isključivo kreditnu karticu. U pravilu je obrnuto, primaju debitnu, a kreditnu ne.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
18 godina
moderator
Hexfire kaže...
To je stvarno tako? Meni zvuči ko greška u tekstu. Ne pamtim da sam igdje došao da su primali isključivo kreditnu karticu. U pravilu je obrnuto, primaju debitnu, a kreditnu ne.

Evo dodao sam u tekst i debitnu (da vas ne buni), bez da sam provjerio s autorom - jer aplikacija prima i jednu i drugu, pa nema logike da i ovaj načine ne funkcionira tako. Uostalom - može li se neka krtica koristiti za određene vrste plaćanja (internetsko, bezkontaktno i sl.) određuje se u njenim postavkama, modelu koji se ima ugovoren s bankom.

...
12 mjeseci

Mozda i nije tako jednostavno.

Debitna je slicna gotovini, koliko imas u novcaniku toliko mozes platiti, plus dozvoljeni minus, aka skriveni dzepic u novcaniku sa exta nesto EURa.

Kreditna nudi puuno vise nego imas u novcaniku. Iz toga razloga, mogucnost oveceg defaultnog zaduzivanja, kreditne su trazene na mjestima gdje mozes uciniti ovecu stetu, kao hoteli, Rent a car i sl.

Tome je tako jer ima ljudi koji kao razularene zivotinje potrgaju sobu, auto ili sto vec i onda se pokupe i odu. Slobodno, ostavio si kreditnu sa valjanim kreditom, budemo te drapili u sklopu ugovora kada je postupak procjene i izvida gotov.

Sad, na punjacu zaista ne znam zasto bi se limitirali samo na kreditnu, tu bi trebali primati sve moguce i nemoguce valjane kartice, kao i na benzinskoj, osim ako se boje da netko ne bu mozda odrezal znjoru za punjenje kad istu je moguce odhaklati od stanice i sl.

Ko zna sta su sve iskusili. Ljudi su ponekad cudni sa javno dostupnim uslugama, a nekad je cisto forsiranje kreditne marze u sklopu financiranja projekta.

U svakom slucaju ja bi bio oprezan i citao Credit, ili Debt and Credit.  

18 godina

16 lokacija je još uvijek smiješno malo. Unutar 5 km imam 6 benzinskih.

Moj PC  
0 5 hvala 0
18 godina

Naravno da primaju i debitne kartice. Stvar je u amerikanizaciji svega i svačega, tako i svaka kartica koja služi za plaćanje se naziva kreditna. Plus autor i većina Hrvata ionako ne znaju razliku.

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
Moj PC  
5 0 hvala 1
17 godina
stirko55 kaže...

jel oni garantiraju da ce se u ijek moci puniti tom brzinom ili su iste kao i ostatak njih gdje ti spuste brzinu punjenja za 80% jer mreza ne moze to podrzati pa odjednom svi super punjaci postanu kavez za tvoje vozilo na iducih 10 sati. Takoder me uzasno nervira ovaj koncept guranja kreditnih kartica u hrvatskoj po americkom principu. Dosoa sam u hotel neman kreditnu karticu odjebte, dosao na punjac isto tako. Ako ne mozete podrzat debitne kartice molin vas da odjebete iz hrvatske sa svojim uslugama

Naslagali smo se kao cigani u 21h u Slavonskom Brodu sad kad je napokon nadograđena pa mogu i ja. Sve stanice su bile pune i išlo mi je oko 100. Ne znam jel bi išlo brže da sam išao na precondition ali sumnjma 

Jeftinije mi je puna baterija (77 kWh) + pretplata, relacija Samobor - SB - Samobor  nego kad s hybridom idemo 110. Naravno ako punim iza 21h. 

77 * 0.20€ + 12€ mjesečna pretplata 

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2026 17:00 (Gajotres).
18 godina
akramar kaže...

16 lokacija je zesca pusiona ali vecina ljudi niti ne treba punjac jer pune doma. Pokrivenost Istre i Medimurja je nepostojeca.

Veliki plus je da danas svaki hotel i kamp ima punjace. Mi smo prosle godine bili u kampu gdi je totalno besplatno punjenje i ljudi su kulturni pa maknu auto kad napune. Znaci u svakom trenu je jedan ili vise punjaca bilo slobodno.

18 godina
stirko55 kaže...

Mi smo neki dan na povratku s mora punili u Kopru i punjenje je islo sa 34kW jako sporo. Kad smo isli na more je bila maksimalna snaga tak da nema garancije za tocno nista. Iskreno receno ovo je prvi puta da smo dozivjeli sporo punjenje na superchargeru.

16 godina
NEW_MAN kaže...
stirko55 kaže...

Mi smo neki dan na povratku s mora punili u Kopru i punjenje je islo sa 34kW jako sporo. Kad smo isli na more je bila maksimalna snaga tak da nema garancije za tocno nista. Iskreno receno ovo je prvi puta da smo dozivjeli sporo punjenje na superchargeru.

To je zato jer potraznja ta EV jos nije tolika kod nas, zamisli da se brojka poveca a kao support ti stoji HEP. Ne zvuci obecavajuce pogotovo kad se uzme u obzir da infrastrukturna ulaganja od strane drzave ako izuzmemo autocestu su nepostojeca.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
12 godina
stirko55 kaže...

04.07. punio na SUC u Gospiću dok su svi chargeri bili zauzeti. Brzina 55kWh. tako da niš ne garantiraju...ja ne krivim HEP, nego TESLu, jer oni pružaju uslugu i nek se izboxaju sa HEPom sto treba da pruže uslugu koju im plaćamo i očekujemo.

16 godina
To sta govoris ima donekle smisla, ali da ova drzava dopusta ikakvu konkurenciju tim firmama di uhljebljuju svoje glasace vec bi imali bolju mrezu di onda pojedinacne kompanije sa punionicama nebi trebale brinuti o tome

0 0 hvala 0
7 mjeseci
Od kad pak su Međimurci i Istrijani Hrvati 😅. Šalim se, govorim iz iskustva.

0 0 hvala 0
15 godina
NEW_MAN kaže...
akramar kaže...

16 lokacija je zesca pusiona ali vecina ljudi niti ne treba punjac jer pune doma. Pokrivenost Istre i Medimurja je nepostojeca.

Veliki plus je da danas svaki hotel i kamp ima punjace. Mi smo prosle godine bili u kampu gdi je totalno besplatno punjenje i ljudi su kulturni pa maknu auto kad napune. Znaci u svakom trenu je jedan ili vise punjaca bilo slobodno.

Varazdin?

Znam da nije Medimurje, ali realno kako god okrenes usput ti je...

18 godina
stirko55 kaže...
To sta govoris ima donekle smisla, ali da ova drzava dopusta ikakvu konkurenciju tim firmama di uhljebljuju svoje glasace vec bi imali bolju mrezu di onda pojedinacne kompanije sa punionicama nebi trebale brinuti o tome

Slobodno pokreneš firmu za distribuciju el. energije.

Takvi potrošači najčašće sufinanciraju potrebnu investiciju, ne bi bilo dobro da HEP od naših para financira njihove potrebe, posebno na problematičnim lokacijama (autoceste, ruralna područja) gdje je investicija ogromna, a drugih velikih potrošača praktički nema.

16 godina
Old Iggy kaže...
stirko55 kaže...

Takvi potrošači najčašće sufinanciraju potrebnu investiciju, ne bi bilo dobro da HEP od naših para financira njihove potrebe, posebno na problematičnim lokacijama (autoceste, ruralna područja) gdje je investicija ogromna, a drugih velikih potrošača praktički nema.

To nije bas istina, jer to sada zvuci kao privatne potrebe odredenih firmi, ali generalno ako dajes poticaje na solare i guras ljude put elektricnih vozila i okreces se zelenoj energiji onda moras imat i mrezu koja to podrzava. Ovdje govorimo o problemima u mrezi koji nastaju sada kad mali postotak ljudi posjeduje EV, sta ce biti za 5-10 godina? A hrvatska je poznata po tome daq ne zna predvidati probleme vec samo reagirati na iste kada je vec prekasno i zaostaju debelo za standardom. Ocito jos nisu dosla EU sredstva za ulaganje u taj dio, jer Hrvatska ionako ne posjeduje sredstva za ikakva ulaganja jer im se ekonomija bazira na neodrzivim granama i mirovinskom modelu koji samo ceka da pokopa cilu drzavu.

18 godina
stirko55 kaže...
Old Iggy kaže...

To nije bas istina, jer to sada zvuci kao privatne potrebe odredenih firmi, ali generalno ako dajes poticaje na solare i guras ljude put elektricnih vozila i okreces se zelenoj energiji onda moras imat i mrezu koja to podrzava. Ovdje govorimo o problemima u mrezi koji nastaju sada kad mali postotak ljudi posjeduje EV, sta ce biti za 5-10 godina? A hrvatska je poznata po tome daq ne zna predvidati probleme vec samo reagirati na iste kada je vec prekasno i zaostaju debelo za standardom. Ocito jos nisu dosla EU sredstva za ulaganje u taj dio, jer Hrvatska ionako ne posjeduje sredstva za ikakva ulaganja jer im se ekonomija bazira na neodrzivim granama i mirovinskom modelu koji samo ceka da pokopa cilu drzavu.

Moraš imati mrežu, ali ne mora je HEP financirati. To i jest direktno financiranje privatnih investicija. 

Jedna od stvari koja je EV-u najveći problem i je distribucija (i to se zna već desetljećima). A HEP to itekako dobro zna. 

HEP (iliti, HOPS) mora imati tekakvu računicu da bi proveo dodatne dalekovode samo za npr. potrebe na AC, što znači ili ciljano poskupljenje (kako ne bi udar osjetili svi potrošači) ili standardno razvijanje mreže gdje će takva područja biti jako rijetko pokrivana i to jako dugoročno. Postoje dobri razloizi zašto npr. superchargeri nisu instalirani na AC već u obično poslovnim zonama blizu AC kao i zašto je razvoj ozbiljnije mreže punjača u jako urbanim zonama jako problematičan.

I to nije samo RH problem, problem je širi. Na stranu jako neravnomjerno opterećenje i potrošnja.

16 godina
Nisam sada siguran kako gledas na HEP kao privatnu firmu ili drzavni aparat. Ali smatram da bi drzava generalno trebala ulagati vise u tu vrstu infrastrukture, a HEP sam naveo kao firmu koja bi izvodila radove, ne znam jel postoji neka druga firma u hrvatskoj za to

0 0 hvala 0
18 godina
1samek kaže...
NEW_MAN kaže...
akramar kaže...

Varazdin?

Nema ni Varazding nego je u Luminiju van grada. Kaj me najvise zivcira je da su nasrali punjace na zabacenu lokaciju bez nadstresnice ili nekakvog hlada. Znaci tam je po ljeti nekih 50 stupnjeva na suncu!

Iskreno receno meni iz Graza kad idem u Varazdin niti ne treba punjac jer auto potegne do Vz i natrag pa jos jednom do Vz i natrag bez punjenja. Ako bas moram puniti onda kod frendova u firmi djabaleske.

Ima u Varazdinu punjaca od drugih firmi i ako ti se ne zuri mozes spojiti auto na sat dva jer ides na rucak/kavu/pivu. Nije drama jer su trenutno punjaci sve po svuda samo su brzine punjenja kakve jesu.

18 godina
stirko55 kaže...
Nisam sada siguran kako gledas na HEP kao privatnu firmu ili drzavni aparat. Ali smatram da bi drzava generalno trebala ulagati vise u tu vrstu infrastrukture, a HEP sam naveo kao firmu koja bi izvodila radove, ne znam jel postoji neka druga firma u hrvatskoj za to

Ni privatna ni državna firma ne smije ići u rizik ogromnih investicija s očekivanim gubitkom ili ekstremno dugim ROI.

Ako želiš ići na pokrivanje npr. punionica na AC, to su investicije koje se jako rijetko daju isplatiti bez direktne ili povećane cijene ili financiranja od strane vlasnika punionice. A cifra je velika.

Drugih distributera nemaš (s razlogom), ja već dugo volim reći kako ne trebamo financirati kupnju vozila već povećanje kapaciteta mreže, što je skuplje, kompliciranije i dugotrajnije, no puno bitnije za EV u cjelini.

NEW_MAN kaže...
1samek kaže...

Varazdin?

Nema ni Varazding nego je u Luminiju van grada. Kaj me najvise zivcira je da su nasrali punjace na zabacenu lokaciju bez nadstresnice ili nekakvog hlada. Znaci tam je po ljeti nekih 50 stupnjeva na suncu!

Problem i je što se punionice grade gdje mogu, a ne gdje bi trebale. Plus što sve oko njih košta, a netko to mora platiti, bez obzira bila nadstrešnica ili birtija.

17 godina
NEW_MAN kaže...
1samek kaže...
NEW_MAN kaže...
akramar kaže...

Varazdin?

Iskreno receno meni iz Graza kad idem u Varazdin niti ne treba punjac jer auto potegne do Vz i natrag pa jos jednom do Vz i natrag bez punjenja. Ako bas moram puniti onda kod frendova u firmi djabaleske.

Ima u Varazdinu punjaca od drugih firmi i ako ti se ne zuri mozes spojiti auto na sat dva jer ides na rucak/kavu/pivu. Nije drama jer su trenutno punjaci sve po svuda samo su brzine punjenja kakve jesu.

A vidi, nije to ni tako loše. Ako si Varaždinac i radiš u Varaždinu, onda ćeš možda jednom, eventualno dva puta mjesečno puniti, makar najvjerojatnije i imaš kod sebe svoju punionicu. Ja iskreno radije idem do Tesline punionice makar napravim kilometar više. 12€ do Beča je bagatela. E da, i jebali vas oni i radovi oko Graza. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2026 14:26 (Gajotres).
16 godina
Old Iggy kaže...
stirko55 kaže...

Ni privatna ni državna firma ne smije ići u rizik ogromnih investicija s očekivanim gubitkom ili ekstremno dugim ROI.

Ako želiš ići na pokrivanje npr. punionica na AC, to su investicije koje se jako rijetko daju isplatiti bez direktne ili povećane cijene ili financiranja od strane vlasnika punionice. A cifra je velika.

Drugih distributera nemaš (s razlogom), ja već dugo volim reći kako ne trebamo financirati kupnju vozila već povećanje kapaciteta mreže, što je skuplje, kompliciranije i dugotrajnije, no puno bitnije za EV u cjelini.

NEW_MAN kaže...
1samek kaže...

Varazdin?

Problem i je što se punionice grade gdje mogu, a ne gdje bi trebale. Plus što sve oko njih košta, a netko to mora platiti, bez obzira bila nadstrešnica ili birtija.

Prema svemu videnome do sada Hrvatska se ponasa kao socijalna drzava, pa onda investiranje u buduci benefit gradana bez razmisljanja o ROI-u bi trebao biti potez u skladu s time.

18 godina
stirko55 kaže...
Old Iggy kaže...

Prema svemu videnome do sada Hrvatska se ponasa kao socijalna drzava, pa onda investiranje u buduci benefit gradana bez razmisljanja o ROI-u bi trebao biti potez u skladu s time.

EV nema nikakve veze ni sa socijalnom državom ni s većinom građana RH još dugi niz godina.

16 godina
Pa ni nece ako ne uloze u infrastrukturu. Prvo ide i infrastruktura a onda veca prihvacenost tehnologije
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2026 19:46 (stirko55).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice