Kolektivna tužba protiv YouTubea zbog "skrivenih"

poruka: 7
|
čitano: 2.172
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kolektivna tužba protiv YouTubea zbog "skrivenih" ".
18 godina

Apsolutno se slažem!

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
9 0 hvala 0
17 godina

YT bi trebao content creatorima dat mogucnost da obiljeze dio videa gdje se nalazi promo, pa bi ga YT mogao sam preskocit. Ne znam dal uopce postoji takva opcija.

A ako ne, ne moze YT znat dal creator nesto reklamira ili ne u svom videu. 

The best thing about having a penis is sharing it with people who don't

2 1 hvala 0
18 godina

Imaš SponsorBlock ekstenziju koja to fino radi. 
Al slažem se s tužbom, nek ih se stisne. Dok nije bilo premiuma pa su veći kanali zarađivali time sa strane, ok. Al ako naplaćuju servis BEZ REKLAMA/prekida, eeehh...

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Moj PC  
1 0 hvala 2
16 godina
Re: Kolektivna tužba protiv YouTubea zbog "skriven
Kalvine, prijatelju, jobitou bi trebao raditi recenziju videa je li po njihovim pravilima PRIJE javnog objavljivanja, pa ne vidim razloga da i ovo ne provjere. Doduse nekako mislim da ih libo qrac za te sve provjere.
Brkoni
4 godine

(malo rant-a od nekog tko je svojevremeno bio editor za nekoliko kreatora sadržaja)

Oglasi u videozapisima content creatora na premium pretplati pokazuju samo koliko je ekosustav platforme postao pokvaren.
Svima je jasno da prioritet nisu korisničko iskustvo, kvaliteta ili podržavanje stvarne kreativnosti već isključivo maksimiziranje profita. I nisu u pitanju samo oglasi!

Prema članku 107. Američkog zakona o autorskim pravima (U.S. Copyright Act), poštena upotreba (fair use) zakonski bi trebala štititi sadržaj koji je "transformativan". To znači da izvornom djelu dodajete stvarnu kritiku, parodiju ili novo značenje.
Umjesto toga, algoritam je potaknuo cijeli žanr ultra-low effort copy-paste "uradaka" koji se u podvaljuju kao originalan sadržaj.

YT je preplavljen "Nodderima" ,reakcijama kreatora koji sjede u kutu videa, povremeno klimaju glavom ili kažu "wow" dok puštaju nečiji tuđi cijeli video, bez da su dodali i mrvicu vrijednosti.
Tu je i White-Box Formula. Uzme se viralni isječak, pukne ga se unutar bijelog okvira šablone, doda se "hook" naslov poput "I was shocked when I tried this! 😱" i video se monetizira.
Budući da ovi videozapisi generiraju suludo vrijeme gledanja i engagement(angažman), platforma žmiri na jedno oko dok originalni sadržaj koji zahtijeva puno truda biva pokopan.

A tu je i YT farsa automatiziranog provođenja pravila, koja je apsolutni cirkus.
Nedavno sam gledao isječak u kojem je jedan orkestar polagao autorska prava na Beethovenovu Europsku himnu (Odu radosti), što savršeno ocrtava koliko je automatizirani "copy fraud" pokvaren.
Beethovenova glazba je u javnoj domeni. Svatko je može svirati, snimiti ili koristiti besplatno. Međutim, specifična "snimka" te glazbe od strane modernog orkestra zaštićena je autorskim pravima te specifične izdavačke kuće.
YouTubeov sustav Content ID je automatizirani algoritam koji često ne uspijeva uočiti razliku između temeljne melodije koja je besplatna za korištenje i specifične izvedbe zaštićene autorskim pravima.
Nezavisni kreator koji svira Beethovena na klaviru dobije strike (opomenu) jer zvuči "previše slično" studijskom albumu u vlasništvu velike izdavačke kuće, i to zato što sustav automatski postupa po principu "kriv dok se ne dokaže nevinost", trenutno oduzimajući monetizaciju manjim kreatorima (tri opomene i kreator dobiva trajni ban)

Postoji apsolutno apsurdna slika da Vincijijeve Mone Lise prekrivene vodenim žigovima Alamy stock fotografija.
Remek-djelo iz javne domene staro 500 godina, doslovno ugušeno korporativnim logotipima.
Vizualna poanta i vjerojatno najbolji primjer stanja "intelektualnog vlasništva i monetizacije" na internetu trenutačno.

Na YT-u (i većini platformi) sve biva istisnuto u korist onoga tko može najbrže iskoristiti algoritam.

Čista pohlepa

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2026 17:05 (Svakakav).

13 0 hvala 1
10 godina
Brk kaže...
Kalvine, prijatelju, jobitou bi trebao raditi recenziju videa je li po njihovim pravilima PRIJE javnog objavljivanja, pa ne vidim razloga da i ovo ne provjere. Doduse nekako mislim da ih libo qrac za te sve provjere.

Moram dati lajk  

Daklem. Imaju tolike robote, hvataju se na svaku melodiju na videu da vide jel' nema povrede autorskih prava, napadaju i zlostavljaju da kupis te (sve skuplje i skuplje) pakete "bez reklama".

I onda nakon visemjesecnog zlostavljanja i ogranicavanja, kupis taj fkn paket, a onda ti ga uvali iz skok suta, nista sentis, vecera.

Samo onda je prica: Pa znate dogadja se.

10 godina
Paradoks je da je Youtube zapravo iznimno losa platforma, dok je istovremeno daleko najbolja.

Koliko je meni poznato kreatori sadrzaja moraju prijaviti ako imaju sponzoriran sadrzaj (njihovu reklamu u sred videa) i to pise u uglu. Stoga, ako ljudi vec placaju pretplatu neka izvole napraviti algoritam koji ce preskakati sponzorirani dio. To je njihov problem, ne korisnika niti kreatora sadrzaja. U medjuvremenu osobno cu koristiti Brave na mobilnim uredjajima i Firefox/ublock kombo na racunalima i placati im nista jer osobno mislim da ne zasluzuju nista. Nemam problema dati neku donaciju kanalu ako je iznimno dobar, ali to ide direktno, ne preko Youtubea.

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice