Sony od 2028. ukida fizičke igre za PlayStation

poruka: 31
|
čitano: 4.569
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sony od 2028. ukida fizičke igre za PlayStation".
11 godina

Sile zla polako učvršćuju svoju kontrolu na svim poljima.

14 0 hvala 1
18 godina
Re: Sony od 2028. ukida fizičke igre za PlayStatio
Nažalost u takvom vremenu živimo, ništa čudno. Barem će biti dobro za okoliš
Tijelom ja sam čovjek, a duša mi je more

0 14 hvala 0
16 godina
Da, jer polja su zatrpana odbačenim rabljenim igrama...
Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
5 godina

Svijet ide u tom smjeru i nisam se začudio kada sam ovo pročitao.

Od PS2 nisam kupio noviji, no ponekad igram na računalu i već 15 godina nisam kupio igru na tvrdom mediju već je kupim online, dakle digitalnu i prestao sam o tome razmišljati.

Lijepo je bilo imati svoje igre, kasete, LP ploče u kolekciji koju pokazuješ s ponosom, bolje primjerke ne posuđuješ, da ih kolege i kolegice ne oštete.

Panta rei

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

0 0 hvala 0
18 godina

Davnih dana sam se riješio DVD-a i CD-a, što treba prenesem na prijenosnom ssd ili nvme. Igre su sve veće, sve je više igara i brže se rade. I trgovinama je jednostavnije imati zalihu ključeva nego fizičkih kopija. Osim toga kupovinom ključa za PC igru štedim već i na samom izlasku igre ako me zanima. 

allkeyshop pojednostavljuje pretragu igara i cijena na tržištu. Za vrijeme popusta zna se dogoditi da su igre ipak jeftinije na orginalnim servisima i valja uvjek provjeriti prije kupnje i usporediti.

Osim toga na orginalnom servisu postoji opcija probe do 2 sata igre pa ako nam ne paše tražim povrat novca. Ili čak i ako nam paše, a skuplja je cijena, pa uzmem gdje je jeftinije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2026 7:10 (Hummer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Na PC-u je bolja situacija, jer možeš igru kupiti u više različitih trgovina.

Jednom kad ne bude fizičke opcije (amazon, druge raznorazne trgovine) i rabljenih igara, misliš da će biti nekih velikih popusta na PS Storeu? Kad on bude jedina opcija gdje mozes kupiti igru..
7 godina

To kupovanje prava na igranje igre umjesto kupnje igre mi nikada nije leglo. Ali to je nebitno prema činjenici  da će se u budućnosti pojedinca moći isključiti iz platnog sistema i da neće moći tako živjeti.  Neće proći 20 godina i ukinut će se gotovina. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2026 8:06 (BugLove).

5 0 hvala 1
2 godine
buygames.ps

0 0 hvala 0
17 godina

Ne razumijem dramu... u doba kad su igre velike 200gb, na što da ih pakiraju??? Najbolje da za 50 dolara daju prijenosni disk od terabajta....

https://www.youtube.com/@gaap86
Moj PC  
2 10 hvala 0
18 godina

Drama je da ima ljudi koji su skupljali igre u fizičkom obliku. I drama je što se ne zna što će biti sa "prodavanjem" igara, do sada možeš igru u fizičkom obliku prodati/pokloniti/mijenjati. Kako će se to raditi kada bude samo digitalno, ne znam.

Također, može jedan dan prdnuti Sonyu da mu igra "Hot House 4", a koja je tvoja omiljena i na kojoj imaš do sada 2000h, nepotrebna i da će ju ukloniti iz kataloga i ti se onda možeš slikati. Nema više igranja tvoje omiljene igre. Eto nedavno su maknuli neke filmove za koje su ljuditi dali novce i više ne mogu do njih. 

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
17 godina
Pero Dinamit kaže...

Drama je da ima ljudi koji su skupljali igre u fizičkom obliku. I drama je što se ne zna što će biti sa "prodavanjem" igara, do sada možeš igru u fizičkom obliku prodati/pokloniti/mijenjati. Kako će se to raditi kada bude samo digitalno, ne znam.

Također, može jedan dan prdnuti Sonyu da mu igra "Hot House 4", a koja je tvoja omiljena i na kojoj imaš do sada 2000h, nepotrebna i da će ju ukloniti iz kataloga i ti se onda možeš slikati. Nema više igranja tvoje omiljene igre. Eto nedavno su maknuli neke filmove za koje su ljuditi dali novce i više ne mogu do njih. 

Ma, ne znam, okej... valjda imaš pravo. Ja sam pobornik online servisa i digitalnih downloada pa mi ovo nije šok izgleda 

https://www.youtube.com/@gaap86
16 godina
200GB stane na dva 4K BluRaya.
Nekad su igre dolazile na 2, 4 ili čak i više CD-a ili DVD-a.

Pa zna se što će biti, digitalne već sad ne možeš prodati.

Uostalom, digitalna kupnja nije kupnja, na PS storeu, Steamu ili bilo gdje drugo. Pročitajte license agreement, zadržavaju pravo bilo kad povući proizvod i opciju downloada.
Prije par dana je Sony iz storea povukao 551 film koje su ljudi "kupili". Ne mogu im više pristupiti i nema povrata love.

Jedino kod GOG-a dobiješ cijelu igru/installer, pa si ga možeš spremiti lokalno.
9 mjeseci

Znači igre će biti u tom slučaju 10-20 eura jeftinije ? Nema više blue raya, kutije, distribucije istog, itd... ? Sarkazam naravno, nabijem sony na k.... 

Moj PC  
8 0 hvala 0
10 godina
Bitno da na PS storeu pise “Kupi” na kojem god jeziku ga imate, a onda u ToS pise da je znacenje rijeci “kupi” nesto skroz trece. To je sto se mene tice prevara.

5 0 hvala 0
15 godina

Al meni nije čudno kad većina ljudi koje znam kupuju digitalno, neda im se "zajebavat" s CD-ima, dok sam jednog kolegu pitao da kao razmijenimo neke igre, misleć na CD-e naravno, dobro da mi se nije nasmijao u facu, kao kakvi CD-i, nismo u kamenom dobu. I ako ljudi to preferiraju, čemu onda krivit Sony, kupci su pokazali svoje mišljenje.

2 0 hvala 0
18 godina

Postali smo komformisti i ljenčine generalno pa idemo digitalno i sub u svemu. Al dobro, ovo je bilo očekivano. Samo postoje dva jako j*bena problema u slučaju PlayStation eko-sustava:

1) Ps Store je već sad uglavnom skuplji nego da kupite fizičku igru, to je centralizirana trgovina i na žalost nema tu Fanatical, GMG, Humble i mnogi mnogi drugi da imaju svoja nadmetanja i akcije. Što mislite, što će se desiti s cijenama kad ne bude fizičkih igara (pa sljedno i razmjene, tržište rabljenih)? Sony je u zadnje 2 godine jako poskupio pretplatu, gamepadi su skuplji (a i dalje imaju jeftine potenciometre i kad-tad će na većini biti drifta) kao uostalom i svi dodaci za konzolu. Do sad su se vadili da ih košta proizvodnja diskova. Sad će inflacija. A "akcije" su već sad uglavnom loše ili budu kod AAA na neke Ultimate edicije s DLC-ima koji su ionako uglavnom smeće. Ps Store NEMA refunda unutar 2 sata pa ak se zahebeš, nije to kao na YT - jbg

2) Igre će češće "umirati". Dođe PS6. Nema optički pogon. Može i 7, ako će ovaj još imati disc drive kao zasebnu kupnju. Godina je recimo 2031. i baš ti se JAKO igra XY naslov iz 2014. Gledaš oglasnik nema. Trgovine već 3 godine ne prodaju igre na diskovima. Ok, idem kupiti digitalno kad ono > igre više nema u prodaji ILI "na žalost od prije 5 dana ugasili smo prodaju PS4 igara". 

Suma sumarum, dokle god je centralizirani digitalni store bez fizičke alternative, po pitanju cijena su nahebali i većina koja sad kupuje digitalno i oni koji love akcije na kutije

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina

Pošto imam sve aktualne gaming platforme mogu reći da je najeftinije uvjek kupiti rabljene igre na disku,pogotovo nešto starije.

Digitalne su u globalu najskuplje,primjer su stari Nintendo Switch naslovi kojiima na storu drže cijene po 60€ a rabljene fizičke se nađu i po 10€.

Pričam o stanju u De gdje ima hrpa trgovina koje prodaju fizičke igre od NESa pa do najnovijih.

Jedina zapreka što digitalne igre nisu po 100+ eura već danas je to što platform holderi još uvjek nemaju stopostotnu kontrolu distribucije igara.

Kada eliminiraju fizičke to je to 🥂

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina

Meni osobno još jedan od razloga, zašto mi nije žao što sam se maknuo iz PS svijeta.

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
Eh, nadam se da će im sada malo Europa sjesti za vrat kao što su Appleu sjel. Pa nek se misle kad budu morali ili otvoriti konzolu za druge online trgovine ili ponuditi disk verziju u Europi.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Sad im se svi sprdaju

Moj PC  
8 0 hvala 1
18 godina

"If buying isn’t owning, then piracy isn’t stealing."

To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering. Friedrich Nietzsche
Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina

Fizičke igre odavno nisu igre na fizičkom mediju, nego "ključ" na blue ray-u, koji moraš ubacit u plejku da bi igra radila.

Kad ubaciš taj ključ u plejku ona ti svejedno nakon prvog updejta, preuzme na desetke gigabajta podataka bez obzira što je igra kao fol na blue-ray disku.

Ne razumite ovo krivo , ja sam isto za to da postoje fizičke igre, to postoji na GOG platformi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.7.2026 12:47 (gpd).

0 0 hvala 1
16 godina

To je istina za neke igre ali nije pravilo. Postoji stranica DoesItPlay koja analizira sve nove igre koje izlaze, je li kompletna igra na disku, ima li bugova itd.

https://www.doesitplay.org/

Velika većina ih je kompletna na disku, s manje ili više bugova.

To što neki izdavači izdaju poluproizvode jer računaju na to da ih mogu kasnije patchati nije argument protiv fizičkih medija.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.7.2026 12:59 (kratos091).
15 godina
gkelekov kaže...

Ne znam, to mi je ko da uđem u kino i odem gledat film bez da sam kupio ulaznicu, i kad mi počnu kenjat, kažem, a jbg ako platiti znači da mogu samo gledat film, ne ga i posjedovat, onda to nije krađa. Što se tiče igara, i dalje netko mora platit te ljude, i dalje koristiš nešto što je netko napravio, ak ti se ne sviđa kako funkcionira sustav, nemoj kupovat i to je to.

13 godina
Hazar kaže...
gkelekov kaže...

Ne znam, to mi je ko da uđem u kino i odem gledat film bez da sam kupio ulaznicu, i kad mi počnu kenjat, kažem, a jbg ako platiti znači da mogu samo gledat film, ne ga i posjedovat, onda to nije krađa. Što se tiče igara, i dalje netko mora platit te ljude, i dalje koristiš nešto što je netko napravio, ak ti se ne sviđa kako funkcionira sustav, nemoj kupovat i to je to.

Ma dajjjjj, miješaš kruške i jabuke. Jedno su ulaznice, drugo streaming, treće fizički mediji.

Da ti pojednostavim. Možeš za 3000 eura kupiti gaming računalo i igrati na njemu dok ne krepa ili možeš otići na GeForce NOW i unajmiti računalo.

Osobno ne želim budućnost u kojoj nemam kontrolu nad vlastitim vlasništvom. Stanovati u najmu, voziti se u Rimčevom robotaksiju, rentati računalo, rentati igre...itd

18 godina
Hazar kaže...
gkelekov kaže...

Malo ti se logika pobrkala očito...

Ovo je doslovno da ti odeš kupiti auto (kao dobar dio Kineskih EV-a, koji ima ugrađen real time internet connection na servere proizvođača i bez toga ne rade), i onda nakon 3 godine ne radi više, ne možeš ga upaliti. Na ekranu piše da auto ne radi više jer eto proizvođač je zaključio da mu je glupo, preskupo ili nešto deseto da drži server za taj model aktualan i to su ugasili... 
I od auta ti je ostao što?

Kupio si ga, platio punu cijenu, ali nije tvoje niti nakon toga. Da je to kako je bilo neko vrijeme sa nekim modelima TLC sa televizora, damo ga za 200 EUR (a vrijedi 400EUR) ali skupljamo podatke i u bilo kojem trenutku možemo ugasiti support pa pristaneš na to onda da. Pristao si, ali ne moraš, jer uvijek možeš kupiti model koji je 400 EUR.

Ali ovo sad je čisto uvođenje monopolizama gdje MORAŠ pristati.

To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering. Friedrich Nietzsche
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2026 0:56 (gkelekov).
16 godina
Evo ako netko ima volju i želju potpisati peticiju protiv ovog poteza Sonya:

https://c.org/t8qk4MrkZD
Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina
Tehnicki sto nekome znaci fizicki medij ako igru vise ne moze igrati? Da se razumijemo, ne branim Sony. Ako izvucem PS1, obrisem prasinu s njega i spojim ga na TV, ubacim igru onda ce sve raditi kako spada. Ako uzmete neku modernu igru na modernoj konzoli koja je na fizickom mediju, pitanje je hocemo li moci igrati tu igru za 5 godina, a kamo li se nadati da cemo je moci igrati za 10-20 kao sto je slucaj sa starim konzolama.

Problem je kako su moderne igre na modernim konzolama radjene. Raznorazni 0 day patchevi, DRM i sl. Cisto sumnjam da ce ljudi za 10-15 godina moci izvuci PS5, ubaciti igru i igrati je bez da im Sony preko raznoraznih error poruka pokaze srednji prst.

1 0 hvala 0
16 godina
kratos091 kaže...

To je istina za neke igre ali nije pravilo. Postoji stranica DoesItPlay koja analizira sve nove igre koje izlaze, je li kompletna igra na disku, ima li bugova itd.

https://www.doesitplay.org/

Velika većina ih je kompletna na disku, s manje ili više bugova.

To što neki izdavači izdaju poluproizvode jer računaju na to da ih mogu kasnije patchati nije argument protiv fizičkih medija.

tokyu kaže...
Tehnicki sto nekome znaci fizicki medij ako igru vise ne moze igrati? Da se razumijemo, ne branim Sony. Ako izvucem PS1, obrisem prasinu s njega i spojim ga na TV, ubacim igru onda ce sve raditi kako spada. Ako uzmete neku modernu igru na modernoj konzoli koja je na fizickom mediju, pitanje je hocemo li moci igrati tu igru za 5 godina, a kamo li se nadati da cemo je moci igrati za 10-20 kao sto je slucaj sa starim konzolama.

Problem je kako su moderne igre na modernim konzolama radjene. Raznorazni 0 day patchevi, DRM i sl. Cisto sumnjam da ce ljudi za 10-15 godina moci izvuci PS5, ubaciti igru i igrati je bez da im Sony preko raznoraznih error poruka pokaze srednji prst.

Evo gore sam stavio link gdje se može provjeriti u kakvom je stanju koja igra, odnosno kakav je builld igre završio na disku. Takve poluproizvode isto ne treba podržavati.

Slažem se sa zadnjom rečenicom. Protiv toga je jedini lijek custom firmware za konzolu..

15 godina
gkelekov kaže...
Hazar kaže...
gkelekov kaže...

Malo ti se logika pobrkala očito...

Ovo je doslovno da ti odeš kupiti auto (kao dobar dio Kineskih EV-a, koji ima ugrađen real time internet connection na servere proizvođača i bez toga ne rade), i onda nakon 3 godine ne radi više, ne možeš ga upaliti. Na ekranu piše da auto ne radi više jer eto proizvođač je zaključio da mu je glupo, preskupo ili nešto deseto da drži server za taj model aktualan i to su ugasili... 
I od auta ti je ostao što?

Kupio si ga, platio punu cijenu, ali nije tvoje niti nakon toga. Da je to kako je bilo neko vrijeme sa nekim modelima TLC sa televizora, damo ga za 200 EUR (a vrijedi 400EUR) ali skupljamo podatke i u bilo kojem trenutku možemo ugasiti support pa pristaneš na to onda da. Pristao si, ali ne moraš, jer uvijek možeš kupiti model koji je 400 EUR.

Ali ovo sad je čisto uvođenje monopolizama gdje MORAŠ pristati.

Ali ako si znao da je to mogućnost, kad si kupovao auto, potpisao si nešto jebemu, i pristao na takve uvjete, onda nema plakanja kasnije. Ako ne želiš to i ne podržavaš takav business model, kupi nešto drugo, i tako ćeš podržat nešto što misliš da je kako bi trebalo biti. Po tvom bi onda trebalo takav auto ukrasti ili?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice