Priče o elementima #24: jod - element koji je dobi

poruka: 11
|
čitano: 2.554
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priče o elementima #24: jod - element koji je dobi".
8 godina

Meni je jodna mast/krema jedno od omiljenih sredstava za dezinfekciju, koristim je u ozbiljnijim slučajevima. Upije se u kožu pa dezinficira dugoročno, za razliku od alkohola koji za čas ispari. I kome je važno, ne peče kao alkohol.

0 0 hvala 0
5 godina

Problem kod joda je citotoksičnost, zato se u bolnicama više ne koristi.

Jod je neselektivan pa osim što ubija loše bakterije on roka i fibroblaste i stanice novog mladog tkiva čime se produžava azcijeljivanje rane.

Ha, sjećam se još iz škole periodnog sustava fluor, krom, brom, jod,  astat. 

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.6.2026 22:22 (Zaporožac).

0 0 hvala 1
8 godina
Re: Priče o elementima #24: jod - element koji je
Zaporožac kaže...

Problem kod joda je citotoksičnost, zato se u bolnicama više ne koristi.

Jod je neselektivan pa osim što ubija loše bakterije on roka i fibroblaste i stanice novog mladog tkiva čime se produžava azcijeljivanje rane.

Sva sredstva za dezinfekciju su loša za fibroblaste i ostale vlastite stanice. I najobičniji alkohol je visko toksičan za vlastite stanice. Ali to izgleda gadno samo u testovima in vitro, jer tkiva su živi sustavi koji to brzo kompenziraju. Ne postoje dokazi da u praksi jod loše utječe na zacjeljivanje rana, prije obrnuto.

Pogledaj si npr. ovaj članak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919117305368. U poglavlju 3.2.1 je zanimljiva tablica učinkovitosti joda u usporedbi s drugim uobičajenim antisepticima.

5 godina

Što imam čitati ?!

Zbog stvari koje sam naveo je izbačen iz upotrebe, jedino ako je to ona caka, da je jod super za "sve"  

合気道 五段 ZLA BEBA !

0 0 hvala 0
11 godina

Zaporoža, Zaporožac, zar je krom halogeni element?!

0 0 hvala 0
5 godina

Gospon umirovljenik !

I pametniji pogriješe, a ne mi manje pametni.

Tako je to kada te profešuri (vrag ih satra) tiraju učiti periodni sustav elemenata napamet.

Nikada dico ne učite napamet, samo s razumijevanjem.

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2026 7:26 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
20 mjeseci
Ako se ne varam Ivan Pernar liječi karijes i dječje probleme sa krajnicima sa jodom ili tako nešto 🤔😅

Bivacim ona smeđa tekućina za dezinfekciju rana u sastavu ima jod jel tako?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2026 19:30 (Sirotanovic).
5 godina

Bivacyn, Beneocin (Bivacin) puder ?!

Nemaju jod. 

Prvi je antibiotska krema li sprej, drugi antibiotski prah.

合気道 五段 ZLA BEBA !

0 0 hvala 1
20 mjeseci
Mea klupa, na betadine sam mislio! Ima joda u sastavu, uzima se sa 10% otopinom joda za primjene na koži i 1% za usnu šupljinu.

https://krenizdravo.dnevnik.hr/korisno/upute/betadine-otopina-za-kozu-10-uputa-o-lijeku
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
5 godina
Sirotanovic kaže...
Mea klupa, na betadine sam mislio! Ima joda u sastavu, uzima se sa 10% otopinom joda za primjene na koži i 1% za usnu šupljinu.

https://krenizdravo.dnevnik.hr/korisno/upute/betadine-otopina-za-kozu-10-uputa-o-lijeku

To je desetpostotna otopina i ne bi trebao imati nikakve nuspojave.

U bolnicama je zamijenjen "glupim" (mogu reći iz osobnog iskustva) klorheksidinom, koji kao brže djeluje, učinkovit je s manje nuspojava od joda.

E sad, osobna iskustva iz obitelje; Dok se koristio jod, majka je imala sedam operacija i nikada nikakvih naknadnih infekcija.

Ja sam imao jednu na kralježnici i tretiran klorheksidinom dobio sam MRSU, te gutao kao budala 4 mjeseca teške antibiotike da mi iz rane prestane curiti bistra tekućina.

Još su mi dali neke glupe jeftine obloge za ranu, pa sam sam nabavio Flastere 10x10 s ionima srebra koji su pomogli u zacjeljivanju rane. To mi KBC nije htio propisati, jer šest flastera je 2017 god koštalo 800kn 

Koliko god sam došao maltene sterilne kože na operaciju, sav dezinficiran okupan najboljim sredstvima, na kraju je objašnjenje bilo; svaki čovjek ima na sebi bakterije pa to nije nešto čudno što sam dobio MRSU ?!!

To ti je poznati osječki KBC koji je bio predvodnik u Hrvatskoj po MRSI. Ne mogu reći kako je danas, no prije skoro desetak godina je tako bilo. Vjerojatno su danas nešto naučili iz tih mnogobrojnih slučajeva.

Samo se ti drži te otopine, neće ti ništa biti.

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2026 7:10 (Zaporožac).
16 godina

eh da nisi imao 4-5 litara neke brlje, pa da se pred operaciju podapreš kao Pravi Čovjek, Muškarac ter Hrvat....

ono za dva-tri dobra gutljaja na ruke, pa po mudima, ostatak na glavu pa se otareš o hrasta, znaš koji je to "mojo" učinak, sve sestrice bi te milo gledale pred operaciju...

Ju je je? Je ju je!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice