Šteta je jedino što hlađenje prostorija isparavanjem tekućine koja se nalazi unutar same prostorije objektivno funkcionira ali ne i subjektivno jer se automatski značajno diže vlažnost zraka i subjektivan osjećaj topline jer je onemogućeno normalno isparavanje znoja.
Jedino kad bi efekt hlađenja stvari i zidova bio toliko velik da bi uspio nadmašiti čak i obavezno kratko periodično prozračivanje radi odvlaživanja zraka.
Što se vanjskog prostora tiče znam da sam jednog ljeta za vrijeme najvećih vrućina fasciniran informacijom da isparavanje hladi močio veliki ručnik na tlu dvorišta i balkona pa mjerio ispod infracrvenim termometrom u odnosu na okolnu površinsku temperaturu. Temperatura je bila znatno niža ali ne znam jesam li u stvari mjerio hlađenje koje se dogodilo u većoj mjeri radi kondukcije hladne vode na beton a ne radi isparavanja?
Pretpostavljam da bi pravi test bio sa tri varijable - 1: kontrola (beton nepokriven ičim), 2: namočeni ručnik i 3: namočeni ručnik prekriven plastičnom ceradom da ne može isparavati.