Hoće li cjepivo u obliku spreja za nos štititi plu

poruka: 3
|
čitano: 2.144
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoće li cjepivo u obliku spreja za nos štititi plu".
18 godina
Hoće li cjepivo u obliku spreja za nos štititi plu

Koliko je zahtjevna proizvodnja cijepiva koja ulaze tim kanalom? 
Ovi intravenozni moraju biti ekstremno "čisti" za razliku od oralnih koji idu kroz želudac.

Kako je s tim sprejevima? 
Iz vremena korone znam, kako za napraviti tvornicu intravenoznog cijepiva treba barem 6 godina.

1 0 hvala 0
8 godina
Re: Hoće li cjepivo u obliku spreja za nos štititi
Ovo je kraj kaže...

Koliko je zahtjevna proizvodnja cijepiva koja ulaze tim kanalom? 
Ovi intravenozni moraju biti ekstremno "čisti" za razliku od oralnih koji idu kroz želudac.

Kako je s tim sprejevima? 
Iz vremena korone znam, kako za napraviti tvornicu intravenoznog cijepiva treba barem 6 godina.

Prvo bih ispravio jednu stvar (dobro -- dvije stvari, ako je druga činjenica da se "cjepivo" ne piše "cijepivo").
Dakle - cjepiva načelno nisu intravenska, nego najčešće intramuskularna ili potkožna. Intravenska primjena cjepiva nije standardni put i u praksi se gotovo ne koristi.

Ali, ako smo riješili prve dvije ispravke, poanta pitanja stoji: parenteralni pripravci (muskularni, potkožni, venski) - bili cjepiva ili neki drugi lijekovi - imaju vrlo stroge zahtjeve čistoće, sterilnosti i kontrole proizvodnje.

Međutim, nazalna cjepiva nisu ništa „labavija“ po pitanju potrebne čistoće i sastava: moraju biti mikrobiološki sigurna, stabilna, precizno dozirana i prilagođena nosnoj sluznici.
Tehnološki zahtjevi su drukčiji, ali nimalo trivijalniji nego za parenteralna cjepiva.

I naposljetku -- „šest godina za tvornicu“ uopće nije univerzalno pravilo, osobito ako već postoji tehnološka platforma za proizvodnju nazalnih cjepiva.
A postoji: primjer je intranazalno cjepivo protiv gripe (FluMist), prvi put odobreno još 2003., a FDA ga je 2024. odobrila i za samostalnu/kućnu primjenu.

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2026 16:27 (Doc Berecki).
18 godina
Re: Hoće li cjepivo u obliku spreja za nos štititi
Uh, ovdje trebam višestruki hvala.
Hvala na ispravku, gramatičkom i medicinskom. I hvala na razumijevanju što sam uopće želio saznati, makar to nisam znao jasno izraziti. 😀

To s “šest godina” je iz jedne reportaže, koliko se gradila neka “tvornica” cjepiva u Njemačkoj, s naglaskom na izazove gradnje sterilnog pogona. U pandemijskim uvjetima laici dođu na ideju “pa imamo i mi tvornicu lijekova, zašto moramo uvoziti cjepiva?”.

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice