Poznavajuči Nvidijine cijene koštati če ruku i nogu.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Poznavajuči Nvidijine cijene koštati če ruku i nogu.
Zar može skuplje od Apple
Nvidija ide dalje, pojest ce sve redom
, prvo dobar dio Apple-a tj dio od malih 10% pa onda vjerovatno dokrajciti i AMD kad im Intel zavrsi njihov novi x86 cpu za desktop tržiste
edit. na kraju ce kupiti i jadni TSMC i to je to kraj svijeta kakvog znamo
, prvo dobar dio Apple-a tj dio od malih 10% pa onda vjerovatno dokrajciti i AMD kad im Intel zavrsi njihov novi x86 cpu za desktop tržiste
Mislim da će prije pojesti Intelov CPU i GPU segment, zato su i kupili dio Intela (tzv. asimilacija), a AMD će im biti jedini konkurent (slično kao u AI segmentu). Intel će postati isključivo proizvođač čipova, kao i TSMC, i to je kraj svijeta kakav poznajemo. Kad se već razbacujemo prognozama, eto i moje. 
Mislim da će prije pojesti Intelov CPU i GPU segment, zato su i kupili dio Intela (tzv. asimilacija), a AMD će im biti jedini konkurent (slično kao u AI segmentu). Intel će postati isključivo proizvođač čipova, kao i TSMC, i to je kraj svijeta kakav poznajemo. Kad se već razbacujemo prognozama, eto i moje. 
Još uvijek je sve moguće, ali sa trenutnim cijenama tih čipova mislim da nikoga još nije strah. Gledam da cijene najjeftinijih laptopa počinju od 1.800 ojra pa sve do preko 5t ojra (neslužbene inofrmacije) tako da mislim da ovo nije mišljeno za normalnog korisnika nego više za neke "kreatore" koji seru pare i ne žele si kupit Apple ekvivalent. Tako da mislim da još neko vrijeme ne Intel i ne AMD se neće previše sekirat - pogotovo ako uzmeš u obzir da Nvidia ionako 99% svojih kapaciteta gura prema AI server tržištu gdje su ozbiljne pare, i ovo i kad dođe na tržište će se tražit kao suho zlato.
A kako će "novi" ARM i Windows funkcionirat ostaje za vidit jer dosadašnja iskustva nisu baš bajna - mislim da je lani BUG imao to kao temu broja. Uglavnom treba pričekat jesen i vidit nekakave objektivne recenzije a ne ove trenutne Nvidia "plačenike" što ih je puno po Jubitubu.
Je Nvidija je kupila samo 4% djela Intela, Intel ima svoje tvornice i cijeu proizvodnju +inžinjeri.
Amd ce prestati bit konkurent cim Tsmc malo zažmiri na jedno oko a to je vrlo lako moguce.
Još uvijek je sve moguće, ali sa trenutnim cijenama tih čipova mislim da nikoga još nije strah. Gledam da cijene najjeftinijih laptopa počinju od 1.800 ojra pa sve do preko 5t ojra (neslužbene inofrmacije) tako da mislim da ovo nije mišljeno za normalnog korisnika nego više za neke "kreatore" koji seru pare i ne žele si kupit Apple ekvivalent. Tako da mislim da još neko vrijeme ne Intel i ne AMD se neće previše sekirat - pogotovo ako uzmeš u obzir da Nvidia ionako 99% svojih kapaciteta gura prema AI server tržištu gdje su ozbiljne pare, i ovo i kad dođe na tržište će se tražit kao suho zlato.
A kako će "novi" ARM i Windows funkcionirat ostaje za vidit jer dosadašnja iskustva nisu baš bajna - mislim da je lani BUG imao to kao temu broja. Uglavnom treba pričekat jesen i vidit nekakave objektivne recenzije a ne ove trenutne Nvidia "plačenike" što ih je puno po Jubitubu.
Arm radi odlicno s win sustavom u vecini app, naravno neke nisu jos nativne no vjerujem da ce se s ovim i to promijeniti..
Moglo bi se desiti da nv lagano odhebe konzumere i ne izbaci više gpu-ove bez svog soc-a. Hoćeš Nvidiu, kupi neki njihov Aio
-pogrešan kriterij, povijest PCja nekad i sutra.. ono prema trenutni trend ide je SoC, ne modulatni pc-komponenta i x86 kao osnova-standard.. čisto zbog performansi i minijaturizacije pa današnji mob u džepu može više nego nekadašnje superračunalo.. nekadašnji kriterij za aio u doba prije mobača i 'sutra' (ili već danas)..
-upravo suprotno, performanse-mogućnosti su ono što daje smisao uz problem cijene da proizvođač klasično želi zarađivati sve više, ne manje.. pa čekamo 'pad cijena' nečeg kao što je ovo nvidijino u recimo rang 500-1000€.. nešto u cjenovnoj klasi normalnog računala ili laptopa pa i mobitela.. a neki posaeban razlog da bi budući soc bio skuplji baš i nema osim same želje za većim profitom, tj ekonomski-logično je da tako pojeftinjuje ako je masovno, tj pitanje što će biti ovisi samo o količinama na tržištu, hoće li biti unikati ili masa.. pri čemu imaju šansi biti masa jer rade ono što juzeri žele kao npr za usporedbu mobiteli...
-tj i ja sam primarno PCjaš, hardkore.. i moj izbor bi bio pc, klasičan.. da ne ulazim u cpu-gpu-os, recimo iz navike.. no to me ne čini kvalitetnim ili relevantnim čistom navikom ili željom.. kao što navijanje za dinamo ne znači da će on biti dobar klub ili pobijediti u eu konkurenciji.. osobne preferencije i zablude :) .. vs objektivnost i predviđanje budućnosti koja može ispasti nešto deseto ili neka varijacija-mix koji nam sad nisu uočljivi kao npr da je mobitel zamijenio prosječne fotoaparate uz činjenicu da danas juzer snima 100 puta više fotki no ne printa ih u fotostudiu na papir itd.. pa mada je fotića više fotografi imaju manje posla itd.. onak, logične stvari-posljedice koje možemo ispustiti iz formule jer u procjeni nismo imali feeling da su važne jer je mobač primarno bio telefon, zamjena za fixnu liniju, ne univezalni usb-c punjač, ne navigacija, ne gledanje filmića yt ili netflixa itd.. a sve uređaje koji su to nekad radili danas više ne trebamo pa nitko ne kupuje navigaciju uz ograničena ažuriranja itd..
-što će donjeti nv ovom pričom u pc svijet? desktop-laptop ili mobilno? .. različite kategorije potreba-juzera-namjena, nekome je trajnost baterije-autonomija ili težina važna, desktopu nije.. laptop može biti identično računalo kao desktop no već time se mijenja primarni kriterij.. a tad i što je skupo, jeftino-prihvatljivo i što će tržište platiti, kao mobiteli ili ajfon..
-npr što da nekadašnji aio-pc završi kao današnji jači tv .. visi na zidu, veliki ekran, može imati webcam, može biti sve bežično, daljinski ili glasovno.. može služiti zabavi-gamingu ili za bilo što, posao, smarthome centra ne samo za glazbu nego kontrolu rada kućanskih uređaja kao grijanje ili mikrovalna pa sve do portafona i otvaranja vrata.. što je tv danas ako ne aio.. ili pc s ekranom, laptop obješen na zid.. ili uvećani mobitel-tablet.. u čemu je razlika? u veličini ekrana ili količini rama? tipkovnica-miš razlika? čip je čip, može što može.. može ono što napravimo-predvidimo uz resurse koje ima pa ako računalo ima printer, može printati, ako ima skener može skenirati.. ako nema, ne može.. mada teoretski može.. tj hw je samo hw, koji se spaja-dodaje.. soft je sve ostalo i radi na čipu, a čip i podjela-klasifikacija je 'samo to' .. podjela na specijaliziran-jači ili generički-prosječan.. više-manje jezgara, više-manje rama.. gpu s više resursa ili s cuda.. čip je čip, soft radi i može bilo što što poželimo-predvidimo-napravimo dok oblik povezivanja svih dijelova ovisi samo o trenutno dostupnoj tehnologiji i cijeni, npr optika koja omogućava brzine koje prije nisu bile moguće ili wifi.. i zato je nekad prijenos video signala bio problem, propustnost, danas nije, danas to može jeftikaner uređja klase tablet.. u kojem je jeftin mali čip-soc, koji troši karikirano kao digitalni sat :) ..
-pc, aio, soc.. sve to je hw ili čip, softu je svejedno kako to nazovemo ili posložimo.. a trendovi idu u tom smjeru što takvu budućnost čini vjerojatnijom no još vjerojatnije je neka za sad 'deseta' varijacija kao što je to ispalo s mobitelom ako je dobra usporedba-primjer.. :)
Opet pišeš gluposti,
kaj ti fakat ne možeš ili nečeš napisat išta smisleno fučkaj ga sad?
Srečom pa sam več komentiral ovu vijest ranije, ili ukratko Nevidija+ARM Soc+Windows for ARM če biti uspješan kao i Qualcomm Arm SoC-evi +Windows for ARM na Desktopu ili Laptopima.
Dobro znamo kolko se zeleno prodaje=vrlo loše, fučkaj ga sad moš si mislit tko je željan ARM SoC-a+Windows For ARM osim klasične multimedije i interneta.
Ukratko, Nevidija od AI biznisa ne zna kaj bi sa sobom pa radi gluposti.Oni kao ne vide ili su čoravi, pa ljudi neče ovo zeleno+Mikrošuftu se živo fučka za optimizaciju Windowsa na ARM procesorima.X86 procesori imaju dobro poznatu vrlo široku softversku kompatibilnost koju ARM+Windowsi nikad neče imati.
"Budući da je riječ o Arm čipu, stariji programi na Windowsima razvijeni za Intelove i AMD-ove x86 procesore morat će se pokretati kroz emulacijU. Microsoft je posljednjih godina razvijao Windows i Prism emulator upravo za takve čipove, a Nvidia tvrdi da će njezino iskustvo u grafici i umjetnoj inteligenciji dodatno proširiti mogućnosti Windows računala na Armu."
- žuti krš ili kramp na kvadrat, ne fala baci to na gnoj
Opet pišeš gluposti,
kaj ti fakat ne možeš ili nečeš napisat išta smisleno fučkaj ga sad?
https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/nvidia-ulazi-trziste-pc-procesora/311369.aspx?page=0&jumpto=6919824&sort=asc&view=flat
Srečom pa sam več komentiral ovu vijest ranije, ili ukratko Nevidija+ARM Soc+Windows for ARM če biti uspješan kao i Qualcomm Arm SoC-evi +Windows for ARM na Desktopu ili Laptopima.
Dobro znamo kolko se zeleno prodaje=vrlo loše, fučkaj ga sad moš si mislit tko je željan ARM SoC-a+Windows For ARM osim klasične multimedije i interneta.
Ukratko, Nevidija od AI biznisa ne zna kaj bi sa sobom pa radi gluposti.Oni kao ne vide ili su čoravi, pa ljudi neče ovo zeleno+Mikrošuftu se živo fučka za optimizaciju Windowsa na ARM procesorima.X86 procesori imaju dobro poznatu vrlo široku softversku kompatibilnost koju ARM+Windowsi nikad neče imati.
"Budući da je riječ o Arm čipu, stariji programi na Windowsima razvijeni za Intelove i AMD-ove x86 procesore morat će se pokretati kroz emulacijU. Microsoft je posljednjih godina razvijao Windows i Prism emulator upravo za takve čipove, a Nvidia tvrdi da će njezino iskustvo u grafici i umjetnoj inteligenciji dodatno proširiti mogućnosti Windows računala na Armu."
- žuti krš ili kramp na kvadrat, ne fala baci to na gnoj
google je izbacio službeni Chrome za Windows ARM, a Microsoft je optimizirao cijeli Office paket i gomilu svakodnevnih alata (VPN-ovi, sigurnosni softver). Danas sustav radi neusporedivo glađe nego prije dvije godine
Jos jako malo pro alata zapravo nema full podrsku.
Inace predvidanja su da ce Arm do kraja 2030 vjerovato uzeti i 10-13% globalnog trzista iako je pocetak bio jako loš...Sad s Nvidijom ce to sve doci debelo prije
Nvidija radi gluposti??