Je li ugradnja razdjelnika opet tabu za Hrvate?

poruka: 45
|
čitano: 11.617
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Je li ugradnja razdjelnika opet tabu za Hrvate?".
14 godina

Kriminal. Borite se svim sredstvima protiv ugradnje. Ako ste u starijoj zgradi, ako stolarija nije kako treba, ako izolacije nisu kako treba, ako imate velike staklene stijene u stanu, ako niste sa svih strana okruženi drugim stanovima koji vas griju i ako ste na vanjskim, rubnim dijelovima zgrade - nećete uštedjeti.

Štedjet će oni oko vas, a vi ćete ostati na istim ili većim računima. I pritom ćete se slabije grijati jer ćete držati ventile prigušenima. 

I ništa od toga, apsolutno ništa vam neće reći unaprijed. Bezbroj mailova sam im pisao i telefonskih poziva obavio dok nisam dobio informaciju da se takvim stanovima treba primijeniti poseban faktor prilikom obračunavanja. I nakon toga su ga tobože primijenili. Jesu li stvarno? Nema načina da saznate, jer se iz mjesečnog obračuna to nigdje ne može vidjeti.

Da ne kažem da ti termostatski ventili nakon par godina polako gube funkciju i ne isključuju grijanje kad bi trebali, pa stavili vi na 3, 4 ili 5, radijator se ne gasi. Pita li vas za to netko kasnije? Naravno da ne, mijenjajte o vlastitom trošku, njima odgovara da rade loše.

Eh da, i jednom godišnje će vam naplatiti "troškove očitanja", iako se u svakom trenutku mogu i preko weba pročitati i možete se i vi ulogirati i pratiti potrošnju po radijatoru. Ali eto, svejedno će vam naplatiti očitanje jer im je to netko dozvolio.

Origin: klemp0, Steam: Klempo, Battle.net: Klempo, Uplay: klemp0
Moj PC  
23 0 hvala 1
13 godina

Ovo kaj je kolega napisao u prvom paragrafu.

Apsolutno nema smisla ugradnja razdjeljnika ako zgrada nije prošla energetsku obnovu i bilo bi fer da se takve zgrade izuzmu iz cijele priče osim ako iste već ne zadovoljavaju određeni level energetske učinkovitosti (i.e. B) i sama obnova taj isti level ne podiže ne znam koliko.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Re: Je li ugradnja razdjelnika opet tabu za Hrvate
A sad netko kome ugradnja razdjelnika ide na ruku... Da čujemo i drugu stranu priče.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Razdjelnici su samo flaster na more problema. I to flaster upitne djelotvornosti.

A kolegi iznad, koji je u pravu, bih dodao:

Ako ste u starijoj zgradi, ako stolarija nije kako treba, ako izolacije nisu kako treba... zapitajte se na kakvom mjestu zapravo zivite. Nazalost takvi kokosinjci su cesti u Zagrebu. I ja zivim u jednom takvom. Vecina susjeda vozi novije aute, a zgrada nam je u raspadu. Zatiru svaki pokusaj promjene... Ljudi su mladji (do 50), a cesto ovdje zive od uvijek -- dakle nemaju kredit.

Zgrada je manja pa je opet neuredna. Bolest zagrebackog drustva

You have to be odd to be number one
Moj PC  
0 1 hvala 1
15 godina
Idealist kaže...
A sad netko kome ugradnja razdjelnika ide na ruku... Da čujemo i drugu stranu priče.

Ako može iz druge ruke. Razdjelnici su genijalna stvar, učinkovito, svrsishodno, green, štedi kućni proračun, nakon vatre i kotača jedno od prijelomnih djela ljudske ingenioznosti. To mi je rekao vlasnik Brunate.

12 godina

...da ne spominjem da svi prešute trošak očitanja brojila plus što je nakon par godina otišla baterija u razdjelniku i morali smo opet ugraditi nove razdjelnike. Tako da od uštede nema ništa, Brunata zgrče lovu na nečemu što je zakonski proglašeno "boljim" rješenjem.

5 0 hvala 1
18 godina

Razdjelnici su kompromisno, polovično rješenje... U praksi, razdjelnici često više služe kao bič za promjenu ponašanja nego kao precizan mjerni instrument. Razdjelnik često ne mjeri koliko si ti realno trošio, nego koliko su tvoji radijatori bili topli. To nije isto. Nekima će račun pasti, nekima narasti, a najveći problem bit će osjećaj nepravde kod stanova koji objektivno imaju veće toplinske gubitke... Toplina prolazi kroz zidove, podove, stropove, vertikale i zajedničke prostore. Stan u sredini zgrade može zatvoriti radijatore idalje se grijati preko susjeda. Stan na uglu, ispod krova ili iznad podruma gubi puno više topline i mora više grijati da postigne istu temperaturu. 

Edit. čak i meni kao samoukom analitičaru bi bilo jednostavno ugraditi pošteniji nivelacijski algoritam koji bi ispravno prepoznao implicitnu toplinsku dobit grijanjem preko susjeda i radio automatski korekciju... ali to je već neka druga tema

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.5.2026 18:01 (Aldo).
Moj PC  
5 0 hvala 2
16 godina

ima li isporučivač topline (npr.HEP toplinarstvo) ikakvih obveza? Zašto država nije ovo prebacila na njih jer svatko ima pravo na pravičnu naplatu usluge koju je dobio? Kome ide dodatna lova ako ne ugradiš razdijelnik - da nije možda isporučitelju?.

-Isporučitelj topline daje jedno brojilo i po ključu kvadrata naplaćuje isporučenu energiju -on nije oštećena strana. Dapače, što više štediš on manje zarađuje.

-Stanari koji se nalaze u centru zgrade i sa manje prozora  troše manje energije na svojim radijatorima jer "upijaju" tuđu (susjedni stanovi) i imaju manju izloženu površinu. -živio u takvom stanu, jedan radijator i vertikale griju dvosobni stan - oni će biti dobitnici uvođenja razdjelnika jer sada subvecioniraju troškove drugih.

- Rubni stanovi, puno prozora, loša kvaliteta izolacije - živio i u takvom stanu (potkrovlje) -kod jake zime ne možeš se ugrijati i kada svi radijatori rade. -sigurno veći računi

-Uvođenje privatnih tvrtki samo za očitanje (!?) bez prave konkurencije je samo još jedan harač. - pravi dobitnici odluke.

- Manja potrošnja plina, -ekologija i društvo općenito u plusu (a što ćemo sa data centrima? ona ne podliježu obavezama - zašto ne u okolici Zagreba kao ispomoć toplanama)

Po meni država ja trebala dati minimum uvjeta za isporuku energije (npr. termoventil i očitanje na radijatoru) i to subvencionirati preko isporučitelja topline (HEP-toplinarstvo) koji to treba i očitavati.

Energetska obnova zgrada je dug i ekstremno skup posao (troškovi po zgradi(+40 stanova) u pravilu idu preko miljun eura) jer država nema puno novaca i nema dovoljno raspoloživih izvođača, a diže pričuvu za cca 100 eur po stanu slijedećih 15 godina.  

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.5.2026 19:21 (mr.potter).

4 0 hvala 0
16 godina
ante_etna kaže...
Idealist kaže...

Ako može iz druge ruke. Razdjelnici su genijalna stvar, učinkovito, svrsishodno, green, štedi kućni proračun, nakon vatre i kotača jedno od prijelomnih djela ljudske ingenioznosti. To mi je rekao vlasnik Brunate.

Pa evo, znači nije sve tako crno.

16 godina
Zašto ste inertni i ne krenete u energetsku obnovu? Što radi predstavnik suvlasnika? Ako je nesposoban, zamijeniš ga i odradiš posao. Poslije sam daš otkaz s te pozicije.
15 godina
Aldo kaže...

Razdjelnici su kompromisno, polovično rješenje... U praksi, razdjelnici često više služe kao bič za promjenu ponašanja nego kao precizan mjerni instrument. Razdjelnik često ne mjeri koliko si ti realno trošio, nego koliko su tvoji radijatori bili topli. 

Nama je lik iz Brunate objašnjavao da razdjelnik mjeri deltu između prednje i stražnje strane uređaja i onda ako otvoriš prozor i na prednju stranu puhne hladni zrak ovaj će okidati impulse premda radijator isto grije.

Nama su nakon uvođenja porasli računi za tri do četiri puta i to skoro svima, zadovoljna je bila samo nekolicina vlasnika praznih stanova koji su radijatore stavili na nulu i plaćali paušal i jedna baka kojoj unuk radi u skladištu Leda pa joj poklonio svoj radni skafander. Nije nam bila jasna matematika jer ako zgrada plaća po potrošnji, a razdjelnici rade internu preraspodjelu kako može 90% stanara plaćati toliko više, pa nije da su vlasnici tri prazna stana plaćala toliku cifru za sve ostale.

Vratili smo poslije seljačke bune stari obračun i odmah nam je skoro svima pojeftinilo osim toj nekolicini vlasnika praznih stanova. Dan danas nakon korone, inflacije, ratova i svega nam je debelo jeftinije nego onda dok je kugla sladoleda bila pet kuna, u doba dok je wuhanski šišmiš bio zdrav, k'o dren, Ukrajinci i Rusi su si davali po 12 bodova na pjesmi Eurovizije, u Gazi je bilo dosadno od tišine, a kroz Hormuški tjesnac su održavane utrke jedrilica.

18 godina
izzy007 kaže...
Zašto ste inertni i ne krenete u energetsku obnovu? Što radi predstavnik suvlasnika? Ako je nesposoban, zamijeniš ga i odradiš posao. Poslije sam daš otkaz s te pozicije.

Kreni. 

A da ne govorimo da predstavnici suvlasnika zadnje što žele je kaos oko toga.

7 godina

Zivio cak jednu godinu u stanu nakon uvodjenja razdjelnika. Nikada se manje nisam grijao za vise novaca. Cisto zato sto se nista nije ulagalo u zgradu, a jos manje stanodavac u stolariju -  energija se rasipala na sve strane. Sada, od nekuda treba krenuti i treba prelomiti. Nazalost to treba i platiti. Na drzavi je da to uredi i pomogne. Tu npr. u Irskoj, idem napraviti izolaciju poktrovlja, drzava mi sama platila. Nakon toga imam pravo na dio sredstava za prozore i vrata, sto dovodi do toga da imam pravo i na subvenciju za dizalicu topline ( da se konacno rijesim grijanja na plin). Jer je drzavi cilj da idem u sto visi i visi razred i da sto manje energije trosim. Dolje, dolje je izgleda bitnije placati lokalne serife u izmisljenim selima koji nicemu ne sluze i jahati po ljudima. I da se razumijemo od prvog uvodjenja razdjelnika do danas je prosla hrpetina godina. Vec se jako puno toga moglo napraviti po toj temi, ali u Hrvatskoj je i dalje sve u smislu : tko je jamio, jamio je.... A jami se i dalje...

5 0 hvala 0
18 godina
izzy007 kaže...

Moj pretstavnik stanara je daleko od toga da je nesposoban, veći je problem skupiti dovoljan broj potpisa da se nešto napravi.
Nedavno su ugrađeni videofoni, a uskoro bi trebala i krenuti obnova stubišta od štete nakon potresa (nije stvar samo da "odradiš posao" kad se treba odraditi i papirologija).
Jednog dana će valjda i energetska obnova doći na red.

Mada, kako sam trenutno više na poslu ili kod cure, kod mene su radijatori konstantno zatvoreni, držim ih otvorenima jedino u periodu puštanja grijanja na početku sezone.

Položaj stana je na čošku zgrade i nemam nikoga sa 3 strane, a na 4. je stubište.

Iznad je prazn stan, jedino ispod neko živi.

Dodijeljen mi je koeficijent 2!

U zadnjih godinu dana Toplinarstvu sam platio cca 400€, a da su radijatori bili upaljeni cca 2 tjedna sve zajedno.

Baš me zanima koliko bi platio da radim od doma i da se normalno grijem.

Da nema razdijelnika bi plačao po kvadraturi stana, tako da ja sa razdjelnicim vidim više napola punu čašu nego, napola praznu.

To da bi trebalo biti još pravednije, trebalo bi, ali "jeftini" razdjelnici su problem, a tek da se idu ugrađivati kalorimetri?

To da bi država mogla više raditi za građane, a ne da sve na kraju plača krajni korisnik, pa mi plačamo na kraju gubitke koji se dese prije nego nešto dođe do nas.

17 godina

-stanje je isto u hr-irskoj.. ili slično, tj i tu je energetska obnova, subvencije itd. .. a ako živiš na području gdje 'jašu šerifi' to je lokalna stvar, tvoja, tvojih susjeda-birača koji o tome odlučuju, kao i u suvlasništvu stana-zgrade za obnovu .. kako si napraviš, tako ti je, tu-tamo.. slično. (tj nije tu baš tako crno..) :)

-razdjeljnici.. i cijene-trošak, npr potrošnja-obračun.. šbbkbb, kao za euro-cijene, .. zaboravi se klasična inflacija i skok cijena globalno, krize.. a tu se ovakve stvari kumulativno više osjete-vide, tj da nema promjena cijene npr goriva, možda bi računi s razdjelnicima bili niži, ovisno o potrošnji.. no u pravilu su viši i naravno da su ljudi tad 'ljuti' ili se osjećaju prevareno.. no kako bi bilo da nema krize ili promjene kuna-euro.. tj sve to je mutno, kao i sama formula i ostatak posla u kojem svi žele zaraditi + i njegov kum :) ..

-drugi problem.. sustav, bilo koji, komunalije, struja, voda, smeće.. i grijanje (kao i sve ostale mjesečne režije, tv, hrana-kruh, sve..) .. svi žele zaradu, profitabilnost, kako bi posao opstao i to je ok.

.. no što je problem s komunalijama-režijama, sustavom, kao hep-toplinarstvo? .. pa u tome da teoretski-karikirano.. ne trošimo ništa, sve na nulu.. sustav i dalje mora zarađivati ili ključ u bravu.. a što tad? .. tj profit realno moramo plaćati, ne samo potrošnju nego i extra, pri čemu postane sporedno trošimo li neku mjernu jedinicu 1-ili-100 nečeg.. platiti na kraju moramo potreban iznos za biz+profit, da bi čitav sustav bio održiv ili nitko ne bi to želio raditi, npr biti smetlar ili se pentrati na dalekovod kad pukne.. sustav, kao školstvo-zdravstvo i sl. .. treba uključiti i javni prijevoz, praktički sve komunalije... je bolje da je iz nečeg kao porez ili paušal, za sve.. i da naravno u tome ima dovoljno novca, a jedini problem je što tad ima i onih koji žele prst umočit u pekmez, malo ćapiti tj malverzacije i sl. .. i kao sve u demokraciji, nije idealno ali teško nešto bolje, dok je svatko za sebe najgore mada ponekad zvuči pošteno, npr usa-porezi i sličnosti.. vs švedi .. pa zašto ne bi komunalije-mjesečno bilo po sličnom poreznom principu kao što je npr zdravstvo, radiš-plaćaš porez i time imaš javni prijevoz, struju, sve.. nema troška obračuna, izdavanja računa, .. sustav time štedi, ne troši na višak-nepotrebno kao ugradnja razdjelnika koji naravno troše i sam trošak npr printanja mjesečnog računa i slanje poštom.. što npr zg-holdng riješi slanjem jednog računa umjesto nekoliko.. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.5.2026 22:57 (ihush).
15 godina
Prije razdjelnika računi za zg toplanu zapad su bili cca 30€ mj topla voda, 10€ po glavi kućanstva (ko fol potrošnja bez brojila) i sezona grijanja 50€ (dakle račun 80€ zimi, 30€ ljeti. (u kunama naravno)

Nakon ugradnje termostatskih ventila (vec sam ih prije ugradio ali su iz Brunate inzistirali da moraju ici njihovi za cijelu zgradu) trošak toga je bio 700kn po ventilu/radijatoru = 2800 kn. Trošak Brunate je još bio nekako 50 kn jednokratno za neke katne skupljače informacija i 10 kn mjesečno za očitanje.
Da li je postignuta neka ušteda, nemam pojma, računi su mi isti uz naravno dodatni račun od Brunate, a ovih 400€ za zamjenu mojih termostatskih ventila s njihovim... Mislim da to nikada neće biti ušteđeno.
Stan ima orijentaciju jug i nekad zna biti vruće po zimi kada sunce zapiči da moram smanjiti na dvojku.
Sljedi zamjena brojila uskoro, baš me zanima taj trošak

0 0 hvala 1
16 godina
Q-Tip kaže...

Eh da, i jednom godišnje će vam naplatiti "troškove očitanja", iako se u svakom trenutku mogu i preko weba pročitati i možete se i vi ulogirati i pratiti potrošnju po radijatoru. Ali eto, svejedno će vam naplatiti očitanje jer im je to netko dozvolio.

na stranu moj stav o razdjelnicima koji i nije bas pozitiva, no, super mi je kad netko na forumu tehnoloskog portala izvali ovako nesto. 

to sto ti mozes preko weba pratiti potrosnju, mislis da to dolazi po duhu svetom? nema neki server negdje koji pricu biljezi i sprema na portalu prilagodjenom tebi za pregled i prikazivanje? 

7 godina
ihush kaže...

-stanje je isto u hr-irskoj.. ili slično, tj i tu je energetska obnova, subvencije itd. .. a ako živiš na području gdje 'jašu šerifi' to je lokalna stvar, tvoja, tvojih susjeda-birača koji o tome odlučuju, kao i u suvlasništvu stana-zgrade za obnovu .. kako si napraviš, tako ti je, tu-tamo.. slično. (tj nije tu baš tako crno..) :)

Kao netko tko je zivio dolje i zivi tu gore, mogu samo race da bulaznis ( i da slobodno podjelis dilera sa ljudima, jer ima dobru gudru), ako kazes da je stanje isto. Ali navikao sam da si svakom loncu, poklopac. Narodski receno, kao vegeta, u sve se mijesas. Ni ne mozes zamisliliti koliko je u Irskoj sve jednostavnije, brze i lakse. I ne treba cekati nikakve natjecaje, jer su sredstva uvijek dostupna. Kada sam dolje bio, cekaj natjecaj za energetsku obnov, cekaj natjecaj za elektricni autobobil (subvenvije)... Uvijek neko *****o cekanje i vecinom izvisim. Hocu punjac za auto na kuci, nema problema, evo ovaj tjedan ce doci ekipa koja ce se naplatiti od drzave za ugradnju. Dolje je to misaona imenica. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.5.2026 23:38 (SamoPitam3).
14 godina
flash6 kaže...
Q-Tip kaže...

na stranu moj stav o razdjelnicima koji i nije bas pozitiva, no, super mi je kad netko na forumu tehnoloskog portala izvali ovako nesto. 

to sto ti mozes preko weba pratiti potrosnju, mislis da to dolazi po duhu svetom? nema neki server negdje koji pricu biljezi i sprema na portalu prilagodjenom tebi za pregled i prikazivanje? 

Istina, i meni je super kad netko na forumu tehnološkog portala izvali ovako nešto.

Nama je komunicirano da se naknada za troškove očitanja plaća jer netko mora doći fizički do zgrade i spojiti se na brojilo i očitati. Iako to isto može napraviti da ne podigne guzicu iz Brunate.

Samo pravdaj ekipu koja je političkom odlukom dobila i dobiva milijune. 

Origin: klemp0, Steam: Klempo, Battle.net: Klempo, Uplay: klemp0
19 mjeseci

S obzirom da nisu uzete u obzir te nejadnakosti poput korekcijskih faktora, forsiranje određenih rješenja za izračun i dojavu potrošnje..., može li se zakon srušiti na ustavnom sudu i tko ga može tamo poslati, mora li biti udruga potrošača ili su to pojedinačni slučajevi?

16 godina
izzy007 kaže...

Problem je do stanara (idioti su, ne moze se nista dogovorit) pa nitko ne zeli biti predstavnik. Sad imamo nekog treceg (nije suvlasnik) pa pokusava pokrenuti stvari

You have to be odd to be number one
16 godina

Nekad davno sam živio u zgradi koja se grijala na toplanu. Čuo sam više puta nešto kao: "joj, kak je vruće od ovog grijanja, zato mi imamo cijelo vrijeme otvorene prozore". Jer teško je zatvoriti ventil na 60%. Takvi su valjda bili i izgovor za uvođenje razdjelnika. Zgrada je integralni objekt, i onaj tko živi na zadnjem katu negdje u kutu će potrošiti jako puno, a susjed koji ima stanove iznad, ispod i sa strana na koje se grije možda uopće ne pali grijanje. To nikako ne može bit pošteno.
Dodatni problem je što mi se čini da je te uređaje lako moguće prevariti. Zamotaš ga u izolacijski materijal, ili staviš ispred neku plohu visokog specifičnog toplinskog kapaciteta koja će se brzo zagrijati i prevariti uređaj.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
izzy007 kaže...

Energetska obnova bez sufinaciranja je preko 2 M€ za zgradu +40 stanova (fasada, stolarija, krovište)- to je pričuva min cca +200 eur za cca 60 m2 stana slijedećih 15 godina  - to si nikad ne možeš uštedjeti, jedino se tješiš da će ti unuci imati skuplju nekretninu kada im ostaviš. Interesira me kupac takvog stana s tako velikom pričuvom.

Energetska obnova sa sufinaciranjem: Za prijaviti se trebaš glavni projekt (!?) koji za gore spomenutu zgradu košta cca 50.000 eur (iz pričuve, mada ne znam koja stara zgrada ima toliko slobodnog novca - dakle dizanje pričuve i prikupljanje potpisa većine (u m2) stanara). Pri tome nema nikakve garancije da ćeš dobiti sufinaciranje (ako dobiješ ono pokriva i ovaj dio). 

Trebaš skupiti dovoljno bodova tako da si u prvoj četvrtini (interes je 4x veći od sredstva), pa dodaješ FNE na krov, liftove i sl, čime dodatno dižeš invesiticiju. Pri tome konkurencija- starije zgrade sa lošijom izolacijom imaju prednost (a svakakvih zgrada stvarno ima, ohoho) i one dobivaju veći postotak subvencije (sada će biti max 50%).

Ako si dobio rješenje o subvenciji, firma koja održava zgrade otvara natječaj za izbor izvođača, kojih nema dovoljno na tržištu, pa je pitanje da li će se uopće i javiti za manje zgrade. Tek tada tražiš banku koja će to financirati, rokovi cure, pola stanara nezadovoljno jer je rata pričuve veća od planirane, a radovi nisu ni započeli. Izvođač uzeo par zgrada i nikada završiti pa si pod skelom i folijom puno duže.

Eto , pa ako i dalje ima predstavnik stanara spreman na ovaj mazohistički put ili ti (kako si sam predložio), skidam kapu. Ne zaboravi, pričamo o uštedi na grijanju ranga 10 -20 eur/mjesec.

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.5.2026 11:45 (mr.potter).
13 godina

Mnogi razdjelnici ugrađeni prije deset godina danas dolaze do kraja životnog vijeka. Stanari sada ponovno moraju o svome trošku kupovati nove uređaje, plaćati očitanja, servisirati sustav i održavati digitalne platforme. Država ne nudi subvencije za taj trošak.

najbolje da još i trgovcima plaćamo nove kase i njihovo servisiranje po istom principu

možemo i ugostiteljima platit stol i stolice, beštek, servis kase... zašto bi onaj čiji je to posao morao plaćat takve gluposti, nek plate korisnici

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina

eto, kolege sve fino objasnile o obnovi zgrade i kakav je to (mukotrpan) proces i prije samog procesa obnove...

da još spomenem - za početak trebaš uopće dobiti 51% suglasnosti stanara, a to je u zgradi od 60ak stanova gotovo pa nemoguća misija jer:

- imaš penziće kojima teško pada svako i najmanje povećanje pričuve (koja bi u slučaju obnove išla bar duplo gore)

- imaš ekipu koju boli ona stvar (alkići, narkići i ostali ići)

- imaš ekipu koja voli biti kontra svim ostalima koji žele nekakav boljitak za cijelu zgradu

- neredovite platiše pričuve itd.

realno, divim se predstavnicima stanara što imaju volje i živaca bakćat se s takvim ljudima uopće, a za siću novaca koju dobiju svaki mjesec...

Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
picajzla0707 kaže...

najbolje da još i trgovcima plaćamo nove kase i njihovo servisiranje po istom principu

možemo i ugostiteljima platit stol i stolice, beštek, servis kase... zašto bi onaj čiji je to posao morao plaćat takve gluposti, nek plate korisnici

Pa i plaćaš sve to kroz cijenu usluge.

Problem je što HEP ne plaća direktno njima, pa nije usporedivo.

60nine kaže...

realno, divim se predstavnicima stanara što imaju volje i živaca bakćat se s takvim ljudima uopće, a za siću novaca koju dobiju svaki mjesec...

Zato mnogi i odustaju, posebno od kad je došao novi zakon.

16 godina
Slazem se sa svim protivnicima razdjelnika. Ugradite kaloriometre i zdravo. Opet ce stradati oni sa slabijom izolacijom? Pa ko mislite da je meni na kuci pravio izolaciju i odrzava sistem grijanja!? Izolirajte si zgrade, dobivate i brdo love od EU za to! Ko vas... Grijali ste se dzabaka tolike godine, e pa jbg, nema vise.
Brkoni

1 0 hvala 0
13 godina

da bi uopće dobio sredstva od EU - trebaš proći selekciju jer su sredstva ograničena...

evo mi smo na zadnjem natječaju skoro dobili, ali smo na čekanju (tj. ako se pojavi još sredstava u međuvremenu - ući ćemo u subvenciju)

da bi sami to napravili bez subvencije - teško, nije baš mala zgrada

a da ne pričam kak je teško uopće naći izvođače u današnje vrijeme (pogotovo kaj se u Zg još uvijek obnavlja pol grada od potresa pa ih je većina zauzeta do tko zna kad)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Q-Tip kaže...
flash6 kaže...
Q-Tip kaže...

Istina, i meni je super kad netko na forumu tehnološkog portala izvali ovako nešto.

Nama je komunicirano da se naknada za troškove očitanja plaća jer netko mora doći fizički do zgrade i spojiti se na brojilo i očitati. Iako to isto može napraviti da ne podigne guzicu iz Brunate.

Samo pravdaj ekipu koja je političkom odlukom dobila i dobiva milijune. 

nikoga ja ne pravdam. brunata je prevara na najjace, zatvorili su sustav da im nitko ne bi uletio izvana...

no pitam te jos jednom, kako se rade ocitanja sa udaljene lokacije? po duhu svetom ili postoji neki link na zgradi, koji tvrtka placa jer joj A1 ili T-com ne doniraju internet, te postoji neki server i hosting na kojem spremaju te neke podatke pristigle po duhu svetom da bi Q-Tip mogao putem weba procitati trenutno stanje.
btw, nisam znao da brunata to uopce nudi. nisam vidio nikakvu takvu opciju na mjesecnom racunu. znam da neki drugi nude, no mislim da brunata konkretno ne.

uglavnom, trosak mjesecnog ocitanja mi je jedina stavka koja mi je donekle jasna i opravdana. ugradnja samog razdjelnika, bas i ne toliko. uredjaj koji "virtualno" skuplja impulse na temelju parametara koji krajnjem korisniku nisu dostupni niti objasnjeni ne moze biti stvar na kojem se temelji mjesecni obracun.
tko je upoznat sa svojim korekcijskim faktorom i istim faktorom kod susjeda te pojasnjenjem istih u odnosu na polozaj u zgradi? tko je upoznat sa omjerima i koeficijentima u odnosu na tip radijatora? tko zna da su uredjaji ugradjeni strucno prema preporuci proizdovjaca da bi pravilno biljezili impulse? ja nisam dobio nikakvu dokumentaciju, niti popratne upute za koristenje. srecom, ja sam informaticki pismen i znam doci do navedenih podataka sto vecina klijenata nije. svejedno ne znam koji su parametri uneseni u uredjaj i sto on zapravo biljezi. to je stvarni problem razdjelnika, a ne trosak mjesecnog ocitanja.

5 godina
Eto moje iskustvo, doduse imam razdjelnike preko 10 godina, ali da skratim pricu, ja radijator niti ne upalim i svejedno u stanu od 76 kvadrata mjesecno preko zime mi dode 120e, ok ovdje je i topla voda i odvoz smeca ali svejedno puno za nesto sto ne koristim, a zasto ne koristim je sto mi vertikale od 2 incha prolaze kroz svaku prostoriju i tehnicki one griju stan ali svejedno znam koristit klimu malo, zgrada klasika fasada iz 75 godine, u stanu je sve u pvc stolariju, ugl mjesecno placam 200e rezije a da nisam jos nista stavio u usta

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice