Projekt ELF: hrvatski iskorak prema elektromagnets

poruka: 18
|
čitano: 7.732
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Projekt ELF: hrvatski iskorak prema elektromagnets".
18 godina

Roketomobil ništo cvrče

Odniću ga jo

Na Vidovu Goru

1 0 hvala 0
8 godina

kad ovo možemo očekivati u praksi...maks mogu čekati do 2040...znači svemirski centar u udbini ipak nije bezveze napravljen

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Zanimljiva vijest. Nije li prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac prije desetak godina bio jedan od glavnih promotora neslavnog projekta (Swiss Space Systems – S3) koji je Udbinu trebao prometnuti gotovo pa u Cape Canaveral?

Prije AI megaprojekta od 50 milijardi eura, Hrvatska je slušala još luđu najavu

1 0 hvala 1
13 godina
Re: Projekt ELF: hrvatski iskorak prema elektromag
Bez antigravitacije ništa a to nam je očito zabranjeno s obzirom da ubijaju sve koji se time bave.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 mjeseci
Imaš li kakav izvor za tu izjavu?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
8 godina
Kad se shvati kako "radi" gravitacija , kratak je put do gravitacijskog pogona i gravitacijskog štita. Pozdrav

1 0 hvala 0
18 mjeseci
Čitao sam kritički članak o problemu s takvim svemirskim brodom s antigravitacijskim štitom/mjehurom i prilično uvjerljiva priča , uvjerljivija nego od pokojnice koja spominje vanzemaljce i da ju netko prati. No dobro.

Rino mislio sam da znamo kako gravitacija radi. Moraš imati masu koja je ogromna pa počne privlačiti i tlačiti sve više što bliže centru te mase... a sad da nekako možemo napraviti gravitaciju ili ju poništiti ali da cijena nije enormna potrošnja energije 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
8 godina
Niti Newtonov zakon gravitacije niti Einsteinova opća relativnost ne daju analiticko objašnjenje gravitacije. Još ne znamo koji mehanizam je u pitanju. Pogotovo u subatomskoj skali. Newtonov zakon gravitacije je dobra polazna osnova, ali slaba točka je konstanta G koja vjerojatno vrijedi samo za naš planet. Pozdrav
13 godina
Mi o gravitaciji nemamo pojma. Znamo da nam pomaže da ne padnemo s planete i da tijela s masom stvaraju gravitaciju. To je otprilike to. Naravno javno. Tajno se očito zna više.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Lansirni centri rade se što bliže Ekvatoru kako bi i planetarna rotacija pogurala rakete (za većinu putanja), znači manje goriva/veći doseg/nižitroškovi... kome god je Udbina pala na pamet kao pogodna lokacija, ili je teški ignorant, ili prevarant.
Zato ESA lansira iz Francuske Gvajane, NASA s Floride, Rusija iz Kazahstana - koja Udbina? 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 22:04 (Al Crane).

0 0 hvala 1
7 godina
Sirotanovic kaže...
Čitao sam kritički članak o problemu s takvim svemirskim brodom s antigravitacijskim štitom/mjehurom i prilično uvjerljiva priča , uvjerljivija nego od pokojnice koja spominje vanzemaljce i da ju netko prati. No dobro.

Rino mislio sam da znamo kako gravitacija radi. Moraš imati masu koja je ogromna pa počne privlačiti i tlačiti sve više što bliže centru te mase... a sad da nekako možemo napraviti gravitaciju ili ju poništiti ali da cijena nije enormna potrošnja energije 🤔

Za početak bi trebali detektirati gravitone, što je ekstremno teško s obzirom da je gravitaciona sila mnogo magnituda slabija od druge najslabije elementarne sile, elektromagnetske.
Tako recimo statički elektricitet/naboj jednog protrljanog komadića plastike nadvladava gravitaciono polje čitavog planeta. Ali posebno svojstvo gravitacije je što djeluje na daleko većim daljinama od ostale tri sile, što ju onda čini dominantnom silom za oblikovanje čitavog Svemira.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2026 22:22 (Al Crane).
10 godina

Osnovni problem elektromagnetskog pogona, koji njegovi zagovaratelji skrivaju kao zmija noge, ne energije i to električna energija. Ona može potjecati samo od nuklearnog reaktora, točnije nuklarne elektrane koju treba izgraditi u svemirskom brodu! To je glavni problem. 

1 0 hvala 1
18 godina
danen kaže...

Osnovni problem elektromagnetskog pogona, koji njegovi zagovaratelji skrivaju kao zmija noge, ne energije i to električna energija. Ona može potjecati samo od nuklearnog reaktora, točnije nuklarne elektrane koju treba izgraditi u svemirskom brodu! To je glavni problem. 

Što solarni paneli i baterije ne bi mogli proizvesti dovoljno el. energije za takav pogon kad je letjelica već u svemiru?

10 godina

Pa u tome i jest problem! Takvi, ionski motori postoje tko zna od kada, samo su mnogo manje snage od raketnih motora koji pokreću svemirske brodove.

1 0 hvala 0
7 godina
danen kaže...

Fuzijskog i/ili fisijskog nuklearnog reaktora, htjedoste reći?
Sjećam se da ste Vi svojevremeno bili racionalno argumentirano skeptični po pitanju tzv. hladne fuzije (i sjećam se jednog jako dobrog i intelektualno pošteg teksta, iz moje diletantske perspektive, jer ste dopuštali šansu za znanstvenu reviziju)... jeste li i danas pri tom stavu?

Eh, šta je nazovipjesnik (tj. moja malenkost) htio reći... NASA je zapravo u barem dva navrata (Langley/Glenn labs, neovisno) protvrdila realnost hladne fuzije/niskoenergetskih/kemo-nuklearnih reakcija, i pokazala da s time kao s glavnim inžinjerijskim rješenjem za problem interplanetarnog pogona ozbiljno računa u skoroj budućnosti svojih kozmičkih operacija.
https://www.nasa.gov/glenn/glenn-expertise-space-exploration/lattice-confinement-fusion/

P.S.
Ispričavam se na ovakvom mom padobranskom upitu, zapravo već duže vrijeme Vas to želim priupitat.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2026 2:00 (Al Crane).
18 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2026 11:02 (Ges).
18 godina
danen kaže...

Pa u tome i jest problem! Takvi, ionski motori postoje tko zna od kada, samo su mnogo manje snage od raketnih motora koji pokreću svemirske brodove.

Ali ako bi takav motor manje snage mogao konstantno raditi u svemiru jer može proizvoditi gorivo uz pomoć solarnih panela, što ne bi konstantno po malo ubrzavao i time s vremenom došao do puno većih brzina? Dapače, negdje sam pročitao da je problem ubrzavanja procesa letjenja u svemiru u stvari usporavanje letjelice prilikom dolaska do cilja

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice