- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Slažem se s tvojim komentarom, no softver, tj. OS, još je bitnija stavka od hardvera. macOS i cijeli taj Appleov ekosustav u velikoj su prednosti naspram Windows 11 laptopa. I sam Microsoft je priznao da je s Windowsima 11 otišao u lošem smjeru te je dao puno obećanja da će sve to ispraviti. No živi bili pa vidjeli, Microsoft stalno nešto obećava, a rijetko ispunjava. Mislim da je Davor Šuštić u jednoj kolumni napisao da proizvode ne trebamo kupovati na temelju obećanja, nego na temelju onoga što trenutno nude. Stoga kad se sve zbroji i oduzme, MacBook je u debeloj prednosti.
Slažem se s tvojim komentarom, no softver, tj. OS, još je bitnija stavka od hardvera. macOS i cijeli taj Appleov ekosustav u velikoj su prednosti naspram Windows 11 laptopa. I sam Microsoft je priznao da je s Windowsima 11 otišao u lošem smjeru te je dao puno obećanja da će sve to ispraviti. No živi bili pa vidjeli, Microsoft stalno nešto obećava, a rijetko ispunjava. Mislim da je Davor Šuštić u jednoj kolumni napisao da proizvode ne trebamo kupovati na temelju obećanja, nego na temelju onoga što trenutno nude. Stoga kad se sve zbroji i oduzme, MacBook je u debeloj prednosti.
Mozda na papiru, ali Apple ima odlican hardware, dok software nije bas i najbolji. Pogotovo ove nove kerefeke od Glass interface koje usporavaju sve.
-ne, nije (samo) soft ili os, u slučaju maca to je oboje, spoj.. soft pimplan-optimiziran do jaja za hw i u takvoj usporedbi generičko računalo x86 jednostavno nema ravnopravnu utrku, jer je hw odvojen od sw, biosa, osa, drivera, svaka komponenta je za sebe.. mac je sve to zajedno.
-druga važna stvar za cpu-x86.. koju može sustići jer je hw, je ram, tj unified memorija, kao i sve ostale integracije, npr gpu, mem kontroler je već odavno tu, sad još 'samo' to .. tj SoC je naravno optimalniji u performansama od komponenti-modula kao zdelanac-generičko računalo.. to se teoretski može napraviti-izjednačiti.. no ostat će specificiran-unificiran-optimiziran hw-sw kao prednost maca-macosa vs pc platforme neovisno win-lin, mada je lin = 99% identičan macu.. bili bi 100% da je sav soft, driveri, max optimiziran za konkretno računalo gdje su proizvođač hw i sw ista firma, dok recimo mobiteli tako nešto slično imaju na recimo androidu no nisu tako optimizirani + treće dodatne apps u više smeće nego pametne (ne misleći na ai i ostale 'smart' epitete nego kvaliteta rada i optimizacija, čisto zbog tempa poslovnog izlaska kao što je to rutina za gaming industriju i npr božić kao ciljani datum neovisno jel posao obavljen kvalitetno do kraja..).
-ok, svatko ima svoje mišljenje.. uz prigodnu izreku :) .. no kako vam padne na pamet da single-multi rezultat nije važan-relevantan? smiješno i tužno .. :) onak, kao da kažete da gpu nije važan ili da disk-ram nisu važni za performanse.. bilo što, pa i struja-potrošnja-cooler.. onak, neobično od dijela ekipe koja ne spada u kežual spamere :)) ..
edit: .. glavna razlika je u (jačem) poduplanom-triplanom dijelu gpu čipa xe.. mada ne znam točne spec, stari iz npr 7-150u je sa 750-core za grafiku.. i po testovima upravo taj dio daje recimo dvostruko više-jače rezultate, što će reć.. gpu dio radi glavni dio posla, pri čemu je to par tisuća jezgri koje rade paralelno, ne centralni cpu kojem je za osovski dio dovoljno već uobičajenih 6-10 jezgri pa to možda zavarava u tome koliko su jezgre važne.. važne su kad nešto rade, kad ne rade onda su nevažne-višak.. :)