Čemu ovakvi bombastični i zavaravajući naslovi? Svi imaju mogućnost instant plaćanja koje se provodi - instant i bez dodatne naknade u odnosu na obično plaćanje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Srećom pa to ne radim često.
Normalni računalni sustavi u backendu imaju servere koji rade 0-24.
Bankovni sustavi u backendu imaju šalteruše koje fizički prenose moj novac s moga računa na račun primatelja pa rade samo 8h?
kakav clickbait članak.
To nije isto. To stari instant. Novi instant je cijenom isto kao redovno plaćanje (besplatno do neke granice ako imaš paket), ali ne pokriva sve moguće prijenose (samo euri i samo eu banke mislim i sl).
Samo su nakaze jer ga ne enejblaju odmah po defaultu, nego moraš sam prebaciti iz redovno u instant. Al jedan klik.
Ima i hitni način plaćanja, on se naplaćuje ekstra i nema ta ograničenja.
Ovo su morali uvesti zbog EU. Još jedna dobra stvar koju nam je EU donijela.
Inače, sa Revoluta je mukte i instant prema bankama u RH.
Inače, sa Revoluta je mukte i instant prema bankama u RH.
Logično, jer i Revolut je morao to implementirati kao i HR banke :-)
meni je fascinantno da se ikakav transfer novaca preko neta naplacuje u hrvatskoj
meni je fascinantno da se ikakav transfer novaca preko neta naplacuje u hrvatskoj
Zbog čega? Zbog čega bi bilo koja usluga morala biti besplatna?
Zbog toga što to već naplaćuju unutar održavanja računa.
zasto?
Zbog toga što to već naplaćuju unutar održavanja računa.
zato.
moja njemacka banka (nikakava neo banka, tradicionalna da ne moze tradicionalnija biti) ima svaku vrstu transfera besplatno, nema limita, nema "paketa za placanje racuna" (lol, paket za placanja racuna, kakav koncept..).
cak ni mjesecna naknada za odrzavanje racuna nije nesto vrijedno spomena.
to kaj vas banke deru za trivijalne stvari nije razlog za coping tipa "zasto bi nesto bilo besplatno?".
zasto? zato jer se moze i postoji drugdje i u bolje stojecim drzavama di bi covjek nesto takvo mozda i ocekivao.
ista stvar sa telekomima. ne postoje dva veca jahaca apokalipse od osamostaljenja
Vidim obojica ste stručnjaci u vođenju banaka i biznisa općenito.
Osim toga napisao si "ikakav transfer novaca preko neta", nisi nigdje spomenuo nikakve banke, nego generalno transfer novca.
Pa moje pitanje i dalje stoji, zašto bi netko prebacivao tvoj novac negdje, besplatno. Zašto ne bi rađe kopao nos u ladovini?
ajmo se sad igrat semantike kad dobro znamo o cemu svi skupa pricamo
ajmo se sad igrat semantike kad dobro znamo o cemu svi skupa pricamo
Nije to igranje semantike, nego bi trebao biti dovoljno star da se znaš precizno izražavati na forumu, a ne populistički skupljat poene.
Znači slažeš se da ne treba baš sav transfer novaca preko neta biti besplatan? Pa onda možemo dalje ići definirati što je danas uopće besplatno :)
Ne samo u vođenju banaka i biznisa, nego i bankarskog biznisa i svega uopće i općenito!
Samo pitaj što te zanima.
Gledam te!
Za plaćanje rente gazdi, računa HEP-u, slanje 100 eura babi za režije, slanje starcima, slanje samom sebi na IBAN od WISE, i frendu 15 eura da vratim jer je platio cugu - da. (Kužim da postoje appovi za slanje sitne love okolo no to nije tema) - da, to treba biti besplatno. Ne šaljem 15k eura svaki dan pa da lova prolazi kroz ne znam kakve provjere. Firmama slobodno nek naplaćuju "poslovnu tarifu".
Čak i kad sam plaćao auto i slao dileru popriličnu deseticu tisuća eura za auto sve je išlo preko neta na IBAN, instant i besplatno.
gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Za plaćanje rente gazdi, računa HEP-u, slanje 100 eura babi za režije, slanje starcima, slanje samom sebi na IBAN od WISE, i frendu 15 eura da vratim jer je platio cugu - da. (Kužim da postoje appovi za slanje sitne love okolo no to nije tema) - da, to treba biti besplatno. Ne šaljem 15k eura svaki dan pa da lova prolazi kroz ne znam kakve provjere. Firmama slobodno nek naplaćuju "poslovnu tarifu".
Čak i kad sam plaćao auto i slao dileru popriličnu deseticu tisuća eura za auto sve je išlo preko neta na IBAN, instant i besplatno.
Je, znam, zajebano je to kad zapiješ 15€ na piće, konobarici ostaviš 5 eura, a banka je đubre jer uzme tebi 30 centi za transakciju, a kafiću proviziju za plaćanje karticom jer ste bili lijeni otić do bankomata i niste imali keša.
Niti jedno kartično plaćanje nije besplatno. Odeš u dućan i kupiš kruh i mlijeko i oderat će te za proviziju i banka i kartičarska kuća. Ne direktno tebe, nego trgovca, ali budi bez brige da je on to uračunao u krajnju cijenu proizvoda. A što je najgore zbog toga su i plaćanja kešom automatski skuplja, jer je cijena jedinstvena.
Zbog toga jer oni moj novac koji stoji na racunu iznajmljuju uz kamate i na tome zaraduju novac.
Postoji bezbroj banaka koje imaju "sve" besplatno jer s druge strane sa nasim novcima zaraduju za to kaj nam daju besplatnu uslugu.
Trgovine imaju tisuce ili stotine tisuca trasakcija dnevno za razliku od fizicke osobe koja plati pet racuna na mjesec.
Zbog toga jer oni moj novac koji stoji na racunu iznajmljuju uz kamate i na tome zaraduju novac.
Postoji bezbroj banaka koje imaju "sve" besplatno jer s druge strane sa nasim novcima zaraduju za to kaj nam daju besplatnu uslugu.
Trgovine imaju tisuce ili stotine tisuca trasakcija dnevno za razliku od fizicke osobe koja plati pet racuna na mjesec.
Tako kažu i ljudi koji imaju 0€ na računu (jer realno većina ima neki kredit), oni ko moj kolega koji čim plaća sjedne odmah dignu sve pare, žive od plaće do plaće ili su čak i u minusu. Njihove novce banka nikome ne iznajmljuje :-) A i za to postoje stroga pravila kako, koliko i za što smiju koristiti i kakve mehanizme moraju osigurati.
Kad tako gledaš samo jedan parametar onda bi vjerojatno mogli nekako argumentirati da bi sve u životu trebalo biti besplatno.
Kod nas je manje tržište, vlasnici su stranci, konkurencija je manja, prelaz iz banke u banku je kompliciraniji, sustavi platnog prometa zastarjeli i kompliciraniji. Kad dođe do promjena po tom pitanju i kako digitalizacija to pojednostavi te kako fintech bude još jačao i kod nas će banke morati uvesti besplatne transakcije. Za sad još ne moraju, nitko ih ne tjera, ni regulator ni tržište. Sve je to na kraju krajeva samo borba za klijente. Zašto postoje uopće mobilni banking, skreniranje barkoda i sl. Sigurno ne iz altruizma, nego je jedna banka to uvela u borbi za klijente, pa su i ostale morale.
Eno, Podravska Banka je tek prošli mjesec uvela Google Pay, a druge banke to imaju već deset godina valjda. Sad će tek krenut raditi na Apple Payu. Zaba je nedavno uvela jednokratne virtualne kartice, jer ih je Revolut pritiskao. Besplatne transakcije će sigurno isto uskoro biti stavljene na stol, možda barem za tipove plaćanja koji se tiču režija.
Mislim da je od svih sranja koja imamo i koja nam se tek spremaju, tih 30 centi puta 5-10 mjesečnih računa toliko zanemarivo da ne vrijedi ni spominjati.
Svatko na kraju ionako gleda svoju guzicu, i u kapitalizmu svi gledaju di mogu više naplatiti (za sebe) i di god mogu zajebat društvo na crno budu to napravili, počevši od apartmanaša, majstora, inžinjera, odvjetnika, arhitekata, doktora. Kako ne bi onda velike (i to strane) kompanije i banke. Te moralne fore ostavite za nešto drugo, svijet tako ne funkcionira.
Da li može bolje? Može sigurno. Da li su ljudi sposobni to provesti... nisam siguran!
Tako kažu i ljudi koji imaju 0€ na računu (jer realno većina ima neki kredit), oni ko moj kolega koji čim plaća sjedne odmah dignu sve pare, žive od plaće do plaće ili su čak i u minusu. Njihove novce banka nikome ne iznajmljuje :-) A i za to postoje stroga pravila kako, koliko i za što smiju koristiti i kakve mehanizme moraju osigurati.
Kad tako gledaš samo jedan parametar onda bi vjerojatno mogli nekako argumentirati da bi sve u životu trebalo biti besplatno.
Kod nas je manje tržište, vlasnici su stranci, konkurencija je manja, prelaz iz banke u banku je kompliciraniji, sustavi platnog prometa zastarjeli i kompliciraniji. Kad dođe do promjena po tom pitanju i kako digitalizacija to pojednostavi te kako fintech bude još jačao i kod nas će banke morati uvesti besplatne transakcije. Za sad još ne moraju, nitko ih ne tjera, ni regulator ni tržište.
Mislim da je od svih sranja koja imamo i koja nam se tek spremaju, tih 30 centi puta 5-10 mjesečnih računa toliko zanemarivo da ne vrijedi ni spominjati.
Svatko na kraju ionako gleda svoju guzicu, i u kapitalizmu svi gledaju di mogu više naplatiti (za sebe) i di god mogu zajebat društvo na crno budu to napravili, počevši od apartmanaša, majstora, inžinjera, odvjetnika, arhitekata, doktora. Kako ne bi onda velike (i to strane) kompanije i banke. Te moralne fore ostavite za nešto drugo, svijet tako ne funkcionira.
Da li može bolje? Može sigurno. Da li su ljudi sposobni to provesti... nisam siguran!
Imam cetiri racuna u cetiri razlicite banke i svi su besplatni sa besplatnim instant transakcijama. Imam ih vise od desetljeca tak da moze se i to ne od neki dan nego vec duze vrijeme. Cak je kod mene u Austriji bankarski sektor jako zaostali u usporedbi sa RH. Kad smo prije petnaest godina preselili u AT mi smo u RH imali tanove u RBA prek onog malog calculator look a like uredaja dok su Austrijanci u RBA imali papir na kojem su bili tanovi pa su se krizali kak su se trosili. Isto tako su aplikacije od banaka u Austriji bile zesce smece bez QR skeniranja ili skeniranja uplanice. To sve su u meduvremenu implementirali ali najmanje desetak godina kasnije nego u RH, i shit you not!
Apple pay i GPay je kasnio u Austriji u odnosu na rest EU i samo radi toga sam prije vise od desetak godina otvorio besplacni racun u Njemackoj banci jer je bila podrazana od Applea i Googlea. Cak je RH imala Gpay i Apple pay prije od Austrije tj. vecina banaka u Austriji.
Prednost banaka i poslovanja u Austriji je da sve ide relativno brzo. Znaci oces kupiti auto, odes u salon izaberes, das IBAN i neki dokument, provjere ako si kreditno sposoban i za deset minuta je auto tvoj. Ovaj auto kaj sad imamo smo narucili u appu, dosli u salon, lik je provjeril u pet minuta ako smo kreditno sposobni i za ukupno petnaest minuta smo izasli iz autokuce sa kupljenim autom.
Lako moguce da je u RH teze ponudit besplatne usluge ako ljudi nemaju novaca na racunu ali otvorit Revolut ili Traderepublic je super jednostavno. Da nemam sve zive racune prek ovog kojeg imam vec odavno bi ugasio racun i sve zivo prebacio na revolut. Imam cetiri racuna u cetiri banke i samo dva koristim aktivno ali samo zato jer Revolut i Traderepublic nemaju iste dionice u ponudi pa moram trejdat na dvije strane.
Bitcoin je imal sjajnu ideu da sve bude "besplatno" instant i bez da banke imaju prste u svemu ali je prerasao u platformu koju primarno koriste kriminalci ili kao praona novca.
Imam cetiri racuna u cetiri razlicite banke i svi su besplatni sa besplatnim instant transakcijama. Imam ih vise od desetljeca tak da moze se i to ne od neki dan nego vec duze vrijeme. Cak je kod mene u Austriji bankarski sektor jako zaostali u usporedbi sa RH. Kad smo prije petnaest godina preselili u AT mi smo u RH imali tanove u RBA prek onog malog calculator look a like uredaja dok su Austrijanci u RBA imali papir na kojem su bili tanovi pa su se krizali kak su se trosili. Isto tako su aplikacije od banaka u Austriji bile zesce smece bez QR skeniranja ili skeniranja uplanice. To sve su u meduvremenu implementirali ali najmanje desetak godina kasnije nego u RH, i shit you not!
Apple pay i GPay je kasnio u Austriji u odnosu na rest EU i samo radi toga sam prije vise od desetak godina otvorio besplacni racun u Njemackoj banci jer je bila podrazana od Applea i Googlea. Cak je RH imala Gpay i Apple pay prije od Austrije tj. vecina banaka u Austriji.
Prednost banaka i poslovanja u Austriji je da sve ide relativno brzo. Znaci oces kupiti auto, odes u salon izaberes, das IBAN i neki dokument, provjere ako si kreditno sposoban i za deset minuta je auto tvoj. Ovaj auto kaj sad imamo smo narucili u appu, dosli u salon, lik je provjeril u pet minuta ako smo kreditno sposobni i za ukupno petnaest minuta smo izasli iz autokuce sa kupljenim autom.
Lako moguce da je u RH teze ponudit besplatne usluge ako ljudi nemaju novaca na racunu ali otvorit Revolut ili Traderepublic je super jednostavno. Da nemam sve zive racune prek ovog kojeg imam vec odavno bi ugasio racun i sve zivo prebacio na revolut. Imam cetiri racuna u cetiri banke i samo dva koristim aktivno ali samo zato jer Revolut i Traderepublic nemaju iste dionice u ponudi pa moram trejdat na dvije strane.
Bitcoin je imal sjajnu ideu da sve bude "besplatno" instant i bez da banke imaju prste u svemu ali je prerasao u platformu koju primarno koriste kriminalci ili kao praona novca.
Kod nas više cijeniš auto kad se namučiš da ga kupiš, bude član obitelji. Vama je to potrošna roba! ;-)
Kod nas više cijeniš auto kad se namučiš da ga kupiš, bude član obitelji. Vama je to potrošna roba! ;-)
Iskreno receno nije da mi je auto netko poklonio. Razlika izmedu ovog auta i onog kupljenog u HR je da je ovaj sad tri puta skuplji od onog koji sam si mogao priustit u HR pa sam se vise "namucio". Meni su svi auti bili kao clan obitelji. Alfu smo prodali sa 260k km (prvi vlasnik), Espace je na nekih 180k km i ako ga ne prodam ove godine onda budem prvi i zadnji vlasnik. Y mislim nakon isteka leasinga otkupiti i definitivno budem prvi i zadnji vlasnik. Ja sve kaj kupim cijenim jer sam odrasao u skromnim uvjetima i nikad u zivotu nisam nista imao vrijedno spomena. Nisam u zivotu kupio jednu jedinu stvar skuplju od 100€ a da nije bila na akciji/snizenju.
Ovaj sad auto cijenim vise od svih automobila jer me boli ona stvar za podivljale cijene nafte jer je struja jos uvijek "jeftina" a kad stavim solare bude jos jeftinija. Osim toga je auto uzet na leasing sa 0% kamate! Nula posto i isporuka je bila dva dana.
Banke su nuzno zlo ali vise ne zivimo u vremenima bez konkurencije i mozemo birat manje zlo.
Iskreno receno nije da mi je auto netko poklonio. Razlika izmedu ovog auta i onog kupljenog u HR je da je ovaj sad tri puta skuplji od onog koji sam si mogao priustit u HR pa sam se vise "namucio". Meni su svi auti bili kao clan obitelji. Alfu smo prodali sa 260k km (prvi vlasnik), Espace je na nekih 180k km i ako ga ne prodam ove godine onda budem prvi i zadnji vlasnik. Y mislim nakon isteka leasinga otkupiti i definitivno budem prvi i zadnji vlasnik. Ja sve kaj kupim cijenim jer sam odrasao u skromnim uvjetima i nikad u zivotu nisam nista imao vrijedno spomena. Nisam u zivotu kupio jednu jedinu stvar skuplju od 100€ a da nije bila na akciji/snizenju.
Ovaj sad auto cijenim vise od svih automobila jer me boli ona stvar za podivljale cijene nafte jer je struja jos uvijek "jeftina" a kad stavim solare bude jos jeftinija.
Banke su nuzno zlo ali vise ne zivimo u vremenima bez konkurencije i mozemo birat manje zlo.
Ma zezam se za auto :-)
A što se banke tiče, naravno. Ali mislim da neke bitke nemaju smisla, ima puno bitnijih bitaka s bankama oko kamata za kredite, uvjeta ovih i onih, stvari koje ti olakšavaju život koje mogu ugraditi u mobilne aplikacije. Sigurno se neću patiti s alternativnim rješenjima da bih uštedio 3€ mjesečno na provizije za transakcije. A pošto imam paket u banci to me niti ne kači.
Ovaj sad auto cijenim vise od svih automobila jer me boli ona stvar za podivljale cijene nafte jer je struja jos uvijek "jeftina" a kad stavim solare bude jos jeftinija.
Ma zezam se za auto :-)
A što se banke tiče, naravno. Ali mislim da neke bitke nemaju smisla, ima puno bitnijih bitaka s bankama oko kamata za kredite, uvjeta ovih i onih, stvari koje ti olakšavaju život koje mogu ugraditi u mobilne aplikacije. Sigurno se neću patiti s alternativnim rješenjima da bih uštedio 3€ mjesečno na provizije za transakcije. A pošto imam paket u banci to me niti ne kači.
Imam kredu i kamate su mi vece od glavnice ako se to tak zove. 1900eura mi je rata, 800 je "kreda" a 1100 kamata LOL
Reko idu kamate dole i budem refinanciral na 2% pa zasparam nekih 100k i onda dojde retard Trump pa zakuha jos jedan rat jer ovaj u Ukraini nije dosta i kamate opet nebu pod oblake!
I ve nes pil? Nes vraga!