U nedjelju stiže ljetno računanje vremena, no što

poruka: 23
|
čitano: 9.603
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "U nedjelju stiže ljetno računanje vremena, no što ".
13 godina

Na većini vozila starih do 15ak godina postoje dnevna svjetla, koja i nemreš ugasit koliko mi je poznato (možda na poziciju prebacit). Ali i po sunčanom vremenu su vrlo korisna, pogotovo u sjenovitim predjelima ili ako je sunce nisko.

Meni osobno najviše smeta kada stoji vozilo negdje uz cestu u večernjim satima (čeka nekoga ...) i ne ugasi/stavi svjetla u poziciju ili nešto slično...

Ne kužim da ljudi ne kuže da to smeta drugim vozačima, pogotovo ako je parkiran s desne strane i gleda prema dolaznom prometu.

Svjetla u desno više bacaju i to je koda je duga svjetla upalio.

5 0 hvala 0
18 godina
moderator
Re: U nedjelju stiže ljetno računanje vremena, no
coldGT kaže...

Na većini vozila starih do 15ak godina postoje dnevna svjetla, koja i nemreš ugasit koliko mi je poznato (možda na poziciju prebacit). Ali i po sunčanom vremenu su vrlo korisna, pogotovo u sjenovitim predjelima ili ako je sunce nisko.

Meni osobno najviše smeta kada stoji vozilo negdje uz cestu u večernjim satima (čeka nekoga ...) i ne ugasi/stavi svjetla u poziciju ili nešto slično...

Ne kužim da ljudi ne kuže da to smeta drugim vozačima, pogotovo ako je parkiran s desne strane i gleda prema dolaznom prometu.

Svjetla u desno više bacaju i to je koda je duga svjetla upalio.

Zagovornik sam svjetla u svako doba godine i dana, ali su mi najgori oni koji po gradu voze s uključenim stražnjim svjetlima za maglu i tu u situaciji kada magle (možda!) ima kao u kafani dima od cigareta.

...
14 godina

Meni je najgore kad se voze iza mene s uključenim svjetlima plave boje, a na vratima im piše "policija".

24 0 hvala 1
14 godina

Promjena se događa ove nedjelje, 28. ožujka, u 2 sata u noći...

U nedjelju je 29. ožujak. :) 

Moj PC  
4 0 hvala 2
17 godina
Miro kaže...

Zagovornik sam svjetla u svako doba godine i dana, ali su mi najgori oni koji po gradu voze s uključenim stražnjim svjetlima za maglu i tu u situaciji kada magle (možda!) ima kao u kafani dima od cigareta.

Kod maglenki je problem što ih upališ obično kad si vani na autocesti negdje, i onda zaboraviš na njih pa uđeš u ZG gdje je obično slabija magla i manje brzine. Dogodilo se i meni. Skužio na pola Slavonske :-)

Pošto se jako rijetko koriste trebala bi tu neka pametnija mehanika osim oslanjanja na mozak vozača :-) Tipa da ti pingne tu i tamo da te pita jel ti stvarno još trebaju :-)

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2026 21:46 (Bitanga).
11 godina

Jopet. Odlucio sam postati predsjednik EU samo da ukinem ovo govn*. 

4 0 hvala 1
16 godina

Kao i obično:
Nelogičnosti i gluposti do kranjih granica.
Sigurnost na prvom mjestu ???
Zbog sigurnosti više od desetljeća vozila se proizvode s automatkim paljem svjetala
čim se vozilo "zapali".
Iz istog razloga motpri moraju imati upaljena svetla dok su u prometu.
Koji je onda razlog, osim namjernog smanjenja sigurnosti na prometnicama, gašenej "dnevnih" svjetala?

2 0 hvala 0
17 godina
Kod vozila sa sijalicama — ekologija (navodno)
Kod vozila s diodama — radni sati i skupa zamjena.
17 godina
BMT kaže...
Kod vozila sa sijalicama — ekologija (navodno)
Kod vozila s diodama — radni sati i skupa zamjena.

Za ovo drugo - novci ne mogu biti razlog štednji nauštrb sigurnosti. Jer onda se sve može tako opravdati.

16 godina
moderator
Ja imam upaljena kratka (ne dnevna) svjetla tijekom cijele godine. Izbjegavam dnevna svjetla jer ne svijetle otraga, već samo naprijed. U sumrak potpuno beskorisno i opasno.
Vinko Krištić | BUG Marketing

4 0 hvala 0
17 godina
vincimus kaže...
Ja imam upaljena kratka (ne dnevna) svjetla tijekom cijele godine. Izbjegavam dnevna svjetla jer ne svijetle otraga, već samo naprijed. U sumrak potpuno beskorisno i opasno.

Da, to je glupo kod dnevnih svjetala što ne svjetle i otraga. Ali za vožnju u istom smjeru imaš više vremena za reakciju u odnosu na vožnju iz suprotnih smjerova. Tako da ne vjerujem da bi se samo tako zabio u nekog jer nije po malo slabijem svjetlu imao upaljena stražnja svjetla. Ionako ne treba jurcati jer ti uvijek netko može izletiti, bio osvjetljen ili ne.

Ali kod mene na Škodi super radi prebacivanje s dnevnih na kratka, čim je malo mračnije pale se automatski normalna kratka svjetla. 

16 godina

to se zove Scandinavian Daylight Lights - obavezno i straga gore svjetla..

u modernijim ECU autima - stvar softverskog markera 0/1...

Ju je je? Je ju je!
14 godina
Jedno možda glupo pitanje; ako večeras na pametnom telefonu namjestim alarm za sutra ujutro u 6.h i kod namještanja mi piše alarm će se oglasiti za npr.8.sati jel će se on stvarno oglsiti za 8.sati što bi po toj računici po novom računanju bilo u 7.ujutro umjesto u 6 !?

Edit:postavio sam alarm i odmah je uračunao taj sat manje🫣
Sve da i imam,otkud mi
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.3.2026 14:12 (ZdravkoZ).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

kad kreiraš alčartm, jel ti skoči onaj oblačić - alarm će se aktivirati za xx:yy sati ?

da li je tu uračunat taj sat manjka?

Ju je je? Je ju je!
17 godina
ZdravkoZ kaže...
Jedno možda glupo pitanje; ako večeras na pametnom telefonu namjestim alarm za sutra ujutro u 6.h i kod namještanja mi piše alarm će se oglasiti za npr.8.sati jel će se on stvarno oglsiti za 8.sati što bi po toj računici po novom računanju bilo u 7.ujutro umjesto u 6 !?

Pa alarm se pali kad bude toliko sati, ako si namjestio u 6, bit će u 6.

Jedini problem bi imao da namjestiš u 2, onda bi ti svirao u 3, što je sekundu prije bilo 1:59:59 :-D

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.3.2026 16:01 (Bitanga).
14 godina
Da uračunat je.Pitanje sam postavio prije navijanja alarma.
Sve da i imam,otkud mi
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.3.2026 18:09 (ZdravkoZ).
17 godina
Bitanga kaže...
ZdravkoZ kaže...

Jedini problem bi imao da namjestiš u 2, onda bi ti svirao u 3, što je sekundu prije bilo 1:59:59 :-D

a sta ako stavi u 2:30?

17 godina
ShadoW kaže...

Treba probati, vjerojatno ovisi o OSu i kako koji handlea takve stvari.

Ako handlea kao UTC vrijeme, moguće da bi se triggerirao u 3:30. Mislim da tako većina uređaja danas radi.

Ako gleda lokalno vrijeme moguće da bi se trigerrirao odmah u 3:00 jer je to prvi trenutak kad je trenutno vrijeme veće od namještenog alarma.

Svakako, onaj kome je jako bitno da tu noć nigdje ne zakasni bi trebao dobro znati kako namješta alarm :-)

14 godina
Slažem se sa zadnjom rečenicom,meni je baš ispalo da mi je alarm bitan taj dan inače nije.Da javim da je sve dobro prošlo na knap,radilo se o putovanju vlakom ali me Zet skoro zezno sa svojim rasporedom a i vlak gle čuda bio na vrijeme,neće da kasni kad treba 😄
Sve da i imam,otkud mi
17 godina
Bitanga kaže...
Miro kaže...

Kod maglenki je problem što ih upališ obično kad si vani na autocesti negdje, i onda zaboraviš na njih pa uđeš u ZG gdje je obično slabija magla i manje brzine. Dogodilo se i meni. Skužio na pola Slavonske :-)

Pošto se jako rijetko koriste trebala bi tu neka pametnija mehanika osim oslanjanja na mozak vozača :-) Tipa da ti pingne tu i tamo da te pita jel ti stvarno još trebaju :-)

This, posebno je 2025/2026 po tom pitanju tragična. U ZG sunce u Samoboru magla. Kad je u ZG magla u Samoboru se onda može 30 km/h maks voziti koliko bude gusta. 

17 godina
ShadoW kaže...
Bitanga kaže...
ZdravkoZ kaže...

Ja sam probao baš to i prebacio mi je automatski u 3:30.

17 godina
Bitanga kaže...

Ako namjesti alarm u 02:00 onda mu tu večer alarm neće zvoniti jer 02:00 taj dan ne postoji (vrijeme ide: 01:59:59, 03:00:00, 03:00:01...), tako da će alarmi do 01:59:59 zvoniti u vrijeme koje je napisano na displayu, po zimskom vremenu, a alarmi od 03:00:00 će zvoniti u vrijeme koje je napisano, po ljetnom vremenu (dakle, alarm u 03:00:00 će zvoniti u 02:00:00 po zimskom vremenu.

Dakle:

zimsko vrijeme:  01:00 01:30 02:00 02:30 03:00 03:30...

.ljetno vrijeme:   02:00 02:30 03:00 03:30 04:00 04:30...

vrijeme na satu:  01:00 01:30 03:00 03:30 04:00 04:30 ...

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2026 10:12 (maxym).
17 godina
maxym kaže...

Ako namjesti alarm u 02:00 onda mu tu večer alarm neće zvoniti jer 02:00 taj dan ne postoji (vrijeme ide: 01:59:59, 03:00:00, 03:00:01...), tako da će alarmi do 01:59:59 zvoniti u vrijeme koje je napisano na displayu, po zimskom vremenu, a alarmi od 03:00:00 će zvoniti u vrijeme koje je napisano, po ljetnom vremenu (dakle, alarm u 03:00:00 će zvoniti u 02:00:00 po zimskom vremenu.

Dakle:

zimsko vrijeme:  01:00 01:30 02:00 02:30 03:00 03:30...

.ljetno vrijeme:   02:00 02:30 03:00 03:30 04:00 04:30...

vrijeme na satu:  01:00 01:30 03:00 03:30 04:00 04:30 ...

Ja nisam probao jer nemam potrebu za time. Neki ljudi koji su probali na Samsungu kažu da će svirati.

Pretpostavljam da će dobra implementacija ipak svirati, jer nije to toliko komplicirano za napraviti da se kod promjene vremena ili vremenske zone rekalkulira sljedeći trigger.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2026 11:38 (Bitanga).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice