Raspberry Pi ponovno diže cijene zbog nestašice me

poruka: 11
|
čitano: 1.669
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Raspberry Pi ponovno diže cijene zbog nestašice me".
11 godina

I do sada je bio doslovno "niš koristi" na našim prostorima zbog debelo prenapuhane cijene vrlo bliske novim slabijim laptopima ili polovnim jačim laptopima, pametnom dosta .. :) .. :) ..

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2026 11:52 (W2000).

1 0 hvala 0
17 godina

Cijenom definitivno skupo kod nas, ali bez rpi ne bi sigurno odradio neke projekte jer s pc ili laptopom nije bilo moguce.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Kud će suza nego na oko.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Raspberry Pi ponovno diže cijene zbog nestašic
BlackDwarf kaže...

Cijenom definitivno skupo kod nas, ali bez rpi ne bi sigurno odradio neke projekte jer s pc ili laptopom nije bilo moguce.

AFAIK, postoje solidne alternative, ili nije tako jednostavno?

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
17 godina

Pa kad ides iza projektanta nesto raditi onda se us****.
Nije bilo jednostavno napraviti s bilo cime osim s rpi i to u kombinaciji rpi4 (zbog aux)/rpi5.

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 mjeseca
W2000 kaže...

I do sada je bio doslovno "niš koristi" na našim prostorima zbog debelo prenapuhane cijene vrlo bliske novim slabijim laptopima ili polovnim jačim laptopima, pametnom dosta .. :) .. :) ..

Pa koja naivčina još kupuje elektroniku u Hrvatskoj, koja u Njemačkoj ima debelo nižu cijenu?!

https://www.welectron.com/Raspberry-Pi_2

Platio sam Rpi4 4GB 40€, taman 2 tjedna prije no što je petica najavljena.

Malo žalim tajming, no koristim ga eto već 2 godine bez pauze.

Iz iste firme sam odmah uzeo i hrpu SD karitca, jer su i one nekih 30% jeftinije nego kod nas. Valjda zbog razvedene obale ili štoveć...

Besplatna, ili jako isplativa dostava do Hrvatske. Nema mailbox, nema zezancija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2026 16:42 (Vafel_Proizvod).
3 mjeseca
Ivan(4) kaže...
BlackDwarf kaže...

Nije tako jednostavno. Većina kineskih jeftinjaka nema nikakvu dokumentaciju, softver nije optimiziran.

Iako su na papiru/benchmarku daleko brži, često program bude optimiziran baš za Rpi pa on bude brži/efikasniji.

Raspberry je iznimno popularan, pa je svima default. Kojeg god IT-jevca da pitaš, znati će što je RPI. Ajde ga onda pitaj da ti imenuje 3 alternative. Sejm šit kako Nintendo i Apple "just works", a sa androidom i Windowsima/linuxom uvijek ima zajefrkavanja.

Fragmentacija tržišta, najbolje će raditi na najpopularnijem jer za njega prvo optimiziraju.

Ne kažem da ne valjaju, ima tona alternativa, ovisno što ti treba. No sa RPI si barem uvijek na miru jer znaš da je još barem 100 drugih ljudi radilo isto što i ti.

17 godina
moderator
Vafel_Proizvod kaže...

Pa koja naivčina još kupuje elektroniku u Hrvatskoj, koja u Njemačkoj ima debelo nižu cijenu?!

https://www.welectron.com/Raspberry-Pi_2

Platio sam Rpi4 4GB 40€, taman 2 tjedna prije no što je petica najavljena.

Malo žalim tajming, no koristim ga eto već 2 godine bez pauze.

Iz iste firme sam odmah uzeo i hrpu SD karitca, jer su i one nekih 30% jeftinije nego kod nas. Valjda zbog razvedene obale ili štoveć...

Besplatna, ili jako isplativa dostava do Hrvatske. Nema mailbox, nema zezancija.

Piše da je dostava paketa do 20 kg 15 eura ako je račun ispod 200 eura ili ako se ne kupe neki specifični uređaji. I s tim valjda značajno jeftinije nego kod nas...

Vafel_Proizvod kaže...
Ivan(4) kaže...
BlackDwarf kaže...

Nije tako jednostavno. Većina kineskih jeftinjaka nema nikakvu dokumentaciju, softver nije optimiziran.

Iako su na papiru/benchmarku daleko brži, često program bude optimiziran baš za Rpi pa on bude brži/efikasniji.

Vjerojatno je glavni problem ako radiš neki svoj "elektronički" projektić - ne samo da može dokumentacija nedostajati, nego i pinovi mogu biti drugačije definirani. Zbog toga, da moram ići raditi nešto takvo, znači da sam prisiljen koristiti SBC za interakciju s drugim komponentama ili senzorima, vjerojatno bih odabrao baš neki Raspberry Pi (za projekte za koje ESP32 ne bi bio dovoljan).

Drugi SBC-ovi vjerojatno mogu zadovoljavajuće poslužiti za lagane serverske namjene (pod uvjetom da konkretni OS stabilno radi na njima). Evo recimo ja sam pred nekih pola godine upecao Orange Pi Zero3 s 2 GB RAM-a na AliExpressu za 27 eura (sad je oko 43 eura) u nadi da ću na njemu moći vrtjeti drugu instancu AdGuard Homea (prva instanca vrti mi se na jednom mini PC-u). Instalirao sam na njega Armbian i vrti mi tri servisa - Tailscale (VPN server), AdGuard Home (u Dockeru) i Caddy (web-server s php-om, reverse proxy). Super stvarčica, dobro funkcionira, nikakvih problema u radu, troši u radu manje od 2 W. Vidim da neki jači modeli Orange Pia imaju i M.2 slot. A isto tako nude modele od preko 150 ili 200 eura, što mi se čini preskupo, jer se za taj novac može kupiti mini PC.

17 godina

Meni se RPi pokazao kao OK za igranje i zezanciju, no nije mi baš dugoročno pouzdan...

Imao sam na RPi2 zadnjih n godina složen dynamic dns refresh i transmission daemon. Radilo je, mada nije baš briljiralo brzinom. Što mi je ajde, nije toliko bitno za torrente.

Ali mi se mininalno jednom godišnje desilo da se corrupta SD kartica. Nisu kineske, adata, sandisk, samsung, lokalno kupljene, čak kada ju spojim na komp mogu do datoteka i svega, ne bi krepale, nego bi jednostavno nešto u OS-u se corruptalo i ne šljaka. 
Zadnji put, prije tri mjeseca je "izgubio" usere, nije se više moglo ulogirati, zaboravio sam već što je točno bila greška, no kratka verzija je da nije mogao otvoriti bazu sa userima i više se nije moglo ulogirati...

I tu mi je napokon pukao film, nemam više vremena potrošiti dan na reinstalaciju i konfiguraciju svega, a već neko vrijeme sam imao složen HP ProDesk 400 G3 sa Ubuntu/CasaOS za Nextcloud server pa sam na kraju prebacio sve na to. Pa ćemo vidjeti da li će biti manje problema. 

Jedino što bih mijenjao je stavio Proxmox umjesto CasaOs-a, ali sa bebom od 5 mjeseci nema se više vremena za takve igrancije 😬, tako da dok ovo radi neka radi... A radi stvarno OK, vrti nekoliko aplikacija, uključujući i Plex.

Nekada još davnije sam koristio RPi za Kodi i isto mi je bilo da sam svakih 3-6 mjeseci morao raditi reinstalaciju jer bi nešto prdnulo (ne na istom RPi-u kao što je ovaj za torrente, imao sam ih više).

Sve u svemu RPi mi je li-la za neku dugoročnu primjenu. Ironično, imam i drugi SBC-ova, npr. na jednom orangePi-u već par godina vrtim SoftEther VPN, složen, upaljen, radi bez drame i reinstalacija...

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Meni kartice pravile problem, stavio SSD na usb i godinama bez problema.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Solo761 kaže...

Meni se RPi pokazao kao OK za igranje i zezanciju, no nije mi baš dugoročno pouzdan...

Imao sam na RPi2 zadnjih n godina složen dynamic dns refresh i transmission daemon. Radilo je, mada nije baš briljiralo brzinom. Što mi je ajde, nije toliko bitno za torrente.

Ali mi se mininalno jednom godišnje desilo da se corrupta SD kartica. Nisu kineske, adata, sandisk, samsung, lokalno kupljene, čak kada ju spojim na komp mogu do datoteka i svega, ne bi krepale, nego bi jednostavno nešto u OS-u se corruptalo i ne šljaka. 
Zadnji put, prije tri mjeseca je "izgubio" usere, nije se više moglo ulogirati, zaboravio sam već što je točno bila greška, no kratka verzija je da nije mogao otvoriti bazu sa userima i više se nije moglo ulogirati...

To ima samo gigu RAM-a, pa ti je (često?) radio swap? Moguće je da ti je na taj način "potrošio" karticu.

Ovaj Orange Pi Zero3 kojeg imam ima 2 GB RAM-a, a s ovih nekoliko servisića koje imam na njemu to mu je dovoljno da nikad ne koristi swap na memorijskoj kartici. Meni jedino što zapisuje na memorijsku karticu (64 GB - bitno je i koliko je velika) su ažiriranja OS-a i aplikacija te log od AdGuarda Home.

Solo761 kaže...

I tu mi je napokon pukao film, nemam više vremena potrošiti dan na reinstalaciju i konfiguraciju svega, a već neko vrijeme sam imao složen HP ProDesk 400 G3 sa Ubuntu/CasaOS za Nextcloud server pa sam na kraju prebacio sve na to. Pa ćemo vidjeti da li će biti manje problema.

S tim ne bi trebao imati problema, ovisno o hardverskoj konfiguraciji. 

Solo761 kaže...

Jedino što bih mijenjao je stavio Proxmox umjesto CasaOs-a, ali sa bebom od 5 mjeseci nema se više vremena za takve igrancije 😬, tako da dok ovo radi neka radi... A radi stvarno OK, vrti nekoliko aplikacija, uključujući i Plex.

Ja na jednom mini PC-u imam Windows 11 s Dockerom, na drugom ZimaOS (koji je nasljednik CasaOS-a). Na ovaj s Windowsima 11 planiram staviti Proxmox na kojem ću koristiti Docker i neki Linux, ali ne žurim. Nemam malu bebu kao ti pa da mi to može biti izgovor, ali to traži određeni vremenski i intelektualni angažman na kojeg još nisam spreman. Na drugi mini PC vjerojatno će također jednog lijepog sunčanog dana ići Proxmox, te ću valjda staviti gore OPNSense, a ZimuOS vjerojatnu ću zamijeniti TrueNAS-om. Ali ne da mi se sad petljati s tim (nisam zapravo nikad još koristio ni Proxmox, ni TrueNAS, ni OPNSense). Radi sve, i to prilično dobro. Mada, jako me žuljaju Windowsi 11 na prvom mini PC-u. To sam upogonio prije nego li sam se upustio u istraživanje Linuxa...

Solo761 kaže...

Nekada još davnije sam koristio RPi za Kodi i isto mi je bilo da sam svakih 3-6 mjeseci morao raditi reinstalaciju jer bi nešto prdnulo (ne na istom RPi-u kao što je ovaj za torrente, imao sam ih više).

Sve u svemu RPi mi je li-la za neku dugoročnu primjenu. Ironično, imam i drugi SBC-ova, npr. na jednom orangePi-u već par godina vrtim SoftEther VPN, složen, upaljen, radi bez drame i reinstalacija...

Taj Orange Pi koristiš za ono s čim se (slabiji) SBC-ovi mogu dobro nositi, što nije nužno bio slučaj s Raspberryjima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2026 13:03 (mbaksa).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice