Volvo u Švedskoj uz nove "strujiće" daje besplatno

poruka: 38
|
čitano: 8.315
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Volvo u Švedskoj uz nove "strujiće" daje besplatno".
17 godina

Ne trebaju za ev nikakve posebne gume, to je čisti marketing da se prodaju nepotrebno skupe gume.  Postoje daleko bolje gume koje su i izdržljivije i bolje se ponašaju na cesti. 
Ako voziš jednako jak ICE pojest će i on jednako brzo gume, pogotovo ako ga voziš agresivnije, nije to specifično za ev.

Samo ljudi nisu na to navikli jer su prije večinom vozili slabije aute, a sad prosječan ev već ima preko 200 ks što je prije za ice već bilo puno. 

1 0 hvala 1
11 godina

ja sam uzeo EV '21 i pokusao sam istraziti sto me čeka, ali zbog svakakvih članaka (kakvih ima i danas, a i postova, evo tu u temi) mislio sam što ce biti od toga i nadao se da cu bar imati gradski auto, dok za sve ozbiljnije stvari i puteve ću ici s drugim autom (220d).

Nakon 2g. na EV sam imao 40 t k, a sa 220d sam u tom periodu napravio 4t km.

jednostavno, nitko od ukućana se nije htio sa fosilom voziti, koliko je EV bio superiorniji i jednostavno sam se osjećao kao da vozim auto 2.0 u odnosu na 220d (koji je bio 3 g star, tako da za fosila nije bila zastarjela tehnologija). čak žena koja je strepila od svega toga puno više od mene, nije s fosilom išla nigdje, nego isto sa EV, a fosil smo koristili samo u slučaju kad je EV već bio zauzet.

zbog toga sam '23 prodao fosila i uzeo i za drugi auto EV, sada s većom baterijom i bez straha i od tada sam samo na EV-ima i u ovih skoro 5g sam sa EV napravio više od 100t km i proputovao veći dio EU.

eto, moje osobno iskustvo. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 10:03 (Dan1234567890).

2 0 hvala 1
12 godina
Re: Volvo u Švedskoj uz nove "strujiće" daje bespl
Pixel kaže...
Lewis kaže...

EV kod nas je trenutno opcija kao drugi auto i to samo ako imate gdje puniti "kod kuce" jer javne punionice su za sad preskupe (tipa 8-12x skuplje nego punjenje kuci po jeftinoj tarifi struje iza 22h).
HEP punionica na autoputu 70 centi po kwh , dok punionica u ZG kod IKEAe je 60 centi sto je i dalje u usporedbi sa 5 centi punjenje kuci po nocnoj tarifi ogromna razlika.

kako ti doma puniš za 5 centi ?
Cijena noćne tarife je oko 0.13-0.15 centi ukupno sa svim davanjima 

Gledao sam njihov cjenik (sad od 1.11.2005. ce biti nesto skuplje jer i plin i struja ce poskupiti (10% ili kolko vec)

Ovdje pishe da je do sada bila jeftina tarifa 0.046 sa PDVom
https://prnt.sc/liR0Bf22gnxU

https://hepi.hep.hr/UserDocsImages/Dokumenti%202025/HEPI%20Cjenik_studeni%202025.pdf?vel=235700

Naranvo ima tu jos nekih mrezarina i gluposti/davnaja ali kad je racun za struju 100+ EUR onda se to "razdjeli" jer te neke stavke su fixne (mi smo drzava Pušala pa i kad ne trošiš nešto plaćas :)) pa sam dosao do nekih 5centi, mozda je nesto vise ali defintivno je i dalje 7-8x manje nego na HEP "brzim" punionicama gdje kao sto rekoh deru 70centi za kwh... Znai i daje sd po novome 9 ili 11 centi (zavisno kolko kWh trosis godisnje) opet je to puno bolje/jefitnije nego diesel benzin (eno priej 10 dana sma tocio mog diesela za 1.33 EUR sad je vec 1.40EUR :(). Znaci laganih 7 centi puskupilo u dva tjedna.

Oni koji imaju solare njima je racunica jos bolja naravno.

--- Lewis --- www.ram-studio.hr --- Skype: lewis3d ---
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 11:17 (Lewis).
15 godina
Tržište i oglasnici će se sami regulirati, ako se EV sa puno kilometara i slabijim baterijama ne budu prodavali padat će cijene, mislim basic zakon ponude i potražnje.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Lewis kaže...

to je sve još uvijek dok se država ne umiješa, jer na cijeni goriva plaćaš više državi za trošarine i pdv nego je cijena goriva sama

čim država skuži da se više ljudi vozi na struju, nego na bengu ili dizel, naći će oni način kako da nadomire manjak u proračunu, čak i za ove sa solarima

17 godina
picajzla0707 kaže...
Lewis kaže...

to je sve još uvijek dok se država ne umiješa, jer na cijeni goriva plaćaš više državi za trošarine i pdv nego je cijena goriva sama

čim država skuži da se više ljudi vozi na struju, nego na bengu ili dizel, naći će oni način kako da nadomire manjak u proračunu, čak i za ove sa solarima

To je gotovo sigurno, kao što su na aute na plin dodali dodatni trošak kod produženja registracije.

Bude sigurno neka naknada po prijeđenim kilometrima ili neki godišnji paušal

12 godina

Bude naranvo s vremenom (kiao sto je i dizel poskupio kad je bilo vise dizela nego benzinaca) ali ne jos XY godina.
Jos uvijek je postotak El. auta pre mali da bi to uvodili a i pritiscu ih "zeleni" da sve vise bude el. vozila.
Sve u svemu dok oni to uvedu ljudi koji se voze na struju ce "profitirati" sa jeftinijom voznjom...

--- Lewis --- www.ram-studio.hr --- Skype: lewis3d ---
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Vjerujem da ekipa cita index tu i tam, al eto, bas kad ste se dodirnuli te teme oko extra naplate neceg kod strujica jer se kod EVova ne zaradi na trosarini/porezu na gorivu: Velika Britanija uvodi porez po prijeđenom kilometru za električne automobile

Tak da mozda bude i prije nego kaj se misli hehe

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice