Nove snimke kometa 3I/ATLAS otkrivaju njegov rastu

poruka: 6
|
čitano: 10.951
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nove snimke kometa 3I/ATLAS otkrivaju njegov rastu".
17 godina

3I/ATLAS je puno zanimljiviji (neobičniji) nego se to da naslutiti u mainstream objavama:

- neobično je da se rep tek sada počeo pojavljivati,

- vrlo neobičan je omjer CO2/H20 (jako je malo H2O u odnosu na CO2) i CO2/CO,

- vrlo neobičan je omjer Ni/Fe (željezo praktički nije detektirano, a po etabliranim teorijama formacije za očekivati je obrnuto - dominaciju željeza, dominacija nikla sugerira industrijski proces),

- vrlo neobična putanja (u ravnini je ekliptike, komet će proći dosta blizu Marsa i Jupitera, a i blizu Venere, sugerira inteligenciju),

- iako mainstream procjenjuje promjer kometa od 0.3 - 5.6 km (bazirano na opservacijama Hubble-a), noviji podaci (SPHEREx) sugeriraju da bi promjer mogao biti i do 46 km (točna vrijednost ovisi o albedu površine, a po očekivanom albedu promjer bi bio 20-46 km, jedino ako promatramo jezgru/komu kao tipičnu jezgru/komu kometa u Sunčevom sistemu promjer bi morao biti do 5.6 km, međutim ovdje se ne radi o tipičnom kometu), ako je komet zaista veći od 5.6 km to bi također bilo vrlo neobično i neočekivano za prirodne međuzvjezdane komete (takvi bi morali biti vrlo vrlo rijetki).

Radi se dakle o vrlo netipičnom kometu, a ja bih rekao da postoji dobra šansa da u istom postoji i umjetna komponenta. Koga zanima, napisao sam članak u kojem hipotetiziram umješanost vanzemaljske inteligencije u ovakve objekte: https://medium.com/@m3gadeth/the-case-for-extraterrestrial-involvement-in-peculiar-interstellar-and-bound-long-period-comets-5ede6165d608

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 12:35 (PaleRider).

3 0 hvala 1
16 godina
Re: Nove snimke kometa 3I/ATLAS otkrivaju njegov r
PaleRider kaže...

..ako je komet zaista veći od 5.6 km to bi također bilo vrlo neobično i neočekivano za prirodne međuzvjezdane komete (takvi bi morali biti vrlo vrlo rijetki).

.. članak u kojem hipotetiziram umješanost vanzemaljske inteligencije u ..

-zanimljivo.. :) -ne to, nego kako s par dobrih temelja-početka 'zalutaš' u želji, opet je sve u očima promatrača, vidi što želi vidjeti :)) ..

-vratimo se korak unazad, počneš ok, logika + recimo činjenice (znani podatci, približno, procjene itd. ne baš u rangu činjenica.. ali prihvatljivo), zaključkom u zagradi, .. -da i?

-odnosno, da.  .. i? zato što je nešto rijedak događaj mora biti nešto drugo? elijenci? -ne, nego je upravo što navedeš, rijedak, no normalan + podsjetnik na okhama, odnosno, tu se vidi želja, naginjanje, vjerovanje.. u recimo elijence i zaključak koji tad tumači upravo ono što želi tumačiti-vidjeti.. :)

-vjera, nada.. želja? a što s kriterijima kao objektivnost ili argument-činjenica? odnosno, mjerenje, mjerenje, mjerenje... dok je tumačenje dio interpertacije, želje, moguće točno, netočno, između itd.. iz bilo kojag razloga, npr greške u zapisu, mjerenju ili želja, neki interes-korist itd.

-što želim reći? -ne znam :) .. odnosno, 'trebao bi' pokušati pisati na način da ne guraš čitatelja na željeni zaključak ili slaganje s tvojim, nego da sam čitatelj to zaključi, efikasnije je.. nema otpora :)

.. odnosno, to se radi tako da izneseš neke činjenice i pustiš da čitatelj 'sam' to zaključi, mada je scenarij i dalje takav da ga ekšli u to 'gurneš'.. :) no kad misli da je to sam smislio-otkrio, tad je lakše.

-pa eto, mene si uvjerio, ako to pomaže.. :)) ok, recimo za potrebe teme-posta da ne idemo dublje :)) ..

-i sad.. što? -elijenci postoje, tu su.. šalju sondu?

-trebamo ih radosno dočekati ili u strahu? jesu li dobri ili loši? hoće li nas pojesti, silovati, uništiti ili će to biti nešto jako dobro? ili kako za koga...?

-recimo da nekako potvrdimo, da su to baš pravi TM-elijenci, certificirani (by fina)... onako, neosporivo.

-da su nalik sf-likovima i time raspolažu naprednom tehnologijom, superiorni u svemu.. moraju biti, ako su uspjeli poslati sondu, dok u nama znanom-vidljivom-provjerljivom dijelu-fragmentiću svemira znamo da ih nema, što će reć moraju imati tehnologiju koja može preći parsto tisuća svetlosnih godina.. (za laike, jako, jako, jako.. i još jače.. daleko-dugo, čak s warp-pogonom kojeg naravno posjeduju jer ..). .. i oni tako bauljajući svemirom žele što? kontakt s nama? razgovor? resurse? istraživanje? .. što, kako, zašto itd..

-jer, resursi npr kao razlog, žele naše zlato, naftu, meso.. -sve to imaju bliže, lakše.. nema potrebe ići tako daleko kao što nema smisla ići na drugi kraj grada po pizzu, odnosno, na drugi kontinent i malo dalje kako bi približno slikovito usporedili smisao resursa kao razloga. Naprosto imaju ga bliže-dostupnije po svemiru i opet okham..

-ok, istraživači, znatiželja.. pa bauljaju i naišli su na nas.. no što? stidljivi pa šute? skrivaju se? .. ono kad je glavni dokaz da su tu, s razvijenom tehnologijom je to što ne žele komunicirati, skrivaju se, no to je dokaz da su tu ili tak nešt.. stidljivost može proći ili uče jezik ili .. ponestaje mašte zašto bi se ponašali bilo kako, čak glupo, logično, nelogično.. bilo što.. da su u rangu božanstva, da pokretom ruke mogu materijalizirati bilo što, što bi tad istraživali, što bi božanstvo tražilo, željelo, zanimalo.. ćevapi ili dobar vic?

-za usporedbu, u SF-serijalu picarda zeza mr.Q.. koji je neko više-božansko biće, koje može sve, pucne prstima i to je to.. što Q želi od ljudi? dokaz da su pošteni? dobri? .. a zašto bi to Q želio? ili se ponaša iracionalno, nešto radi bez želje-razloga? natprirodno inteligentno biće? kvaka22, ili ima razlog, koji.. ili nema, što u slučaju odgovora true-false to kaže o njemu-qjuu..?

-što mi želimo? npr novac, moć, sex, resurse.. ok.. koliko? tonu dijamanata, sto tona zlata ili trilijardu eura? .. sex s tri blizanke? pojesti dupli sendvić s tartufima? odnosno, koja je količina uloženih resursa u takav put, sondu-brod i tehnologiju pa da su im ti resursi bitni, da ih ne mogu jeftinije pribaviti? .. npr dijamante? pun ih je svemir :) a da ne spominjemo kisik-vodik i fosilna goriva, željezo.. zlato npr nastaje u zvijezdama pa ga tamo ima više nego što je čitava masa planete itd.. a nije valjda da oni do tog resursa ne mogu nego dođu k nama.. za ćevape još i postoji razlog jer nije da je svemir pun ćevabđinica :)) .. no ovih resursa je pun..

-inteligencija, biće, život.. projekcija putanje, .. ok, da mi planiramo sondu, koristili bi položaj planeta za kraći put, manje goriva itd.. praćka, no oni nisu mi, nemaju naš problem goriva .. jer su prešli stotine tisuća svjetlosnih godina pa sekunda vamo-tamo nije objašnjenje, ne može biti.. nema logike-razloga-matematike.. tj to što bi mi zadali sondi takvu putanju je iz konkretnih razloga kao gorivo-put, dok tijelo bilo sonda-brod koji putuje svemirom traži bilijardu puta više goriva nego što mi možemo osigurati za takav put, a da možemo, tad nam takva putanja ne bi bila važna, kao što vozaču suv-terenca nije važno što je potrošio litru više nego običan manji auto za put do kioska po cigarete od 100m.. tj u tim odnosima bi to bila kap razlike pa je opet nevažna, ne ono zbog čega se putanja s razlogom trasira.. nije moguć kao razlog.

-odnosno, putanja je samo interpretacija koja gura zaključak u smjeru da su iza tog elijenci, inteligencija.. -no nisu, nije.. običan svemirski kamičak, ili neobičan, što smo na početku zaključili, no i dalje svemirski kamičak, smeće, ne brod-inteligencija-sonda-putanja.. itd.

-kiss, okham, kvaka22.. elementarna logika, zakoni fizike uz prihvaćanje da elijenci postoje, imaju naprednu-napredniju tehnologiju i čak mogućnost warp-pogona.. kao što na trci-natjecanju možemo nekome dati prednost ako se osjećamo dovoljno brzi-sigurni u pobjedu.. uz vic, koliko trčiš na 100? -60.. :)

-to + ja, kažem, nisu elijenci, običan svemirski kamičak.. a to ćeš kroz koji mjesec moći i potvrditi, osim ako je teorija zavjere pa nam elijenci i vlasti neće reći istinu, skrivanjem itd.. :)

**

edit: .. radni naslov: Ćevapologija među zvijezdama

-nakon knjige, franšize.. kreće hollywood produkcija, serijal-film-trilogija s remake-rebootovima i prva serija s likovima Profesor Ćevapović i Kapetan Ajvar.

👨‍🏫 Likovi

• Profesor Ćevapović– astrobiolog, filozof i samozvani “ćevapolog”. Vjeruje da je kulinarska kultura ključ za razumijevanje vanzemaljske inteligencije.

• Kapetan Ajvar– zapovjednik svemirskog broda SVM Roštilj-1, skeptik, pragmatičar, ali s tajnom strašću prema metafizici.

• AI sustav “Žar-9000”– brodski kompjuter koji sve analizira kroz algoritme za pečenje mesa.

• Elijenski diplomat “Zlatozrak”– biće iz sustava Gliese 581, koje komunicira isključivo kroz mirise i metafore.

• -uz malu pomoć c-3po-a kao prevoditelja..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 16:12 (ihush).
16 godina
PaleRider kaže...

3I/ATLAS je puno zanimljiviji (neobičniji) nego se to da naslutiti u mainstream objavama:

- neobično je da se rep tek sada počeo pojavljivati,

- vrlo neobičan je omjer CO2/H20 (jako je malo H2O u odnosu na CO2) i CO2/CO,

- vrlo neobičan je omjer Ni/Fe (željezo praktički nije detektirano, a po etabliranim teorijama formacije za očekivati je obrnuto - dominaciju željeza, dominacija nikla sugerira industrijski proces),

- vrlo neobična putanja (u ravnini je ekliptike, komet će proći dosta blizu Marsa i Jupitera, a i blizu Venere, sugerira inteligenciju),

- iako mainstream procjenjuje promjer kometa od 0.3 - 5.6 km (bazirano na opservacijama Hubble-a), noviji podaci (SPHEREx) sugeriraju da bi promjer mogao biti i do 46 km (točna vrijednost ovisi o albedu površine, a po očekivanom albedu promjer bi bio 20-46 km, jedino ako promatramo jezgru/komu kao tipičnu jezgru/komu kometa u Sunčevom sistemu promjer bi morao biti do 5.6 km, međutim ovdje se ne radi o tipičnom kometu), ako je komet zaista veći od 5.6 km to bi također bilo vrlo neobično i neočekivano za prirodne međuzvjezdane komete (takvi bi morali biti vrlo vrlo rijetki).

Radi se dakle o vrlo netipičnom kometu, a ja bih rekao da postoji dobra šansa da u istom postoji i umjetna komponenta. Koga zanima, napisao sam članak u kojem hipotetiziram umješanost vanzemaljske inteligencije u ovakve objekte: https://medium.com/@m3gadeth/the-case-for-extraterrestrial-involvement-in-peculiar-interstellar-and-bound-long-period-comets-5ede6165d608

5 godina
Avi Loeb koji ga reklamira na sve moguće načine u medijima, mu daje 4/10 šansu da je tehnogenog porijekla.
Ali ono što on zapravo želi je da se nađu sredstva za kvalitetnije proučavanje upravo takvih objekata koji dolaze izvan Sunčevog Sustava.
5 godina
Više čitati, a manje pisati.
17 godina

@zzib A. Petrov?? Amater, i jedan od najpristranijih popularizatora znanosti.

Da se razumijemo, ja ne tvrdim da je 3I/ATLAS nekakva umjetna sonda ili sl. Po svemu sudeći, 3I/ATLAS jest komet, dosta neobičan, ali komet (mislim da čak ni A. Loeb ne tvrdi da je nešto drugo, ali svi seru po njemu jel se usudi špekulirati). Ja u spomenutom članku, holističkim pristupom, pružam argumente za umješanost vanzemaljske inteligencije u slučaju kometa 3I/ATLAS i 1I/'Oumuamua. Ne tvrdim ni da je to sigurno, nego da postoji mogućnost. Kog zanima neka pogleda argumente, koga ne zanima neka produži bez komentara molim.

@ihush Očito nisi pročitao članak pa neću komentirati.

Amenoum

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice