Samo rokaj, zakoni ionako vrijede samo za stoku sitnog zuba
Roditelji Sama Bankman-Frieda lobiraju za predsjed
- poruka: 15
- |
- čitano: 2.268
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Lik, realno, nije ucinio NISTA ILEGALNO....
kripto svijet nije realnost i ne kuzim kako se mogu zakoni iz realnog svijetav primjenjivati u video igricama i viceversa... to ne ide, nema smisla ali eto, u slucaju BTCa, to se nekako, poput MATRIXA, svijet snova pretvorio u realnost.... svasta, nepotrebvno i glupavo!
Jos ce mene netko prijaviti jer imam svoj kojn i zgrcem lovu, a iza kojna je samo ideja da ja steknem nekakvo bogatstvo na racun neinteligencije drugih krelaca oko mene :)
pa jel to nije tako oducijek?
Ja zakone shvacam kao set pravila za najjadnije clanove naseg drustva. Sto se vise penjes po ljestvici to se manje tih zakona na tebe odnosi.
npr. radio sam u specificnoj ustanovi, kada te policajac zaustavi pita od kuda dolazis i kuda ides, pa te pita di radis. Trenutak kada bih rekao DI radim, ne koje je moje zanimanje, on bi uvijek instiktivno vracao dokumente i pustao dalje, bez dodatnih pitanja ili stvaranja problema.
i to je tako, mozemo se mi igrati demokracije, ista ne postoji kao ni pravda u pravu...
Ja zakone shvacam kao set pravila za najjadnije clanove naseg drustva. Sto se vise penjes po ljestvici to se manje tih zakona na tebe odnosi.
npr. radio sam u specificnoj ustanovi, kada te policajac zaustavi pita od kuda dolazis i kuda ides, pa te pita di radis. Trenutak kada bih rekao DI radim, ne koje je moje zanimanje, on bi uvijek instiktivno vracao dokumente i pustao dalje, bez dodatnih pitanja ili stvaranja problema.
i to je tako, mozemo se mi igrati demokracije, ista ne postoji kao ni pravda u pravu...
Moja bivša šefica mi je jednom rekla: Ne postoji pravda i nacerila se.
Onda sam joj samo odgovorio: Pazi da ti ja, jednom možda ne budem dijelio pravdu, pa te podsjetim kako si je dijelila.
Samo je ušutila i nije ništa rekla.
E, ajd pošaljem ti revolut broj računa pa mi uplatilš lovu online jer internet banking su ionako samo nule i jedinice (nije realno sto kažeš)
Kad smo već kod toga, možeš zatražit (ako već nisi) svoj e-građanin identitet, pa podijelliš svoj digitalni id i lozinku sa svima nama tu 😗
, ako imaš koju dionicu i to podjeliš sa ostalima (trejdanje je odavno skroz online, sve digitalno)
Inače , fyi, svi coin-ovi svoju vrijednost temelje na tržišnoj kapitalizaciji (Fiat novcu)
FER je još 2006 uveo e-indeks primjerice (sve digitalno), isto valjda ništa od toga nije realno po tvojoj logici.
Steam odavno okreće milijarde na mikrotransakcijama, moderi zarađuju na skinovima, streameri farmaju subove, zarađuju na superchatovima...
Što kaže mali Jake iz Modern Family, svojoj starijoj sestri; Wake up and smell the internet grandma.

od kud dolaziš i gdje ideš ? pitanje da se vidi jel bauljaš bez razloga
gdje radiš ? pita da vidi jel si pijan ,
boli njega džon gdje ti radiš.

Ovog puta ću biti đavolji advokat: SBF-a su uhvatili da se "previše zaigrao" sredstvima svojih ulagača, njihovim novcem finansirao svoje druge projekte i slično, zamrzli su celu operaciju, a njega uhapsili i kao ozbiljnog kriminalca koji je oštetio ulagače osudili na 25 godina. Onda su krenuli likvidirati njegovu kompaniju/kompanije kako bi onim što bude prikupljeno koliko toliko nadonadili ulagačima i... kada se prašina slegla, ispalo je da su svi isplaćeni u potpunosti, niko nije ostao oštećen ni za cent.
Dakle, čovek i dalje guli 25 godina zbog prevare u kojoj je oštetio svoje ulagače na način da niko nije oštećen. Zvuči malo preterano.
Odakle sad ove vijesti? Pa bilo je da je ulaganjima i trošenjem prokockao par milijardi, dakle nije mogao vratiti SVE ulagačima? Pokrivao je gubitke lovom s mjenjačnice.
Prestali ste pratiti situaciju nakon suđenja. Dakle, država je došla i rekla "prevario si ulagače i proneverio njihov novac, ideš u zatvor 25 godina, a FTX zatvaramo i ono od imovine što je ostalo stavljamo 'na doboš' kako bismo izvukli koliko može", i tu ste prestali da pratite.
Epilog priče je da su na kraju, kada je imovina FTX-a rasprodata, ulagači isplaćeni, i to ne da su isplaćeni u potpunosti, nego sa kamatom! Dakle nisu izgubili novac, nego su i zaradili. Npr članak na CNBC-ju, ali možete naći i druge izvore.
Tako da nisam ništa pogrešno napisao u prethodnom postu.
Ovog puta ću biti đavolji advokat: SBF-a su uhvatili da se "previše zaigrao" sredstvima svojih ulagača, njihovim novcem finansirao svoje druge projekte i slično, zamrzli su celu operaciju, a njega uhapsili i kao ozbiljnog kriminalca koji je oštetio ulagače osudili na 25 godina. Onda su krenuli likvidirati njegovu kompaniju/kompanije kako bi onim što bude prikupljeno koliko toliko nadonadili ulagačima i... kada se prašina slegla, ispalo je da su svi isplaćeni u potpunosti, niko nije ostao oštećen ni za cent.
Dakle, čovek i dalje guli 25 godina zbog prevare u kojoj je oštetio svoje ulagače na način da niko nije oštećen. Zvuči malo preterano.
Valjda je razumljivo da je djelo bitno, a ne jel su se namirili poslije rasprodajom imovine. To je kao da lopov opljačka zlatarnu, proda opljačkano, uhite ga, prodaju imovinu i uspiju nadoknaditi štetu zlatarni, pa ga puste na slobodu, jer eto, zlatarna se namirila.
Ne funkcioniraju zakoni tako.
Lik, realno, nije ucinio NISTA ILEGALNO....
kripto svijet nije realnost i ne kuzim kako se mogu zakoni iz realnog svijetav primjenjivati u video igricama i viceversa... to ne ide, nema smisla ali eto, u slucaju BTCa, to se nekako, poput MATRIXA, svijet snova pretvorio u realnost.... svasta, nepotrebvno i glupavo!
Jos ce mene netko prijaviti jer imam svoj kojn i zgrcem lovu, a iza kojna je samo ideja da ja steknem nekakvo bogatstvo na racun neinteligencije drugih krelaca oko mene :)
Po tome kako si opisao bitcoin vrijedi samo u virtualnom svijetu, onda ne možeš njegovu vrijednost usporediti s vrijednošću svoga rada, i koliko za to dobiješ eura...
Evo još jednostavnije, moj sat rada trenutno vrijedi 3 kg svinjske masti ili 5,7 kg banane, kada tako gledaš vrlo brzo počneš cijeniti virtualni i papirnati novac :D
I da te pitam šta si kupio za Bitcoin ovaj tjedan, od nevirtualnih proizvoda...
Valjda je razumljivo da je djelo bitno, a ne jel su se namirili poslije rasprodajom imovine. To je kao da lopov opljačka zlatarnu, proda opljačkano, uhite ga, prodaju imovinu i uspiju nadoknaditi štetu zlatarni, pa ga puste na slobodu, jer eto, zlatarna se namirila.
Ne funkcioniraju zakoni tako.
Osim što analogija nije baš dobra. Suština prekršaja kod provalnika je ta da je provalio u tuđi posed te oteo tuđu imovinu. Nasuprot tome, investicioni fond i menjačnica do novca poverilaca dolaze tako što im oni sredstva sami donose, a eventualni prekršaji nastaju kasnije, nepravilnim rukovanjem uloga, dakle ta dva prekršaja nemaju nikakve veze, osim što se oba nalaze u kaznenom zakonu. Takođe, kada nakon hapšenja kod lopova pronađeš ukradene predmete ili novac koji je dobio preprodajom i obeštetiš žrtve, to je srećna okolnost; kada investicioni fond rasproda sredstva (kripto, deonice...) u koje je uložio sredstva poverilaca i isplati im njihov novac sa kamatom - to investicioni fond radi upravo ono što i treba raditi. Dakle, na oko slično, ali zapravo ni nalik.
Sam Bankman Fried je verovatno (izvesno) bio u sukobu interesa kada je FTX ulagao u druge kompanije u njegovom vlasništvu, te je vrlo moguće da su i na druge načine rukovali sredstvima kako nije trebalo, no osnovna priča sa kojom je uhapšen i osuđen, da je prevario ulagače i da im je naneo štetu koja se meri milijardama i da je novac otišao, se ispostavila kao netačna, a ona da FTX ima dovoljno sredstava da isplati sve svoje ulagače se ispostavila kao tačna.
EDIT: Ukratko, ne kažem da nije napravio prekršaj, niti da ne treba da bude kažnjen, no ako pričamo o tome kako zakon funkcioniše, imaš raspon za svaku kaznu i jedan od principa kojima se sudije vode kod izricanja presude je proporcionalnost prema načinjenoj šteti. Fried je dobio 25 godina jer je sud bio uveren da je naneo ulagačima ogromnu štetu. Ispostavilo se da nije tako, te da je prekršaj uglavnom u tome da je fond ulagao u neke stvari u koje nije trebalo, no da je generalno radio ono što mu je bila svrha i da ulagači nisu oštećeni. Samim tim, izrečena kazna više nije odgovarajuća, odnosno neproporcionalna je.
Trump ne dijeli pomilovanja onima koji su nedužno osuđeni na robiju nego svojim pristalicama
Možda ako su roditelji napravili screen shoot glasačkog listića zaista pomogne , naravno zaokružen Trump
Trump ne dijeli pomilovanja onima koji su nedužno osuđeni na robiju nego svojim pristalicama
Možda ako su roditelji napravili screen shoot glasačkog listića zaista pomogne , naravno zaokružen Trump
Eh, ta nije ti to SDP, pardon HDZ, pardon SDSS, pardon DP, toga tamo nema, to ti je demokracija!
Zar smo već zaboravili da je sve najgore u Hrvatskoj?!