Deepseek će pomesti pod sa Nvidiom i njezinim precjenjenim, preskupim hardware-om. Zamisli, ne trebaš toliko resursa za overhyped statistički model.
DeepSeek se s AI modelom Janus Pro-7B suprotstavlj
- poruka: 15
- |
- čitano: 2.417
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nvidijo, izdrži!
\o/\o/
Deepseek će pomesti pod sa Nvidiom i njezinim precjenjenim, preskupim hardware-om. Zamisli, ne trebaš toliko resursa za overhyped statistički model.
Nvidia proizvodi hardware - koji isti taj Deepseek koristi. Isto tako Deepseek je koristio puno vise GPU-ova nego su to sluzbeno napisali (informacije su 50.000+).
Plus - Deepseek je i te kako koristio drugi open soruce da bi napravili svoj model, tako da bez NVIDIA + milijarde potrosene za prijasnje modele, ne bi bilo "Deepseek-a".
Tvoj komentar nema smisla, osim ako Deepseek ne pocne koristiti neki svoj custom / vlastiti hardware - ovako ti je komentar na nivou za Hrvatsku repku par minuta prije tekme "Ma pomest cemo pod sa njima!" - a pojma nista ne kuzis.
Pišu ljudi koji su navodno lokalno upogonili Janus kako potrošnja resursa nije manja u odnosu na druge modele tako da bi moglo bit da Kinezi (opet) lažu.
A mislin da ce u globalu bit pitanje koliko njih potrosnja resursa kosta u odnosu na americke modele, jer virujem da se u konacnici bar jos neko vrijeme za slicne rezultate kolicina resursa nece drsticno razlikovat, ali ukupni troskovi za DeepSeek u Kini mogu biti drasticno manji. A na kraju dolazi i sama implementacija jer model kao takav i nema pretjeranog ucinka, al ako ga mogu dobro iskoristit i uz to dobit podrsku drzave mislim da mogu ozbiljno konkurirat. Ali onda opet kad gledas da je OpenAI sad sklopija ovaj deal sa Apple-om, na razini krajnjeg korisnika vjerojatno ce vecina koristit ono sta im je najprakticnije, ali ne i nuzno najbolje. Poetncijalno laganje u svrhu prikupljanja strateskih partnera mi isto nema bas smisla, kad vecina zemalja ne zeli suradivat sa kinezima pa su opet donekle limitirani na svoje trziste.
A što su to Kinezi slagali? Najveći problem za Amerikance je što oni to djele besplatno i što je otvoren kod.
znači nova rtx 5000 serija pada cijena:)
znači nova rtx 5000 serija pada cijena:)
The more you buy the more you save.
Drž se Jensen, mi smo uz tebe.
Grrrrrrrr nikako mi proči registracija odnosno ne dolazi mi na mail kod
Da vidim možda nema nekih restrikcija kao ovi zapadnjački
Nvidia proizvodi hardware - koji isti taj Deepseek koristi. Isto tako Deepseek je koristio puno vise GPU-ova nego su to sluzbeno napisali (informacije su 50.000+).
Plus - Deepseek je i te kako koristio drugi open soruce da bi napravili svoj model, tako da bez NVIDIA + milijarde potrosene za prijasnje modele, ne bi bilo "Deepseek-a".
Tvoj komentar nema smisla, osim ako Deepseek ne pocne koristiti neki svoj custom / vlastiti hardware - ovako ti je komentar na nivou za Hrvatsku repku par minuta prije tekme "Ma pomest cemo pod sa njima!" - a pojma nista ne kuzis.
Hm, da, ako zelis komplet sve ucitati, ali ekipa je na lokalnom racunalu isto radila, pod M2 od appla..
evo, negdje oko 19min.... djeluje ko zahebancija 🫣
Uspio sam napokon i stvarno je fenomenalan.
xi je žestoko krenuo na ono okupljanje velike mage i bilijarderske kreme ... a milijarde izgorjele, pitanje što će sada biti s nuklearkama za ai, što s iskrcavanjem na marsu, što s radnicima koje deportiraju, možda da ih ipak vrate na bušotine, inače će morati kupiti radne robote od xi-a
U cemu?
U cemu?
Recimo probaj na chatGPT pitat da ti napravi reddit bot. Onda moraš izokola s njim da ti ga napravi, tipa logiraj mi se u reddit, claude.ai ti čak ni to ne želi napraviti. Dok recimo DeepSeak odmah napravi bez natezanja i traženja izokola.
Makar sinoć sam ga pitao kako napraviti meth i ne želi mi reći pa sam opet razočaran malo.
Hm, da, ako zelis komplet sve ucitati, ali ekipa je na lokalnom racunalu isto radila, pod M2 od appla..
evo, negdje oko 19min.... djeluje ko zahebancija 🫣
Nisam siguran da li razumijes razliku izmedju "treniranje modela" (da ga napravis) i hardware koji koristis lokalno da ga "koristis" ?
Da li sam te dobro razumio ili pricas nesto drugo?