ABECEDA FIZIKE #15: Termodinamička zanovijetanja i

poruka: 6
|
čitano: 1.374
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ABECEDA FIZIKE #15: Termodinamička zanovijetanja i".
16 godina

Ako žir potpuno izolirate od okoline on će se s vremenom potpuno raspasti odnosno doći u stanje najvećeg nereda. Ako hoćete povećati red, iz žira dobiti hrast, sustav mora biti otvoren, žir mora dobivati vodu, hranjive tvari, sunčevu svjetlost.

Uh, ovo nije točno. Sustav mora biti otvoren i da bi se žir raspao, a ako ćemo bit precizniji žir izložen sunčevoj svjetlosti neće proklijati - mora biti u zemlji, svjetlost treba mladici ali tek kad poraste. Ne radi se dakle o razlici otvorenog i zatvorenog sustava, razlika je u tome da žir koji se raspada predaje energiju okolini (nad njime se izvršava rad) a onaj koji se razvija uzima energiju iz okoline (on izvršava rad). Apsolutno izoliran žir neće niti povećavati niti smanjivati entropiju, no apsolutna izolacija ne postoji, pa će se "entropija" ili povećavati ili smanjivati, a da bi se smanjivala potrebno je izvršiti rad (zakopati žir u tlo - što rade npr. vjeverice i šojke) i uzeti energiju iz okoline (voda, minerali, toplina).

Ovdje sam entropiju stavio pod navodnike jer se zapravo radi o povećanju/smanjenju nereda što korelira s entropijom, ali generalno entropija je direktno vezana uz fiksiranu strelicu vremena, a ne red i nered. Pa ako kažemo da se entropija generalno povećava to generalno ne znači povećanje nereda (red i nered su relativne stvari) nego konvergenciju prema stanjima povezanim s proteklim vremenom. Dakle, ako bi nešto apsolutno izolirali od vremena, ne bi bilo smanjenja entropije, no ovako se ona, zbog specifično fiksiranog smjera vremena može samo povećavati.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 15:32 (PaleRider).

1 0 hvala 0
15 godina

"Perpetuum mobile prve vrste je zamišljeni stroj koji bi obavljao rad bez utroška energije". Wikipedija kaže:

Perpetuum mobile (lat.: neprestano pokretljivo) je naziv za stroj koji bi, stavljen jednom u gibanje i ne trošeći energiju, nastavio kretanje beskonačno i pritom još obavljao koristan mehanički rad.

Stavljen jednom u gibanje = jednom predani rad. Dakle, jednom predana energija bez daljnjeg utroška energije. U svemiru (vakuumu) je to moguće sve dok sustav ne nailazi na otpor (svemirski prašinu ili otpad) i sve dok ne predaje rad (zatvorni sustav koji se samo okreće i/ili giba u određenom pravcu brzinom koja odgovara predanom radu). Ovo je moj zaključak koji nije nužno ispravan.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: ABECEDA FIZIKE #15: Termodinamička zanovijetan
zzib kaže...

"Perpetuum mobile prve vrste je zamišljeni stroj koji bi obavljao rad bez utroška energije". Wikipedija kaže:

Perpetuum mobile (lat.: neprestano pokretljivo) je naziv za stroj koji bi, stavljen jednom u gibanje i ne trošeći energiju, nastavio kretanje beskonačno i pritom još obavljao koristan mehanički rad.

Stavljen jednom u gibanje = jednom predani rad. Dakle, jednom predana energija bez daljnjeg utroška energije. U svemiru (vakuumu) je to moguće sve dok sustav ne nailazi na otpor (svemirski prašinu ili otpad) i sve dok ne predaje rad (zatvorni sustav koji se samo okreće i/ili giba u određenom pravcu brzinom koja odgovara predanom radu). Ovo je moj zaključak koji nije nužno ispravan.

Ne predaje se rad, predaje se energija a rad se obavlja transformacijom energije (a koja se transformira uporabom sile, barem u klasičnoj interpretaciji). Nešto što se kreće ili okreće u apsolutnom vakuumu konstantnom brzinom ne obavlja nikakav rad niti troši energiju (u stvarnosti neka frikcija postoji pa se određena energija mora trošiti da bi se održalo relativno konstantno gibanje). Ako se kreće/vrti apsolutno konstantnom brzinom isto je kao da miruje, ne obavlja nikakav rad pa nije ni perpetuum mobile.

Amenoum
15 godina
PaleRider kaže...

Ne predaje se rad, predaje se energija a rad se obavlja transformacijom energije (a koja se transformira uporabom sile, barem u klasičnoj interpretaciji). Nešto što se kreće ili okreće u apsolutnom vakuumu konstantnom brzinom ne obavlja nikakav rad niti troši energiju (u stvarnosti neka frikcija postoji pa se određena energija mora trošiti da bi se održalo relativno konstantno gibanje). Ako se kreće/vrti apsolutno konstantnom brzinom isto je kao da miruje, ne obavlja nikakav rad pa nije ni perpetuum mobile.

Izvršen je rad (predan je nespretan izraz) potiskom u visokoj orbiti ili oko Karmanove linije. Nisam rekao da je perpetuum mobile, već da je u vakuumu moguće predati energiju bez daljnjeg utroška energije, a da je gibanje i dalje postojano. Ne znam o kakvoj frikciji govoriš jer ne postoji osovina (ležajevi) kao na Zemlji, usporavanje je moguće nailaskom na čestice u svemiru (kojih nema kad je u pitanju 100% vakuum).

16 godina
zzib kaže...
Ne znam o kakvoj frikciji govoriš jer ne postoji osovina (ležajevi) kao na Zemlji, usporavanje je moguće nailaskom na čestice u svemiru (kojih nema kad je u pitanju 100% vakuum).

Pod "frikcija" mislim na utjecaj bilo kakve energije koja se nalazi tamo a zbog koje to nije 100% vakuum (kozmičko zračenje, fotoni, čestice prašine, itd.).

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 13:47 (PaleRider).
6 godina

Sad mi je jasno zašto je u mojem stanu uvijek sve veći nered. Protiv fizike se ne može...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice