Bura uništila solarnu elektranu u Obrovcu

poruka: 20
|
čitano: 3.230
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bura uništila solarnu elektranu u Obrovcu".
16 godina

Išli smo u Zadar na natjecanje. Bura je toliko puhala, da je zanosila BMW u kojemu smo se vozili. Auto je velik i zaista ima snažan motor, ali to je udaralo da je bilo strašno.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Znaći iznenadila ih bura, nisu imali podatke o brzini vjetra sa Maslenice u zadnjih 30 i više godina ...

Tako je projektante iznenadali bura i u Rijeci na Trsatu, kada je vjetar počupao fasadu sa kampusa, sve nekoga iznenadi i ofrnje poslovi...

Moj PC  
29 0 hvala 1
16 godina
Re: Bura uništila solarnu elektranu u Obrovcu
opetzajebancija kaže...

Znaći iznenadila ih bura, nisu imali podatke o brzini vjetra sa Maslenice u zadnjih 30 i više godina ...

Tako je projektante iznenadali bura i u Rijeci na Trsatu, kada je vjetar počupao fasadu sa kampusa, sve nekoga iznenadi i ofrnje poslovi...

Maslenički most je projektirao Jure Radić. Lokalci su govorili da se tamo ne treba graditi, zbog izuzetno jake bure. Naravno svi prepametni i sada je novi Maslenički često zatvoren.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
14 godina

To je neki neuki rođo zaposlio nekog s diplomom izbosne i on je to isprojektirao kako je isprojektirao i eto ti elektrane. Nije znanstvena fantastika napravit proracun konsutrukcije za solarnu elektranu, materijal celika, vrstu i promjer vijaka, nagib i sl. ali ipak zahtijeva ozbiljnog inzenjera. Ovo inzenjera nije vidjelo... 

12 1 hvala 0
8 godina

Bura kao faktor iznenadjenja.

Stvarno sam iznenadjen.

15 0 hvala 0
2 mjeseca
Sve što prave nikad ne računaju na ekstremno vrijeme i događaju se ovakve stvari periodično. Nije to samo slučaj u nas (i u Beču za vrijeme onih strašnih pljuskova poplavilo je i ono što su njiovi inžinjeri izračunali da neće). Nit računaju na ekstremne kiše , nit vjetrove , niti na potrese. Sve se nekako šablonski radi (lupi se average u excelu i napametniji su) zato što većinom dobro prođe i još uvjeravaju nas da je to riječ struke. Nit se poštuje zakon prirode, pa gdje ćeš tamo gdje bura dere praviti solarnu elektranu ili recimo nuklearnu gdje je trusno tlo! Ali oni naprave proračun da to može izdržati kad u računicu stave average vjetra. Opet čast iznimkama kao i u svemu !

Zar ne vide da je golo bez drveća okolo, znači ima nekog razloga , znači da bura dere i da ne može drvo narasti od vjetrova.
Ili tamo gdje može narasti stablo treba nekako zaštiti građevinu od vjetra ako je na osami. Npr. stabla su spasila mnoge kuće za vrijeme one salauke. Gdje je bilo stablo blizu kuće, bilo je polomljeno ili iščupano, ali kuća je zato spašena od direktnog udara i jako malo oštećena . Ali gdje je bila gola ledina bez stabala vjetar je čupao kompletne krovove kuća.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 14:27 (Sirotanovic).

5 0 hvala 0
13 godina
fredii kaže...

Maslenički most je projektirao Jure Radić. Lokalci su govorili da se tamo ne treba graditi, zbog izuzetno jake bure. Naravno svi prepametni i sada je novi Maslenički često zatvoren.

U stvarnom životu stvari su rijetko kad crno/bijele pa tako kad pogledaš izgadnju mosta u kontekstu vermena i događaja stvari poprimaju neke druge konotacije.

Wiki kaže...

... Radovi na mostu otpočeli su nepuna dva mjeseca nakon Operacije Maslenica (siječanj 1993.) i cijelu je godinu gradilište bilo na dometu neprijateljskog topništva. Za vrijeme izgradnje mosta, promet preko Novskog ždrila odvijao se preko pontonskog mosta, privremenog rješenja za povezivanje Dalmacije sa sjevernim priobaljem i kontinentalnom Hrvatskom ...

... Nije bilo mnogo izbora za alternativnu lokaciju gradnje u blizini zbog dometa srpskog topništva i već zacrtane trase autoceste ...

3 godine
Postovani, u gradevini se inace tijekom projektiranja uzima takozvani povratni period gdje se investitoru predoci sto ce se dogoditi tijekom ekstremnih uvjeta vremena. Stoga investitor je uvijek upucen u moguce rizike te se stoga i odabire ma sto ce se gradevina projektirati. Jer nekad je puno isplativije sagraditi nesto sto nemoze izdrzati 180km/h i kasnije popravljati ( studija procjene rizika) nego dimenzionirati gradevine i povecati tako investiciju da bi se obranila na jedan dogadaj u 10 godina. Primjer su poplave priobalja gdje je uzasno skupo izgradivati oborinsku odvodnju na pojave velikih kisa u 5godina.
Jako zanimljiva tema, ako vas zanima jos pogledajte ili proguglajte Povratni Period, dobra polazisna tocka kod ove teme.
P.S. Vise energije ima nasa bura i jugo kroz 365 dana nego jedan tsunami, ali je potonji nekoliko magnituda destruktivniji

4 0 hvala 1
14 godina

A nisu se sjetili stavit gibon kocke sa sjeverne strane da ubiju udare vjetra 🫣, ili neki zid izbetonirat da dize vjetar...

4 0 hvala 0
13 godina
=XFX=PlayHard kaže...

To je neki neuki rođo zaposlio nekog s diplomom izbosne i on je to isprojektirao kako je isprojektirao i eto ti elektrane. Nije znanstvena fantastika napravit proracun konsutrukcije za solarnu elektranu, materijal celika, vrstu i promjer vijaka, nagib i sl. ali ipak zahtijeva ozbiljnog inzenjera. Ovo inzenjera nije vidjelo... 

izhercegovine molicu lijepo

hercegovci se uvrijede kad samo reces bosna.

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
16 godina

Zaključak se sam nameće. Umjesto gradnje solara u Dalmaciji, treba graditi vjetroelektrane. Mada kad je jaka bura ni one ne mogu raditi.

2 0 hvala 0
15 godina

-meni više upada u 'oči' rečenica izvjestitelja s mjesta.. 'slovensko-austrijski investitori..' dok je pri otvaranju u 100%tnom vlasništvu države (hep-plenky..) .. pa mi se obrva podiže, .. tko je ekšli vlasnik? čak ne formalno ili nacionalno 'stranac' jer nije problem otvoriti firmu u eu, npr u niskozemskoj.. no bilo bi zanimljivo .. tko vs što a tad i tko što može, dok ostali ne baš, mada su zakoni i pravila za sve jednaki.. pogotovo opstrukcija hepa za bilo što povezano sa strujom (kao i logična zaštita vlastitog interesa).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 0
12 godina
U cijeloj ovoj priči da samo nadam da je elektrana bila adekvatno osigurana.
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina

„Za razliku od nekadašnje tvornice glinice koja je postala simbolom svih neuspješnih i propalih ulaganja u bivšoj državi, ova je sunčana elektrana izgrađena na njenim ostacima, primjer nečega sasvim suprotnog – ekološki neupitne te ekonomski opravdane i uspješne investicije."

12.05.2023 Frane Barbarić bivši šef HEP-a.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 23:11 (gpd).

2 0 hvala 0
16 godina

Izgradjeno je na gradskom zemljistu ili drzavnom, kao vlasnik vodi se OPCENARODNA IMOVINA. Da sam ja investitor, tamo gradio nebi bez da je to moje vlasnistvo, no ajde, koncesija valjda.

Onda u teretovnici na obliznjoj parceli vidis pravo sluznosti za SOLARNE ELEKTRANE BUKOVICA d.o.o. 

Vlasnik njih je Interenergo, energetski inženiring, d.o.o., Slovenija, Broj iz registra: 2226405000, Naziv registra: Poslovni registar Slovenije, Nadležno tijelo: Okrožno sodišće Ljubljana (NP), jedini član d.o.o.  

Vlasnik njih je KI-KELAG INTERNATIONAL GMBH iz Klagenfurta, 100%.

Tko su oni? https://riverwatch.eu/en/balkanrivers/news/devastating-business-kelag-balkans

Its owners are the state of CarinthiaVerbund AG and the German energy giant RWE.

Bura ga mece haharima posteno.

Linux, Arch Linux.
6 godina
zvir12 kaže...

Zaključak se sam nameće. Umjesto gradnje solara u Dalmaciji, treba graditi vjetroelektrane. Mada kad je jaka bura ni one ne mogu raditi.

Nije li ono prije koji mjesec olujni vjetar skršio vjetrenjaču u zaleđu Splita?

15 godina
Ante kaže...

..

Onda u teretovnici na obliznjoj parceli vidis pravo sluznosti za SOLARNE ELEKTRANE BUKOVICA d.o.o. 

..

-upravo o tome i pričam.. ili podižem obrvu :) .. tj firma postoji od 2010. gubitaš-minus, do 2023će.. nula zaposlenih.

-kako to država s investicijama u energetici-elektro, ide u biz s firmom koja nema ni jednog zaposlenog? Kako to da je pri otvaranju država 100%tni vlasnik? Koja matematika, pravila-zakoni-logika se primjenjuju?

.. odnosno, zašto mediji navode slovensko-austrijske investitore, kad je jasno da iza stoji rwe.. tj internacionalnka, usa-uk-dojč.. investicijski fondovi i igre, nevažno tko je vlasnik, nego kako to da se firme s nula zaposlenih pojavljuju u biznisu s elektroprivredom države, ono nije to kafić, mesnica, apartman.. nije to špeceraj-sitnice, to je energetika, strateška ind-grana pod kontrolom države.. pa opet ono bitno, kako to da država-vlast-vlada sadi tikve s nula zaposlenih? s kim tad sade tikve-panele? .. a nije vjerojatno da u svemu nisu i zeleni-fondovi eu-a, pri čemu lopovi ne moraju biti domaći, jer novac nema naciju-granicu.. pa ono, opet, kako to i kako da mediji ne čačkaju, ne pitaju.. pitaju selektivno-prigodno?

.. odnosno.. znate li da ista 'domaća' firma, ima i ostale biznise-elektrane po hr? npr vukovar? 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2024 11:16 (ihush).
6 godina
ihush kaže...
Ante kaže...

..

..

-upravo o tome i pričam.. ili podižem obrvu :) .. tj firma postoji od 2010. gubitaš-minus, do 2023će.. nula zaposlenih.

-kako to država s investicijama u energetici-elektro, ide u biz s firmom koja nema ni jednog zaposlenog? Kako to da je pri otvaranju država 100%tni vlasnik? Koja matematika, pravila-zakoni-logika se primjenjuju?

.. odnosno, zašto mediji navode slovensko-austrijske investitore, kad je jasno da iza stoji rwe.. tj internacionalnka, usa-uk-dojč.. investicijski fondovi i igre, nevažno tko je vlasnik, nego kako to da se firme s nula zaposlenih pojavljuju u biznisu s elektroprivredom države, ono nije to kafić, mesnica, apartman.. nije to špeceraj-sitnice, to je energetika, strateška ind-grana pod kontrolom države.. pa opet ono bitno, kako to da država-vlast-vlada sadi tikve s nula zaposlenih? s kim tad sade tikve-panele? .. a nije vjerojatno da u svemu nisu i zeleni-fondovi eu-a, pri čemu lopovi ne moraju biti domaći, jer novac nema naciju-granicu.. pa ono, opet, kako to i kako da mediji ne čačkaju, ne pitaju.. pitaju selektivno-prigodno?

.. odnosno.. znate li da ista 'domaća' firma, ima i ostale biznise-elektrane po hr? npr vukovar? 

po logici IMT, (ima li mene tude)

6 godina

bura je priroda..eko...zeleno...tradicija

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

Znači ja jebena krovišta proračunavam na 0,75kN vjetra (u prijevodu panel od 1m2 digne čovjeka od 75kg)  i 0,35kN snijega po m2 i još to množim sa sigurnosnim koeficijentom... a u Istri sam... zna se šta spoj, šta ploča, a šta temelj može izdržati... nije rocket science... postoje 10-50-100god krivulje za to područje... nikakva mudrost... tu je netko nešto sjebo gadno.... a zna se čije su to sklonosti... Rođo&Co.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2024 17:37 (miki_the_pirat).
Moj PC  
1 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice