Išli smo u Zadar na natjecanje. Bura je toliko puhala, da je zanosila BMW u kojemu smo se vozili. Auto je velik i zaista ima snažan motor, ali to je udaralo da je bilo strašno.
Bura uništila solarnu elektranu u Obrovcu
- poruka: 20
- |
- čitano: 3.230
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Znaći iznenadila ih bura, nisu imali podatke o brzini vjetra sa Maslenice u zadnjih 30 i više godina ...
Tako je projektante iznenadali bura i u Rijeci na Trsatu, kada je vjetar počupao fasadu sa kampusa, sve nekoga iznenadi i ofrnje poslovi...
Znaći iznenadila ih bura, nisu imali podatke o brzini vjetra sa Maslenice u zadnjih 30 i više godina ...
Tako je projektante iznenadali bura i u Rijeci na Trsatu, kada je vjetar počupao fasadu sa kampusa, sve nekoga iznenadi i ofrnje poslovi...
Maslenički most je projektirao Jure Radić. Lokalci su govorili da se tamo ne treba graditi, zbog izuzetno jake bure. Naravno svi prepametni i sada je novi Maslenički često zatvoren.
To je neki neuki rođo zaposlio nekog s diplomom izbosne i on je to isprojektirao kako je isprojektirao i eto ti elektrane. Nije znanstvena fantastika napravit proracun konsutrukcije za solarnu elektranu, materijal celika, vrstu i promjer vijaka, nagib i sl. ali ipak zahtijeva ozbiljnog inzenjera. Ovo inzenjera nije vidjelo...
Bura kao faktor iznenadjenja.
Stvarno sam iznenadjen.
Zar ne vide da je golo bez drveća okolo, znači ima nekog razloga , znači da bura dere i da ne može drvo narasti od vjetrova.
Ili tamo gdje može narasti stablo treba nekako zaštiti građevinu od vjetra ako je na osami. Npr. stabla su spasila mnoge kuće za vrijeme one salauke. Gdje je bilo stablo blizu kuće, bilo je polomljeno ili iščupano, ali kuća je zato spašena od direktnog udara i jako malo oštećena . Ali gdje je bila gola ledina bez stabala vjetar je čupao kompletne krovove kuća.
Maslenički most je projektirao Jure Radić. Lokalci su govorili da se tamo ne treba graditi, zbog izuzetno jake bure. Naravno svi prepametni i sada je novi Maslenički često zatvoren.
U stvarnom životu stvari su rijetko kad crno/bijele pa tako kad pogledaš izgadnju mosta u kontekstu vermena i događaja stvari poprimaju neke druge konotacije.
... Radovi na mostu otpočeli su nepuna dva mjeseca nakon Operacije Maslenica (siječanj 1993.) i cijelu je godinu gradilište bilo na dometu neprijateljskog topništva. Za vrijeme izgradnje mosta, promet preko Novskog ždrila odvijao se preko pontonskog mosta, privremenog rješenja za povezivanje Dalmacije sa sjevernim priobaljem i kontinentalnom Hrvatskom ...
... Nije bilo mnogo izbora za alternativnu lokaciju gradnje u blizini zbog dometa srpskog topništva i već zacrtane trase autoceste ...
Jako zanimljiva tema, ako vas zanima jos pogledajte ili proguglajte Povratni Period, dobra polazisna tocka kod ove teme.
P.S. Vise energije ima nasa bura i jugo kroz 365 dana nego jedan tsunami, ali je potonji nekoliko magnituda destruktivniji
A nisu se sjetili stavit gibon kocke sa sjeverne strane da ubiju udare vjetra 🫣, ili neki zid izbetonirat da dize vjetar...
To je neki neuki rođo zaposlio nekog s diplomom izbosne i on je to isprojektirao kako je isprojektirao i eto ti elektrane. Nije znanstvena fantastika napravit proracun konsutrukcije za solarnu elektranu, materijal celika, vrstu i promjer vijaka, nagib i sl. ali ipak zahtijeva ozbiljnog inzenjera. Ovo inzenjera nije vidjelo...
izhercegovine molicu lijepo
hercegovci se uvrijede kad samo reces bosna.
Zaključak se sam nameće. Umjesto gradnje solara u Dalmaciji, treba graditi vjetroelektrane. Mada kad je jaka bura ni one ne mogu raditi.
-meni više upada u 'oči' rečenica izvjestitelja s mjesta.. 'slovensko-austrijski investitori..' dok je pri otvaranju u 100%tnom vlasništvu države (hep-plenky..) .. pa mi se obrva podiže, .. tko je ekšli vlasnik? čak ne formalno ili nacionalno 'stranac' jer nije problem otvoriti firmu u eu, npr u niskozemskoj.. no bilo bi zanimljivo .. tko vs što a tad i tko što može, dok ostali ne baš, mada su zakoni i pravila za sve jednaki.. pogotovo opstrukcija hepa za bilo što povezano sa strujom (kao i logična zaštita vlastitog interesa).
„Za razliku od nekadašnje tvornice glinice koja je postala simbolom svih neuspješnih i propalih ulaganja u bivšoj državi, ova je sunčana elektrana izgrađena na njenim ostacima, primjer nečega sasvim suprotnog – ekološki neupitne te ekonomski opravdane i uspješne investicije."
12.05.2023 Frane Barbarić bivši šef HEP-a.
Izgradjeno je na gradskom zemljistu ili drzavnom, kao vlasnik vodi se OPCENARODNA IMOVINA. Da sam ja investitor, tamo gradio nebi bez da je to moje vlasnistvo, no ajde, koncesija valjda.
Onda u teretovnici na obliznjoj parceli vidis pravo sluznosti za SOLARNE ELEKTRANE BUKOVICA d.o.o.
Vlasnik njih je Interenergo, energetski inženiring, d.o.o., Slovenija, Broj iz registra: 2226405000, Naziv registra: Poslovni registar Slovenije, Nadležno tijelo: Okrožno sodišće Ljubljana (NP), jedini član d.o.o.
Vlasnik njih je KI-KELAG INTERNATIONAL GMBH iz Klagenfurta, 100%.
Tko su oni? https://riverwatch.eu/en/balkanrivers/news/devastating-business-kelag-balkans
Its owners are the state of Carinthia, Verbund AG and the German energy giant RWE.
Bura ga mece haharima posteno.
Zaključak se sam nameće. Umjesto gradnje solara u Dalmaciji, treba graditi vjetroelektrane. Mada kad je jaka bura ni one ne mogu raditi.
Nije li ono prije koji mjesec olujni vjetar skršio vjetrenjaču u zaleđu Splita?
..
Onda u teretovnici na obliznjoj parceli vidis pravo sluznosti za SOLARNE ELEKTRANE BUKOVICA d.o.o.
..
-upravo o tome i pričam.. ili podižem obrvu :) .. tj firma postoji od 2010. gubitaš-minus, do 2023će.. nula zaposlenih.
-kako to država s investicijama u energetici-elektro, ide u biz s firmom koja nema ni jednog zaposlenog? Kako to da je pri otvaranju država 100%tni vlasnik? Koja matematika, pravila-zakoni-logika se primjenjuju?
.. odnosno, zašto mediji navode slovensko-austrijske investitore, kad je jasno da iza stoji rwe.. tj internacionalnka, usa-uk-dojč.. investicijski fondovi i igre, nevažno tko je vlasnik, nego kako to da se firme s nula zaposlenih pojavljuju u biznisu s elektroprivredom države, ono nije to kafić, mesnica, apartman.. nije to špeceraj-sitnice, to je energetika, strateška ind-grana pod kontrolom države.. pa opet ono bitno, kako to da država-vlast-vlada sadi tikve s nula zaposlenih? s kim tad sade tikve-panele? .. a nije vjerojatno da u svemu nisu i zeleni-fondovi eu-a, pri čemu lopovi ne moraju biti domaći, jer novac nema naciju-granicu.. pa ono, opet, kako to i kako da mediji ne čačkaju, ne pitaju.. pitaju selektivno-prigodno?
.. odnosno.. znate li da ista 'domaća' firma, ima i ostale biznise-elektrane po hr? npr vukovar?
..
..
-upravo o tome i pričam.. ili podižem obrvu :) .. tj firma postoji od 2010. gubitaš-minus, do 2023će.. nula zaposlenih.
-kako to država s investicijama u energetici-elektro, ide u biz s firmom koja nema ni jednog zaposlenog? Kako to da je pri otvaranju država 100%tni vlasnik? Koja matematika, pravila-zakoni-logika se primjenjuju?
.. odnosno, zašto mediji navode slovensko-austrijske investitore, kad je jasno da iza stoji rwe.. tj internacionalnka, usa-uk-dojč.. investicijski fondovi i igre, nevažno tko je vlasnik, nego kako to da se firme s nula zaposlenih pojavljuju u biznisu s elektroprivredom države, ono nije to kafić, mesnica, apartman.. nije to špeceraj-sitnice, to je energetika, strateška ind-grana pod kontrolom države.. pa opet ono bitno, kako to da država-vlast-vlada sadi tikve s nula zaposlenih? s kim tad sade tikve-panele? .. a nije vjerojatno da u svemu nisu i zeleni-fondovi eu-a, pri čemu lopovi ne moraju biti domaći, jer novac nema naciju-granicu.. pa ono, opet, kako to i kako da mediji ne čačkaju, ne pitaju.. pitaju selektivno-prigodno?
.. odnosno.. znate li da ista 'domaća' firma, ima i ostale biznise-elektrane po hr? npr vukovar?
po logici IMT, (ima li mene tude)
bura je priroda..eko...zeleno...tradicija
Znači ja jebena krovišta proračunavam na 0,75kN vjetra (u prijevodu panel od 1m2 digne čovjeka od 75kg) i 0,35kN snijega po m2 i još to množim sa sigurnosnim koeficijentom... a u Istri sam... zna se šta spoj, šta ploča, a šta temelj može izdržati... nije rocket science... postoje 10-50-100god krivulje za to područje... nikakva mudrost... tu je netko nešto sjebo gadno.... a zna se čije su to sklonosti... Rođo&Co.