Japanci su majstori u iskorištavanju svakog mogućeg kvadratnog metra prostora. Sjećam se kad sam bio tamo, i vidio da posred rijeke ide nadvožnjak a na njemu autocesta. Ili bili smo 2007. u Osaki u koncertnoj dvorani, i ponovno došli 2014. Kad ono potpuno nova zgrada i nekoliko okolnih, veća i prostranija, ma izmijenili su taj dio grada tako da sam s čudom gledao stare slike od samo 7 godina ranije.
Japanci planiraju automatiziranom logističkom tras
- poruka: 8
- |
- čitano: 2.236
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kad ono potpuno nova zgrada i nekoliko okolnih, veća i prostranija, ma izmijenili su taj dio grada tako da sam s čudom gledao stare slike od samo 7 godina ranije.
Gledao sam neki dan video na tu temu.
Baš zbog toga je kod njih stanovanje najjeftinije u svijetu (naravno, normalizirano po PPP).
Kod njih država određuje urbanističke planove, i kontrolira izgradnju.
Zato nikad ne dođu u jadnu situaciju kao npr. mi (divlji zapad građevinske mafije).
Naprave jednostavne konstrukcije i definiraju im kratki životni vijek, građevinci stalno imanu posla, a ponuda je tak velika da premašuje potražnju pa cijene najma ne idu u nebo.
A onda mogu stalno mijenjati trendove i dizajn (zato kod njih sve ostavlja futuristički dojam, a onda imaš random dijelove gradova srednjovjekovnog izgleda koji par godina prije nisu bili takvi).
Ali dobro, to je potpuno druga kultura, i neke stvari (kao stanovanje) funkcioniraju, dok ostale i ne baš.
Pogotovo društvene norme, koje su im toliko bolesne da ljudi žive u smrtnom strahu, npr. odeš na izlet, i zaboraviš kupiti suvenire svim kolegama s posla, drugi dan te nađu mrtvoga u stanu jer su ti od stresa prvo poispadali zubi, pa ti se razdvojila čeljust i onda si istovremeno dobio srčani i moždani udar
Nije to za ljude poput nas (barbarska plemena).
Kod njih država određuje urbanističke planove, i kontrolira izgradnju.
...
Kod nas isto. Koja je poanta?
Kod nas isto. Koja je poanta?
Na žalost, nema poante - inače bi ju istaknuo u kurzivu ili zažutio kao rambox
da su malo još promislili, otkrili bi tračnice, pa i možda teretne vlakove.
da su malo još promislili, otkrili bi tračnice, pa i možda teretne vlakove.
Japanci ne znaju za vlakove?
naravno da japanci znaju za vlakove.
ali to ne znači da konkretno dizajner ovog projekta zna za tračnice i vlakove.
Japanci su majstori u iskorištavanju svakog mogućeg kvadratnog metra prostora. Sjećam se kad sam bio tamo, i vidio da posred rijeke ide nadvožnjak a na njemu autocesta.
slično rješenje ja predlažem i za Zagreb, da se u naplavnom koritu između nasipa i Save napravi autocesta od Zaprešića do Ivanje Reke a koja bi se zatvarala rampama u slučaju povećanja vodostaja. Riješile bi se sve prometne gužve