Zašto muškarci ne idu doktoru

poruka: 57
|
čitano: 7.741
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto muškarci ne idu doktoru".
9 mjeseci
odjavljen

Svi ignoriraju poziv koji su dobili poštom za debelo crijevo.

Također dok u medijima vide da je rak debelog crijeva pomahnitao i gazi sve pred sobom...meh, okrenu stranicu na sport.

80% ih ima masnu jetru jer im divlja inzulin koji se hrani silnom glukozom i fruktozom.

Sav višak jetra šalje u masno tkivo.

Mitohondriji desetkovani.

Beskrajna polja oksidiranih stanica spremnih za rak.

Čemu se zamarati.. sutra je novi dan i prvih 30g šećera uz kavicu, zatim pekara uz novih 100g i do kraja dana jetra vrišti i šalje sve u pm jer su komunikacije i preraspodjela uništeni. 

Mozak je stalno žica dopaminski glukozni šut, crijeva i seratonin davna prošlost...

A na oko pacijent i ne zna da je pacijent.

Čemu se smarat sa doktorima kad mu je prađed živio 98g.

Postoji jako mizeran broj entuzijasta koji su prešli na hranu bez etikete/deklaracije i oni su proglašeni čudacima koji na rođendanima uglavnom kažu "ne bi, hvala".

Proactiv ponašanje je obrazac inteligentnijih ljudi. Zato je rijedak.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2024 8:24 (Maskeron).

12 0 hvala 4
15 godina

Taj sam. Bojim se, neugodno mi, neda mi se, mrzim da po meni pipkaju i za kraj nadam se legalizaciji eutanazije kad mi zatreba.

Moj PC  
15 1 hvala 1
15 godina

A tko dobija taj poziv za debelo crijevo? Ja nisam dobio? To za starije od 50?

0 0 hvala 0
9 mjeseci
odjavljen

Da, 50.

Po svemu sudeći još će spuštat prag.

Iritabilno crijevo, ulcerozni kolitis, kron, karcinom debelog crijeva.

To je top lista udarnih hitova koji obaraju rekorde na abdomenalnim odjelima.

Nekada davno bile egzotične bolesti..tu i tamo.. sada sve odreda.

Šećeri, fruktoze i procesuirana hrana.

Sa 30g životne starosti masu pogođenih..smanjivat će taj prag od 50.

2 1 hvala 0
15 godina

"A to su podaci koji govore o stanju u SAD, zemlji u kojoj je briga o zdravlju ipak prilično osviještena, ponajviše činjenicom da bolest košta jer im zdravstvo nije besplatno." - Usporedbi sa EU veoma se nebi slozio. Vecina itekako izbjegava posjet doktoru zbog skupoce cak i kada imaju "osiguranje" jer osiguranje redovito odbija platiti mnogo toga naknadno, a za sve u pravilu ide doplata koja zbog kartelske organizacije bolnica i osiguranja redovito samom doplatom naplati punu cijenu usluge ( redovito su osiguranja vlasnici samih bolnica ).  Primjera je beskonacno koliko sama osiguranja paze da nebi bilo prevencije jer bi im ugrozilo prihode. Naravno ovo sto govorim vrijedi za vecinu stanovnistva nikako za sve. Osobno mislim da se u USA moze dobiti najbolja medicinska skrb na svijetu ali jedno veliko ali samo ako si dovoljno bogat.

Za nas nebi bas rekao da se izbjegava ici u doktora, u vecini slucajeva mi se ljudi zale kako traze neki pregled/pomoc ali ih doktor ignorira, nemozes doci na red kod specijaliste i sl. Da, isitina vise sa zenmske strane to slusam ali cujem i sa muske. Eto, moj privatni uzorak, kakav imaju drugi? 

4 0 hvala 0
16 godina
Re: Zašto muškarci ne idu doktoru
Nema šansi da ću iči kod tih kasapina ikad na taj pregled. Kad mi bude puno dati 400€ za kolonoskpiju i gastroskopiju s anestezijom bolje mi je umrijet.

Mama se lječila mjesecima nakon poziva na mamografiju. Uspjeli su joj tromb nekako napraviti. Morala je piti tablete za sprečavanje zgrušavanja.

Od tih tablet je susjeda iskrvarila pošto ju nisu upozorili da se ne smije ozljediti.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2024 9:42 (Gajotres).
9 mjeseci
odjavljen

Najmoćniji su oni doktori dijagnostičari koji traže UZROK bolesti, a ne tretiranje dobijene bolesti.

Visok tlak..prve, druge, treće tablete ne djeluju.

Četvrte upalile.

Manje soli...Next!

To nije liječenje.

Uzrok tlaku nije lociran.

I to odbija pacijente.

Pet puta ideš za istu stvar kako bi pogodili tabletu.

Izdaje se enorman broj nepotrebnoh uputnica koje zakrčuju redove.

Proactiva pojedinca i umijeće detekcije uzroka neke bolosti je spas i za pojedinca i za sustav.

15 1 hvala 3
15 godina
Gajotres kaže...
Nema šansi da ću iči kod tih kasapina ikad na taj pregled. Kad mi bude puno dati 400€ za kolonoskpiju i gastroskopiju s anestezijom bolje mi je umrijet.

Mama se lječila mjesecima nakon poziva na mamografiju. Uspjeli su joj tromb nekako napraviti. Morala je piti tablete za sprečavanje zgrušavanja.

Od tih tablet je susjeda iskrvarila pošto ju nisu upozorili da se ne smije ozljediti.

Nedavna iskustva mi govore da kad predes neku nasumicnu brojku godina vecina lijecnika radi eventualno samo na ublazivanju simptoma jer smatraju i tako si star bolje ti nemoze i nece biti. 

Problem je kod nas kada ides u privatnika vecinom si dobio samo "preskakanje" reda i "ljubazniju" uslugu, kvalitetu neku bas i ne. 

14 godina
Maskeron kaže...

Najmoćniji su oni doktori dijagnostičari koji traže UZROK bolesti, a ne tretiranje dobijene bolesti.

Četvrte upalile.

Manje soli...Next!

To nije liječenje.

Uzrok tlaku nije lociran.

I to odbija pacijente.

Pet puta ideš za istu stvar kako bi pogodili tabletu.

Izdaje se enorman broj nepotrebnoh uputnica koje zakrčuju redove.

Proactiva pojedinca i umijeće detekcije uzroka neke bolosti je spas i za pojedinca i za sustav.

Ne kužim, spominjes kako uzrok tlaku nije lociran, a onda kažeš da se izdaje enorman broj nepotrebnih uputnica koje zakručuju redove. Kako ćeš naći uzrok visokom ako te doktorica ne pošalje na određene dijagnostičke i specijalističke preglede? Jel ima kristalnu kuglu pa da odmah vidi da imaš neke probleme na srcu ili u bubrezima ili nešto deseto? A i visok tlak trebaš regulirati, a to nekad uključuje isprobavanje raznih terapija dok se ne nađe ona koja odgovara. Može se istovremeno raditi i na tretiranju visokog tlaka i na traženju uzroka ako se može naći.

14 godina
Maskeron kaže...

Je, ali stvarnost je smo mi ljudi uglavnom ljudi i nije baš jednostavno odreći se određenih navika zbog raznih psiholoških stvari. Neki to i razumiju pa su svjesni da su manje štetne alternative (pušenju, cigaretama) bolje išta nego ništa (iako je to naravno kod pojedinca samo manje od pola posla):
Bojan Jelaković: Koncept smanjenja štete pomaže u borbi za zdraviju naciju

- Zamka faktora rizika je da ljudima čine zadovoljstvo, neki imaju i socijalnu komponentu te ih se teško odreći. Tu dolazi u obzir koncept smanjenja štete gdje ljudima koji se teško odriču loših navika ponudite manje štetnu varijantu, ali stalno ih podsjećajući da su tek na pola puta.

...

One osobe koje mogu smanjiti unos kuhinjske soli ipak treba poticati da to rade i da paze na količinu natrija u namirnicama, jer je tu prava klopka – tzv. skrivena sol u gotovim i polugotovim proizvodima. Tijekom proteklih godina u Hrvatskoj je napravljen zavidan napredak uključivanjem industrije hrane u pokušaje smanjenja soli u takvim proizvodima.

Ne možemo tvrditi kako je konzumacija proizvoda s manje soli preporučljiva za zdravlje, ali možemo govoriti kako su takvi proizvodi manje štetni za one koji se ne žele odreći takvih proizvoda. Na inicijativu Hrvatskoga društva za hipertenziju, pokrenuta je akcija s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli, koja je na kraju prerasla i u strateški plan. Napravljena je pravna regulacija koja određuje koliki udio kuhinjske soli smije biti u kruhu i pekarskim proizvodima.

9 mjeseci
odjavljen

Kuhinjska sol je najmanji problem.

Pojmovi industrijska i hrana ne idu zajedno.

Hrana/Food je cjelovit neobrađen materijal bez etikete/deklaracije.

To je polazišna točka.

Izvorna hrana  raste u zemlji, poviše zemlje i meso.

Sve što se od navedenog procesuira, više nije hrana.

Glukozu samo tijelo proizvodi.  Ne treba dodatna.

Fruktozu nitko ne treba i niti jednoj svrsi u organizmu nije potrebna.

Uz glukozu i fruktozu imamo divlji inzulin koji sakati jetru..

Dobijamo masne organe i krv.

Ovo rješava gornje pitanje o gomili uputnica i tlakašima.

Sol ne na 17om mjestu problematike.

1. Jetra

2. Gušterača

3. Colon

Sveto trojstvo koje rađa sve blagodati ili sve bolesti.

To isto trojstvo poklekne i hormonalno podivlja jer više ne može izać na kraj sa narkomančinom mozgom..koji je postao dopaminski junky baš zbog kolapsa ovog trojstva .

Za to nije kriva sol..

Šećeri

Procesuirani ugljikohidrati.

Ultraprocesuirani proteini,  bjelančevine, laktoze sa gomilom fruktoze (sladila, kukuruzni sirupi i sva industrijska sladila na bazi fruktoze).

Tu nema h od hrane.

Sol je nebitna.

3 5 hvala 0
15 godina
Maskeron kaže...

Kuhinjska sol je najmanji problem.

Pojmovi industrijska i hrana ne idu zajedno.

Hrana/Food je cjelovit neobrađen materijal bez etikete/deklaracije.

To je polazišna točka.

Izvorna hrana  raste u zemlji, poviše zemlje i meso.

Sve što se od navedenog procesuira, više nije hrana.

Glukozu samo tijelo proizvodi.  Ne treba dodatna.

Fruktozu nitko ne treba i niti jednoj svrsi u organizmu nije potrebna.

Uz glukozu i fruktozu imamo divlji inzulin koji sakati jetru..

Dobijamo masne organe i krv.

Ovo rješava gornje pitanje o gomili uputnica i tlakašima.

Sol ne na 17om mjestu problematike.

1. Jetra

2. Gušterača

3. Colon

Sveto trojstvo koje rađa sve blagodati ili sve bolesti.

To isto trojstvo poklekne i hormonalno podivlja jer više ne može izać na kraj sa narkomančinom mozgom..koji je postao dopaminski junky baš zbog kolapsa ovog trojstva .

Za to nije kriva sol..

Šećeri

Procesuirani ugljikohidrati.

Ultraprocesuirani proteini,  bjelančevine, laktoze sa gomilom fruktoze (sladila, kukuruzni sirupi i sva industrijska sladila na bazi fruktoze).

Tu nema h od hrane.

Sol je nebitna.

Samo ova izjava sol je nebitna, ipak, ne stoji. Bitna je. Samo kraj svega ostalog ispada najmanje bitna. 

Ali lijecnik kaze smanji sol, da tablete i eto svi problemi sa tlakom rijeseni 

Nadam se da ce uskoro sluzbeno potvrditi i razglasiti da su 

za organizam na razini duhana, alkohola i sl. pa da vise nemoram svakome oko sebe to napominjati ucestalo... 

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2024 12:06 (konjRR).
14 godina

Sol je nebitna? Kažeš da jedan od vodećih stručnjaka za arterijsku hipertenziju prodaje "maglu" da je smanjenje unosa soli jako bitno za regulaciju tlaka? A znaš da su krvožilne bolesti jedne od vodećih uzroka smrtnosti i da visok tlak (uz masti) strašno pridonsi tome?

2 1 hvala 0
16 godina
Maskeron kaže...

Četvrte upalile.

Manje soli...Next!

Točno ovu situaciju ima frend koji je taman napunio 30g. 

Meni prije više od 20g problem s tlakom, trebaš piti tablete još mi kaže doktorica da izazivaju impotenciju  WTF, koja kita. Promjenio gradi i faks puf, magija problem s tlakom nestao. 20g poslje evo nakon tri kave i par mailova jedva navučem 120/80 

Kolega s posla od 27g završio na hitnoj, predinfatkno stanje, šaka tableta. Na kraju ispostavilo se da je zato što je htio dati otkaz i seli se u Prag. 

13 godina

Zanimljiv članak, no moja iskustva su nešto drugačija, vjerojatno sam ja izuzetak. U mom domu zdravlja nije baš da nedostaje muškaraca u čekaonici, često kad uđem imam dojam da se radi o nekom skupu, protestnom ili se nešto slavi baš su ovdje to organizirali. Često spontano ozdravim dok dođem na red ili čak zaboravim što me je ono mučilo. Čini se da ovi u javnim službama imaju puno teže uvjete rada jer češće poboljevaju i budu po bolovanjima. Prednost kod privatnika je što se nadređeni dosta amaterski razumiju u medicinu i riješavaju probleme na licu mjesta; "šefe, treb'o bi' doktoru", "šta ti je"? "Presjeca me tu u prsima, stolica krvava, povraćam i manta mi se svako malo", "a, nije ti to ništa, mene presijeca tako već petnaest godina i to s obje strane, nedjeljom stavi hladni oblog i dosta vode pit', usput treba danas do šest završiti Pero-promet, a Đuro d.o.o. bi treb'o bit gotov do petka, ustvari ne treba do petka, može u četvrtak popodne". Ovo što žene šalju doktoru, to one rade svakome. To je jednostavno onaj generički razgovor npr. u liftu "joj, kakvo je vrijeme","ma to više nije normalno" "kako ste inače"?. "a boli me nešto u prsima", "joj, nemojte se zezati, odite doktoru odmah" i onda izađe iz lifta i istog časa zaboravi s kim je pričala. Često me i sami liječnici popljuju kao da sam hipohondar. Dođem s crvenim flekom po pola glave k'o Gorbačov dermatologici "Šta bi sad ti? Da ti nekim čarobnim štapićem to riješim? Stavi šešir, pusti kosu". Moj ortoped, inače fini gospodin Yasser Abiteboul na moj "dobar dan" odgovori s "reci", klika on mišem i onda na pola mog kukanja primijeti "Jeremijo, nema uputnica u sistem". "pa kako, mora bit', pustila je ..", "ne zna ja ništa, tu nema", zovi doktoricu, otišla na GO i vraća se za mjesec dana, termin za specijalista za 18 mjeseci tako da ustvari, Doc je ipak u pravu, rijetko idem doktoru.

2 0 hvala 0
9 mjeseci
odjavljen

Nisam trebao spomenuti sol koja čini 4% mog komentara.

96% ključnog dijela vezanog za degeneraciju cijele civilizacije je ignoriran.

Ja vas pozdravljam uz svako dobro.. provjerite jetru..

Zatim u nalazu parametre smanjite.

1985g nešto što je bilo H (high), sada je L (low).

Pitajte stručnjake zašto je raširen prag tolerancije.

Od 1998 sva krvna slika je debelo pomaknuta za 30% po pragu tolerancije.

Zato da vas prilagode novoj "normali", a u stvari ste bolesni da ste u 1990oj.

Sada zamislite koliko je bolestan današnji H.

Eto, ništa od NaCl jer nije UZROK problema.

1 1 hvala 0
9 mjeseci
odjavljen

Pitanje za forumaša koji je spomenuo korelaciju stresa?

Krvna si grupa A, kao i prijatelj?

Lučite jako puno kortizola.

AB niste sigurno.

0 4 hvala 0
14 godina

ja sam ti A+, imam previše kila (105 na 184 cm) ali...

odavno sam shvatio istinitost one tvrdnje - treba koordinirana radnja 43 mišića lica da se namrštiš - i samo 3 da ispružiš ruku i stisneš šamat onome tko te gnjavi...

nema stresa...

e da, iako kao A trebam biti veggie, meso mi je milo (ne da mora biti u svakom obroku - nikako !) i donekle se slažem s tvojom argumentacijom, ali ne možemo više naganjati mamute i brstiti odabrane biljčice...

treba smanjiti sav šećer (ne na nulu) i višak soli, ali prije svega treba spaliti suvišak te skrivene energije koju dobivamo SVAKOM "industrijskom" (čitaj - kupljenu lijepo zapakiranu u trgovini) hranom...

i na kraju, vi mladi ševite se više i bit ćete sretniji, smireniji, nasmješeniji... i posljedično i fizički i mentalno zdraviji...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.9.2024 11:16 (Stric_Jura).
9 mjeseci
odjavljen

Tako je. Makar se potruditi konzumirati nešto što liči na hranu.

Isključivost ovdje ne prolazi i neizvediva je.

Orada iz ribogojilišta je tovljena koncetratom i to kukuruznom industriskom fruktozom, no bolje ona nego goveđi gulaš iz limenke.

Procesuiran i konzerviran.

Orada/komarča ima udjel omege bez obzira na uzgoj.

Naravno nema ni približan okus.

Vjerojatno bi kanibali 90% nas sa foruma ispljunuli.

1 0 hvala 0
15 godina

Mene da kanibali pojedu, umrli bi od trovanja u ogromnim mukama. Brijem da bi i zmija otrovnica crknula da me ugrize. 

Imam zeznutu krvnu grupu, jako opasnu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
odjavljen

Ti kao nula jesi žilav i nejestiv ma koliko te raskuhavali u loncu.

B+ je najslađi za mezu. Ljudska janjetina.

Uzgojen na laktozi, sirevima, zobi i raži.

Pitom.

0 3 hvala 0
15 godina

Kada se u tekstu navede 'Moja žena kaže da imam bol u prsima', a izgovorio ju je 45-godišnjak s akutnim infarktom miokarda koji je i dalje tvrdio kako uopće ne osjeća značajne tegobe“, kako ne ocekivati "teorije urote" za bolest za koju 99.9% pucanstva nikada nije culo prije 2021. godine.

Jos jednom cu reci, medicina je prodala sebe za "Judine skude" i slijedecih 100 godina nece povratiti povjerenje u svoju granu znanosti, na zalost, ali i na nesrecu onih koji ce platiti to najvecom cijenom.

Doktori (proleteri) svih zemalja ujedinili ste se, a sad gledajte svoju profesiju  u nivou  "eksperti kazu..." kada se cita na index.hr-u.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

4 1 hvala 0
12 godina
@Maskeron Ma daj, šećer izaziva Crohnovu i ulcerozni kolitis? Daj neki rad napiši umjesto da blebećeš tu na forumu i soliš pamet, postići ćeš svjetsku slavu!
16 godina
Muškarci koji imaju manje problema trebali bi redovnu kontrolu, da u startu saniraju bolesti i zadrže razumnu količinu zdravlja.
Imam Chrona i ne mogu pojesti previše. I niski tlak. Uz kontrole koje obavljam najrjeđe što mogu, vrlo rijetko odlazim doktoru. Tu ima raznih razloga, od toga da mi je kroz protekla desetljeća puna kapa pregleda, do osjećaja da ionako opterećujem sistem, pa se naručujem jednom u par godina. Jednostavno mislim da su mi već našli dovoljno bolesti, pa dok ide-ide. 🤗
Kroz svo ovo vrijeme, svaka čast i hvala hrvatskim liječnic(i/a)ma, sestrama i bolničarima, kao i drugom osoblju.👍 Rijetko naiđem na osobu kojoj nije mjesto u zdravstvu, a stvarno su preopterećeni.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2024 18:03 (UniqueBug).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
odjavljen

Slažem se. Oni što ne boluju od takve autoimune bolosti mogu sebi priuštiti omalovažavanje bolničkog osoblja.

Želim ti sreću i da tako ostane u blažoj fazi jer je neizlječiv.

Moja supruga ima najteži oblik.

Uklonjen veliki dio crijeva i za sada biološka terapija djeluje.

Tim koji je vodi i sada dok su na godišnjem, odgovore joj na whatsapp.

Pregledaju poslane nalaze od vađenja krvi.

Tim ljudima da pišem kako su ovo i ono?

Rade svoj posao i više nego profesionalno

2 0 hvala 0
13 godina

U zadnjih 8 god kako radin, nisan bia niti jednog dana na bolovanju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kod socijalnog se naručiš na pregled u 9:00 za 6 mjeseci. Dođeš tamo ujutro i onda čekaš do 12:00 da dođeš na red. Naravno da mi se neda gubit vrijeme, zato plaćam privatnika gdje dođem za tjedan dana na red i u točno vrijeme. Kvaliteta pregleda je više manje ista, ali bar ne gubim živce u čekaoni.

I`m silicon-based life-form
Moj PC  
6 0 hvala 0
4 godine
Nije da muškarci ne žele ići na preglede nego jednostavno taj proces traje mjesecima, uzimaš godišnji, slobodne dane da bi ti na kraju prepisali tri vrste tableta koje imaju 100 nuspojava, od kojih ti je loše svaki dan i kažu ti da se javiš za par mjeseci. Tu je također i poslovni aspekt - poslodavci ne žele radnika koji se vuče po bolnicama, pregledima, oni ga vide kao rizik i taj je prvi na listi za otkaz ako krenu "uštede"
Vidio sam to već više puta, u različitim kompanijama. A nekad su te uštede čisto fiktivne i već idući dan dolazi drugi samo mu promjene naziv radnog mjesta. To vam je surova realnost.

0 1 hvala 0
15 godina

Moj odgovor na naslov ovog teksta je jednostavan: Zato što im ne vjerujem i nisam im nikada vjerovao! Prave se važni, dižu noseve do plafona (skoro neonku ne zakače nosom), misle da su bogovi, a ne znaju APSOLUTNO NIŠTA! Najbitnije je da ide plaća, preko 3000 eura osnovice, plus dežurstva, da i ne spominjem rad po privatnim klinikama! Čast izuzecima, ali dobar dio njih stavlja prestž ispred humanosti!

Navodim ukratko moj događaj iz 2014: 16.08 dolazim na hitnu rano ujutro s jakim bolovima u abdomenu. Dežurni kvaziliječnik (neću ga imenovati), BOJI se buditi dežurnog kirurga koji, naravno, spava, već me trpaju Spazmexom cijelo jutro bez učinka. Ujutro se pojavi gastrointestolog i na par pitanja donosu zaključak da sam "pokvario želudac" i šalje me doma u bolovima.

Radilo se o upali slijepog crijeva koju mi dijagnosticiraju tek dan i po kasnije, kad je već crijevo perforiralo i nastala upala potrbušice i skoro sepsa. Da me duljim, jedva živu glavu izvukao zbog pizdarije koju su mi morali riješiti za jedan dan bolnice.

Da ja takvim ljudima vjerujem?

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
9 1 hvala 0
15 godina

A čuj... U svakoj profesiji ima dobrih i loših primjera. Prošli utorak smo na poslu imali situaciju gdje nam je kolegi bilo loše i odveli smo ga na hitnu. Tamo dok je bio u obradi i dok smo čekali na vijesti što mu je, izgleda da mu je tada bilo još gore u jednom trenutku i bila je potrebna reanimacija. Kada su me pozvali da mi kažu u kakvom je stanju, rekli su mi da je imao infarkt.

Brzo su ga prebacili u Split, dobio je stent i evo dobro je. Oporavlja se.

Tako da vjerujem da ogromna većina zaslužuje visoke plaće. Nema veće "stvari" nego kad se čovjeku spasi život.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice