u kojem smislu "dovodi"* u pitanje"? život na zemlji možda uopće nema porijeklo?
"dovodi" otkud i kamo?
u kojem smislu "dovodi"* u pitanje"? život na zemlji možda uopće nema porijeklo?
"dovodi" otkud i kamo?
Dovodi u pitanje dosadašnje vjerovanje glede proizvodnje kisika na Zemlji. I posljedično nastanka života. Glupo je što se uopće spominje vjerovanje u kontekstu znanosti. Ima da se zna, a ne vjeruje.
Nije li vjerovanje za zadrte? Takav se narativ forsira u svijetu tj. "znanstvenom svijetu"... A i na ovome forumu od kada postoji.
Ovdje se vjerojatno misli na GOE (great oxidation event) kad se Zemljina, prvotno reduktivna atmosfera počela obogaćivati kisikom - proces je trajao preko 500 milijuna godina! - zbog pojave cijanobakterija. No ako kisik nasaje abiogeno, geokemijskim procesom, onda za GOE cijanobakterije nisu potrebne. Tako nekako stvari stoje. A o čemu se zapravo radi tek treba istražiti.
Ima da nam Njonjo postane tvornica kisika, pošto se radi o mjestu gdje sunce ne prodire.
Ovdje se vjerojatno misli na GOE (great oxidation event) kad se Zemljina, prvotno reduktivna atmosfera počela obogaćivati kisikom - proces je trajao preko 500 milijuna godina! - zbog pojave cijanobakterija. No ako kisik nasaje abiogeno, geokemijskim procesom, onda za GOE cijanobakterije nisu potrebne. Tako nekako stvari stoje. A o čemu se zapravo radi tek treba istražiti.
No po meni je vrlo upitno da su ovakve naslage "polimetalnih čvorova" baš u takvoj kombinaciji postojale prije 2,46 milijarde godina. Pa tada nije još postojala ni tektonika ploča, navodno nije bilo ni dubina ni planina - more je stoga bilo plitko i rasprostranjeno na mnogo većoj površini i nije bilo tako oštrog razdvajanja geologije oceanskog dna i tla. No s druge strane, možda je ona bilo i više takvih naslaga... tko će ga znati. Ja samo neznam kako se nebi takve razlike potencijala brzo izjednačile, tj. "potrošile baterije" ? Mislim, ono, prvi zakon termodinamike (zakon o očuvanju energije) i tako to... A zašto neke još neotkrivene bakterije koje koriste kemosintezu kao metabolički proces nebi otpuštale kao nusprodukt kisik? Možda je dolje dovoljno jako magnetsko polje za radiolizu vode ? Neki obrnuti Krebsov ciklus? Ili barem prekursor za simbiotički odnos sa drugim organizmom koji bi potom oslobađao kisik?