Labave matice i lažna dokumentacija: Problemi u pr

poruka: 38
|
čitano: 12.598
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Labave matice i lažna dokumentacija: Problemi u pr".
16 godina

Bas neki dan vidio naslov:

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

5 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

lako za proizvodnju. čini se kako je ipak nešto više problema u eksploataciji. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
7 0 hvala 1
17 godina
moderator

Kompletan Boeing je piramidalna shema, a proizvodnja je tu da domaćice misle da stvarno jedna drugoj prodaju pakete tuperwarea ili kozmetike, a ne šemu. 

Spirit AeroSystems je, usput, prvo bila Boeingova vlastita proizvodna linija u Wichiti u Kansasu, pa je onda prodana, pa je outsourceana proizvodnja dijelova tamo kada se s početkom 2000-tih (1997. je bilo spajanje Boeinga i McDonell Douglasa) Boeing počeo financijalizirati buybackovima i splitovima dionica (zbog čega im se cijena dionica uvišestručila, a kvaliteta strmoglavila - jer stvarna proizvodnja i vrijednost dionica u finacijaliziranom kapitalizmu nema blage veze jedno s drugim).

Pa su u taj Spirit odlazili napucani Boeingovi direktori (Patrick Shanahan - doslovce teški moron, kućni zlostavljač, otac sina zlostavljača koji je vlastitu mater skoro ubio premlativši je baseball palicom - jer mu je rekla da on kojemu je 17 mora prekinuti vezu sa ženom od 36 godina - ostavivši je da iskrvari, uzevši joj mobitel i iščupavši žice zemaljske linije da ne može zvati policiju i hitnu pomoć) koji je onda na miru mogao u Spiritu raditi ono zbog čega je Boeing došao na zub medijima u političkoj borbi koja nema veze s tim je li netko stvarno psihopat ili rasist. 

Onda je sada napucan šef Spirita i na njegovo mjesto dolazi gornji bolesnik Shanahan (dosada "samo" u upravnom odboru Spirita), a Boeing najavljuje da će ponovo vratiti Spirit u Boeing kako bi "imao stroži nadzor nad kontrolom kvalitete", premda su cijelo vrijeme njihovi vlastiti ljudi iz Boeinga prelazili u Spirit i otamo vršili "kontrolu kvalitete", odnosno izbjegavanje ikakve kontrole. 

I tako će Boeingu nakon pada ponovo narasti cijena dionica jer se "konsolidirao", odnosno ponovo kupio ono (radi rasta cijena dionica) što je prije 20 godina prodao (da bi podigao cijenu dionica jer se navodno "strimlajnao") i onda ćemo opet za pet ili deset godina pisati o tome kako nešto ne valja, pa kako, pobogu kako...??!?!?!?

This space for rent!

15 0 hvala 4
16 godina
Re: Labave matice i lažna dokumentacija: Problemi
Drago kaže...

Kompletan Boeing je piramidalna shema, a proizvodnja je tu da domaćice misle da stvarno jedna drugoj prodaju pakete tuperwarea ili kozmetike, a ne šemu. 

Spirit AeroSystems je, usput, prvo bila Boeingova vlastita proizvodna linija u Wichiti u Kansasu, pa je onda prodana, pa je outsourceana proizvodnja dijelova tamo kada se s početkom 2000-tih (1997. je bilo spajanje Boeinga i McDonell Douglasa) Boeing počeo financijalizirati buybackovima i splitovima dionica (zbog čega im se cijena dionica uvišestručila, a kvaliteta strmoglavila - jer stvarna proizvodnja i vrijednost dionica u finacijaliziranom kapitalizmu nema blage veze jedno s drugim).

Pa su u taj Spirit odlazili napucani Boeingovi direktori (Patrick Shanahan - doslovce teški moron, kućni zlostavljač, otac sina zlostavljača koji je vlastitu mater skoro ubio premlativši je baseball palicom - jer mu je rekla da on kojemu je 17 mora prekinuti vezu sa ženom od 36 godina - ostavivši je da iskrvari, uzevši joj mobitel i iščupavši žice zemaljske linije da ne može zvati policiju i hitnu pomoć) koji je onda na miru mogao u Spiritu raditi ono zbog čega je Boeing došao na zub medijima u političkoj borbi koja nema veze s tim je li netko stvarno psihopat ili rasist. 

Onda je sada napucan šef Spirita i na njegovo mjesto dolazi gornji bolesnik Shanahan (dosada "samo" u upravnom odboru Spirita), a Boeing najavljuje da će ponovo vratiti Spirit u Boeing kako bi "imao stroži nadzor nad kontrolom kvalitete", premda su cijelo vrijeme njihovi vlastiti ljudi iz Boeinga prelazili u Spirit i otamo vršili "kontrolu kvalitete", odnosno izbjegavanje ikakve kontrole. 

I tako će Boeingu nakon pada ponovo narasti cijena dionica jer se "konsolidirao", odnosno ponovo kupio ono (radi rasta cijena dionica) što je prije 20 godina prodao (da bi podigao cijenu dionica jer se navodno "strimlajnao") i onda ćemo opet za pet ili deset godina pisati o tome kako nešto ne valja, pa kako, pobogu kako...??!?!?!?

Moguće da će biti tako, kako si rekao sa dionicama, jer Boeing je jedina avio tvrtka u SAD-u i njezin gubitak bi bio nenadoknadiv, pošto jedino oni rade civilni avijaciju. CEO Airbusa je sam izjavio, da problemi sa Boeingom, su problemi svih, jer ljudi izbjegavaju letjeti.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
3 godine

i onda takvi radnici sklapaju tj. proizvode kapsulu za odlazak u svemir. nije to da neznaju to je očito pokušaj radnika da boing bankrotira aa to bi se moglo prozvati i petokolonaštvom jer boing je firma sa kojom surađuje i amerićka vojska.

0 3 hvala 0
17 godina
moderator
fredii kaže...

Moguće da će biti tako, kako si rekao sa dionicama, jer Boeing je jedina avio tvrtka u SAD-u i njezin gubitak bi bio nenadoknadiv, pošto jedino oni rade civilni avijaciju. CEO Airbusa je sam izjavio, da problemi sa Boeingom, su problemi svih, jer ljudi izbjegavaju letjeti.

A mislim, "slobodno tržište" i "tržišni zakoni", a kad nekoga treba ostaviti tom tržištu onda je "too big to fail" i nastavlja se ciklus izvlačenja. Zarada privatna, a gubici društveni i socijalizirani pa ih svi ostali pokrivaju. 

Mislim, šema nije loša ako si Boeing ili Fannie Mae ili neki od tih "prevelikih da propadnu", pitanje je jedino kad će kmetovi početi vaditi vile.

This space for rent!
12 godina
Drago kaže...
fredii kaže...

A mislim, "slobodno tržište" i "tržišni zakoni", a kad nekoga treba ostaviti tom tržištu onda je "too big to fail" i nastavlja se ciklus izvlačenja. Zarada privatna, a gubici društveni i socijalizirani pa ih svi ostali pokrivaju. 

Mislim, šema nije loša ako si Boeing ili Fannie Mae ili neki od tih "prevelikih da propadnu", pitanje je jedino kad će kmetovi početi vaditi vile.

20008. bankrotirali su Lehman Brothers. Kompanija koja je upravljala s 1600 milijardi dolara kapitala bankrotirala je jer nije mogla sakupiti 600 milijuna dolara za kolateral, a FED nije priznavao termin "too big to fail". Dalje se sve odvilo kako se odvilo. Taj bankrot koštao je Hrvatsku najmanje 50 milijardi dolara, a mi s Lehman Brothers nismo imali ništa.

Na svu sreću netko u Hrvatskoj nije smatrao da i na Agrokoru trebamo primjenit princip FED-a s Lehman Brothers.

42
17 godina
moderator
markoBT kaže...
Drago kaže...
 Taj bankrot koštao je Hrvatsku najmanje 50 milijardi dolara, a mi s Lehman Brothers nismo imali ništa.

Na svu sreću netko u Hrvatskoj nije smatrao da i na Agrokoru trebamo primjenit princip FED-a s Lehman Brothers.

Stvarno?

Pokaži mi na grafikonu di nas je to "koštalo najmanje 50 milijardi dolara" s obzirom da je kompletni hrvatski BDP 2008. bio 68 milijardi, 2009. 62 milijarde, 2010. 58, 2011. 62 itd. 

Croatia GDP 1960-2024 | MacroTrends

Što se Lehman Brothersa tiče, doslovce sve brojke su ti krive. 

Bankruptcy of Lehman Brothers - Wikipedia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^                                 

Da, "spašavanje" Agrokora je velika priča o hrvatskom uspjehu. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2024 18:54 (Drago).
6 godina
protjeran

A Airbus uzima dijelove od Spirita, biti će zanimljivo vidjeti riješenje..

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
love2ml86 kaže...

A Airbus uzima dijelove od Spirita, biti će zanimljivo vidjeti riješenje..

Samo manji dio proizvodnje za Airbus dolazi iz Spirita, ali problem je titan koji uglavnom dolazi iz Rusije, ali je kretenskim sankcijama zapad sam sebi pucao u qrtz i sad se čudi zašto boli jer ne samo da je titan višestruko skuplji, nego ga nema i onda nemaš ni certificirane legure nego se pretvaramo da i dalje postoje i tko zna što dolazi kao titanski dijelovi za avion.

Fora s titanom u avijaciji je da je tu jer je abnormalno čvrst, a lagan i dolazi na dijelove aviona na kojima su najveća strukturalna naprezanja i doslovce titanski prirubnici, klinovi, pinovi, pregrade (bulkhead) i sva ostali strukturalno krucijalni dijelovi aviona moraju biti od titana i ničega drugoga. 

This space for rent!
12 godina
Drago kaže...
markoBT kaže...
Drago kaže...
 Taj bankrot koštao je Hrvatsku najmanje 50 milijardi dolara, a mi s Lehman Brothers nismo imali ništa.

Stvarno?

Pokaži mi na grafikonu di nas je to "koštalo najmanje 50 milijardi dolara" s obzirom da je kompletni hrvatski BDP 2008. bio 68 milijardi, 2009. 62 milijarde, 2010. 58, 2011. 62 itd. 

Croatia GDP 1960-2024 | MacroTrends

Što se Lehman Brothersa tiče, doslovce sve brojke su ti krive. 

Bankruptcy of Lehman Brothers - Wikipedia

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^                                 

Da, "spašavanje" Agrokora je velika priča o hrvatskom uspjehu. 

2008. BDP Hrvatske iznosio je 68,52 milijarde dolara. Taj nivo ponovo smo dosegli tek 2021 (69,08 milijardi dolara). U tih 13 godina stalo je tih 50 milijardi dolara. Za primjer, da nije bilo bankrota Lehman Brothersa vjerovatni nikad ni ne bi bilo krize sa švicarskim frankom.

A što se tiće brojeva s LB ili bilo koje druge financijske zavrzlame ja se ne bi pouzdavao u wikipediju. Nije da oni laža, ali tu nema ni pola priće.

Kad je 2008. FED spašavao AIG (najveću američku osiguravajuću kuću, financijski težu i od LB) jer nisu htjeli ponoviti slučaj s LB (usput bankrot LB je najveći bankrot u povijesti SAD-a.) onda su dali otkaze svim direktorima i za "kaznu" im isplatili milijunske (dolarske) otpremnine. Nije da američki mediji nisu popižđivali zbog toga, ali SAD su izašli iz financijske krize nakon godinu dana, a nama je tribalo punih 13 godina.

42
17 godina
moderator
markoBT kaže...

2008. BDP Hrvatske iznosio je 68,52 milijarde dolara. Taj nivo ponovo smo dosegli tek 2021 (69,08 milijardi dolara). U tih 13 godina stalo je tih 50 milijardi dolara. Za primjer, da nije bilo bankrota Lehman Brothersa vjerovatni nikad ni ne bi bilo krize sa švicarskim frankom.

Sad ne znam jel se izmotavaš ili ovo ozbiljno govoriš, ali pod pretpostavkom da stvarno to misliš, odgovorit ću ti ozbiljno:

krize su u kapitalizmu cikličke i dolaze svakih 4-7 godina i nemaju veze s Lehman Brothersom, Boeingom ili Agrokorom. Da nije bio Lehman Brother, bilo bi nešto drugo.

Ti si imao krize i u 70-tima, 80-tima, 90-tima, dot.com 2000-te, 2007. do 2009. (dakle, ne do 2021. - to si jedini ti koji povezuje Lehman Brothers s kojim doslovce nismo imali ništa s hrvatskom ekonomijom. Kako se zapadna Evropa koja je totalno integrirana s američkim tržištem nije oporavljala 13 godina?); 2010. - 2012. (tobožnje spašavanje Grčke), kriza s Covidom 2020.-2021. i sad ćeš imati 2025. sigurno ekonomsku krizu. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_economic_crises#20th_century

Mogao si otići unatrag do 1970. i reći da je za sve otada kriva naftna kriza jer smo do tada rasli 5-8%. 

Ako pogledaš onaj grafikon, ti možeš vidjeti da ti imaš stalno i mikrokrize, odnosno da ti je jedne godine rast manji ili negativan u odnosu na prošlu, što bi bilo nelogično da je izvorište jedno te isto. 

Ukratko, ne postoji zemlja na ovom svijetu koja se od Lehman Brothersa oporavljala 13 godina, čak ni sama Amerika što i sam priznaješ: "... usput bankrot LB je najveći bankrot u povijesti SAD-a.) onda su dali otkaze svim direktorima i za "kaznu" im isplatili milijunske (dolarske) otpremnine. Nije da američki mediji nisu popižđivali zbog toga, ali SAD su izašli iz financijske krize nakon godinu dana, a nama je tribalo punih 13 godina." <- znači oni koji su bili direktno pogođeni iz nekog razloga su bili manje pogođeni od nas koji nikakve blage veze s Lehman Brothers nismo imali? Kako? 

Doslovce nemam pojma što ti misliš da se dogodilo da je nama trebalo da se oporavimo "od Lehman Brothersa" 13 godina s kojim veze nemamo. Niti smo sudjelovali u subprime vrijednosnicama, niti izvozimo išta, doslovce životarimo od kredita, turizma i zadnjih godina bespovratnih EU sredstava. Imaš li neki izvor koji tvrdi da smo izgubili 50 milijardi zbog Lehman Brothersa?

Wikipedija nije uvijek najtočnija, ali je i dalje točnija od izmišljanja vlastitih brojki bez navođenja izvora. 

Germany GDP 1960-2024 | MacroTrends

China GDP 1960-2024 | MacroTrends

Russia GDP 1960-2024 | MacroTrends

U.S. GDP 1960-2024 | MacroTrends

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2024 21:49 (Drago).
17 godina
moderator

Inače, samo ako nisam bio jasan - ja ne smatram da smo se "oporavili" od bilo čega, niti da ćemo se oporaviti niti se možemo oporaviti - samo šta to nema veze s LB i 2008., već s nama i EU.

Od 2011. do 2021. si službeno izgubio oko 10% stanovništva i imamo negativan prirodni prirast od oko 20.000 godišnje i iseljavanje od 20-40.000 godišnje.

Prvi smo u EU po udjelu deviznih doznaka iz inozemstva (7,1% BDP-a, 5,7 milijardi eura za 2023.), a nominalni rast BDP-a je zapravo inflacija koja nema veze sa stvarnim rastom ekonomije i kupovne moći. 

Svi naši rastovi i padovi su u rangu statističkih fluktuacija i više ovise o inflaciji nego o rastu potrošnje ili proizvodnje. 

This space for rent!
12 godina
Drago kaže...
markoBT kaže...

Sad ne znam jel se izmotavaš ili ovo ozbiljno govoriš, ali pod pretpostavkom da stvarno to misliš, odgovorit ću ti ozbiljno:

krize su u kapitalizmu cikličke i dolaze svakih 4-7 godina i nemaju veze s Lehman Brothersom, Boeingom ili Agrokorom. Da nije bio Lehman Brother, bilo bi nešto drugo.

Ti si imao krize i u 70-tima, 80-tima, 90-tima, dot.com 2000-te, 2007. do 2009. (dakle, ne do 2021. - to si jedini ti koji povezuje Lehman Brothers s kojim doslovce nismo imali ništa s hrvatskom ekonomijom. Kako se zapadna Evropa koja je totalno integrirana s američkim tržištem nije oporavljala 13 godina?); 2010. - 2012. (tobožnje spašavanje Grčke), kriza s Covidom 2020.-2021. i sad ćeš imati 2025. sigurno ekonomsku krizu. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_economic_crises#20th_century

Mogao si otići unatrag do 1970. i reći da je za sve otada kriva naftna kriza jer smo do tada rasli 5-8%. 

Ako pogledaš onaj grafikon, ti možeš vidjeti da ti imaš stalno i mikrokrize, odnosno da ti je jedne godine rast manji ili negativan u odnosu na prošlu, što bi bilo nelogično da je izvorište jedno te isto. 

Ukratko, ne postoji zemlja na ovom svijetu koja se od Lehman Brothersa oporavljala 13 godina, čak ni sama Amerika što i sam priznaješ: "... usput bankrot LB je najveći bankrot u povijesti SAD-a.) onda su dali otkaze svim direktorima i za "kaznu" im isplatili milijunske (dolarske) otpremnine. Nije da američki mediji nisu popižđivali zbog toga, ali SAD su izašli iz financijske krize nakon godinu dana, a nama je tribalo punih 13 godina." <- znači oni koji su bili direktno pogođeni iz nekog razloga su bili manje pogođeni od nas koji nikakve blage veze s Lehman Brothers nismo imali? Kako? 

Doslovce nemam pojma što ti misliš da se dogodilo da je nama trebalo da se oporavimo "od Lehman Brothersa" 13 godina s kojim veze nemamo. Niti smo sudjelovali u subprime vrijednosnicama, niti izvozimo išta, doslovce životarimo od kredita, turizma i zadnjih godina bespovratnih EU sredstava. Imaš li neki izvor koji tvrdi da smo izgubili 50 milijardi zbog Lehman Brothersa?

Wikipedija nije uvijek najtočnija, ali je i dalje točnija od izmišljanja vlastitih brojki bez navođenja izvora. 

Germany GDP 1960-2024 | MacroTrends

China GDP 1960-2024 | MacroTrends

Russia GDP 1960-2024 | MacroTrends

U.S. GDP 1960-2024 | MacroTrends

Jesu krize su cikličke, ali one ne dolaze jer je tako netko naredio, nego jer se nešto u ekonomiji dogodi što izazove krizu. 2008. je to bio bankrot Lehman Brothersa-a i amerikanci su na tome naučili lekciju poduzeli neke korake (tako nisu dopustili bankrot AIG-a, sanirali su GM i još štošta) izašli iz krize već 2010. i onda nisu bili u krizi 10 godina, do 2020. A od tad evo već 4 godina nisu u krizi, čak ni za vrijeme korone. A mi smo bili u krizi od 2008. do 2021. uostalom kao i Slovenija (samo što su Slovenci izašli iz krize koji mjesec prije nas). A Njemačkoj je trebalo samo 10 (2008. - 3745 milijarde, a 2018. 3974). A SAD? 2008. - 14770, 2009. - 14480, a 2010 15050.

A zašto su SAD bili u krizi samo godinu dana a mi, Slovenci i još neki 13? To je zato jer amerikanci uče na svojim greškama, a mi mislimo da to sve nema veze s nama i radimo po svoju i onda to traje 13 godina umjesto jedne.

A pojma nemaš što ja mislim jer ne razumiš kako svijet funkcionira (ali nije to neko čudu, nitko to u stvari ne razumije). A izvor sam ja koji je sve to proživio na vlastitoj koži, a i Google gdje na grafu kojeg dobiješ kad ukucaš "bdp hrvatska" vidiš kako nam se kretao bdp od 1995. Od 2001. (kad još nije bilo turizma i EU) do 2008. je strmo rastao, a onda se desilo nešto, a ti mi reci što ako nije LB (nemoj se vadit na lopove iz HDZ-a jer oni su vladali i onda kao i danas), pa nam je trebalo 13 godina da se vratimo gdje smo bili 2008.

Jasno ovo sve vrijedi ako Google nije izlažira podatke nebili nekako podržao moju tezu. 

p.s.

E da, nije stvar u točnosti wikipedije, stvar je u detaljima kojih tamo nema. A nema ih jer su to stvari koje nikomu nisu drage i ne zapisuju se nego se prenose od usta do usta.

42
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.6.2024 3:25 (markoBT).
17 godina
moderator
markoBT kaže...
....

E da, nije stvar u točnosti wikipedije, stvar je u detaljima kojih tamo nema. A nema ih jer su to stvari koje nikomu nisu drage i ne zapisuju se nego se prenose od usta do usta.

Rekla tebi tvoja baba? Okej, ali o čemu onda raspravljati o onome što znate samo ti i tvoja baba?

This space for rent!
17 godina
moderator

BTW, da se vratimo na Boeinga - do sada su im misteriozno dva žviždača mrtva u roku od tri mjeseca: 

- John Barnett za kojega policija kaže da je samoubojstvo iako je par tjedana ranije rekao svojoj prijateljici da ako ga naađu mrtvog da bude sigurna da se nije ubio i ne namjerava se ubiti

(Boeing Whistleblower Warned Family Friend 'It's Not Suicide' Before Death - Newsweek)

- Joshua Dean, 45 godina koji nije imao nikakvu bolest dobio misterioznu infekciju i umro u bolnici

(Whistleblower who raised concerns about Boeing jets dies at 45 : NPR

Ovaj se izgleda gura na mjesto broj 3:

Boeing whistleblower reveals he’s always looking in his rearview mirror to check he’s not being followed (yahoo.com)

This space for rent!

11 0 hvala 4
8 godina

Za Paredesa sam i ja prognozirao na onoj temi prije par tjedana/mjeseci.

Ali, izgleda da čekaju zadnji čas, valjda da ne bude presumnjivo (zapravo, tim sumnjivije).

I onda oni nekaj pričaju o bacanju kroz prozor...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
14 godina
markoBT kaže...

Jesu krize su cikličke, ali one ne dolaze jer je tako netko naredio, nego jer se nešto u ekonomiji dogodi što izazove krizu. 2008. je to bio bankrot Lehman Brothersa-a i amerikanci su na tome naučili lekciju poduzeli neke korake (tako nisu dopustili bankrot AIG-a, sanirali su GM i još štošta) izašli iz krize već 2010. i onda nisu bili u krizi 10 godina, do 2020....

Lol. Pa nije LB bankrotirao u vakumu. Bar je to dobro dokumentiran niz katastrofalnih poslovnih odluka, kriminalnih djela i zataškavanja.

Kad vas čovjek sluša, čita, zaključilo bi se da ne postoje ni internet ni televizija ni knjižnica ni radio. Tamo jedan zagovara kmetstvo jer misli da će baš on u takvoj podjeli biti feud - pa tko jebe kmetove, neka rade za kilu krumpira, ovaj kao da se rodio 15. septembra 2008, LB je bankrotirao pa je došla kriza... i uvjek u ovim Forrest Gump zaključcima lova "nekako" ode odozdo prema gore, a svi su za slobodno tržište, a spašavali bi firme javnim novcem. I onda investitor kupi 100 zgrada za 100 novaca pa renta kmetovima za 120 novaca jer sa 100 novaca kmet nije kreditno sposoban pa mora platit investitoru 120 novaca da bi stanovao u nečijoj investiciji. #pasive income, #how to, #bitcoin, #free market, #llc, #range rover, #tesla.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
Drago kaže...
markoBT kaže...
....

Rekla tebi tvoja baba? Okej, ali o čemu onda raspravljati o onome što znate samo ti i tvoja baba?

Da, kad ponestane argumenata onda se počnemo zajebavat. Al' ajde ja i moja baba (koja je inače umrla prije svih ovih događaja) smo u krivu a ti si u pravu. Eto ispričavam se što sam te uznemiravao. A sad mi možeš dati žuti karton zbog offtopica.

42
16 godina
neaktivan

Uštedili su skoro pa 3 centa na šerafima, nije to mala stvar, a i vidi se u izvješću menadžerskog učinka!

Kupivši hrđave umjesto nehrđajućih šerafa, uzrokujući smrt ljudi i kolaps prodaje. Bravo menadžeri! Sad ušutkajte žviždače, isplatite si bonuse pa na godišnji.

Ili u zatvor ako ipak neki zviždač uspije zazviždati prije nego izvrši samoubojstvo slučjanim padom na nož 77 puta.

Idi i radi nešto korisno!

7 0 hvala 1
17 godina
moderator
markoBT kaže...
Drago kaže...
Da, kad ponestane argumenata onda se počnemo zajebavat. Al' ajde ja i moja baba (koja je inače umrla prije svih ovih događaja) smo u krivu a ti si u pravu. Eto ispričavam se što sam te uznemiravao. A sad mi možeš dati žuti karton zbog offtopica.

Pa koji su tvoji "argumenti"? Doslovce svi podaci su ti izvučeni iz dupeta i za niti jedan nemaš izvor već misteriozna "usmena predaja od usta do usta" :-)

This space for rent!
17 godina
moderator
Keso kaže...

Uštedili su skoro pa 3 centa na šerafima, nije to mala stvar, a i vidi se u izvješću menadžerskog učinka!

Kupivši hrđave umjesto nehrđajućih šerafa, uzrokujući smrt ljudi i kolaps prodaje. Bravo menadžeri! Sad ušutkajte žviždače, isplatite si bonuse pa na godišnji.

Ili u zatvor ako ipak neki zviždač uspije zazviždati prije nego izvrši samoubojstvo slučjanim padom na nož 77 puta.

Fora je u tome da oni stvarno nisu puno uštedili na materijalnim troškovima, ali to i nije toliko bitno - bitno je da proces izgleda kao superuhodan i da tvornice izbacuju po rasporedu, što se onda prenosi na cijenu dionica bez obzira izlazi li iz tvornica nešto što stvarno leti ili nešto čemu ispadaju vrata u letu. 

Čitava ova šema nema veze sa zaradom od proizvodnje, nego sa zaradom od cijene dionica za upravu.

Boeing - 62 Year Stock Price History | BA | MacroTrends

Kad su se spojili s McDonell Douglasom dionica je bila oko 30 dolara, sad je oko 170, a na vrhuncu (prije nego su im avioni počeli padati) u 2019. preko 400 dolara, i market cap od 280 milijardi (sad je oko 100) na godišnju zaradu od 700 milijuna. Smisao kompletnog Boeinga (i svake druge firme u financijaliziranom kapitalizmu) nije proizvodnja, nego manipulacija cijenom dionica.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.6.2024 12:15 (Drago).
16 godina
neaktivan
Žalosno ako je tako. Meni vrhunska vrijednost nije novac, nego sreća mojih klijenata. A novac dolazi kao nusproizvod brige za korisnika, oni to prepoznaju i žele platiti, posao raste. Ovi koji žele samo novac, sada su ne samo naštetili ljudima, nego bacili dionice u ponor. Jer im je cilj samo novac, ne dobrobit ljudi. Zato im novac propada, ne samo avioni.
17 godina
moderator
Keso kaže...
Žalosno ako je tako. Meni vrhunska vrijednost nije novac, nego sreća mojih klijenata. A novac dolazi kao nusproizvod brige za korisnika, oni to prepoznaju i žele platiti, posao raste. Ovi koji žele samo novac, sada su ne samo naštetili ljudima, nego bacili dionice u ponor. Jer im je cilj samo novac, ne dobrobit ljudi. Zato im novac propada, ne samo avioni.

To su romatičarske ideje o kapitalizmu koje sa stvarnošću nemaju veze. Doslovce sve što praviš praviš zbog love, a ne zbog bilo kojeg drugog razloga, a financijalizacija je "normalan" (u smislu logičan razvoj kapitalizma) proces gdje financijske institucije preuzimaju upravljanje prema svojim potrebama. I zato je svima bitan "market cap", količina dostupnih financija, a proizvodnja bilo čega je samo način da se poveća market cap. 

I zato su ti sada tzv. "tangibles" svega par posto udjela u ukupnom market capu, a intangibles, koji se po definiciji ne mogu objektivno precizno procijeniti, ostalih 90+% vrijednosti. 

Doslovce istoj firmi s istim uredima, istim ljudima, istim strojevima i svime istim može cijena na tržištu varirati nekoliko puta ili za red veličina (Enronu je dionica svojedobno pala s 90 dolara na manje od dolara 2001., ili primjer lanca gimova Preloton gdje je cijena dionice sa 160 dolara s kraja 2020. došla na 8 dolara u 2022.), a ovo gdje cijena varira "samo" za faktor dva, tri ili četiri kao Boeingu, Tesli, Netflixu, Zoomu, Meti... to je kao "normalno".

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Ako je ljudima bog novac, i za ostalo ih nije briga, nije čudo što svijet ide kvragu. Vizionaru novac nikad nije prvi, a uvijek ga imaju ponajviše. Elon? Novac ne smije biti sam sebi svrha. U svojoj srži je bezvrijedan.

2 0 hvala 1
13 godina

Ili kad je MarketCap Tesle veći od Toyote+VW+Mercedes+Porsche+Ferrari+...

Largest automakers by market capitalization (companiesmarketcap.com)

Sve se svodi na psihologiju. 

Tržište uglavnom služi za prijenos vrijednosti iz ruku plebsa u ruke elita na račun te psihologije.

15 godina

Problem je tehnički opisan kao zavrtanje matica nepropisnim okretnim momentom u čak oko 900 slučajeva po zrakoplovu. Drugim riječima, matice i vijci vjerojatno su ostavljeni prelabavima ili prezategnutima. Interna istraga pokazuje da problem postoji na cijelom trupu novih zrakoplova, koji su još na proizvodnoj liniji, ali i da neće biti zastoja u proizvodnji zbog provjere tih navoda.

Meni je kolega objašnjavao što se dogodi ako u autu određene stvari (tipa dosta toga oko motora) ne zategneš vijke na specificirani moment i zašto to nije pametno raditi, te da zbog toga za dosta popravaka na autu trebaš imati moment ključ. Ovi ladno na avionu zatezali stvari napamet.

7 0 hvala 1
17 godina
moderator

No one is perfect.
That's why pencils have erasers

Another day, another lesson learned

A person who never made a mistake, never tried anything 
By failing, a lesson can be learned

Mistakes are our teachers

Boli ih briga. Doslovce niti jedan zakon ne vrijedi za njih.

This space for rent!
15 godina
markoBT kaže...

Jesu krize su cikličke, ali one ne dolaze jer je tako netko naredio, nego jer se nešto u ekonomiji dogodi što izazove krizu. 2008. je to bio bankrot Lehman Brothersa-a i amerikanci su na tome naučili lekciju poduzeli neke korake (tako nisu dopustili bankrot AIG-a, sanirali su GM i još štošta) izašli iz krize već 2010. i onda nisu bili u krizi 10 godina, do 2020.

LB je bila investicijska banka koja je u jednom trenutku imala polugu 30:1 (a po tvrdnjama nekih, ako se pravilno računalo, čak i 44:1). Dakle za jedan svoj uložen dolar, oni imali još posuđenih 29 (ili 44 ako uzmeš 1:44). To znači, da ako vrijednost onoga što su kupili poraste za 3.3%, oni su svoju dobit dvostručili (30 * 3.3% = 100%). No ako vrijednost toga padne za 3.3%, oni gube sve, a i dobiju dugove ako ne uspiju dovoljno brzo zatvoriti svoje pozicije (prodati ta sredstva što su kupili, tako da mogu vratiti to što su posudili). Kolateral je tvoj novac koji broker traži da imaš i da s njim možeš vratiti novac koji si posudio ako vrijednost onoga što si kupio padne. No ako broker krivo izračuna rizik pa od tebe traži mali kolateral, ili vrijednost tog sredstva naglo padne pa tvoj kolateral ne može pokriti gubitke novca koji si posudio, ostat ćeš još i dužan.

A s polugom 30:1 (ili 44:1) ti si stvarno izložen ekstremnom riziku (jer padne 1% vrijednost onoga što si kupio, ti gubiš 30% svog uloga), no dok su stvari dobre ti imaš veliki povrat. Ono što su oni kupovali s polugom (dakle posuđivali novac da to kupe) su derivati koji su u osnovi bili paketi kredita s hipotekama na nekretnine. No u tim paketima je bilo dosta kredita s lošim kreditnim rejtingom (veća vjerojatnost da se neće vratiti). Uzrok toga su razni razlozi, od predatorskih kredita (onog tko je davao kredite nije bilo previše briga hoće li biti vraćeni s obzirom da su odmah te kredite prodavali dalje), špekulacije (kupovanje nekretnina za zaradu, ne za život, s obzirom kako su se davali krediti, špekulantima nije bilo teško doći do kapitala za kupnju), itd. I ti paketi kredita su također bili označeni s visokim rejtingom AAA, iako su u stvari bili smeće. I onda kad su ti krediti polagano krenuli propadati (jer ljudi nisu mogli vraćati kredite) te je nekretninski balon počeo pucati (ljudi ne mogu vraćati kredite, no ti imaš njihovu nekretninu da prodajom pokriješ kredit, no najednom imaš puno ljudi koji to ne mogu vratiti, i imaš višak nekretnina, dakle ponuda raste, a potražnje pada, i cijena nekretnina pada, i onda kreće začarani krug za sve), vrijednost paketa s hipotekama je počela padati (i čak su postajali nelikvidni).

E sad, kad ti imaš polugu na takvo sredstvo 30:1, ti taj pad osjetiš 30 puta više doslovno djeluješ kao pojačalo. I naravno da je LB zbog toga prvi propao, nema tog boga koji bi te tad mogao spasiti kad si izložen tolikom riziku. I onda je krenuo shitstorm, ne zbog propasti LB-a, već zbog strukture cijelog financijskog sustava (praktički na svakom njegovom dijelu si imao pohlepu i preveliki rizik). Nije kriza nastala zbog propasti LB-a već je LB propao zbog krize. Samo što je on propao prvi jer je bio najviše izložen uzrocima krize. I nikakav bailout LB-a ne bi tada sprječio krizu, SAD je kasnije, između ostalog, upumpao 700 milijardi dolara za kupovinu problematičnih financijskih sredstava kako bi njihove cijene narasle, i kako bi banke opet mogle posuđivati novac i da bi cijela ekonomija mogla "prodisati".

11 godina

Jedan od dobavljača dijelova načinjenih od titanija pod sumnjom je da je prodavao svoje proizvode s lažnom dokumentacijom o autentičnosti materijala.

Da možda taj misteriozni dobavljač nije iz Kine? One poštene, ne bi oni nikad varali, subvencionirali, krali itd.

Šalu na stranu, barem se vode istrage, pa ćemo vidjeti tko što gdje i zašto.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice