Na njihovim stranicama može se konfigurirati Helios 18, tako da niža rezolucija (1200p, sasvim dovoljna za ovu veličinu zaslona), malo sporiji procesor i 4060 grafička koštaju oko 1500€, no ne znam koja će cijena biti u EU. Vjerojatno oko 2000, i to ako uopće bude konfigurabilnih. Nije mi jasno zašto je računalna oprema u prosjeku 30% skuplja u EU nego u SADu i J. Americi? Ako j...ni Temu može besplatno slati pakete od 10€ diljem svijeta, ne znam zbog čega mi gotovo sve plaćamo skuplje od ostatka svijeta?
Acer na CES-u predstavio nove Predator Helios Neo
- poruka: 5
- |
- čitano: 8.358
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Usporedi laptope za igranje na američkom best buy-u, njemačkom geizhals.de i našoj nabava.net.
Nekada se dogodi da naše trgovine nude povoljnije laptope od Njemaca.
Razlika u cijeni je zbog porezne politike, veličine tržišta i gramzljivost trgovaca (jedan proizvod prodati po 100% večoj marži od nabavne cijene ili 100 proizvoda u kratkom roku po niskoj marži).
Mislim da u EU možeš konfigurirati Schenker laptope. Ostali ti nude popriličan izbor različitih gotovih modela. Za svakoga ponešto. Kada ga konfiguriraš, ti ustvari biraš gotovu konfiguraciju.
Porez na trgovinu nikad nije prikazan u SAD-u, a (ovisno o saveznoj državi) naplaćuje se.
Ali cijena zapravo nema veze s ničim osim s tim koliko proizvođač i trgovac smatraju da mogu dobiti za nešto.
Uostalom, Europljanin ima kakvo-takvo zdravstveno i socijalno, prihvatljive cijene npr. vrtića, veću sigurnost, rekao bih i veći standard - sve je to ugrađeno u cijenu na ovaj ili onaj način, nije samo PDV. :)
Nije sve bas tako jednostavno, postoje objektivni razlozi zasto je kod nas sve skuplje
- u Americi ne isticu porez na cijeni
- kolicine koje narucuju su poprilicno vece i samim time dobiju bolju cijenu
- prijevoz kontenjera brodom do Europe (Rotterdam) je skuplji nego do Los Angelesa - iz Shangaia (dosta je tu varijabli jos u igri)
- nasi veći retaileri rade s marginom u prosjeku od 15% na laptopima , ne znam koliko je u Americi, ali sumnjam da je s toliko.
Medjutim gledajuci s pozitivne strane, laptopi kod nas nikad nisu bili jeftiniji :)