Recikliranje baterija – jednostavnom organskom kis
- poruka: 5
- |
- čitano: 10.009
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Veoma ohrabrujuc video ali fali dosta detalja ( svaki put kada cujem proprietary nazalost zazvoni alarm )
Čuo sam od baba da je špinat otrovan ako se podgrijava drugi put nakon kuhanja.
Ali sve do sada nisam znao, a možda ni babe da je to ta kiselina, koja stvara bubrežni kamenac. Jesu li babe bile i ovaj put u pravu 😁 Dali je jednaka količina te kiseline kad se konzumira svjež špinat i kuhan ili se količina kiseline podiže samo kasnijim podgrijavanjem ili i kuhanjem?
Bilo bi lijepo saznati i kada će se krenuti u tu novu obećavajuću reciklažu litija iz baterija, jer od dosadašnje reciklaže imamo pretežno gomilanje na reciklažnim dvorištima kao i u slučaju plastike.
Špinat treba obavezno jesti s bešamelom ili nečim drugim mliječnim, jer u mlijeku ima kalcija koji veže oksalnu kiselinu: nastaje u vodi netopljiv, pa stoga bezopasan kalcijev oksalat. Više o tome, i mnogo čemu drugome, možete pročitati u mojoj knjizi "Kemičar u kući - kemija svakodnevnog života", koju možete kupiti pouzećem:
https://izdanja.in-tri.hr/77-2/?fbclid=IwAR1zLpho-HLZmo_htleV61DuXOIxPn7qeRk38_DlQDbdt0TBQo5FiXWFWOQ
Čuo sam od baba da je špinat otrovan ako se podgrijava drugi put nakon kuhanja.
Ali sve do sada nisam znao, a možda ni babe da je to ta kiselina, koja stvara bubrežni kamenac. Jesu li babe bile i ovaj put u pravu 😁 Dali je jednaka količina te kiseline kad se konzumira svjež špinat i kuhan ili se količina kiseline podiže samo kasnijim podgrijavanjem ili i kuhanjem?
Ma da, svi su pocrkali od podgrijanog špinata i svi su dobili bubrežni kamenac.
Uvijek se kod otrova i drugih tvari koje mogu naštetiti organizmu radi o količini, kojega u podgrijanom špinatu nema dovoljno da bi ti naškodio u bilo kojem obliku.
Sigurno ne jedeš pet kilograma podgrijanog špinata svaki dan da bi možda osjetio nekakve posljedice.